Лято е, но плетачка се не отказва и плете ли плете

• 79 976
  • 293
  •   1
Отговори
# 210
Благодарим:

# 211
Честит празник и от мен! Тули, Велина, добре дошли! Бях доскоро отпускарка и нямам какво да покажа, но скоро планирам голяма офанзива на 1 и 2 игли.
За пръв път ще правя скачване на няколко мотива. Започвам от най-лесното - квадрати. Ще бъде бебешко одеяло. Как точно се прави? Нещо като зиг-заг между двете съседни парчета ли трябва да се постигне? Има ли схема, по-която да се движа или първо се изплитат всички парчета и накрая се преминава към съединяването им?

# 212
Стейси, аз съм свързвала мотиви от обратната страна с нисък пълнеж.

# 213
Коте, благодаря за бързия отговор! Сигурно трябва първо да изплета всичко, да наредя квадратите и тогава да започвам. Не се сетих, че от обратната страна ще е по-фино. А ако парчетата са с различни цветова, личи ли си свързващата нишка откъм лицевата страна?

# 214
А ако парчетата са с различни цветова, личи ли си свързващата нишка откъм лицевата страна?
Аз свързвам всеки две парчета с конеца на едното парче.

# 215
момичета, чакам с нетърпение да покажете произведенията си Peace

тити,мерси за линковете - ама тия рускини изписали цели 125 стр.,ти всичките ли ги прегледа...

а на мимиту с кирилизация -благодарности  за тортата...

Steisi , аз скачам отделни мотиви един към друг с нишката от самия втори мотив...т.е. изплиташ си един основен и после при плетенето на последния ред от втория мотив скачаш към първия и следващите така...Ето,щом сега плетеш квадрати можеш да скачиш на 2 места например - в двата края,или на три - в двата края и по средата,или изцяло....
аз  скачвам с нисък пълнеж.

Последна редакция: ср, 15 авг 2007, 23:44 от tuly

# 216
Тули, благодаря и на теб! Значи, ако плета някой вътрешен квадрат от третия ред напр., трябва да го скача на две места - със съседния квадрат и с този от предния ред. Може ли да обясниш още нещо: 1 допълнителен ред нисък пълнеж ли изплиташ на тези две страни от квадрата или гледаш последния ред на мотивите да са напременно от нисък пълнеж. А стремиш ли се и ти като Котето зажващането да става от опъковата страна? Т.е. обръщаш ли наопаки плетивото, когато плетеш този нисък пълнеж?

# 217
Здравейте! Току що видях , че обменяте идеи за свързване на квадрати при плетене. Тази техника-пачуърк- ми е много любима, имам вече някои неща /В снимка.бг , на търсене-valacheva/. Аз лично ги свързвам в процеса на плетене със залепена бримка, но съм виждала и други начини.Освен нещата на снимките, имам и много други, които за съжаление не са снимани-имам дигитално фото от скоро, обичам най-вече да си плета дрешки, които обаче в момента изобщо не мога да облека-след +20 кг изглеждат така, сякаш никога не са били мои, и съм ги прибрала дълбоко , дълбоко в шкафовете, за да не се дразня, засега...Иначе плета на една и две куки, а малката ми тайна, че не мога да се науча да плета чорапи /а много искам/. Специални благодарности на firebird, която вчера много бързо и отзивчиво ми изпрати по мейла един нейн модел, който много си харесах от албумчето ви  bouquet

# 218
Steisi, как ще плетеш елементите, на 1 или 2 куки?

Сега плете одеялце на 1 кука, квадратите захващам един за друг със "соединительный столбик", момент да потърся нагледно...

Ето тук е показан въпросният бод (рис.11).

# 219
Стейси , значи, виж сега например тези мотиви

свързват се един за друг при плетенето на последния ред,който представлява синджирче, просто на мястото на скачване изплитаж една бримка нисък пълнеж или пък една залепена бримка, както е споменала и TIHA VODA Дали ще  е залепена бримка или нисък пълнеж - зависи от самия модел  и от вкуса.Според мен залепената бримка наистина е по удачна,защото не седи грубо и не изпъква така,както ниския пълнеж

не е необходимо да изплиташ допълнителен ред нисък пълнеж,за да скачиш,всичко си зависи от модела...ако последният ред на мотива  е нисък пълнеж - плетеш го и в процеса на плетене скачваш с другия мотив,ако е  синджирче /както на схемата/ плетеш синджирче...

дано си ме разбрала
дай да видим какъв модел си си харесала

Последна редакция: чт, 16 авг 2007, 10:42 от tuly

# 220
а виж тук с аквадратни мотиви,чиито последен ред  е нисък пълнеж

# 221
Тъпа съм, и не мога да пусна линк към албума си, ама да не мога да отворя и снимката на tuly-направо се засрамих вече EmbarassedОпа, то взе, че само се отвори. Heart EyesПрекрасни са!

# 222
Много благодаря на всички, които се включиха! Модел още не съм избрала. Ще бъде на 1 кука. Знам само, че ще са два вида квадратни мотиви, които ще редувам шахматно. Ще ги свързвам по цялата им дължина и залепената бримка, която ми предложиха Тиха вода и Палечка ми се струва много добра идея.
Тули, захващането пък на кръгчета и други форми с издатини ми се струва висш пилотаж. Дотам май още не съм дорасла. като имам предвид, че се прикрепят само на няколко места с по 1-2 бримки, си мисля, че може би захващането трябва да стане при изплитане на последния ред. Иначе, ако ги свързвам след като съм наплела всичко, биха се получили безброй малки възелчета, чиито краища ще стърчат и ще се разплитат при пране. Какъв е твоят опит? Много красиви неща правиш!

# 223
  • Анкх-Морпорк
Стейси, захващането на кръглите е като квадратните.
Плетеш първия, после, като плетеш последния ред на втория, захващаш с по 1 бримка нисък пълнеж към първия мотив. Важно е да спазиш мястото на захващане и толкоз.
Ако редуваш 2 мотива, то избери такъв модел, който по принцип си е от 2 вида мотивчета, иначе трудно ще се напасне големината на двата вида. Милиметри разлика може да карат плетивото после да се къдри или да се дърпа.
От предложените мотиви тоя с кръгчетата е най-лесен, ако и да ти се вижда висш пилоташ. Вгледай се и виж, че е нищо особено. Следва оня квадратен, който има ред нисък пълнеж по края.

За БИБЛИОТЕКАТА
http://www.teddys-handarbeiten.de/ - немски, плетене на една кука, макраме, фриволите, брюкселска дантела и кво ли не още

# 224
Благодаря за съвета, firebird! И на мен ми дойде на ум, че трябва много да внимавам в избора на двата мотива, за да са с еднакви размери. Мислех си , че ще има проблеми при напасването и прикачането. Не се сетих, че ще се отрази на общия вид и ще се къдри.
Какви два вида мотиви имаш предвид? Сещам се за един и същ, но единият отгоре да е декориран с цветенце? А други идеи?

Този сайт ми е любим! Каквото и ръкоделие да търся, все до него опирам. Най-много им харесвам обученията.

Общи условия

Активация на акаунт