ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 843
  • 820
  •   1
Отговори
# 555
  • София и там където не се пуши
alexa35 - четох в Деца с увреждания, че има някаква промяна, в зависимост от причината за забавянето на новия ТЕЛК , тези пари могат или не могат да се възстановят . С една дума попитай там, ако тук не получиш отговор.

# 556
marvik73, изглежда няма да ти се размине обжалването пред съда.

alexa35, ако и предния ТЕЛК е бил над 50% имаш право да получиш двойните детски и 168-те лв откакто са ти спрени през октомври миналата година. Справка Чл.19, ал.3 и Чл.24б, ал.4 от ППЗСПД (Правилник за прилагане на закона за семейни помощи за деца). Освен това ако датата на инвалидизация е датата на раждане и не са ти изплатени 168-те лв до първия ТЕЛК имаш право и на тези пари със задна дата, стига да не са минали повече от 3 години. Справка чл.24а, ал.4 пак от ППЗСПД.

# 557
Здравейте , майка съм на 14 годишно момче болно от Епилепсия . Преди 7 години , докато раждах дъщеря си , синът ми  го блъсна кола , дори не спря и след удара на пешеходната пътека.  Лекувахме се на местна почва а по-късно и  София при проф. Чавдаров . Аз неможех да се задържа задълго на работа - че кой ли работодател би държал служител , на който като звънне телефона и тръгва за пореден път , към поредното място да си прибере детето . Животът ни беше свързан с много лишения, да не използвам и по-силна дума. Беше ни трудно  да се справяме финансово и се разделихме с доста неща - продадох почти всичко което имам , остана ни само жилището . Многократно съм се чудила дали да не посегна и на него.  Надеждата ни крепеше през годините , само нея си имахме . През това време бащата в семейството  напусна  кораба на надеждата - не го обвинявам , поддаде не можа да издържи на вечните проблеми с  недоимъка .
 И един ден  случайно разбрах , че нашета неканена гостенка Епилепсията , подлежала на ТЕЛК , но не бях сигурна ! Запитах личната ни  лекарка това вярно ли е , отговорът още го чувам в ушите си : ДА, ДА, ДА /тя има такъв навик да пвтаря/. Повярвайте ми чувах си сърцето в ушите . Питам я защо не ни е казала а тя отвърна , че това е задължение на невролога.

# 558
  • варна
 Shocked Нямам думи, тази лекарка хич не  е в час. Нали точно тя прави протокола за явяване на ТЕЛК.

# 559
Ходих в НЗОК и  РЦЗ , но както си и мислех - виновни няма . В България лекарите не били длъжни да уведомят болните си пациенти за това тяхно право - ТЕЛК. Но нали всеки има право на избор , избор между какво ... между хляб и лекарство може би . А какво са длъжни , каква държава само нали ...... да ни завидиш? Тръгнахме да събираме документи и след месец бяхме готови  с рещението - 60% . Подадох документите в социалните.
 След около 20-ина дни разбрах за възможността да се получат пари за  3-те години назад . Нашият ТЕЛК беше с дата на инвалидизация от датата на издаването т.е. от 02. 2011. Подадохме молба за промяна дата на инвалидизация към ТЕЛК . Отново комисия и решение на 03. 2011,  дата 2006 година , отново в социалните дотук добре .... Ама на 2-рото с промяната на датата решение  пишело вид експертиза : ЧАСТИЧНА  , а на 1-вото : ПЪЛНА !
И сега чакам ли чакам социалните да видим каква причина ще си измислят , да не ни дадат нищо за времето на зад ... Ходих след 22-рия ден , но ми обясниха че такива работи за 20 дневен срок  за обработка на документи нямало ... те били изискали пълния ни пакет от документи от ТЕЛК-а и ги били изпратили за раглеждане на по-горна инстанция - НЕЛК. КАК СТАВА ТОВА ? ХОРА ПОЧУВСТВАХ СЕ КАТО ПРЕСТЪПНИК след тези думи !  Ако някой има на  идея какво мога да направя  моля ВИ за съвет ... ''СОЦИАЛНИТЕ НИ РАЗСЛЕДВАТ'' и сигурно ще оспорят етапната ни епикриза от проф. Чавдаров

