Супа от пиле
продукти: (за две порции)
30гр. пиле
по един резен морков, целина, картоф и лук
1/2 чаена лъжичка краве масло
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка настърган домат
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце
магданоз, сол
Пилето и зеленчуците се варят в подсолена вода до омекване. Месото се изважда, обезкостява се, нарязва се на дребно или се смила и се връща в бульона. Добавят се оризът и доматът. Супата се вари още 15минути, след което се застройва със сварената на водна баня застройка от яйцето и млякото. Подправя се с маслото и ситно нарязания магданоз.
Супа с топчета
продукти: ( за 2 порции )
20-30гр. кайма
1/2 морков
1 резен целина
1/4 глава крумид лук
1 чаена лъжичка настърган домат(може от консерва)
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка крави масло
1 щипка брашно
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце
лимонов сок (оцет), сол
Морковът, целината и половината от лука се нарязват на дребно, заливат се със студена вода, посоляват се и се оставят да заврят. Към каймата се добавят останалият лук и половината от ориза и се оформят малки топчета, които се пускат във врящата супа. След 20 минути се добавят останалият ориз и доматът. Готовата супа се застройва с млякото, яйцето, предварително сварени на водна баня. Подправя се с маслото и лимоновия сок.
Крем-супа от грах
Продукти: (за две порции)
2 супени лъжици грах от консерва
1/2 морков
1 /4 глава кромид лук
1 чаена лъжичка краве масло
2/3 кафена чаша прасно мляко
1/2 чаена лъжичка брашно
сол
Морковът и лукът се нарязват на дребно и се варят в подсолена вода. След като поомекнат, се добавя грахът. Напълно омекналите зеленчуци се отцеждат, пасират се и се връщат в бульона. Супата се слага да заври отново. Добавят се маслото и брашното, размито в млякото.
Супа с месо
продукти: (за две порции)
20гр. месо без кости (телешко. агнешко)
1 шепа спанак
1/4 глава крумид лук
2 чаени лъжички настърган домат
1/2 чаена лъжичка ориз
1 супена лъжица кисело мляко
1/2 чаена лъжичка краве масло
1/4 яйце
1 щипка брашно
сол
Нарязаното на дребно или смляно месо се залива със студена вода и се кипва на силен огън. Отстранява се пяната, посолява се и се оставя тихо да ври. Добавят се нарязаните на дребно зеленчуци и оризът. След като се сварят, супата се застройва със сварената на водна баня застройка от млякото, яйцето и брашното. Накрая се добавя маслото.
Супа от леща
продукти: (за две порции)
1 супена лъжица леща
1/4 глава крумид лук
1/4 морков
1 чаена лъжичка олио
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка настърган домат
чубрица, сол
Измитата леща се накисва в студена вода за 2-3 часа. Водата се изхвърля и лещата се залива с 1 чаена чаша студена вода. Добавят се дребно нарязаните морков и лук, олиото и подправките и супата се вари в захлупен съддо пълно омекване на продуктите.
Супа от домати
продукти: (за 100гр.)
1 малък домат
1/2 морков
1/4 глава крумид лук
1 резен целина(може листа)
1/2 чаена лъжичка ориз
1/4 чаена лъжичка брашно
1/4 яйце
1 чаена лъжичка краве масло
магданоз, сол
Добре измитите и нарязани на дребно зеленчуци се заливат с леко подсолена вода и се варят до омекване. Добавят се настърганият домат и оризът. Супата се вари още 15-20 минути. Прибавят се варената на водна баня застройка и дребно нарязаният магданоз.
Млечна супа със сирене
продукти: (за 2 порции)
1/2 чаена чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка гриз
2 супени лъжици настъргано сирене
1/2 яйце
1 чаена лъжичка краве масло
сол
Грисът се сварява в малко подсолена вода. Добавят се млякото и предварително смесените сирене и яйце. Накрая се прибавя маслото.
САЛАТИ
Салата от моркови
продукти:
1 средно голям морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Морковът се изчиства и измива много добре и се настъргва на най-дребното ренде. Посолява се и се полива със сместа от олио и лимонов сок.
Салата от зеле и моркови
продукти:
1 резен зеле (50гр)
1 малък морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Зелето се нарязва на много тънки ивички и леко се намачква със солта. Прибавя се настъргания на дребно ренде морков. Салатата се поръсва с лимоновия сок и олиото.
Смесена салата от консервирани зеленчуци
Продукти:
1 маринована чушка
1 стерилизирана краставичка
1 главичка кромид лук
1/2 чаена лъжичка олио
магданоз
Чушката и краставичката се нарязват на дребни парченца. Добавят се ситно нарязаните лук и магданоз. Салатата се поръсва с олио.
Смесена салата
продукти:
1 морков
1/2 кисела ябълка
1 резен ряпа (нелюта)
1 стерилизирана краставичка
1 чаена лъжичка майонеза
сол
Добре почистените и измити зеленчуци се обелват и настъргват: ряпата на дребно ренде, а морковът и ябълката - на средно. Добавят се половинката краставичка, нарязана на кубчета и майонезата. Салатата се разбърква и се украсява с останалата краставичка.
ЗАКУСКИ
Попара
продукти: 30г сухар
2 чаени лъжички настъргано сирене
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка краве масло
250 мл шипков чай или гореща вода
Натрошения на дребни парченца сухар и сиренето се заливат с кипящия чай (вода). Съдът се похлупва с капак. Когато сухарът омекне, попарата се пасира (отнася се за седмия месец и следващите няколко месеца, докато бебето постепенно преминава към храна с по-груби частици). Прибавят се захарта и разтопеното масло.
