Има ли Господ и вярвате ли в него? - II

• 23 093
  • 632
  •   1
Отговори
# 450
Колкото и да сме напреднали в техническия прогрес(както обичаме да си мислим,като това че все още разполагаме с пилешки мозъци не ни се нрави ,акто идея.Все пак открихме уайърлеса,вискито,топлата вода и карбуратора),все още не сме способни да създадем и най-простото едноклетъчно познато на Биологията.

# 451
Естествено че вярвам в бог!
вярвам и в съдбато, но и в това че можем и сами да си я променяме!

# 452
37!
Най-ме дразни неточността.  Mr. Green
Н,дей пУаши народа!  Mr. Green

37 не беше ли отговора на вечния въпрос,бай дъ уеи? или беше 42...
42

За материяqта ,е какво? newsm78
Материя - плът - въплъщение? Ето тема за размисъл:
http://www.bogoslovie.com/show.php?id=8

Последна редакция: вт, 10 юли 2007, 19:25 от SilIli

# 453
Сил,не желая да те обидя,ама това нещо нямам нерви да го изчета,много са ми досадни подобни библейски/евангелски откровения... Sad

# 454
Сил,не желая да те обидя,ама това нещо нямам нерви да го изчета,много са ми досадни подобни библейски/евангелски откровения... Sad
Няма проблем  Hug
Аз споделям само, всеки се вълнува от различни неща.

# 455
Знам,не го казах в този смисъл,по скоро се пошегувах. Flutter

# 456
Също така вярвам че колкото по малко обременен от информация си,толкова по ясно виждаш нещата.На мен много пъти ми се е случвало да предвиждам някои от откритията в науката,дори мъжа ми се е шашкал много пъти с мен.

Сега моя син се запознава със света около него и открива различни неща, които така или иначе винаги са си били там и са били такива каквито са.
Учи се как се казва очето, ушето, устат, . . . това са малкото неща за които сочи и чака името им. Много е любопитен и любознателен.
Така свързвам него с това за което пишеш ти.
Бог за мен е създал видимото и невидимото, а ние мине и не мине открием нещо съществуващо, но което е било тайна за нашите очи. Запознаваме се със света около нас и всяко откритие ознаменуваме, а Бог стои отстрани и ни се радва на това как откриваме неща отдавна съществуващи и направени от Него.
Е това от мен  Simple Smile Hug

# 457
И пак ще ви атакувам с възгледите на друг физик и Нобелов лауреат за физика, Макс Борн:
        В книгата си "Моят живот и възгледи"(1968) Макс Борн пише:"Позволете ми да да кажа няколко думи за себе си и за атома. Ние - атома и аз - бяхме задружни до съвсем скоро. Аз виждах в него ключ към най-съкровените тайни на природата, а той разкри пред мен величието на цялото творение и на Твореца."

и нещо от Чарлз Таунс, Нобелов лауреат за физика
    "Аз твърдо вярвам в съществуването на Бога, основавайки се на моите наблюдения, интуиция, логика и на научните ми познания."

# 458
...  Чарлз Таунс, Нобелов лауреат за физика...

... и Темпълтънов лауреат също  Simple Smile

795 000 британски паунда (над 1,5 милиона долара) през 2005-а.
Темпълтъновата награда наистина си струва цитатите.
Всяка година се връчва на личност за изключителни постижения в областта на религията и науката, най-известната награда за религия в света, най-голямата годишна парична индивидуална награда – по-голяма от Нобеловата.

Няма лошо, де. Таунс още в деня на връчването казва, че възнамерява да отдели значителна част от сумата за университета „Фурман” в Грийнвил в Щатите

СилИли,
Да знаеш, че от миналата година българските учени, които се занимават с изследвания на допирните точки между науката и религията, имат реални шансове да спечелят престижната награда “Темпълтън” според личната покана на филантропа.
Сигурно знаеш.

ДРУГИ РЕЛИГИОЗНИ НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ
http://nobelisti.314c.com/06.htm

“50 НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ И ДРУГИ ВЕЛИКИ УЧЕНИ ЗА ВЯРАТА СИ В БОГА”
http://nobelisti.314c.com/index.htm

42

А що за хумор е това: "Адамс не е гении, а алкохолизиран физик, чиято идея за Пътеводителя дошла, докато лежал на поляна, нейде из Острова с "Пътеводител на стопаджийте в Европа"

Английска литература в Кеймбридж си е по-добре от религиозна физика

49     

На толкова мистериозно почина Дъглас Адамс.
http://www.douglasadams.com/

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 03:13 от Холограма

# 459
goldenova, интересна насока на разговора си дала. Hug
Холограма, много благодаря за това:

“50 НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ И ДРУГИ ВЕЛИКИ УЧЕНИ ЗА ВЯРАТА СИ В БОГА”
http://nobelisti.314c.com/index.htm[/size]

Отдавна се каня да си купя книгата, но се отнасям несериозно по въпроса. Надявам се, че няма да ми се сърдиш, че ще го използвам, за да ви покажа това, което намерих за Шрьодингер (приятно се изненадах като му видях името в списъка):

Най-трудно е да откриеш кои правила Бог е предопределил от вечността и кои са следствие от твоята собствена умствена инерция.” (ШРЬОДИНГЕР, цитиран в „Schrödinger: Life and Thought” by Walter Moore, Cambridge University Press, 1990, 348).

