Родителите ви съобразяват ли се

• 3 810
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
Аз лично много внимавам за моето дете, и ако играе с други деца -  и за тях. Странно ми е как може хората да си оставят децата да играят без наблюдение. На някои хора им се пък им се струва, че аз много треперя над детето си.
Все пак има много деца отгледани без много-много да ги наглеждат. Някои хора си оставят децата уж на грижите на бабите, които помежду си си правят компания, а децата се гледат сами. Повечето възрастни хора ги мързи да се занимават с деца и я карат през просото.
Разликата може е в парите - когато плащаш на някого, той има повече страх дали ще опази детето. А когато гледа за без пари, го прави както си знае...
Мисля, че всеки родител е морално задължен да помага на своите деца, но за съжаление има много хора които гледат собственото си спокойствие.
Има много родители които не са безкористни и очакват пари от децата си. Както има и родители, които са много всеотдайни и се стремят да са винаги полезни за децата си.
Факт е, че не можем да променим родителите си, а трябва да се нагодим.

# 46
  • usa
според мен бабите и дядовците са достатъчно близки хора на внуците си, за да имат право да изграждат с тях взаимоотношения по абсолютно свои съображения независимо от ролята им в отглеждането им и финансово-паричната страна на този въпрос. ако не са подчертано безотговорни хора, които заплашват сигурността и здравето на децата ни, аз мисля, че нямаме право да им се месим в начина, по който общуват с тях. може да не сме съгласни с редица неща, но това са си техни отношения. а и децата са достатъчно умни, за да съобразят доволно бързо кое при кого минава - не им отнема много време, за да установят, че при баба и дядо може и да може да ядат вафли, но при мама - не или обратното. на мен не ми допадат редица аспекти от методите на отглеждане и възпитание на нашите родители, но пък ни е толкова мъчно, че децата ни общуват рядко с бабите си и дядовците си, че когато имат такава възможност избягваме всячески да им се месим. смятаме, че могат много повече да се обогят от една пълноценна връзка с тях, отколкото да загубят от разминаването на възгледите ни за някои правила и принципи. разбира се, допускам, че е напълно възможно тези ми разсъждения да бяха много по-различни, ако децата ми контактуваха с бабите си и дядовците си на редовни начала Simple Smile.

# 47
Не бих се сърдила на родител как е нахранил или преспал детето ми. Най-важното е да следи за неговата сигурност.

# 48
Родителите ви съобразяват ли се с вашето мнение за отглеждането и възпитанието на детето ви, спазват ли препоръките ви?
Намирам се в много изнервящ период, когато дъщеря ми отново е в лятна ваканция и няма кой да я гледа - всичките баби и дядовци се редуват кой когато има време. Но това е едно на ръка...
Много неприятно се изненадах, че лично моите родители не се съобразяват с мнението ми и препоръките ми относно отглеждането и възпитанието на детето  ми. Дъщеря ми е на седем години - първи за втори клас. Давам си сметка, че се намира в един много деликатен период, когато трябва да стане по-самостоятелна. Но по стечение на обстоятелствата, тя все още не е оставала без пряк контрол. Не знам дали съм права тук, но си имаме причини да полагаме за нея прекомерни грижи.

Наистина много се разтревожих и ядосах, когато преди малко разбрах, че нашите са я пратили сама до магазина. Те живеят на осмия етаж и магазина не е съвсем до блока.
Още повече ме подразни поведението им след като им казах, че не бих искала да се повтаря.

Споделете. Как е при вас?
Ти ме разби ! Моя син редовно го пращам до близките магазини сам , понякога и с бележка , ако няма да се справи - и моя син е с проблеми,има няколко операции , все още не може да говори добре ! Но как ще се научи на самостоятелност ако е все закрилян? Не знам какъв е проблема на детето ти, но ако може само да се движи и няма опасност да се нарани , няма да се загуби- довери му се повече !
Не съм съгласна че специалните деца се нуждаят от прекомерни грижи / изключвам тези които се налагат от спецификата на заболяването и по мед. причини/ !
А иначе по въпроса- ДА изисквам да се спазват моите предпочетания за възпитание и отглеждане, ама кой ти слуша  Twisted Evil

Последна редакция: вт, 05 юни 2007, 08:44 от veni-b

# 49
Не бих казала, че бавачките били "за тези, които искат хем някой да им гледа децата, хем да им спазва и правилата", тъй като по широкия свят тяхната помощ е широко използвана, но далеч не поради тази причина /ако това въобще може да се нарече причина/.
Бабите и дядовците са си свършили своите зъдалжения при отглеждането на децата, къде по- добре, къде не чак толкова. Не всички имат къде желание, къде възможности да гледат и внуци. Моят баща, който единствено бих обявила от четирите броя такива за човек с педагогически наклонности, който може да бъде истински полезен на моите деца, работи, няма да си напусне работата заради нас. Другият дядо е много болен, съпругата му полага грижи за него, а моята майка, както вече писах няма желание да ми гледа децата.
Аз и съпругът ми не можем да си зарежем работата за години напред, а и практиката е показала, че това не е необходимо. Ясли и бавачка съм пробвала още с големия си син и съм предпочела многократно бавачката по много причини. Дали ще си гледам аз децата или някой друг ще го прави за по 9 часа на ден - това следва да става според моите и на таткото виждания. Е, нормално е да желаем децата да се гледат така, както ние разбираме това. Затова си плащам- за да не изнасилвам близките си и за да мога да определям правилата. Така и тези близки ще поддържат отношения като между баба /дядо/ и внуци, а няма да възприемат взаимно присъствието си като нещо задължително.
Не, че водещото в случая е желанието някой друг да ми гледа децата, такава просто е необходимостта.

