ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 796
  • 820
  •   1
Отговори
# 135
Извинявам се че не съм се изразила правилно!Ние минахме на ТЕЛК на 18.12.2008г.от там решението го взехме след една седмица но никой не ни каза че тези проценти-38 нетрудоспособност означават ,че ще спрът пенсията.Когато дойде време да получи пенсия и не получи, ходихме в пенсионото и ни отговориха ,че ще получи парите със задна дата със запис ,тъйкато се преизчислява заради явяването пред ТЕЛК предния месец.И когато миноа още един месец без да получим нищо отидохме в НОИ-пенсионото и ни отговориха ,че са и спрели пенсията защото процентита са под 50.И сме изтървали времето през което сме можели да обжалваме.Това е в общи линии.
Не мога да разбера и сега тя на работа ли трябва да ходи....... #Crazy newsm78

# 136
  • София и там където не се пуши
На работа дори да има ТЕЛК може да ходи. Моят съпруг с 50% ходи .

Ох не знам какво да те посъветвам в такъв случай. Отиди и обясни на-човешки, че не сте забелязали процентите.

# 137
При 38% вървят само здравните осигуровки  Peace

# 138
искам да попитам докато трае обжалването пред НЕЛК аз мога ли да ползвам % от ТЕЛК  за нещо? става въпрос за дневен център за хора с увреждания.

# 139
Юридически погледнато ЕР не е в сила щом е обжалвано. Т.е. то не е валидно. Но за дневен център това едва ли е голям проблем. Ние показвахме копие от нашето ЕР, като никога не сме крили, че сме в процедура на обжалване. Накрая в ЕР на НЕЛК процента ни е по-висок от колкото в ЕР на ТЕЛК, макар и недостатъчно висок за каквото и да е...

# 140
Здравейте,пуснахме документи за преразглеждане на случая на майка ми поради влошаване на състоянието и сега ще чакамеот ТЕЛК нова дата ,така ни посъветва личната лекарка и лекуващия невролог.Успех на всички останали!

# 141
Здравейте,детето ми е със синдром на Даун и вродена катаракта на двете очи,на 07.01.2009 бяхме на очна телк комисия в пловдив ,кадето получихме 21% само за очичките,за синдрома 0%,обжалвахме и днеска получих писмо че отказват да образуват административно производство по жалбата,та въпроса ми е може ли нещо да се предприеме в този случай! newsm78

# 142
Ние бяхме изтървали времето в което да обжалваме и ни посъветваха да пуснем молба към ТЕЛК за промяна-влошаване на състоянието.Ние получихме нова дата и ще видим какво ще стане.Можете да пробвате така.Успех.

# 143
pepsi85, по принцип ЕР на ТЕЛК се обжалва в 14 дневен срок пред НЕЛК (София), а не в съда. Решенията на НЕЛК се обжалват в съда. Другия вариант е писаното от meri_zajo - намирате документ за някаква промяна в състоянието и пускате нова молба към ТЕЛК.

# 144
Здравейте,мерси за отговорите,значи варианта е да обжалваме решението на НЕЛК пред съда,за промяна на състоянието на детето незнам как ще стане newsm78,оф май ще си чакаме да изтече решението на Телка,което за 3 години и тогава пак наново,ако въобще и 20 % ни дадат тогава Tired

# 145
В КСО пише и нещо друго:
Обезщетение за гледане на болен член от семейството
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5;

3 и 5 са за карантини, там се дава допълнително

# 146
Здравейте,преди известно време имах запитване тук относно обжалването на ТЕЛК решението ,тъй като ние бяхме изтървали срока подадохме наново да се явим  поради влошаване на положението.
Та така днес беше въпросния ден и какво си мислите че стана същата процедура.тромава администрация и всички минуси които повлича със себе си.Майка ми е със инсулт от 2007г.тежък с трайни парези и тн...
Преди една седмица направихме скенер заради ТЕЛК и се оказа че е получила нов инсулт но много лек.И въз основа на тези куп изследвания днес въпросния доктор от НОИ ,в който кабинет минахме последно казал на майка ми"ти за какво ми идваш пак не разбра ли че от тук пенсия няма да вземеш!?"
Моля посъветвайте ме вие какво бихте направили?

# 147
Моля посъветвайте ме вие какво бихте направили?
На твое място, ако съм убеден, че % в ЕР на ТЕЛК не отговаря на действащите в момента разпоредби веднага бих обжалвал в НЕЛК.

# 148
Мерси много,
утре ще видим къкав ще е резолтата и ще се реши.

# 149
Здравейте момичета, искам да ви попитам тъй като не си спомням много добре как стоеха нещата с преосвидетелстването  на телк комисията  ,Трябваше ли да чакам писмо  или няколко месеца преди това да отида и да си подам молба и  трябваще ли от личен лекар да се взима  някакъв документ за подаването на молбата  забравила съм как е а август месец му изтича  телка  и затова искам по отрано  да действам.

Общи условия

Активация на акаунт