# 560
Споко! Peace
Всичко ще е наред, и ще си получиш парите.
Освен това според чл. 24 а от ППЗСПД -има срок, който ЗАДЪЛЖИТЛНО се спазва, ще го цитирамВ срок 20 дни от подаването на молба-декларацията директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане.
Т.е. те са длъжни да ти дадат отговор на молбата независимо какъв е. Като в 3- дневен срок от издаването на заповедта на директора трябва да бъдеш уведомена. Т.Е.  имаш точно 23 дни за да разбереш резултата. Сигурна съм, че ще е положителен за тебе!!
Експертизата е частична защото касае единственно и само датата на инвалидизация.
На свой ред ако нямаш  в този срок отговор подай си едно питане към Регионална дирекция СП, като подробно обясниш, че нямаш отговор на молбата си.

# 561
ЗДРАВЕЙТЕ , благодаря ВИ за подкрепата !
От първото внесено решение на ТЕЛК - 24.02.2011  имаме преведени пари !
Второто решение - частичното ,го предадох на 24. 03. 2011.  и до сега ни вест, ни кост...
Ще отида до тях още сега , а чл. 24 А отнася ли се и  за  Епилепсията т.е  трайно увреждане ли се води тя ? Предварително ви благодаря !

# 562
Да отнася се. Няма смисъл да ходиш сега, всички служители са пуснати, и няма да намериш никой, ще трябва да изчакаш празниците.
Непременно се обърни към регионална дирекция, ако ти кажат, че резултат няма!!! Peace
Надявам се, че освен решението не си пропуснала да подадеш и нова молба.

# 563
ЗДРАВЕЙТЕ ,  МОЛБА НЯМАМ  - днес ходих до социалните  и от там научих относно вторият ни ТЕЛК - частичния не ми била трябвала входяща молба ... и 20 дневния срок за отговор  - НЕ ВАЖАЛ ??? Били изпратили нашите документи в НЕЛК ... срок за отговор  - НЯМАЛО ......... ако НЕЛК одобри  ... освен да се с въоръжим с търпение  друго няма . А  НЕЛК кога ще реши , само ни остава да гадаем !!! 
ЗАЩО СПОРЕД СОЦИАЛНИТЕ НЕ МИ ТРЯБВА МОЛБА ЗА  2-РИЯ -  /ЧАСТИЧНИЯ/ ТЕЛК   ???

ОБАДИХ СЕ В НЕЛК - 26.04.20011 ПИТАХА МЕ ЗА  ЕГН НА ДЕТЕТО И БЯХ ПОТРЕСЕНА -  ДНЕС СА НИ ПРИСТИГНАЛИ ДОКУМЕНТИТЕ ТАМ /АЗ ГИ ПОДАДОХ НА - 24.03.2011/  , СОЦИАЛНИТЕ ОБЖАЛВАЛИ РЕШЕНИЕТО НА  ЧАСТИЧНИЯ НИ ТЕЛК ЗА 3-ТЕ ГОДИНИ НА ЗАД ... А НЕЛК ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ДО 3-РИ МЕСЕЦА ,  ТОВА БЕШЕ ОТГОВОРА НА НЕЛК ПО ТЕЛЕФОНА 
 И ВСЕ ПАК Е ИНТЕРЕСНО КАКЪВ НАЧИН НА ИЗПРАЩАНЕ ИМАТ СОЦИАЛНИТЕ ! МОЖЕ БИ ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБ .... НЕ ! ИЛИ ИМАТ СЛУЖИТЕЛ ,  КОЙТО ХОДИ ПЕШ ДА ГИ СЪБИРА ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И КАТО СЕ НАСКИТА  ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ГИ НОСИ В НЕЛК СОФИЯ - НАЙ-ВЕРОЯТНО ТОВА СА ЕКСПРЕСНИТЕ КУРИЕРИ НА СОЦИАЛНИТЕ

