ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 835
  • 820
  •   1
Отговори
# 570
slaveva, съгласен съм с теб, че много често социалните ни "прецакват", но не викай моля те.
Именно за това е този форум - ако можем да си помагаме един на друг и всеки да получи това, което му се полага по закон. За съжаление си мисля, че трите години назад ще бъдат откакто подадеш молба.

loopy, не мисля, че има причина да ти откажат молбите за толкова дълъг срок. Бъди спокойна! Ако подадеш молбите преди да са минали 3 месеца ще ти изплатят парите откакто са били прекратени (от предишния ТЕЛК). Peace

# 571
  • Бургас
Благодаря, Friend! Притесниха ме малко, понеже служителката взе нещо да го усуква: "Ми, елате след 15-16-ти, понеже справката от НОИ излиза тогава, пък ще видим може ли нещо да се направи за да не изгубите за този период паричките, то май има някакви промени мъъъ, не знам. и т.н." А за малкия ми трябва дохода за детските, така че явно за това трябва да чакам тази справка от НОИ. Ще чакам, пък ще видим! Praynig А и нещо др. - казаха ми да нося бележка за ваксините само за здравото дете  newsm78, има ли такава промяна  "деца с ТЕЛК да не са задължително ваксинират" или е начин да ме разкарват?

# 572
       slaveva,спокойно.В случай,че НЕЛК се произнесе в твоя полза няма да загубиш нищо,така или иначе ще ти изплатят паричките за трите години назад.Интересно ми е друго,как така социалните ще обжалват решението ти на ТЕЛК без твое знание,имаш решение -те са длъжни да го спазват.При мен се получи същото.Имах ТЕЛК с дата инвалидизация от датата на изследването на детето,подадох документите 3 мес по-късно и ми върнаха тези три месеца назад.След това и аз разбрах за връщането на пари със задна дата за 3год.назад.Обжалвах датата на инвалидизация,т.к. детето ми е увредено от раждането.Когато се обжалва само тази дата,не се прави пред НЕЛК,а се връщат документите единствено на комисията за да се промени,т.к вече бях представила и 3 нови,всъщност стари но по-ясно написани епикризи за вродения хар-р на заболяването.В рамките на 4 дена имах новото решение,с дата на инвалидизация-датата на раждане на детето.Всъщност не е ново,а е частична корекция в датата на ивалидизиране на същото ТЕЛК-решение,но се пише в отделен лист.Така вече три години двата листа вървят винаги в комплект.С тази промяна,същия ден ми го завериха и отидох в социалните.Подадох нова молба,че искам да ми бъдат изплатени трите години назад от тази дата,от която ми бяха започнали да ги изплащат,при мен беше от датата на изследване.Нямаше проблеми,социалните много бързо реагираха и ми бяха върнати всичките пари от датата на раждане.Изобщо не е ставало на въпрос да обжалват или да изпращат документи в НЕЛК,имаха решение,съобразиха се с него и така.Ама във вашите соц. са явно за убиване всичките,те само гледат как да не ти бъдат изплатени тези пари,затова ти и въртят тези номера.Дано успееш да се пребориш,не се отказвай от това си право Peace

slaveva  -това което е описано тук е начинът да се получат парите. Задължително молба, но ако не искат да я приемат писменна жалба до по горна инстанция, с описание на случая, по горе от ДСП, е РДСП, след това АСП, намери адресите им или ако не пиши от къде си и ще ти ги изпратя.
Не се отказвай, и задай задължително  въпросът си в случай че нелк потвърди датата на инвалидизация а имаш право на 3 години назад за да получиш парите, то от кога ще ги получиш.
Успех.

# 573
Благодаря, Friend! Притесниха ме малко, понеже служителката взе нещо да го усуква: "Ми, елате след 15-16-ти, понеже справката от НОИ излиза тогава, пък ще видим може ли нещо да се направи за да не изгубите за този период паричките, то май има някакви промени мъъъ, не знам. и т.н." А за малкия ми трябва дохода за детските, така че явно за това трябва да чакам тази справка от НОИ. Ще чакам, пък ще видим! Praynig А и нещо др. - казаха ми да нося бележка за ваксините само за здравото дете  newsm78, има ли такава промяна  "деца с ТЕЛК да не са задължително ваксинират" или е начин да ме разкарват?
[/b][/u]
Не е начин да те разкарват, промяната е факт! Сл. бележка за болните деца отпадна като изискване.

