ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 210 225
  • 820
  •   1
Отговори
# 540
"Общо 58%степен на увреждане . Детето се нуждае от чужда помощ при битовото му самообслужване по чл.68 ал.3 от НМЕ поради задържащия се двигателен дефицит. Препоръки - системна рехабилитация . Та въпросът ми е какви допълнителни соц.придобивки можем да ползваме с това решение .

zlobi, тези въпроси не са за тази тема. Можеш да намериш отговор на всичко, което те интересува в ТАЗИ ТЕМА.

Накратко ето и тук:
- Двойни детски (70 лв/мес)
- Месечна добавка по чл.8д (168 лв/мес)
Ако датата на инвалидизация е датата на раждане имате право да получите парите със задна дата за не повече от 3 години назад. Ако детето е под 2 г. + еднократна помощ (100 лв).
След подаване на молба за социална оценнка, в "Закрила на детето" ще ви направят такава, в която ще напишат препоръките си, за отпускане на интеграционни добавки. Тези добавки ще ви отпуснат социалните ако представите някои документи. Интеграционните са в размер или 9,75 или 13 лв/месец всяка (общо 30-60 лв/месец). Ако в оценката има балнеолечение и рехабилитация - 195 лв за детето и още толкова за придружителя веднъж годишно срещу фактура. За София мисля, че се полага карта за градски транспорт
- Евентуално сума за помощни средства

Дали пропуснах нещо...?

# 541
Скъпи родители,привет!Искам да споделя моя проблем с вас.Детето ми се роди с вродено криво ходило.На 01.02.2010г.се явихме на ТЕЛК в Пловдив и ни дадоха 30% за срок от 2 години.АЗ обжалвах това решение пред НЕЛК.НЕЛК  се произнесе с ново решение пак 30% за срок от 2 години.Отново обжалвах и това решение и на 07.04.2011г. получих новото решение на НЕЛК-100%  за срок от 1година с чужда помощ.В това решение на НЕЛК КРАЙНИЯ СРОК НА ИНВАЛИДИЗАЦИЯ И НА ЧУЖДАТА ПОМОЩ  Е ДО 01.02.2011г.,а датата на инвалидизация е =датата на раждане.В СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ОТКАЗАХА ДА УВАЖАТ РЕШЕНИЕТО НА НЕЛК И ДА МИ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИТЕ
,тъй като е изтекъл според тях крайния срок на инвалидизация на детето-01.02.2011г.Моят адвокат каза,че решението на НЕЛК Е ПРАВИЛНО  и да ходя да подавам всички документи в социално подпомагане.Някой сблъскал ли се е с подобен проблем и ако да моля да пише!!!Предварително се извинявам за дългия пост.

# 542
  • в пустинята
здравейте мами.много моля някоя от вас,която е наясно или е минала по този път да напише,какво се прави ако не се съглася с процента даден от телк на сина ми.сега ще се явяваме зя 4 път за епилепсия.той вече навърши 18 години и ще го гледат като възрастен.ако не ни удволетворява процента,подписва ли се детето веднага или казваме че няма да подпишем решението.искам да знам за всеки случай как да постъпим в този момент?

# 543
Скъпи родители,привет!Искам да споделя моя проблем с вас.Детето ми се роди с вродено криво ходило.На 01.02.2010г.се явихме на ТЕЛК в Пловдив и ни дадоха 30% за срок от 2 години.АЗ обжалвах това решение пред НЕЛК.НЕЛК  се произнесе с ново решение пак 30% за срок от 2 години.Отново обжалвах и това решение и на 07.04.2011г. получих новото решение на НЕЛК-100%  за срок от 1година с чужда помощ.В това решение на НЕЛК КРАЙНИЯ СРОК НА ИНВАЛИДИЗАЦИЯ И НА ЧУЖДАТА ПОМОЩ  Е ДО 01.02.2011г.,а датата на инвалидизация е =датата на раждане.В СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ОТКАЗАХА ДА УВАЖАТ РЕШЕНИЕТО НА НЕЛК И ДА МИ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИТЕ
,тъй като е изтекъл според тях крайния срок на инвалидизация на детето-01.02.2011г.Моят адвокат каза,че решението на НЕЛК Е ПРАВИЛНО  и да ходя да подавам всички документи в социално подпомагане.Някой сблъскал ли се е с подобен проблем и ако да моля да пише!!!Предварително се извинявам за дългия пост.
Каква е датата на издаване на ЕР на НЕЛК? Най горе вдясно.

# 544
Датата на ЕР на НЕЛК  е  23.02.2011г.

# 545
  • в пустинята
здравейте мами.много моля някоя от вас,която е наясно или е минала по този път да напише,какво се прави ако не се съглася с процента даден от телк на сина ми.сега ще се явяваме зя 4 път за епилепсия.той вече навърши 18 години и ще го гледат като възрастен.ако не ни удволетворява процента,подписва ли се детето веднага или казваме че няма да подпишем решението.искам да знам за всеки случай как да постъпим в този момент?
моля някой да ми отговори

# 546

"Крайния срок на инвалидизация" е записан в т.9 на експертното решение на ТЕЛК. Това е нещо различно от срока на чуждата помощ!!!, която е записана в т.8.
Ако срокът в т.9 не е изтекъл все още ЕР е валидно и социалните нямат право да ти откажат. Всъщност те в никой случай НЯМАТ ПРАВО да ти откажат приемане на молба. ИМАШ право да си подадеш каквато искаш молба, а тяхно задължение е да ти дадат ПИСМЕН МОТИВИРАН отговор (отказ или заповед за отпускане) !

