ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 825
  • 820
  •   1
Отговори
# 585
  • в пустинята
Здравейте,дами!Ето и моя проблем:дъщеря ми е на 3 год и е с диагноза неалергична астма.Явихме се на ТЕЛК при Др. ДИЕВА-ГР.ПЛОВДИВ-страшно зла и долна жена.Детето ми чакаше във фоайето 1.30мин. наравно със възрастни хора,нямаше място къде да застанем дори.Когато ни извикаха вътре на детето и сложиха точно 2 слушалки-отпред и отзад,след което ни казаха да чакаме отвън за резултат.Пак чакане,рев,страх.Извикаха ме след около1ч. и просто ми казаха да се подпиша на няколко места за получаване на решението.Чак когато се подписах ми казаха ,че е с 31%т.е. нямаме право на никакви придобивки от социала.Не ми казаха защо ни дадоха толкова малък процент,но аз си мисля,че е затова ,че нямахме епикриза от болнично заведение,макар че Етапната епикриза от алерголожката беше точно формулирана ,че детето ми е с тежки Confused пристъпи.Дайте ми съвет какво да правя!Предварително Ви благодаря1
първи ли ви е телка?

# 586
valeriia maca, ето какво пише за астмата в отправните точки, по които определят процентите:
---
Бронхиална астма

1. Персистираща лека астма
дневни симптоми > 1 път седмично, но < от 1 път дневно
нощни симптоми > 2 пъти месечно
ФЕО1/ВЕД > или = 80 % от предвидената стойност
дневна вариабилност на ВЕД 20 - 30 %
за тази форма се определят 20 - 30 %

2. Персистираща средно тежка астма
дневни симптоми ежедневно
нощни симптоми > от 1 път седмично
ФЕО1/ВЕД 60-80 % от предвидената стойност
дневна вариабилност на ВЕД > 30 %
за тази форма се определят 40 - 70 %

3. Персистираща тежка астма
дневни симптоми - постоянни
нощни симптоми - чести
ФЕО1/ВЕД < или = 60 % от предвидената стойност
дневна вариабилност на ВЕД > 30 %
за тази форма се определят 80 - 100 %.
Забележка. Дневната вариабилност на ВЕД се определя по формулата:

Вечерен ВЕД (19 - 21 ч.) минус сутрешен ВЕД (7 - 9 ч.)
______________________________________________  x 100
Вечерен ВЕД

---
Ако считаш, че си ощетена или не са взели предвид някой документ, без значение дали ви е първи ТЕЛК можеш да обжалваш решението пред НЕЛК в 14 дневен срок от датата, на която си подписала, че си получила решението на ТЕЛК. Пише го на задната страна долу.

# 587
  • Fort Worth, TX
Здравейте , момичета.Виждам , че сте много наясно с доста неща по въпроса за ТЕЛК, та искам да ви попитам как трябва да процедирам от тук нататък.Моето бебе е на 1г2м, когато беше на 4 месеца минахме ТЕЛК.Диагнозата му е ХИршпрунг.Това е заболянаване на дебелото черво , при което липсват нервно-ганлиини клетки в определен учатък на червото и затрудняват нормалната дефекация.На 1 месец му извдоха колстома на коремчето.За определен период от време акаше от там.За тази колостома ни дадоха 100% за период от 1 година.На 8 месеца ни направиха радикалната операция.Изрязаха часта от дебелото черво и възстановиха пасажа и сега си се изхожда нормално.Прочетах , че за изрязване на червото му се полага 75% , щото това се води хронично заболяване.Телка ни свърша на 1юни.Въпроса ми е да чакам ли ново писмо или направо да ходя до Макариополски да питам.Как се процедира?Предполагам, че пак ще ни изпратят на разни консултации със специалисти?Благодаря на всички , които биха ми помогнали с информация.Приятен ден на всички и много здраве ви пожелавам.  bouquet

# 588
K.А.А. поинтересувай се. Време е!

# 589
K.А.А.,не чакай а отивай намясто и си подай молба за преосвидетелстване.И нашия ТЕЛК е до 1-ви юни,молбата си я подадох на 5 април,на 12 май сме на ТЕЛК.Само се моля всичко да мине добре и да не се наложи да обжалвам като миналия път