НО СЕ СЕТИХ КЪДЕ Е УЛОВКАТА , СИГУРНО И ВИЕ :
 1.  НА СОЦИАЛНИТЕ ИМ  ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ДА ИЗПРАТЯТ ДОКУМЕНТИТЕ В НЕЛК И  ДА ОСПОРЯТ ТЕЛКА
 2.  НЕЛК ЩЕ ГИ ЗАДЪРЖИ МИНИМУМ 3-РИ МЕСЕЦА  ЗА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ,  ИМА СЛУЧАИ И ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА
 3.  ПОСЛЕ СОЦИАЛНИТЕ ГИ ЗАДЪРЖАТ  ПАК ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ

И СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА , ЧЕ ГУБИШ ПОЛОВИНАТА ОТ ВРЕМЕТО НА ТЕЗИ 3-РИ ГОДИНИ ДОКАТО СИ ЧАКАЛ , ЗАЩОТО ЗАКОНА Е ЗА 3-РИ ГОДИНИ НА ЗАД САМО  !!!

ОКУПИРАЛИ СА СЕ СЪС ЗАКОНИ , КОИТО ДА НИ ОЩЕТЯВАТ А НЕ ДА НИ ПОДПОМАГАТ  ,
 НА КРЪВОПИЙСТВО ОТИВА  ТОВА ТЯХНОТО ВЕЧЕ...
 ПРОБВАТ СЕ  ДА СПЕСТЯТ  ПАРИ ОТ БОЛНИТЕ  ДЕЦА - И УСПЯВАТ ,
 НИ  СЪД , НИ  ''ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА'' ЩЕ  МОГАТ ДА НИ ПОМОГНАТ !!!

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩИ И ОТ ЗАКОНОГЛАСУВАЩИ

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 12:25 от slaveva

# 564
       slaveva,спокойно.В случай,че НЕЛК се произнесе в твоя полза няма да загубиш нищо,така или иначе ще ти изплатят паричките за трите години назад.Интересно ми е друго,как така социалните ще обжалват решението ти на ТЕЛК без твое знание,имаш решение -те са длъжни да го спазват.При мен се получи същото.Имах ТЕЛК с дата инвалидизация от датата на изследването на детето,подадох документите 3 мес по-късно и ми върнаха тези три месеца назад.След това и аз разбрах за връщането на пари със задна дата за 3год.назад.Обжалвах датата на инвалидизация,т.к. детето ми е увредено от раждането.Когато се обжалва само тази дата,не се прави пред НЕЛК,а се връщат документите единствено на комисията за да се промени,т.к вече бях представила и 3 нови,всъщност стари но по-ясно написани епикризи за вродения хар-р на заболяването.В рамките на 4 дена имах новото решение,с дата на инвалидизация-датата на раждане на детето.Всъщност не е ново,а е частична корекция в датата на ивалидизиране на същото ТЕЛК-решение,но се пише в отделен лист.Така вече три години двата листа вървят винаги в комплект.С тази промяна,същия ден ми го завериха и отидох в социалните.Подадох нова молба,че искам да ми бъдат изплатени трите години назад от тази дата,от която ми бяха започнали да ги изплащат,при мен беше от датата на изследване.Нямаше проблеми,социалните много бързо реагираха и ми бяха върнати всичките пари от датата на раждане.Изобщо не е ставало на въпрос да обжалват или да изпращат документи в НЕЛК,имаха решение,съобразиха се с него и така.Ама във вашите соц. са явно за убиване всичките,те само гледат как да не ти бъдат изплатени тези пари,затова ти и въртят тези номера.Дано успееш да се пребориш,не се отказвай от това си право Peace

