ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 834
  • 820
  •   1
Отговори
# 195
Обжалването на ЕР на ТЕЛК се прави в 14дневен срок от издаването му!
А това с датата ,може и да е печатна грешка и трябвало е да отидите веднага да направите справка в ТЕЛКа!

# 196
Mного моля спешно за съвет. Как да процедирам при пропуснат час за комисия пред ТЕЛК.
Не ме питайте как стана, заблудих се, че часът ни е за утре, започнах да си подготвям документите и с ужас установих, че е трябвало да се явим днес. Какво да правя сега? Има ли смисъл да ходя утре до там с детето или по-добре да им се обадя по телефона?

# 197
Няма нужда да водиш детето. При неявяване на комисия се насрочва нова дата (чакаш ново писмо или се уговаряш да го получиш).

# 198
  • Sofia
За подновяване на ТЕЛК какво точно се прави?
Рових в темите и открих 3 различни съвета - обаждане по тел. в ТЕЛК, чакане на писмо преди края на срока на стария ТЕЛК и подаване на молба месеци по-рано.
Къде в София да подам молба и  какво да пиша в нея?  ooooh!

# 199
Аз си пускам молбата месец-месец и половина преди изтичането на стария ТЕЛК  Peace, след което получавам писмо за ден и час на явяване пред комисията. В това писмо също така пише, ако трябват допълнителни документи.

# 200
 Karen,в Софиа на Иларион Макариополски 10 отиваш,там се попълва молба за преосвидетелстване,дават ти номер и чакаш да ти пратят писмо с дата и час за явяване пред комисия.
Относно обжалването на ТЕЛК-а в 14 дневен срок  е така,но аз на моето дете го обжалвах 3 месеца след решението,подадох молба,върнаха документите за преразглеждане,естествено имаше спор с лекарката,но в крайна сметка не се отказах и постигнах своето
Датата на инвалидизация на моето дете беше 14.04.2008,ТЕЛК-а от юни,юли подадох молбата и ми изплатиха за 3 месеца пълни,в заповедтта ми пише от 1.04,така,че не се изплащат от следващия месец.След като обжалвах и датата на инвалидизация,ми написаха рождената дата и отново в соц.ми върнаха и от датата на раждане и пак не от следващия месец,а от този в който е родено детето...

# 201
  • BG
Здравейте!   bouquet

Имам един въпрос, другата седмица ще се явявам с детето за освидетелстване пред ТЕЛК.
Спомням си, но не знам дали е правилно, че до две годишна възраст се изплащат обещетения, ако детето е със заболяване от рождение. Така ли е или бъркам?  newsm78

Благодаря предварително!

# 202
До 2 годишна възраст се изплащат допълно 100 лв еднократно. Не се отнася за другите обезщетения.

# 203
  • BG
Благодаря!   bouquet

# 204
Здравейте,
ето ни и нас по мъките с ТЕЛК-а. Синът ми е на 2 години, за първи път ще го освидетелстваме. Получихме писмото, в което пише какви документи да подготвим, още не съм ходила при педиатъра ни, но тъй като не съм съвсем сигурна в нея, предпочитам да попитам тук (извинявайте, ако повтарям въпроси, но не мога да намеря време да изчета всичко):
1. Пише първа епикриза и етапна епикриза. При положение, че той има 5 броя епикризи от операции, и всяка следваща на практика допълва и осъвременява предната, трябва ли да ходя да искам отделна епикриза? И изобщо от кого да е тази епикриза: неврохирург, невролог или от личния лекар (той е хидроцефалия и мозъчни кисти, предполагам това ще са водещите заболявания)
2. ЕЕГ с разчет - с каква давност трябва да е? Последният е от май тази година - без изменения.
3. Скенери и ЯМР-та ясно. Но най-отдолу пише, че исканите изследвания остават в ТЕЛК. Предполагам, че изследванията на хартиен носител, другите очевидно не мога и не искам да им ги оставя. Абе защо не се изразяват ясно тези хора #2gunfire И оригиналите на другите изследвания при тях ли остават, или при мен, а на тях дават ксероксно копие?
4. Консултациите: отново същия въпрос: да използвам стари или трябва нови, в които изрично да пише, че са за ТЕЛК (май искат само детски невролог, нищо не са подчертали, само са допълнили детски)
Много хора казват, че се чака много: ние сме от 11,45 във II-ра МБАЛ, София. Винаги ли се чака, или понякога са точни?
Комисията ни е назначена за петък 13-ти smile3555
Предварително благодаря за отговорите!

# 205
Надето77 . моя съвет е да преснемеш и да носиш оригинал и копие на всеки документ, взимат копие.
За ЕЕГ мисля, че има 6 м давност.
За ТЕЛК е само зеления талон който е прикрепен към писмото от джи пи то всичко останало каквото имаш носи с две думи цялото медицинско досие на детето

# 206
Благодаря за информацията! Аз е ясно, че ще нося всичко в оригинал и копие, но искам предварително да си им подготвя папка. И ми се искаше да пропуснем това пусто ЕЕГ - само ще го изтормозя пак детето. Написали сме 5 диагнози за ТЕЛК, в които няма епилепсия, защо им трябва ЕЕГ Cry Не е болка за умиране, но нали сме все по болници и изследвания и малкият само като види лекарски кабинет, започва да плаче, та ми се искаше да му спестя каквото мога...

# 207
  • варна
  Значи носи всички епикризи, но последната трябва да ти е отпреди 6мес. най-много, иначе трябва да идеш да я обновиш при опериращия.
 Консулт с невролог - детски, и с неврохирург ни искаха на нас - зелените талончета. Това трябва сега да го направите.
 За всички документи ни взеха копията. За скенери и ТФК взеха само разчитанията-копия.
 ЕЕг не са ни искали, но сигурно трябва да е по-скорошно от 6 мес и ще вземат пак само копие.
 Всички оригинали в една папка за да ги проверят, а копията в другата за тях.
  За водещи заболявания пишат функционалните увреждания - т.е на първо място пишат спепента и вида  на ДЦП, ако има,/зависи най-вече от това което неврологът е написал на талончето/ , после пишат за хидроцефалията.
 Сега виждам, че не искате да правите еег,ами не го правете тогава. На нас ни искаха заради диагноза рефлукс някакво изследване - сифонен тест ,но аз отказах да си мъча детето и не го направихме.

# 208
Тъй като при подаването на документите Вие не сте подавали и ЕЕГ - копие /предполагам/, заради това Ви го искат. Вашето към момента на явяването Ви пред ТЕЛК ще е актуално - не са минали 6 месеца. И моя съвет е да носите ксеро копия на всички епикризи, които имате към момента.

Щом началния Ви час е 11.45 отидете по-рано. Влизането става по ред на пристигане  Peace /прави се списък/. Всички хора, които ще видите там са получили писмо с час 11.45.

# 209
  • варна
 Да, часът е общ! Чака се там доста, в зависимост кога си отишъл. Носете си храна и занимания за децата.

Общи условия

Активация на акаунт