ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 773
  • 820
  •   1
Отговори
# 510

Имате право и на добавки за транспорт, достъпна информация и др. в зависимост от % и диагнозата. До тук поне най малко 3 молби трябва да поискаш. В същност пропускам 4-тата -за двойни семейни, към всяка молба за всеки случай приготви копие на ЕР на ТЕЛК и акта за раждане на детето.

Огън1, много благодаря за бързия отговор Peace
А тези молби по някакъв образец ли са? Защото въобще не знам какво да поискам. Дали ще има кой да ми обясни там Confused ? То аз не знам и какво ни се полага и какво не. До онзи ден се рових в нета, защото малката е с 50% и въобще нямам идея това какво значи. И във форума търсих информация, и чрез гугъл, но всичко ми е толкова хаотично, че все едно нищо не съм прочела. Помощ за транспорт- разбрах, че няма, защото е малка. За винетка- май можем да кандидатстваме /или?/. Достъпна информация- никаква идея нямам какво е, но предполагам, че не ни касае, защото нейното увреждане не я ограничава физически. Четох и за "интеграционни"- също нищичко не ми говори, но и тук, преполагам, е за дечица със специални нужди.
С други думи се чудя откъде да си набавя цялата информация, т.е. някой да седне и подробно да ми обясни Sad .
Преди време Вълкът с дълъг ник ми спомена, че инфо трудно ще получа на тепсия, предава се предимно "от уста на уста". За това и разчитам много на вас Heart Eyes

И между другото, тези въпроси за тази тема ли са? Ако не са, ще преместя поста Peace

# 511
 newsm78Май не са много за тук ама...ще гледам да съм максимално полезна.
В соц. подпомагане -още утре понеже е краят на месеца отиваш с решението и акта за раждане и искаш:
1Молба за соц. оценка, първо се прави такава и след това се отпускат интеграционните /транспорт ит.н./
2/ Молба по член 6 от ЗСПД - за допълнителна еднократна помощ. Прилагаш отново ТЕЛК и акт за раждане - нея непременно утре. По нея са 100лв. еднократно.
3/ Молба за двойни семейни - това е стандартната бланка за детски, но няма да вписваш доходите си, тъй като те се отпускат независимо от тях...
4/Молба по член 8д.
5/ Молбата за винетка за сега отпада... но в малко по късен етап...

Последна редакция: нд, 27 фев 2011, 21:04 от ogan1

# 512
Polly-Wolly, ТОВА е темата, в която няколко пъти е писано какво се полага на дете с 50% или над 50% НВСА. Прочети я и ще намериш отговор на всички свои въпроси. Ако все пак остане нещо неясно - питай.

# 513
Здравейте! Сигурно тук не е мястото да попитам за възрастен човек - ТЕЛК. Ако е така, моля да ме извините. Става въпрос за баба ми, която има прекаран инсулт и е сърдечно болна, и е пенсионерка по старост. Тази година на 11 януари 2011 ходихме да свидетелства за ТЕЛК и й дадоха 92 % без потребност от чужда помощ, след това отидохме да пуснем една молба в НОИ за увеличаване на пенсията, но миналата седмица в петък получихме от НОИ-то писмо, тоест жалба от д-р Стоянова, председател на медицинската комисия по чл.98, ал.4 от КСО към РУСО- Пловдив с текст: Моля да измените/отмените експертно решение към еди кое си лечебно заведение изцяло/ в частта му относно: оценката на трайно намалената работоспособност /% инвалидност/; поради следните причини: Не сме съгласни с така определената оценка. В МЕД не е приложена експертна консултация от специализирана очна ТЕЛК.
Днес отидохме в Регионалната картотека да попитам какво да правим в този случай, оттам ни казаха да чакаме писмо от Националната експертна лекарска комисия - София да ни изпратят, това може да стане до 1 година или 1 и половина, което ме учудва. Та баба няма никаква вина, че лекарската комисия, която е дала експертно решение, е свършила наполовина работата.
Нека някой компетентен да ми отговори на този въпрос. Ще съм му благодарна много.
С уважение: Диди

