ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 728
  • 820
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте!
Искам да попитам някой запознат ли е по подробно с новите изменения  в закона  и по специално  за Телка и връщането на пари със задна дата по ч. 8д
Детето ми е родено 2005 година.
На 08.12.2005г. му е даден телк 50%  и водеща диагноза –Други вродени аномалии на сърцето-Q24
На 26.03.08г. е преусвидетелствано и от 50% Телка е намален на 31% с водеща диагнозаСиндром на Даун-Q90 за срок до 01.03.10г.
На 01.04 10Г. се явихме на Телк   в 3-ти с-в Ст. Загора от там ни пратиха по служебен ред на психо Телк които беше на29.09.10г.и в експертното решение пише, че е по късно направен Телка  поради претоварване на СТЕЛК.
Процента е 82% и водещата диагноза е Синдром на Даун –Q90

В социалните ми казаха ,че наистина има такава промяна в закона и връщат пари със задна дата но такъв случай като нашия не са имали и не се знае дали ще имаме право на нещо. Казаха,че най вероятно няма да ни дадат нищо ,защото има движение в процентите .
Много ви моля ако някой е запознат нека ми каже ,може и на лични за да знам как да постъпя и да мога да не ги оставя  на мира тези в социалните дето  все се имат за всичко можещи и вършещи а в действително не знаят какво изобщо правят там.
Мисля си, че дори и да има нещо свързано с промяната на процентите по важно е водещата диагноза която не е една и съща при първия и последния Телк.
Предварително ви благодаря за информацията която ще получа от вас!

# 466
Наистина  на детето % не трябва да бъде под 50%. При Вас от март 2008г до март 2010г. - % е намален и нямате право на добавки, няма как да ви върнат за този период.

# 467
Наистина  на детето % не трябва да бъде под 50%. При Вас от март 2008г до март 2010г. - % е намален и нямате право на добавки, няма как да ви върнат за този период.
Това по новите наредби ли е!
През 2002г. ни дадоха 30% , и през 2006 се явихме отново и получихме 50%. Тогава ни върнаха с 3г. назад сумите по тогавашния чл.43. Инвалидноста ни е от 1998г.

# 468
Това по новите наредби ли е!
През 2002г. ни дадоха 30% , и през 2006 се явихме отново и получихме 50%. Тогава ни върнаха с 3г. назад сумите по тогавашния чл.43. Инвалидноста ни е от 1998г.
Според 4лен 24 б ал4 от ППЗСПД В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, които да водят до отпадане на правото, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаване на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена
Мисля, че го пише съвсем  ясно...

# 469
VIVIA, ние бяхме в същото положение - над50%, под 50% и после пак над 50%. Според адвокат, който считам е доста добре запознат с материята ключовата фраза е "ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ на дете с ТРАЙНО УВРЕЖДАНЕ" В заключителните разпоредби е записано, че трайно увреждане означава детето да бъде с над 50% НВСА. Т.е. Хриси е преосвидетелствана когато не е била с "трайно увреждане" Shocked
Аз бих опитал да си получа парите поне за периода 01.03.2010 до 29.09.2010 (ако все още не са минали 3 месеца от датата на последното ЕР.
maya78 би трябвало да подадеш нови документи и пак да се явите на ТЕЛК. Като основание ще запишеш епикризата от 06.2008 г. Така можеш да промениш ДИ и после да си получиш парите със задна дата.

# 470
Благодаря на всички за отговорите!
Ще пиша когато стане нещо ясно с нашия въпрос.
Наистина има изменения в закона и ще връщат пари със задна дата по ч. 8д но специално за нашия случай нищо не е ясно .Дори  социалните и двама от юристите са учудени и незнаят как точно да постъпят.Сега ще има запитване на по високо ниво и тогава ще разбера.
Няма надежда но нали пет години не съм взела нито лев от държавата няма да се учудя ако отново не ми дадът нищо.Е..поне от тук нататък за две годиниш имаме телк.
Да сме живи и здрави  .

# 471
Е..поне от тук нататък за две годиниш имаме телк.
Да сме живи и здрави  .
А след 2 години - пак дръвце:

"Раздел ХІ
Генетични аномалии
1. Бройни или структурни хромозомни аберации
2. Наследствени дефекти на метаболизма
3. Единични и множествени вродени аномалии (дисметрични синдроми) - ако не могат да бъдат отнесени към друг раздел на тази таблица.
Забележки:
1. За посочените по-горе генетичните аномалии се следват (за възраст над 3 години): 30 %.
2. За деца до 3 години: 50 %."