# 574
БЛАГОДАРЯ  Ogan1 , вече няколко пъти ми показваш правилния път! СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ , Оценявам изключително много помощта ! Утре отново ще опитам със Социалните  само при директора не съм ходила . Явно дойде момента да си видим очите . Макар и да знам , че ефект няма да има , длъжна съм да опитам !  Отново ще бъда оплетена в тяхните измишльотини...  Вече съм на изчерпване с търпението . Моля  ВИ за информация относно координати  на по-горните инстанции убедена съм , че ще ми трябват още преди обяд !!!

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 22:20 от slaveva

# 575
БЛАГОДАРЯ  Ogan1 , вече няколко пъти ми показваш правилния път! СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ , Оценявам изключително много помощта ! Утре отново ще опитам със Социалните  само при директора не съм ходила . Явно доиде момента да си видим очите . Макар и да знам , че ефект няма да има , длъжна съм да опитам !  Отново ще бъда оплетена в тяхните измишльотини...  Вече съм на изчерпване с търпението . Моля  ВИ за информация относно координати  на по-горните инстанции убедена съм , че ще ми трябват още преди обяд !!!

писах ти на лични.

# 576
Днес преди да отида в  Социалното ''подпомагане'' на местна почва , се обадих на горещият им телефон в София : 02  935 05 50  .
Разговарях с мъж , който ми обясни , че молба не ми трябвала за 03. 2011 - относно ЧАСТИЧНА екстертиза на  ТЕЛК  , аз съм си имала стара  от 02.2011- за ПЪЛНА ОСВИДЕТЕЛСТ. /експертиза/ от ТЕЛК .  .....  социалните не били длъжни да ме уведомят нито какво правят , нито колко ще ме бавят....  Все пак ставало дума за около 3000 лв. за 3-те години на зад ! Не знам как ги изчисли  той  ? 
Според него годините на зад няма да се загубят , независимо от това колко време тече '' разследването'' на АСП , ако НЕЛК  се произнесе в наша полза !!!
Освен да чакам друго не се сещам , поне разбрах , че няма смисъл да ходя при нашите ''подпомагащи'' .
                      Хубав ден на всички !!!!

ПАК ХОДИХ ПОНЕ 5-ПЪТИ ВЕЧЕ ...  НЕ МИ ТРЯБВАЛО ТАКАВА  МОЛБА...
ЩЯЛ ДА СЕ ПРИКРЕПИ  ТЕЛК 2-/ ЧАСТИЧЕН / КЪМ ТЕЛК 1 -/ПЪЛНО ОСВ./
ОК  !!!  % Е СЪЩИЯТ 60  .... И ВСИЧКО Е КАЗАЛ , РЕКЪЛ ,  ДАЛ , ВЗЕЛ ... НА ДОВЕРИЕ ... КАТО НА ПАЗАРА МАЛКО
ДА  АМА НЕ , ТА НАЛИ СА С РАЗЛИЧНИ ДАТИ  ОТ 02.2011 И 03.2011
И СА С РАЗЛИЧНИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЯ В НАШИЯ СЛУЧАЙ :
 ТЕЛК 1 ЗА ВРЕМЕТО НАПРЕД ; ТЕЛК 2 С  ПРОМЕНЕНА  ДАТА ЗА ВЪПРОСНИТЕ  3 ГОДИНИ
ДНЕС ЗВЪНЯХ  ДО АСП - СОФИЯ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ОТ ТАМ МИ КАЗАХА, ЧЕ МОЛБА НЕ МИ ТРЯБВА

КАКВО ДА ПРАВЯ , В ОМАГЬОСАН КРЪГ СЪМ ???     ПОМОЩ !!!   
                 КОЯ Е СЛЕДВАЩАТА ИНСТИТУЦИЯ ???   КАК ДА СТАНА СОБСТВЕНИК НА ТАЗИ  МОЛБА ???

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 22:22 от slaveva

# 577
    slaveva,пак ти пиша,спокойно,хабиш излишно нерви. PeaceСлед като си обжалвала датата на инвалидизация си имала основателни документи за да бъде променена.В социалните търсят под вола теле,то е ясно.Но все пак изчакай да видиш какво ще кажат от НЕЛК,ако подтвърдят датата на инвалидизация,в което съм сигурна,просто е безсмислено при наличие на документи или епикризи за това да не го направят,ти ще получиш парите за трите години назад.Няма нищо да изгубиш,дали веднага или по късно,трите години са си три години.И друго нещо-нямаш ТЕЛК 1 и ТЕЛК 2,второто ти е просто частична корекция в ДИ,това е едно и също ТЕЛК решение,разбери го,моля те,едното се прикрепва към другото и постоянно вървят заедно.Казвам ти го от опит.Доколкото разбрах си го подала в социалните и са го прикрепили в документите ти,ако в първата си молба си била собственоръчно написала,че искаш да ти се изплатят парите със задна дата за три години назад,от ДИ,затова вероятно са ти казали,че не ти трябва нова молба.Но ако не си го написала задължително си подай молба за изплащането със задна дата от ДИ и прикрепи към нея отново ТЕЛК-решението,с променената дата.Успех

