ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 728
  • 820
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Имам и аз питане. Валидността на телка на  сина ми е до 1ви февруари 2011 (датата обаче на  самия ТЕЛК е 18.02 , което ме въведе в заблуждение относно срока му на валидност, но както и да е, това е моя грешка) Подадох молба за преосвидетелстване на 6.01.11 (като си мислех , че подавам повече от месец по-рано), на 28.01 получихме писмо да се явим на 23,03 !!!! Обадих се да питам да няма грешка, казаха , не , във Варна   имало много деца и ТЕЛКа бил един и работел в сряда. То излиза , че за да няма прекъсване трябва да се подава молбата за преосвиделстване 3м по-рано!!! Въпросът ми е : до излизането на новото решение, което явно ще е след 23,03 , губим ли си всички права на помощи и има ли вероятност новото решение да се поднови с датата , до което е било валидно старото ?

# 451
Saly, ТЕЛК-овете във Варна за деца са два - в Окръжна и в Терапията (Св. Анна и Св. Марина). Това в случая няма значение.
За периода когато стария ТЕЛК е изтекъл няма да получавате нищо тъй  като срока на старите заповеди е изтекъл. След като минете на 23.03, ако няма промяна в процентите (т.е. не паднете под 50%) ще ви изплатят накуп парите и за "пропуснатите" месеци. А с новите промени, ако не сте получавали пари за някакъв минал период (не по-стар от 3 години) ще ви изплатят парите по чл.8д и за този период.

# 452
  • Варна
Friend , благодаря. Интересно и аз бях чула че са два (в св.Ана и св. Марина) и като подавах молбата за преосвидетелстване питах, и ми казаха, че ТЕЛКа за деца във Варна е само в св. Марина, и като звънях в СВ. Марина, пак ми казаха , че е един. Не че това в случая има значение, но само за протокола уточнявам, каква е моята информация. 

# 453
 newsm78 Ние тогава как вече три пъти минаваме в Св. Анна newsm78

# 454
  • Варна
Боже! Сериозно ? Много интересно! Иди , че разбери. Всеки различно казва. Аз като разпитвах, кога трябва да се подаде молба за преосвидетлстване, ми казаха, че един месец предварително. а то излезе,  че ако искам да няма прекъсване, трябва 3 месеца по-рано да бях подала. Единсвено съжалявам, че не се консултирах и тука, ама здраве да е  Peace

# 455
Аз си подадох молбата за преосвидетелстване три месеца по-рано.И след два месеца ми изпратиха датата.Сега в сряда се явихме в София на  комисия.Те ме питаха защо пускам молба за преосвидетелстване,щом един път сме се явявали то трябвало самия телк да ни изпрати дата,когато дойде време.Но лично аз не бих се доверила на това да чакам те да ми изпратят дата.Съветвам ви пускайте си поне няколко месеца по рано молбите.

# 456
Не съм чул до сега някой в България да е получил писмо за подновяване без да е подал молба предварително. Изглежда още сме мнооого далече от европейския начин на работа на институциите и ще си караме по стария съветски почин да се "молим" на някой за нещо. Все молби, все служебни бележки все удостоверения... Сякаш компютрите, справките, базите данни не са измислени още...

# 457
И аз така мисля.Няма спасение.

# 458
  • София и там където не се пуши
Friend за възрастен, да, но друг е въпроса че се губят писма, някой път.

# 459
  • Благоевград
Не губиш нищо, парите ще си ги взимаш без прекъсване.

# 460
Налага ми се да променя датата за явяване пред ТЕЛК.
Къде се ходи, там където е подадена молбата или където е самата ТЕЛК комисия!

# 461
В какъв смисъл ти се налага да промениш датата? Получили сте писмо с определена дата в него, но не можете да се явите тогава?
Ако е така - не прави нищо. Щом не се явиш трябва да ти изпратят ново писмо с нова дата. Дори можеш след това да се обадиш по телефона да питаш за новата дата. Имали сме случай, в който не получаваме 2 писма. Когато се обадихме тъкмо щяха да изпращат третото, но се уговорихме и си го получихме на място.

# 462
Здравейте! Просто не знам от къде да започна. Проблемът е следния: октомври 2010 се явихме на ТЕЛК, за ДИ ни написаха 08.2010 г (датата на протокола), а всъщност ние имаме епикриза, че инвалидизирането е настъпило 06.2008г. След като забелязях още на място, че не е отразена датата по мед. документи, обърнах внимание на комисията, но дълго и убедително ми обясниха , че според закона (по това време отменен чл. за изплащане със задна дата) нямали право да отбелязват по-стара дата от тази на протокола. И аз загубената взех, че им повярвах  Embarassed И сега - едно голямо НИЩО. Сега обаче като се разрових установих, че са ме плъзнали, защото срещнах случаи, когато при освидетелстване на деца в същия период за ДИ е отбелязвана датата от наличните епикризи. Предполагам, че не съм единствената литната, но някой, ако може да ми даде някакъв съвет има ли оправия в тази държава, ще съм му много благодарна

# 463
Оф, старият ТЕЛК ни изтече още на 1ви януари,  но тъй като по клин ична пътека имаме право само на 2прегледа годишно, изчаках да наближи февруари, когато имаме право на такъв преглед.
На 25ти януари подадохме молбата за ТЕЛка и записах час за преглед за 15ти февруари и изследване за 17ти, а писмото, което взех днес е за явяване точно на 15ти. Просто ни е невъзможно в този срок да подготвим документите. Трябва да минем и през още 2 ма специалисти. ooooh! #Crazy newsm78

# 464
Здравейте и от мен аз минах на ТЕЛК-в гр.Плевен със синът ми на 17.01.2011г.документите съм ги подала на 09.08.2010г.Доста чаках той е с астма дадоха му 70%на първоосвидеталстване за 2 год.Но трябва да се носи всичко което имате епекризи рецепти абсолютно вси4ко.Преснимано снимка ако имате.Преглеждат децата и задават много въпроси.Пододох документите вече в социалните като преди това се информирах как става изплащането .На нас ни дадоха дата на инвалидност 09.08.2010г.като им написах в молбата че искам от тогава да ми се изплатят полагащите му се пари .Ако имате някакви въпроси ще се радвам да ви помогна с каквото мога

Общи условия

Активация на акаунт