Т.е. 30%. Ако има други заболявания + още от 5до20% и така максимума става 50. Предчувствам, че ще е в много редки случаи...

# 472
На 24-ти този месец ме викат в ТЕЛК с документите, без детето, за да сменят ДИ (поне така казаха и останах с впечатление, че няма да правят проблеми)  Praynig се всичко да мине гладко. Ще пиша пак да кажа какво е станало. Благодаря на Friend и silvana.m за подкрепата и инфото

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 09:28 от maya78

# 473
maya78, прочети внимателно цялото експертно решение преди да подпишеш, че си го получила! Ако има нещо неточно поискай да го поправят. Подпишеш ли, виждаш, че после всичко е много по-трудно.
Какво имам предвид.
Дата на инвалидизация - ти си знаеш вече. Simple Smile
Дата на експертното решение, проценти, срок на валидност и т.н. Всичко е важно.
Ако е преосвидетелстване (пиша го и за другите) и датата на издаване е след като е изтекло предното ЕР са длъжни да запишат, че забавянето не е по ваша вина
И накрай - дата на връчване (отзад най-долу в ляво). Обикновено напоследък пишат датата на издаване, което е абсолютно неправилно! От тази дата нататък имате 14 дни за обжалване. Ако е неточна може да я поправите и да напишете реалната дата на връчване.
УСПЕХ!

# 474
Благодаря за съветите! Аз също се включвам в групата за борба с ТЕЛК  Laughing Мисля, че и аз ще натрупам доста горчив опит и съм готова да помогна със съвет на всеки, който има подобен проблем. Поздрави

# 475
Здравейте! Извинявам се, че пиша в тази тема, защото не става въпрос за дете, а за възрастен човек, на 47 години. Преди 3 години се явих на ТЕЛК и бях пенсионирана по болест с ІІ група. На 1.07.2011 ще изтече валидността на ТЕЛК-а и попитах джипито си кога да подам молба за  нов ТЕЛК. Тя ми каза, че нищо няма да подавам, а да изчакам те да ми пратят писмо на коя дата ще трябва да се явя за ново освидетелстване. Прочетох малко назад в темата и виждам, че пишете, че ако аз не си подам молба няма кой да ме потърси. Моля, кажете ми до кога да изчакам за писмо от тях и след какъв срок да отида да подам молба, ако никой не ме е потърсил, за да мога да се явя пак около 1.07. за ново освидетелстване? Не искам да ми се прекъсва за дълго пенсията. Благодаря!

# 476
unadaptable, има разлики при освидетелстване на деца и възрастни. Ако не се лъжа за възрастен се получава писмо без да подаваш молба за преосвидетелстване.
Изчакай малко. Мисля, че Dorothy може да каже с по-голяма точност.

# 477
  • София и там където не се пуши
Да, така е получава се писмо, но ни се е случвало да издирваме писмото и да ни дават копие. Е ние имаме проклета съседка, дето ни следи кореспонденцията и отваря писма.

Все пак месец преди изтичане на ТЕЛК-а провери в архива при вас.

# 478
здравейте мисля че съм писала вече по тоя повод но все пак да вмъкна и аз глътка свеж въздух в темата: през октомври 2010 подадох молба запреосвителестване на детето, през декември 2010 се явихме, на следващата седмица ни връчиха решението след представяне на още един амбулаторен лист, през първата седмицана януари подадох всички възможни молби при социалните, включително и за средства за ортопедични обувки, вече съм си взела всички решения и заповеди за отпускане на пари, считано от датата на изтичане на предходното решение на ТЕЛК, т.е. без прекъсване, сега очаквам парите по сметката  Mr. Green даже взехме и ортопедичните обувки от ОРТО ООД в София... има няма 4-5 месеца и сколасахме. и както някъде из темата вечеписах - всички по веригата бяха крайно любезни и внимателни което на моменти доста ме учудваше, но беше изключително приятно да се чувствам човек

# 479
  • Габрово
Здравейте,ние се явихме на ТЕЛК на 30.11.2010 ,след оклоло 2 седмици получихме решението и го внесохме в социалните.Датата на инвалидизация е 09.11.2008 г но ни казаха че не изплащат сумата от ДИ.Сега влезе закона ходих да питам а в социалните ми отговориха че закона е приет но те не могат да реагират в момента,т.е. чудят се какво точно да правят и така....Казаха че ще ми звъннат по телефона когато има развитие ... Ако някой знае нещо по въпроса моля да пише  Praynig Praynig Praynig

Общи условия

Активация на акаунт