# 514
  • космополитно
Здравейте! Сигурно тук не е мястото да попитам за възрастен човек - ТЕЛК. Ако е така, моля да ме извините. Става въпрос за баба ми, която има прекаран инсулт и е сърдечно болна, и е пенсионерка по старост. Тази година на 11 януари 2011 ходихме да свидетелства за ТЕЛК и й дадоха 92 % без потребност от чужда помощ, след това отидохме да пуснем една молба в НОИ за увеличаване на пенсията, но миналата седмица в петък получихме от НОИ-то писмо, тоест жалба от д-р Стоянова, председател на медицинската комисия по чл.98, ал.4 от КСО към РУСО- Пловдив с текст: Моля да измените/отмените експертно решение към еди кое си лечебно заведение изцяло/ в частта му относно: оценката на трайно намалената работоспособност /% инвалидност/; поради следните причини: Не сме съгласни с така определената оценка. В МЕД не е приложена експертна консултация от специализирана очна ТЕЛК.
Днес отидохме в Регионалната картотека да попитам какво да правим в този случай, оттам ни казаха да чакаме писмо от Националната експертна лекарска комисия - София да ни изпратят, това може да стане до 1 година или 1 и половина, което ме учудва. Та баба няма никаква вина, че лекарската комисия, която е дала експертно решение, е свършила наполовина работата.
Нека някой компетентен да ми отговори на този въпрос. Ще съм му благодарна много.
С уважение: Диди
я

Според мене Вие сами трябва да сезирате Бившата ЦТЕЛК /сега НЕЛК/ ЗА КАЗУСА- НАПР. СЪС Сигнал- Молба, в който молите за тяхното експертно мнение/решение. Доколкото  си спомнях имаше срокове за обжалване , та гледайте да не ги изпуснете, защото е равностойно на приемане!И не ми звучи  много убедително те да Ви изпратят писмо, още повече пък след година!? Действайте си Вие! Каквото реши НЕЛК е окончателно (необжелваемо)

# 515
Здравейте имам ТЕЛК  от 10г и сега трябва се явявам отново, но неса ми пратили писмо за явяване къде си търся писмото или какво да правя от ВАРНА съм? Благодаря предварително

# 516
sex_niki, здравей!
Отиваш в картотеката на инвалида, която вече се намира в бившата ученическа поликлиника, срещу Руското училище. Там подаваш молба по образец, копие от стария ТЕЛК и някакъв нов докумен, като епикриза или изследване, но копия. Намира се на 1вия етаж в дясно.

# 517
Каквото реши НЕЛК е окончателно (необжелваемо)
Решенията на НЕЛК се обжалват в същия срок както тези на ТЕЛК пред Административния съд.  Peace

# 518
Здравейте мами!Имам въпрос.ТЕЛК-а ни изтече на 01.09.2010 г.Подадох нови документи.Беше назначен нов ТЕЛК на 19,11,2010,но дъщеря ми претърпя злополука и се наложи операция в болница,поради което отложих телка  и ми назначиха нов на 19,01,2011 г.Явихме се/той е за изоставане в развитието/,дадоха си процентите и ни изпратиха във ІІ-ра градска болница за друг телк,свързан с крачето.Днес си взех решението имаме 90% с ч.п.Въпроса ми е,след като го заверя и го подам в социалните,от коя дата ще започнат да ми изплащат добавките?От миналат година,откакто е изтекъл предишния телк,или от март месец тази година.В решениуто пише,че забавянето не е по вина на пациента.Ще съм ви благодарна ако можете да ми отговорите.

# 519
Въпроса ми е,след като го заверя и го подам в социалните,от коя дата ще започнат да ми изплащат добавките?
Ако подадеш молба преди да минат 3 месеца (от датата на новия ТЕЛК), откакто е изтекъл стария ТЕЛК.

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 16:31 от Friend

# 520
А в моя случай?Минали са 6 м.Тоест,ще взема за 3 месеца назад,или нищо няма да взема със задна дата,така ли да разбирам?А и пише,че забавянето не е по наша вина.

# 521
Не! Ако подадеш молба не по-късно от 3 месеца от датата на новия ТЕЛК (т.е. от тук нататък).
Бъди спокойна. Ще ти изплатят всичко без прекъсване.

# 522
Много ти благодаря!!! smile3525 smile3525

# 523
Включвам се и аз.Искам да попитам дали и ние имаме право на ТЕЛК? Дъщеря ми се роди с ВСМ. Беше и направена операция на 24.08.10г.Дали имаме право да се явим на ТЕЛК сега-след операцията? Питам, защото някъде четох,че щом има направена операция и няма усложнения, човекът се явява клинично здрав. newsm78

# 524
  • Бургас
Включвам се и аз.Искам да попитам дали и ние имаме право на ТЕЛК? Дъщеря ми се роди с ВСМ. Беше и направена операция на 24.08.10г.Дали имаме право да се явим на ТЕЛК сега-след операцията? Питам, защото някъде четох,че щом има направена операция и няма усложнения, човекът се явява клинично здрав. newsm78
http://www.homeopathybg.org/members/DeJure/naredbi/TELK.html - ОТПРАВНИ ТОЧКИ ЗА ОЦЕНКА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ В ПРОЦЕНТИ. Възможно е да има и по нови...

Общи условия

Активация на акаунт