# 565
Знайте, че решенията на ТЕЛК/НЕЛК могат да бъдат обжалвани и от социалните. В случая явно е станало това.

# 566
Здравей , Силвана М  благодаря за подкрепата . Явно във всеки град четат законите и ги разбират по различен начин . Невероятно но факт - нали! Може и да имат такова право да оспорват в НЕЛК  . Техните думи са '' Има проблем с вашият ТЕЛК и го изпратихме на по-горна инстанция" . По-горната инстанция  на Социалните сигурно е НЕЛК  !!! Гледам и не вярвам на ушите си ! А какво ще стане с нашият въпрос ,  един господ  само знае .
Много ми е интересно следното: ако се забавят във времето с половин година  или повече , както съм подготвена вече психически за това , КАКВО СТАВА С ТРИТЕ ГОДИНИ ????
СТАВАТ ДВЕ ИЛИ ДОРИ  ПО-МАЛКО  ... защото закона нали гласи за три календарни на зад - НО ОТ КОГА  ? 
  1.   ОТ ДАТАТА НА  КОЯТО АЗ СЪМ ОТИШЛА В СОЦИАЛНИТЕ ДА ЗАНЕСА ТЕЛК-а ,
  2.   ОТ ДАТА НА ИЗДАВАНЕ НА ТЕЛК-а
  3.   ИЛИ КОГАТО ТЕ СИ РЕШАТ, СЛЕД КАТО СЕ ПРОИЗНЕСАТ ОТ НЕЛК - НЯКЪДЕ НАПРЕД ДАЛЕЧ ВЪВ ВРЕМЕТО ???
            АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КОЯ БИ БИЛА ДАТАТА МОЛЯ КАЖЕТЕ МИ  !!!!
                                                                                                        ХУБАВ И СПОКОЕН ДЕН НА ВСИЧКИ

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 12:13 от slaveva

# 567
ОК  Friend !!!!!     
ТЕ /СОЦИАЛНИТЕ/ ИМАТ ПРАВО ДА ОБЖАЛВАТ
СЕГА НИ ОБЖАЛВАТ  ТЕЛК -а
ПОСЛЕ МОЖЕ И НЕЛК -а
КАКВО ПРАВИМ С  ТЕЗИ 3-ри ГОДИНИ ???
ВРЕМЕТО ПО ОБЖАЛВАНИЯ И РЕШЕНИЯ С КОИТО ТЕ СЕ ЗНИМАВАТ, ЗАГУБЕНИ ЛИ ОСТАВАТ ЗА НАС ???
ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ ... А ТЕ СЕ БАВЯТ УМИШЛЕНО !!!

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 12:24 от slaveva

# 568
  • Бургас
Да питам и аз нещо Praynig: значи декември бяхме на ТЕЛК, обжалвахме решението им пред НЕЛК, сега април получихме решението им /учудващо бързо newsm78/, но от соц. ми казаха че мога да подам молбите чак др. месец и то след 15-16-ти. Вярно ли е това или целта им е да ме прецакат с тези 5 месеца от предния ТЕЛК /който беше до 01.11.2010/ и да се натискам да ми ги приемат още сега?

# 569
КОЛЕГА ПО СЪДБА - LOOPY , НАЙ-ВЕРОЯТНО СИ ПРЕЦАКАН ВЕЧЕ ...
ДАНО СИ СПРЯЛ ДА ВЯРВАШ В ПРИКАЗНИ ФЕИ И ДА СИ ПРОГЛЕДНАЛ ЗА  ПОЛИТИКАТА НА СОЦИАЛНОТО  ''ПОДПОМАГАНЕ'' !
 ТЕ  НИ БАВЯТ МНОГО ЗА ДА ПОЛУЧИМ ПО-МАЛКО ,
 А  АКО СЕ ОТКАЖЕМ НЯМА ДА ПОЛУЧИМ НИЩО !
                                              И ТОГАВА ИМА ФИНАНСОВ ИЗЛИШЪК , А НЕ ДЕФИЦИТ !
                                                         ТАКА СЕ ПЕСТЯТ ПАРИ ОТ БОЛНИ ХОРА И ДЕЦА !

ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ НЕ АНГАЖИРАМ НИКОЙ С НЕГО, ДАНО ВАШЕТО ДА Е ПО-ПОЛОЖИТЕЛНО !!!

Общи условия

Активация на акаунт