Я кажи ми,облаче ле бяло

• 29 329
  • 290
  •   1
Отговори
# 150
  • Bristol
българка, с темата пусната по този начин, Шанел слиза точно до нивото на тези плюещи българи живеещи в чужбина  Rolling Eyes
Както казва един приятел - човек трябва да се научи да бъде гражданин на света, независимо къде е. Да не се замисля толкова, просто да живее в хармония със себе си. Факт е, че това не се удава на всеки.
Peace
Ето това е нещото, на което искам да науча моите деца, не да бъдат толкова българи, колкото граждани на света. Да разбират другите хора, да не ги съдят за това че са различни и че мислят различно, да могат бързо да се адаптират, да преценяват плюсовете и минусите на ситуацията обективно и да не отричат нещо, просто защото то за тях е непознато!
А това е от линка, който пусна Ланфеар:
Цитат
Отрицателното отношение към емиграцията е израз и на носталгията по миналото, когато работещите не се ориентират спрямо динамиката на трудовия пазар, а пасивно очакват от държавата осигуряване на постоянна професионална реализация
За съжаление и ние влязохме в този световен водовъртеж на трудовия пазар и това че днес сме тук не означава, че утре няма да сме в България или на друг континент. И аз искам с десетилетия наред да се установя на едно място, да си имам една къща, в която да родя и отгледам децата си, ама не става  Confused

# 151

авторката  на темата - смятах, че е интелигентна личност, но с  първия си постинг преобърна мнението ми на 180 градуса

Точно първият ми постинг е просто прекрасен.В коя точно описана от мен група българи в чужбина  се откри,та реши,че не съм интелигентна?Така или иначе аз бях подготвена за негативните ви мнения и честно казано ,те изобщо не ме притесняват.Напротив,тайно се надявах екшънът да е много по-вълнуващ.Нищо,и така е добре.Някои мнения изчетах с удоволствие.На наистина успелите българи в чужбина искам да ви кажа,че когато чета за вас или слушам за вашите постижения аз се гордея и нито за миг не съм изпитвала други чувства,освен най-топли.Обобщено погледнато,нека всеки си живее където е щастлив.И българите тук и българите в чужбина имат пълното право да критикуват държавата си.Но нека да е без злоба.Че то все едно майките си плюем.

На тези българи и аз се радвам - създават имидж на България, показват че българите не стават само за берачи на ягоди, домашни призлужници, чистачи на тоалетни и т.н. (извинявам се, ако обидих някой)

# 152
Всеки има право на избор къде да живее, а това дали ще се гордее, че е българин не зависи от самия него, а от това, с какво може да се гордее, че родината му е България.
А ти гордееш ли се,че родината ти е България?

# 153
българите не стават само за берачи на ягоди, домашни призлужници,
чистачи на тоалетни и т.н. (извинявам се, ако обидих някой)
Защо го написа това в скобите?
Защото в главата ти има матрица,
че обиждаш някого ли? Защо не
се извиняваме, като пишем за хора,
които работят като учители, акушерки,
библиотекари. Едва ли печелят по-добре.
Това в скобите обижда, не това преди тях.

# 154

авторката  на темата - смятах, че е интелигентна личност, но с  първия си постинг преобърна мнението ми на 180 градуса

Точно първият ми постинг е просто прекрасен.В коя точно описана от мен група българи в чужбина  се откри,та реши,че не съм интелигентна?Така или иначе аз бях подготвена за негативните ви мнения и честно казано ,те изобщо не ме притесняват.Напротив,тайно се надявах екшънът да е много по-вълнуващ.Нищо,и така е добре.Някои мнения изчетах с удоволствие.На наистина успелите българи в чужбина искам да ви кажа,че когато чета за вас или слушам за вашите постижения аз се гордея и нито за миг не съм изпитвала други чувства,освен най-топли.Обобщено погледнато,нека всеки си живее където е щастлив.И българите тук и българите в чужбина имат пълното право да критикуват държавата си.Но нека да е без злоба.Че то все едно майките си плюем.

newsm10 smile3501 smile3501 newsm10

# 155
  • в едно миланско село
Всеки има право на избор къде да живее, а това дали ще се гордее, че е българин не зависи от самия него, а от това, с какво може да се гордее, че родината му е България.

а мога ли да обърна въпроса малко по_екзоти4но? като се има предвид, 4е мястото, в което се раждаме е слу4айност, за какво то4но трябва да се гордеем, или срамуваме? според теб, има ли хора, които трябва да се срамуват, 4е са се родили еди си къде си?  newsm78

на мен много ми прили4а, като някой, горд, 4е се е родил красив. к'ъв му е приноса? никакъв то4но.

това за гордостта за мен е много мъгляво, да не говорим, 4е 4есто го смятам и за опасно. Crossing Arms

# 156
Всякаква работа се върши навсякъде по света. Няма срамно в бране на ягоди. Много си е хубаво даже. Жалко, че в България май не останаха много ягодови полета.
Въпросът е, докато си се привел и откъсваш поредната ягодка, дали псуваш наум (може и на глас) своята родина или не.
Имаме право на държава, но родината си я получаваме в наследство, което не можем да откажем. Е, що да си плюем майките, пардон, родината? С нещо ще се променят ли нещата в една по-добра посока? Не.
Да, имаме и право да критикуваме, независимо не чие поле берем плодовете.

# 157
Шанел, какво печелим от този въпрос?
Става ни по-топло? По-евтино? По-уютно?
Това е като да си Мис Нам-си-кво и да се
гордееш, че си хубавица, без обаче тази
хубост да е личен твой успех. Хубаво е да
се гордеем със собствени постижения, нека
тогава да натъртваме, че сме българи, а не
да се гордеем, че сме българи, но да сме нули.