# 578
       slaveva,сега прочетох малко назад,откакто си подала док. си в социалните-на 24.02.2011г,от месец февруари ти текат плащанията.Не губиш нищо.Изчакай решението на НЕЛК и ако е в твоя полза,подаваш молба за трите години назад.Само,че няма да ти ги изплатят от ДИ,т.е от 2006г,както ти е променена,а от февруари 2008.Не знам дали ме разбра,изплащат не повече от 3 год назад-при теб ще се счита от февруари 2011г,три год.назад-значи от февруари 2008.При мен беше същата история,затова ти го пиша със сигурност.Дано съм ти била полезна,успех!

# 579
Да , ОК ама  НЕ !!!!
Аз , разбирам по-късно за 3-те год. назад и стигаме  до 2-ри ТЕЛК /бях пропуснала срока за обжалване датата на 1-вия/  , получаваме  частичен с дата 2005 от тогава се лекуваме при проф. Чавдаров, за по-назад не съм търсила документи - безпредмето е  .
Внасям го в ''подпомагането'' и край .......... никой не ти дава молба / а те са готови бланки и аз нямям такава / , не трябвало .... щяли да я прикраепят към старата ---> КАК СТАВА  ТОВА , ЗАЩО  ?
Днес звънях отново в София в АСП - тел. 02   811 96 07 , попаднах на друг господин , които поне не ме попита ,,Какво е частичен ТЕЛК'' и според него трябва  да се обадя в Областната дирекция на СП и да ги уведомя . Обадих се и разговарях с госпожа която ми каза , че ще проучи  случая , че имало много тънкости по повод на този  нов закон и ще ми се обади . Обади ми се като е ''проучила'' и ми каза , че всичко е на ред , само писмо ''забравили'' да ми пуснат от ''подпомагането'', ама тя им казала и те щели да ми пуснат.  Имало проблем с ТЕЛК-а ми те обжалвали пред НЕЛК , защото   2-ри ТЕЛК и.........
ИИИ направо в ТЕЛК-а  отидох , запитах председателя на комисията за региона относно частичния  и той ме увери , че това е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЗАКОНЕН начин за промяна на дата на инвалидизация в момента в БГ . Относно  достоверността на епикризи  ЕЕГ и ЯМР и други докумени , няма какво да ви уверявам всичко е истинско - за съжаление ...
Та мили колеги по съдба аз все още няма документ , с които мога да удостоверя че съм дала ЕР на ТЕЛК в СП  ...
    Защо не може никой да ми отговори на следните въпроси :
           1. ЗАЩО НЕ МИ СЕ ДАВА ДА ПОПЪЛНЯ МОЛБА ?
           2. ЗАЩО ИСКАТ ДА ПРИКРЕПЯТ УЖ  ТЕЛК-2 ОТ МАРТ , КЪМ ТЕЛК-1 ОТ ФЕВРУАРИ?
           3. ДЕФАКТО ОТ КОЙ МЕСЕЦ  БИ СЕ ЗАЧИТАЛО ИЗПЛАЩАНЕ В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕЛК
              СЕ ПРОИЗНЕСЕ В НАША ПОЛЗА ?

ЕТО ТАКИВА НЕЩА МЕ ВЪЛНУВАТ И СЕ СЕЩАМ , ЧЕ ВСЕКИ ТЕЛК ТРЯБВА ДА СЕ ВНЕСЕ ДО 3-РИ МЕСЕЦА - НАЛИ !  АЗ НА КОЯ ДАТА СЪМ ПОДАЛА ТЕЛК-2???  АМИ НАЛИ Е ПРИКРЕПЕН КЪМ ТЕЛК-1 !!!  Е-Е-Е , ТО СКОРО ЩЕ МИНАТ 3-ТЕ МЕСЕЦА ОТ ИЗДАВАНЕТО НА ТЕЛК-1 И ''ПОДПОМАГЕНЕТО ''ЩЕ МЕ Е ЧЕРПИЛО С 1-НА СТУДЕНА ВОДА .... НАЛИ НЯМАМ И НИЩО ЗА ДА ДОКАЖА , ЧЕ ИЗОБЩО СЪМ ИМ ПРЕДОСТАВИЛА НЕЩО СИ !!!
                                                ХИТРА СХЕМА - НАЛИ ???
 АКО ИМАТЕ ИДЕЯ КАК ДА СЕ ПРЕБОРЯ С ''НЕДОИЗГЛАДЕНИТЕ ТЪНКОСТИ'' В НОВИЯ ЗАКОН ,
                                                                                                                                                   МОЛЯ !!!