# 547
моля някой да ми отговори [/size]
При получаването на експертното решение се подписваш и се пише датата НА ВРЪЧВАНЕ. С подписа си удостоверявате на коя дата е връчено ЕР, а не дали сте съгласни или не. Там пише "получих решението" а не "съгласен съм с решението". От датата до подписа тече 14 дневен срок, в който имате право да обжалвате решението на ТЕЛК пред НЕЛК София!

# 548
Frend,благодаря ти за отговора,но в нашето ЕР срока на инвалидността и на чуждата помощ са до 01.02.2011г.,т.е. излиза,че НЕЛК са ми издали ЕР,без никаква стойност.В този случай какво следва ?

# 549
Ситуацията е леко абсурдна.
Значи, предполагам в решението пише -освидетелстване?
Принципно закона  дава право да подадеш молба в 3-месечен срок  от издаване на ЕР, като в същото време при освидетелстване добавките се получават от месеца следващ издаването на ЕР /Говоря за двойните детски/. В случая абсурда е че  следващият месец- месец март решението Ви вече не е валидно. ТУК ЩЕ ТИ ТРЯБВА МАЙ АДВОКАТ!
Друг е въпросът обаче по отношение на чл. 8д -- член 24 а ал.6 от ППЗСПД, е  категоричен и това не могат да Ви го откажат ще го цитирам
6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.
т.е. имате пълно право да поискате добавката, която е 70% от МРЗ - към момента 168лв.  и то от датата на инвалидизация, но не повече от 3 години назад.
Надявам се да съм помогнала. Непременно обаче поискайте и подайте молба по член 8д от ЗСПД -в 3-месечен срок  от издаването на ЕР!

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 21:11 от ogan1

# 550
  • в пустинята
моля някой да ми отговори [/size]
При получаването на експертното решение се подписваш и се пише датата НА ВРЪЧВАНЕ. С подписа си удостоверявате на коя дата е връчено ЕР, а не дали сте съгласни или не. Там пише "получих решението" а не "съгласен съм с решението". От датата до подписа тече 14 дневен срок, в който имате право да обжалвате решението на ТЕЛК пред НЕЛК София!
благодаря,надявам се да няма обжалване

# 551
marvik73, ogan1 е обяснила много добре.
На мен лично малко не ми е ясно как си обжалвала втория път решението на НЕЛК. Това става пред административен съд. Така ли е или от НЕЛК смениха решението си? И второто как издават документ през април с валидност до февруари? Опита ли да ги попиташ как става това? Да не е печатна грешка 2011 вместо 2012? Теоретично е възможно...

# 552
Здравейте! Искам да попитам има ли разлика между ТЕЛК 2-ри състав и ТЕЛК 4-ти състав и каква е тя? Питам,защото се получи следна ситуация: предната година бяхме подали молба за ТЕЛК. Месец по-късно ни изпратиха писмо от ТЕЛК 2-ри състав с указаната дата за явяване и необходимите документи( епикризи,изследвания и т.н.).Поради причини,които не зависеха от нас не можахме да идем в уречения ден. Не получихме повторно писмо. Тази година решихме да опитаме отново.Получихме писмо този път от ТЕЛК 4-ти състав.Сега се изискват само епикризи. Та за това питам дали има нещо различно в тези състави.  newsm78
П.С. Ако може да ми кажете и как се съставя амбулаторна карта-педиатърката ли я подготвя?Искат и рецептурна книжка,само че на детето ми му спряха лекарствата след първия контролен преглед след операцията.Иначе година и два месеца сме приемали лекарства ежедневно.  newsm78
Може и да съм писала доста объркано,но наистина не съм наясно с това! Благодаря ви предварително!

# 553
Ogan 1,благодаря за изчерпателния отговор!Тъй като за мен има неясноти и противоречия в това ЕР на НЕЛК,от тук нататък ще продължа чрез адвокат.Относно въпросите на Frend-обжалвах първото решение на НЕЛК пред Административен съд СОФИЯ,но преди да отидем в СЪДА,НЕЛК ми изпратиха писмо, с което ми предложиха да се откажа от съдебното разрешаване на спора срещу това те щяха да си изтеглят изцяло издадения административен акт и да издадат ново ЕР  със 100%.Това и стана,но крайния срок на инвалидизация в това ЕР,към момента когато го получих вече беше изтекъл.Опитах и по телефона.След разговор с една от юрист-консултите на НЕЛК ми стана ясно,че по този начин нищо няма да постигна.

# 554
Здравейте мами!Имам въпрос.ТЕЛК-а ни изтече на 01.09.2010 г.Подадох нови документи.Беше назначен нов ТЕЛК на 19,11,2010,но дъщеря ми претърпя злополука и се наложи операция в болница,поради което отложих телка  и ми назначиха нов на 19,01,2011 г.Явихме се/той е за изоставане в развитието/,дадоха си процентите и ни изпратиха във ІІ-ра градска болница за друг телк,свързан с крачето.Днес си взех решението имаме 90% с ч.п.Въпроса ми е,след като го заверя и го подам в социалните,от коя дата ще започнат да ми изплащат добавките?От миналат година,откакто е изтекъл предишния телк,или от март месец тази година.В решениуто пише,че забавянето не е по вина на пациента.Ще съм ви благодарна ако можете да ми отговорите.
Отново моля за помощ.Получих заповедта за добавките за дете с ТЕЛК.Пише, че са в сила от 1.03.2011.Кажете моля,какво да направя.за да не губя парите от 01.10.2010 г.

Общи условия

Активация на акаунт