ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 728
  • 820
  •   1
Отговори
# 75
Март месец ни изтича телка.За преосвидетелстване-  къде се ходеше първо и какво се правеше/подаваше/,че нещо съвсем не съм в час
Щом е март значи вече можеш да си пускаш молбата за преосвидетелстване на мястото, където си пускала и ървата си молба. Ако имате нова епикриза прилагате и копие от нея. Това е. Отново се чака за писмо за датата и часа на явяването пред ТЕЛК-а  Peace
Stephy в молбата, която подаваш при социалните пишеш, че искаш да ти се изплатят парите от деня на раждане, когато е и инвалидизацията
Това ще го напише само ако комисията е преценила, че датата на инвалидизация е датата на раждане  Peace

# 76
  • BG
Много ви благодаря за отговорите, мили мами!   Hug

Mama Igi , не мисля, че мога да повлияя на комисията. Откакто се боря с лекари, болници и бюрокрация предпочитам да съм подготвена. Много ми е неприятно когато се злоупотребява използвайки нашето незнание.  newsm11

pepi_r, ще ми бъде изключително интересно ако преценят, че генетично увреждане се получава след раждането!  newsm09 smile3505

# 77
Погледни и в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281872.255 В нея последно е писано за ТЕЛК.
Моето дете също е с генетично увреждане. Само ще ти кажа, че в отправните точки за освидетелстване изобщо няма раздел "генетични увреждания". Т.е. ще определят на детето ти % според "съпътстващите" проблеми - евентуални увреждания на вътрешни органи, психично състояние и т.н.
Пред комисията няма смисъл да си кой знае колко подготвена. Там задават само общи въпроси. След като излезе експертното решение тогава трябва да си подготвена  Peace

# 78
  • BG
Friend, много ти благодаря за предоставената информация!    Hug

# 79
Здравей Вили , не би трябвало да получиш само 130лв,  не си ли ходила да питаш от социалното безгрижие на какво се дължи , а молба за транспортни услуги и за други помощи подавала ли си с тези проценти мисля че имаш доста права

# 80
искам да попитам, дадоха ни 50% инвалидност с дата да документа който е 2007г. а на нея всъщност и откриха болестта 2005г. На писмото от ТЕЛК ми писаха да занеса стари амбулаторни листи  и отидох при личната лекарта и тя ми пусна няколко като с най стара тада беше 10.2007г. защото незнаех че в решението се пише датата когато е открита болестта въпросът ми е мога ли да обжалвам решението като представя амбулаторен рист от 2005г. за да ми бъде вписано в решението защото имаме още 8 дни до влизане на решението в сила.

# 81
Ако има издадено ЕР, можеш да обжалваш в 14 дневен срок. Щом имаш документ, доказващ че заболяването е установено през 2005, обжалвай чрез НЕЛК. Би трябвало да ти уважат молбата.
Все пак говори първо и с лекарката от ТЕЛК. Обясни и, че си намерила по-стар документ. Току виж промени решението, колкото и да не ми се вярва. Опитай. Иначе - в София на НЕЛК.

# 82
Много благодаря за отговора, ще опитам да говоря с лекарката пък каквото стане. Още веднъж благодаря. А има ли някакъв пробем око не се пише датата на откриване на болестта освен за заплащането със стара дата.

# 83
Дата на инвалидизация така или иначе вече пише. Това, че не е вярна едва ли щебъде проблем затеб. Освен за това, което си споменала - парите със задна дата. Губиш ги.

# 84
искам да попитам и още нещо. След като имаме вече ЕР полагат ли се детски , тъй като до сега не съм получавала защото доходът ни надхвърля сумата на член от семейството. Или вече доходът няма да играе роля. Питам защото ни е за първи път а знаете че служителките не са много по обясненията.

# 85
Да, полагат ви се детски и то двойни детски. Дохода при наличие на ЕР не важи  Peace

# 86
много Ви благодаря и те ли със задна дата или те от  дата на издаване на ЕР и къде трябва да си подам молбата.

# 87
Те са от момента /месеца/, в който си подаде молбата в социални грижи за детски. Не са със задна дата.

# 88
Според мен ,ако се стигне за обжалване на ТЕЛК,чрез НЕЛК ,ще ви отнеме около година.
А за връщането на сумите по чл.43 ,е мисля ,че до 2,5г назад,а не за целия срок от установяването на заболяването.
А вие нямате ли епикриза,с която е установено самото заболяване!

# 89
ние епикриза нямаме защото не сме лежали в болника нашата диагноза е сколиоза и само с амбулаторните листи и снимките на прегледите и разчитанията на снимките.Дадоха ни 50%. Аз до сега не съм знаела за това. Една майка със същото заболяване на детето ми каза и ние си подадохме молба за телк. Няма да ви кажа, че през тия 3 год. всичко съм си плащала. Ние сме на 600 км. от София а само в София има компетентни лекари във връзка с тази болест. Също така корсета който носим също само в София се прави индивидуално за детето както и стелката на единият крак и тя се изработва индивидуално и всичко това не е с направление а се плаща от болния. Представете си като до сега сме сменили 3 корсета а един корсет е 450лв. а стелката се сменя на всеки три месеца и струва 60лв. 30лв.струва пелотата с която се куригира корсета а корекцията се прави и тя на три месеца ако не и по често зависи дали смъква градусите. При доцентите също не е с направление.
При кенезотерапевтите също не е с направление. Басеина защото ние трябва да плуваме също се плаща. Въобще със заплата на държавен служител в малък град едвам се издържа , но за здравето на детето си съм готова на всичко.

Общи условия

Активация на акаунт