Последна редакция: пт, 29 апр 2011, 14:10 от slaveva

# 580
Силвана, не съм попълнила нищо за дата на зад , та нали не знаех !!!
Ех и днес ще се наложи да се видим с тези ''подпомагащи'' .
БАЛАГОДАРЯ!!!

# 581
Здравейте , имам честта да Ви уведомя за нещо радостно ,  което ни направи много щастливи и даже си го отпразнувахме . Да не си помислите , че НЕЛК се е произнесъл в наша полза има още доста месеци да минат , но... 
ГОРД СОБСВЕНИК  СЪМ НА МОЛБА , ДНЕС МИ Я ДА ДОХА  ... И АЗ Я ПОПЪЛНИХ ... ТЕ Я ВЗЕХА ... И МИ ДАДОХА ДАЖЕ И ДОКАЗАТЕЛСТВО ... КАТО В СЪН БЕШЕ , СЛЕД 40 ДНЕВНА ВОЙНА , НО БЕШЕ РЕАЛНОСТ ...  МИЛИ  ХОРА ПО-ДОБРЕ НЕ СЪМ СЕ ЧУВСТВАЛА ОТ МЕСЕЦ  ПОНЕ!!!
БЛАГОДАРЯ ВИ  !!!
Повода за празник... беше много трудно да го извоювам ... Ходих при директора на Регионалната дирекция на ''подпомагането'' , беше учудващо лесно да  влезеш и да говориш ...
Аз от 10-ти март насам искам да говоря с директора на АСП за града ама ... ,, Има проверка  от София , не може сега ,  ''... ,,Не е тук , в момента , какъв е  проблема '' .... ,, И ние можем да помогнем кажете , за това сме тук '' ... ,,Ами в отпуска е ''... '' Кажете , какъв проблем имате пак, сега не е удобно ''... ,, Молба , не ви трябва'' -това се дежурните  фрази  на  служителките там...
Но според директора на Регионалната дирекция  , те са длъжни не само да ми дадат молба , ами и да  я вземат , да я заверят , да ми дадат входящ номер а самата молба можела да бъде , че искам да ми възстановят  дори и средства за  спа процедури  на луната ... това после се решавало  ....
След като им се обади пред мен най - накрая станах собственик на тази така желана молба .

Искам да се извиня много силно и искрено на господин Friend и на всички други , които са се подразнили, че пиша и във двата форума успоредно . Мили хора , търсех помощ и спасение от ВАС !!!  Бях подразнена и разочарована от безхаберието и системата в БГ ... Почти седем години ходихме по мъките . Мизерно съществуване , заеми , кредити и  само големи надежди  ... и защо ... защото личната ни лекарка беше си спестила едно изречение... знам , че нямаше да ни оправят тези пари - не ме разбирайте грешно , но щяха да ни помогнат донякъде поне...  и още веднъж извинете ме !!!

Относно 5 МАЙ ,  ако имате информация  и за други градове , моля пишете !!!

# 582
Е най накрая.
Радвам се -всичко ще е наред! Peace

# 583
slaveva, радвам се, че си успяла. Разбери ме, просто е хубаво да спазваме правилата. Бъди по-спокойна - все ще се намери кой да помогне със съвет или опит. Като наближи срока за произнасяне, можеш да ги потормозиш по телефона дали са се произнесли.

# 584
Здравейте,дами!Ето и моя проблем:дъщеря ми е на 3 год и е с диагноза неалергична астма.Явихме се на ТЕЛК при Др. ДИЕВА-ГР.ПЛОВДИВ-страшно зла и долна жена.Детето ми чакаше във фоайето 1.30мин. наравно със възрастни хора,нямаше място къде да застанем дори.Когато ни извикаха вътре на детето и сложиха точно 2 слушалки-отпред и отзад,след което ни казаха да чакаме отвън за резултат.Пак чакане,рев,страх.Извикаха ме след около1ч. и просто ми казаха да се подпиша на няколко места за получаване на решението.Чак когато се подписах ми казаха ,че е с 31%т.е. нямаме право на никакви придобивки от социала.Не ми казаха защо ни дадоха толкова малък процент,но аз си мисля,че е затова ,че нямахме епикриза от болнично заведение,макар че Етапната епикриза от алерголожката беше точно формулирана ,че детето ми е с тежки Confused пристъпи.Дайте ми съвет какво да правя!Предварително Ви благодаря1

Общи условия

Активация на акаунт