# 590
  • Fort Worth, TX
Благодаря, ще отида тази седмица.  bouquet

# 591
  • в пустинята
момичета,днес се явихме на телк и направо минайме през ада.i хиляди разкарвания и мъки взехме процентите,но питам за обжалването пред нелк в срок от 14 дни от кога се броят дните,работни или календарни дни,на самото решение на телк отзад на гърба му пише,14 дни от пристигането му в нелк,e нищо не разбирам

# 592
talibanka, на гърба на експертното решение на ТЕЛК има долу дата на връчване и място, на което да се подпишеш. От тази дата се броят 14 календарни дни. Често "по инерция" там са написали датата, от която е решението, което не е правилно. В правото си да искаш там да се напише истинската дата, на която ти връчват решението.
Виж тук

# 593
  • в пустинята
talibanka, на гърба на експертното решение на ТЕЛК има долу дата на връчване и място, на което да се подпишеш. От тази дата се броят 14 календарни дни. Често "по инерция" там са написали датата, от която е решението, което не е правилно. В правото си да искаш там да се напише истинската дата, на която ти връчват решението.
Виж тук
ами аз съм се подписала на мястото му,kf отдолу пише така.експертното решение може да се обжалва в 14 дн срок от получаването му пред нелк,е тва не го разбирам от моето получаване или от тяхното получаване от нелк?

# 594
  • в пустинята
Виж тук
ами аз съм се подписала на мястото му,kf отдолу пише така.експертното решение може да се обжалва в 14 дн срок от получаването му пред нелк,е тва не го разбирам от моето получаване или от тяхното получаване от нелк?
явно са разместили думите?

# 595
Кое "моето" и кое "тяхното"?

Срокът, в който имаш право да предприемеш някакви действия се счита от получаване на документа. Общо за документ става дума. Ако си го получил лично, гледа се датата, на която си го получила срещу подпис. Ако ти е изпратен с обратна разписка се гледа датата на обратната разписка.

# 596
  • в пустинята
Кое "моето" и кое "тяхното"?

Срокът, в който имаш право да предприемеш някакви действия се счита от получаване на документа. Общо за документ става дума. Ако си го получил лично, гледа се датата, на която си го получила срещу подпис. Ако ти е изпратен с обратна разписка се гледа датата на обратната разписка.
r;dn впредвид,'е написаното отдолу е с разменени места на думите.[итирам;експертното решение може да се обжалва в 14 дневен срок от получаването му пред нелк.а не обратно.експертното решение може да се обжалва пред нелк в 14 дневен срок.това разбирам че е объркано,това го разбрах явно е печатна грешка.oругото е наред получих решението на 03 05 2011 година и отдолу е подписа ми.зъблодих се от смяната на местата на думите и така става неразбираемо.fn дано ме разбра

# 597
Здравейте ,
какво стана с 5-ти МАЙ ... само за София ли???
ПОЗДРАВИ !!!

# 598
Здравейте мами.
За първи път пиша в този форум и знам,че само вие може да ми дадете подробна информация на моя въпрос за което много благодаря.
На 29.03.2011г.издадоха ТЕЛК на дъщеря ми  с общо заболяване:Болести на очна ябълка МИОПИЯ ЕКЦ.ДЕГЕНЕРАТИВНА ОКУЛИ УТРИУСКВЕ с 67% степен на увр. /болеста и е късогледство с-14 диоптъра//това ни е първи ТЕЛК/ с дата на инв.13.01.11  тоест когато сме подали документите.Вчера ходит в социалните /бяха ми насочили дата за среща с представител на отдела на закрила на детето/та този предсталител ми каза че има вероятност даполуча някякви пари назад понеже на дъщеря  ми заболяването е открито на 09.10.2007г./тя е родена на 26.05.2006г./Звънах на телк Варна понеже от там е издаден телка и те ми обясниха
че няма как да пишат датата на заболяването 09.10.07г. понеже сме подали документите на 13.01.11г.Въпросът ми е има ли възможност да получа някакви пари назад и ако има каква е процедурата.

# 599
  • варна
 Разбира се, че може да бъде написана датата ,на която е открито заболяването.
 Обжалвай решението!

Общи условия

Активация на акаунт