„Аз съм твърде озадачен от това, че научната картина на реалния свят е изключително непълноценна. Вярно е, че тя ни дава много фактическа информация и подрежда всички наши преживявания в един великолепен логичен ред, но тя страховито мълчи за всичко онова, което е наистина близко до нашите сърца и е наистина важно за нас. Научната картина не може да ни каже нито дума за физическата болка и физическата наслада, за възприемането на червеното и синьото, за възприемането на горчивото и сладкото. Науката не знае нищо за красивото и грозното, за доброто и злото, за Бога и вечността.

Науката претендира, че може да отговори на въпроси от тези области, но нейните отговори са твърде често толкова глупави, че ние не сме склонни да ги приемаме сериозно
.” (SCHRÖDINGER 1954, 93).
Ние знаем, че нашето усещане за присъствието на Бога е едно преживяване, което е също толкова реално, колкото и директното сетивно усещане; то е също толкова реално, колкото и усещането за нашата собствена личност. Като такъв, Бог не може да присъства в научната картина на пространството и времето. Затова всеки честен научен мислител казва: ‘Аз не се срещам с Бога в пространството и времето’. И точно за тези думи той е обвиняван от теистите, в чийто катехизис все пак пише, че ‘Бог е Дух’.” (ШРЬОДИНГЕР, цитиран в Moore 1990, 379; виж също E. Schrödinger, „Mind and Matter”, Cambridge University Press, 1958, 68).

Какво да кажа? Велико! Много съм щастлива, че прочетох това! (Като се върна , ще прочета и останалото)
И след като Шрьодингер (безспорен гений) мисли по този начин, аз преставам да се притеснявам, от това, че някой няма ме разбере или ще си помисли, че съм със средновековно или друго староепохално мислене.

Понеже виждам, че се вълнувате от научните открития, свързани с Бог, повече, отколкото чистото богословие, ще ви дам един пример, който ме занимава през последната година. В едно мъничко листенце, знаете ли каква лаборатория има за поглъщане и усвояване на слънчевата светлина? Много сложна система. Усвояването е с почти 100% КПД (Това е нещо, което "умните глави" все още не могат да изобретят). За това са виновни едни молекулки, подредени като в часовник и всяка има строго специфична функция, но пък работят като едно цяло (все едно са се наговорили предварително Wink ). Наистина, колкото по-надълбоко и в детайли се опитва да гледа човек, толкова повече се засрамва от собственото си невежество и гордост, че е "на върха на пирамидата".

# 460

А що за хумор е това: "Адамс не е гении, а алкохолизиран физик, чиято идея за Пътеводителя дошла, докато лежал на поляна, нейде из Острова с "Пътеводител на стопаджийте в Европа"

Английска литература в Кеймбридж си е по-добре от религиозна физика

Е, това на мен ми дава отговор на въпроса, защо така не мога да се тръшна по "хумора" на Адамс, както го правят повечето ми познати.

# 461
Попаднах на интересен факт- има данни, че още неандерталците (появили се преди около 200 хил. г.; това са първите представители на хомо сапиенс) са вярвали в задгробния живот...

Значи ти даваш статията като цитат, а аз давам линка към нея от любоФ към протокола...

Не разполагам с много свободно време и нямам твоето търпение и енергия да чета купищата страници (нацвъкани с линкове)...

ЦВЪК:
http://209.85.135.104/search?q=cache:Gkjp7J-mgQ0J:bgnauka.com/fo … ;client=firefox-a
От любов към протокола.

ПП Е, там не става ясно неандерталците предшественици или братовчеди са ни били, но за това се говори след първите 50-ина страници... За по-свободните търпеливци от енергото  имам бонус - нови 50 стр. (след предварителна заявка) Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 11:24 от Холограма

# 462

Е, това на мен ми дава отговор на въпроса, защо... "хумора" на Адамс...

Ама той наистина няма общо с физиката, откъде тази смешка - не знам.

# 463
Днес, все хубави вести! 

(взех, че се регистрирах в този сайт, попаднах на една интерсна дискусия...)

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 13:28 от SilIli

# 464
В клюкарника отдавна обсъдиха темата.
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2701&sectio … =4&id=0001001

Тука - междучасТие!

"Папата: Само католиците са истински християни"

Общи условия

Активация на акаунт