Кус-кус с прясно мляко
продукти: ( за 2 порции за възрастни и една детска порция )
1 чаена чаша кус-кус
3 чаени чаши прасно мляко
1/2 чаена чаша вода
1 кафена чаша захар
1 супена лъжица краве масло
Млякото и водата се загряват до завиране. Прибавя се кус-кусът и се вари 6-7 минути, като непрекъснато се разбърква. Добавя се захарта и варенето продължава още 3-4 минути. Слага се маслото и съдът се отстранява от огъня.
Тутманик
Продукти: 1 и 1/2 чаени чаши брашно
150г сирене
1/3 пакетче (40г) краве масло
1 кафена чаша олио
2 яйца
мая (колкото 1/2 кибритена кутийка)
1 щипка сол
Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно , втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.
Кус-кус със сирене
продукти: 1 чаена чаша кус-кус
3/4 чаена чаша настъргано сирене
1/2 пакетче (60г) краве масло
сол
Кус-кусът се сварява в слабо подсолена вода. Отцежда се и се разбърква с маслото и настърганото сирене.
ДЕСЕРТИ
Мляко с ориз
продукти за 5 порции:
1 литър мляко
3/4 чаена чаша ориз
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена лъжичка канела
Към млякото се добавя 1/2 чаена чаша вода. След като заври, се прибавя измитият ориз. Вари се, докато оризът омекне. Подслажда се и след 1-2 минути се сваля от огъня. Разпределя се в купички и се поръсва с канела.
Кекс I
продукти:
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
4 яйца
100 гр. краве масло (маргарин, олио)
2 1/2 чаени чаши брашно
1 кафена чаша смлени орехи
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 ванилия
Маслото (маргаринът) се разбива със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Добавя се киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб. Последователно се прибавят брашното с бакпулвера, орехите и ванилията. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и се пече в умерено силна фурна.
Сладкиш с кайсии
Продукти:
2 яйца
1 пакетче (125гр.) краве масло
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 компот от кайсии
1 ванилия
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се ванилията и брашното. В тавичката се разтопява маслото и се подреждат отцедените кайсии (с отвора нагоре). Върху тях се разстила тестото. Сладкишът се пече в умерено силна фурна. След като изстине, се залива със сока от компота и се обръща върху подходяща чиния.
Крем с какао
продукти:
1 л. прясно мляко
3/4 чаена чаша захар
50г нишесте
2 супени лъжици какао
Нишестето и какаото се размиват с малко студено мляко. Останалото мляко и захарта се загряват до завиране. Постепенно, на тънка струйка, като непрекъснато се бърка, какаово-нишестената смес се прибавя към млякото. Кремът се вари да сгъстяване, след което се разпределя в купички.
Саварини
продукти:
2 1/2 чаени чаши брашно
3 яйца
3/4 чаена чаша прясно мляко
3/4 пакетче краве масло (90гр.)
1 1/4 чаени чаши захар
смая (колкото кибритена кутийка)
1 ванилия
Маята се размива на каша с малко от затопленото мляко и се оставя да втаса. Добавя се към брашното заедно с яйцата, останалото мляко и разтопеното масло. Замесва се меко тесто, от което се оформят малки топчета. Те се поставят във форми за саварини и се оставят на топло да втасат. Пекат се в умерено силна фурна. След като изстинат, саварините се сиропират със сироп, сварен от захарта и 2 чаени чаши вода и ароматизиран с ванилия.
Крем карамел
продукти:
150 мл прясно мляко
30 г захар
1 яйце
ванилия
В купички или друг подходящ съд се слага захар и се карамелизира на печката. Млякото се разбива със захарта и яйцето, ароматизира се с ванилията и се изсипва в купичките, които се поставят в по-голям съд с вода. Пече се във фурната (на водна баня), като се внимава да не заври водата (образуват се шупли). Когато е готов, отделя се внимателно с нож от стените на купичките и се изсипва в чинийки.
Сладкиш с тиква I
продукти:
1 кг тиква
1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша счукани орехи
1 чаена чаша мармалад
1 чаена лъжичка канела
Тиквата се нарязва на парчета, сварява се на пара и още топла се пасира. Прибавят се захарта, част от орехите и канелата. Половината от пюрето се разстила във форма за торта или в подходяща тавичка. Върху него се намазва равномерно мармаладът. Отгоре се разстила останалата смес и се поръсва с орехи. Сладкишът трябва да престои няколко часа в хладилник.
Крем Ванилия
продукти за 5 порции:
1л. прясно мляко
3 яйца
2/3 чаена чаша захар
5 супени лъжици брашно
1 ванилия
Брашното се размива с малко студено мляко. Прибавят се жълтъците и се разбиват добре. Останалото мляко заедно с по-голяма част от захарта се загрява до завиране. От горещото мляко се сипва по малко към яйчено-брашнената смес (за да се изравнят температурите), след което сместа на тънка струйка при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото. Вари се до сгъстяване. Докато сместта се поохлади, белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и ванилията. Те се прибавят към крема, като се разбъркват внимателно. Готовият крем се разпределя в купички.
Забележка: Този крем се приготвя САМО от пресни яйца.
Следва продължение...[/b]