# 158
Не, и ще ти кажа защо - като бяхме в Кипър се срамувах, че съм българка защото доста пъти бях свидетелка, а и не само аз, на това как българи се излагат с кражби в хранителни стоки, и как българки се продаваха в нощните клубове за едно уиски. Слушах как говорят за нас - българите. А и имаше случай, когато едно семейство беше дошло в България на екскурзия (докато бяхме там) и като се върнаха с ужас разказваха как са ги лъгали, че на всичко отгоре и са ги обрали. Не ме интересуват нито сърби, нито турци, нито румънци - какви са, но ние сме проклето племе, и затова държавата ни е на това дередже. Какво ни е наред? Като кажат природата на България - каква природа, като никой не се интересува от природата, а и само с това не се живее. Историята - каква ни е историята, дай пример с нещо от нея, за което можем да вдигнем глави и да кажем- да  ние винаги сме били единни.

# 159
айде сега пък - гордост и предразсъдъци  Mr. Green
Нямаме никакъв личен принос към времето и мястото на раждането ни.
Тогава, защо да се гордеем?
НО, можем да се хвалим, както, ако сме спечелили 4 от тотото.
Можем и да не се хвалим, просто да си мълчим.
Нужно ли е да плюем?
Ето това е за мен важното.

# 160
Корнишончо, какво сега, става ти гот, да се самонаречеш "членка на проклето племе"?
Съжалявам, но трябва да те разочаровам.
Може и да се чувстваш така, но българите отдавна не са племе.
Толкова отдавна, че е един исторически факт, с който спокойно можеш да се похвалиш, ако намериш достатъчно сили в себе си и желание.

Не, Ниара, нямах теб предвид.

# 161
българите не стават само за берачи на ягоди, домашни призлужници,
чистачи на тоалетни и т.н. (извинявам се, ако обидих някой)
Защо го написа това в скобите? - защото вече са ме нападали за такова изказване разни комплексари
Защото в главата ти има матрица,
че обиждаш някого ли? - не, няма никаква такава матрица

# 162
единственото нещо, което обаче адски ме дразни са кофите с помия, които се изливат върху емигрантите. и препоръката да си идат ТАМ.
... в българия има страхотен феномен, фанатичното родолюбие на думи, склонноста да се приема всеки, който е решил да живее другаде като родоотстъпник.

Аз пък не мога да се съглася с всичко написано...Помия върху мен не са изливали.Нито някой ме е наричал "родоотстъпник".Макар че никога не е късно и това да се случи...По-скоро приемам за нормално,когато някой се опита да каже на живеещите в България,че живеят в помия,те да се защитят...Нормална защитна реакция,без това да ги прави фанатични родолюбци...Как би реагирал един немец,ако засегнат националната му чест?
считам, че съм запазила правото си да критикувам българия, тъй като имам български а не немски паспорт, който оставих от убеждение, макар, че щеше да ми е по-леко да се откажа от поданството си.

Споменах го и по-горе...С това и аз съм съгласна.Счита се за нормално да критикуваш страната,в която живееш...Когато критиката е градивна(извинявам се за шаблона) и можеш нещо да промениш.Доколко градивна обаче е критиката на тези,които живеем отвън?Кого и с какво променяме?Надали отваряме нечии очи...Това,с което хората се сблъскват всеки ден може да им отвори очите,а не точно нашите мнения...
много хора от напредналите европейски страни отиват да живеят другаде, въпрос на избор и нагласа е, но това не кара съотечествениците им да озверяват и да ги плюят. емиграцията е нещо съвсем нормално.

Напълно съгласна.И в Канада напоследък пристигат много немци.И когато човек ги попита за причината,започват да въртят очи от неудобство и изтупват от прахта заучените фрази за добра реализация...Но можете ли да си представите немец зад граница да говори както българите извън България?Аз не.И сомалиец напуснал Сомалия също не съм чула да се изказва по подобен начин,а са доста по-изстрадали от нас хора...
И още веднъж бих се повторила...Едно е,да критикуваш България седнал на маса сред приятели или бъбрейки по телефона.Съвсем други измерения придобива тази "критика" в подобен форум. Неизпраните си ризи не ги простираме пред дома си.Не е нужно всички да ги видят,за да се убедят,че съществуват...Защо тогава правим това с националните си?Сайтове като македонския,посветен на България,са само продължение на подобни  на тази от чужбинския ни форум теми...
П.П.Асса,ако имаше мен предвид,написах "критикуват/осмиват/дори плюят..." не като синоними,а градиращи се донякъде по сила действия...Фази,между които се люшкаме непрекъснато в подобни теми...Не мисля,че имам нещо друго да кажа,та ще опитам да замълча вече...

Последна редакция: пт, 01 юни 2007, 11:54 от niara

# 163
Шанел, какво печелим от този въпрос?
Става ни по-топло? По-евтино? По-уютно?
Това е като да си Мис Нам-си-кво и да се
гордееш, че си хубавица, без обаче тази
хубост да е личен твой успех. Хубаво е да
се гордеем със собствени постижения, нека
тогава да натъртваме, че сме българи, а не
да се гордеем, че сме българи, но да сме нули.
Чакай сега,Лиске.Ти мълчи.Стига си улеснявала с отговорите си другите.

# 164
Корнишончо, какво сега, става ти гот, да се самонаречеш "членка на проклето племе"?
Съжалявам, но трябва да те разочаровам.
Може и да се чувстваш така, но българите отдавна не са племе.
Толкова отдавна, че е един исторически факт, с който спокойно можеш да се похвалиш, ако намериш достатъчно сили в себе си и желание.

Ето това е което не одобрявам - такова изказване за българите, та било то от българин в Бг или в чужбина...

Общи условия

Активация на акаунт