# 50
По-скоро не, затова избягвам да прибягвам до "услугите" им Simple Smile Колкото до "и ние деца сме гледали"... имам някои забележки, но е излишно да изпадам в подробности. С 2 думи за моята си майка: мен ме отгледа нейната майка, а брат ми, който е бая по-малък - аз. А за свекърва ми ще си премълча, за да не изглежда тенденциозно Wink
Иначе, да, така е - не са длъжни и когато все пак ми се налага да ги моля за помощ, благодаря и гледам да не се впрягам прекалено, макар че ми трудно, признавам.

# 51
  • София
 Ами не се съобразяват много-много. Обаче съм се примирила - нали ги гледат, радват им се, живи и здрави са.
 С моите родители драмата е основно от към обличане и хранене. Баща ми все върви след тях с някоя дреха и направо полудява ако ги види боси на теракота. Майка ми в старанието си да хапнат нещо направо прекалява и на едно ядене е в състояние да им предложи по 3-4 варианта(аз естествено после страдам, защото след работа рядко предлагам повече от едно ядене и моите глезльовци често не искат да ядат).
 Но това са ми бели кахъри, виж със свекъра и свекървата е по-лошо. Не стига, че не спазват правилата, ами ги и учат да ме лъжът.
Знаят, че не им даваме газирано, обаче им се дава с уговорката, че "няма да кажат на мама" или ги возят на предната седалка на колата и пак "нали няма да кажеш на мама" и т.н.
 Само дето децата всичко си казват и направо се побърквам  - преживявам газираното, но не и това, че ги учат да ме лъжат Close

Като цяло - да са ни живи и здрави родителите, помагат ни и децата обичат да са при тях.

# 52

Като цяло - да са ни живи и здрави родителите, помагат ни и децата обичат да са при тях.

ЕТо това е най-важното. 

# 53
  • София

ЕТо това е най-важното. 

Така е, децата усещат кога са обичани.

# 54
  • София, център
Не мисля, че човек може да има основания за предявяване на претенции относно отглеждането и възпитанието на детето си, при положение, че го е поверил на други хора. Ако тези хора са на заплата - да, защото това ще са им служебни задължения, но когато става дума за безвъзмездно използване труда на баби и дядовци, то тогава по-скоро си мисля, че родителят трябва да се съобразява с тях, отколкото те с него!

Апропо - и дъщеря ми се отглежда от майка ми. Не й се меся, макар, че на моменти меко казано ме е дразнела, слава Богу, за дреболии, относно храна, облекло... А ако не искам да ме дразни - ясла, или жена. И понеже не искам да се спра на вариянт "ясла", а жената ще ми е солена, съм я дала на баба й. И се съобразявам. И съм й благодарна, че спестява ясленските боледувания на детето ми, а на мен - една заплата!

А относно ходенето до магазина - и моето беше се промъкнало и беше отишло, босо, и ненавършило  2  Laughing

# 55
Мисля, че всеки родител е морално задължен да помага на своите деца, но за съжаление има много хора които гледат собственото си спокойствие.

Не е така. Родителите са задължени да отгледат собствените си деца, докато те станат пълнолетни и самостоятелни. Не са длъжни да гледат внуци, колкото и затруднени да са майката и бащата.
Ролята на бабата и дядото е да създават у детето чувството, че е обичано и важно за повече хора, а не само за родителите си. Да му изграждат представата, че е част от една верига, началото на която се губи назад в столетията, а самото дете е поредната брънка, през която веригата продължава.
А доколко и как ще помагат, е въпрос на личен избор на бабата и дядото. Също така въпрос на личен избор е доколко и как родителите ще приемат тази помощ.

# 56
# 57
  • На черешата
 Peace Да,за което много им благодаря. Hug

# 58
Не бих казала, че бавачките били "за тези, които искат хем някой да им гледа децата, хем да им спазва и правилата", тъй като по широкия свят тяхната помощ е широко използвана, но далеч не поради тази причина /ако това въобще може да се нарече причина/.

Ама чакай сега малко... аз също съм от тези, дето си плащат на бавачки, подтикнати от необходимост. Не ми е първа радост, но наистина мисля, че това е единствения вариант, при който можеш да си позволиш ежедневна помощ в отглеждането и едновременно с нея - ежедневни изисквания. Защо да не се нарече причина и то, основателна? Thinking

# 59
Защо намирам разлика в оформянето на постановката- аз не ползвам услуги на външи лица, защото просто искам някой да ми гледа децата, а защото просто нямам друг избор, това ми е думата.

Общи условия

Активация на акаунт