Coger el toro por los cuernos или просто España

• 21 295
  • 284
  •   1
Отговори
# 210
Добро утро! Hug
alest Hug
Как сте,момичета?
Гледам някои изобщо не са скучали през уикенда.Вес,ти си истинска пътешественичка.Чакаме снимки.
Другите?Няма ви още.Ще имате май много за разказване. Wink

# 211
  • La casa de Mickey Mouse
Добро утро моми4ета
Исках да сложа кафето, но нали съм скарана с публикуването на картинки, та не успях, но ви 4ерпя по едно сутришно кафе, представере си го...
Рали 4естита ти малка принеска, да те радва и да се гордееш с нея, а на теб скорошно възстановяване и скоро да ни я покажеш.
Такива разговори Щом са предтсавяне на мнение, без да се засяга никого са много интересни. Всеки си има гледна то4ка, продиктувана от факти и събития.
Рози дано малкия се оправи по бързо, та да можете да се насладите на по4ивката.
Хулиган4е малката е голям сладур, докато се обърнем и децата са пораснали не са ве4е бебета.
Аз от днес съм в баха комун, но съм си на работа незнам дали да я давам на шефа има разли4ни мнения по въпроса дали Ще загубя парото си или не, имам среЩа след обяд с адвокат лаборалист, 4е в оите книги ниЩо не пиши, за какво ги 4ета толкова много, като при елементарен проблем незнам как да отреагирам. Яд ме е на мен самата. Другата седмица в понеделник, вторник и сряда са ми изпитите дано поне се справя.
Сан Хуан и тук се празнува подобаваЩо, но аз нали съм сами4ка си останах в къЩи.
Аз до колкото съм запозната Бг няма подписано споразумение с Испаня за двойно гражданство или едното или другото...
Алест интересни неЩица у4ите, разказвай оЩе
mami na deni сертификадото не се вади за да не сменяш, просто ве4е няма тархети, а само сертификадо.

# 212
Doбро утро Hug

Хулиган4е,Гери е неиз4ерпаем изто4ник на детски бисери. JoyДа ви е жива и здрава. Peace

Мама на Дени,след март месец се вадят единствено такива сертификати.Тъй като и скоро влизаме в споразумение,от там нататък само с паспорта.

Весе,един ден,4акайки за един акт за раждане в съда,отидох и на бюрото "националност".Там ми обясниха и ми дадоха формуляри.Има много документи от полиция и посолство,които трябва да представиш,така 4е не са в мъгла.Още пове4е,4е процедурата минава през съд където се отказваш от бг гражданството.
Друго нау4их пък в естранхерията.Там една жена след мен искаше от полицая то4но същите формуляри и обясняваше,4е ве4е е 5 години законно в Испания и иска да си смени гражданството.Той й ги даде.
Знам,4е преди бяха 10 години,а сега явно са 5.
Който мисли за такова нещо,може да се поинтересува.

За Сан Хуан тука вси4ки бяха на плаж.Ядене,пиене,веселби.Към полунощ има заря и 4удо,къпят се в морето.

# 213
Марица аз си полу4их тархетата предо по малко от 1 месец и никои не ми каза за такова сертификадо.Искам да уто4ня 4е това ми е първата тархета и документите за нея си ги бях подала след като ве4е бяхме в EU.

Анет не съм казала,4е това е основната при4ина хората да си вадят такова сертификадо  Rolling EyesПросто хората запо4наха да си го вадят без да им е поставено като изискване.Но е факт,4е се издават  все още тархети,незнаино защо  newsm78.

# 214
  • La casa de Mickey Mouse
mami na deni явно не съм се изразила правилно исках да кажа 4е просто няма ве4е тархети поне при нас и си има срок за сертификадото, но незнам какъв е мисля 4е беше 6 месеца
т.е. всеки един 4ужденец, от ЕС, без зна4ение дали е бг, румънец, холандец французин и т.н. е длъжен да си смени резиденцията със сертификадо
аз оЩе си карам с писмото за подновяване от миналата година и незнам до кога така

# 215
  • E-CLM & CH-VD
Ако видите индианец около вас - да знаете - аз съм  hahaha Изгоряла съм ужасно Tired - раменете, краката, а в лице съм  ooooh! Joy - червено чело, 2 червени черти на бузите и червен нос Crazy Много съм смешна Laughing  А съпруга ми е с текезесарски тен - на къси ръкави hahaha и с червен врат, но само отзад hahaha След малко трябва да излизам, да ходя до екстранхерията тук, да удължаваме срока на нашите разрешителни за престой, и отсега си представям с какви погледи ще ме посрещнат, като се има предвид, че тук  е мрачно и вали. Thinking
Снимките още не съм ги прегледала, като се върна, ще ги видя и ще кача няколко. Peace

За националността -

Los tipos de nacionalidad
La nacionalidad puede ser de diversos tipos según las circunstancias en que se adquiere:

Originaria
Se adquiere por el nacimiento.

Por residencia
Para la concesión de la nacionalidad por residencia es necesario que ésta haya sido legal y de forma continuada y haya durado, al menos, 10 años.
En el caso de las personas que hayan obtenido asilo o refugio será suficiente el transcurso de 5 años y se exigirán 2 años en el caso de nacionales de países iberoamericanos, Andorra, Filipinas, Guinea Ecuatorial, Portugal o los sefardíes.

El periodo de residencia se reducirá:

A un año para los nacidos en España, también para los hijos de padres extranjeros con residencia legal en España.
A un año para el que haya estado sujeto legalmente a tutela, guarda o acogimiento de una persona o institución española durante dos años consecutivos, incluso si continuara en esta situación en el momento de realizar la solicitud.
A un año de residencia legal y continuada para los cónyuges de españoles.
Un año para el que no ejerció en plazo su derecho a adquirir la nacionalidad por opción.
Los naturales de los países latinoamericanos, no tienen la obligación de renunciar a su nacionalidad de origen para obtener la española ya que se les reconoce el derecho a poseer la doble nacionalidad.

Junto a este impreso es necesario aportar los siguientes documentos:

Certificación literal de nacimiento del interesado y de su cónyuge en el caso de que se estar casado con un español, así como, en este último caso, el certificado de matrimonio y de la convivencia de los cónyuges.

Certificación consular en la que conste:

Su nacionalidad.
Los antecedentes penales y si ha tenido o no buena conducta.
La situación militar en su país, esto es, si ha cumplido o no el servicio militar y en qué situación se encuentra.
Certificado de antecedentes penales españoles.
Certificado de empadronamiento.
Certificado policial sobre el tiempo de residencia legal en España (se solicita mediante impreso preparado al efecto).
La documentación que se expida en idioma extranjero deberá presentarse traducida y legalizada.

Normalmente las autoridades administrativas tardarán en pronunciarse sobre la nacionalidad solicitada un plazo comprendido entre 18 y 24 meses.

Махнала съм някои неща които не засягат нито един от нас (бежанци и т.н.)
Целия текст можете да прочетете ТУК

# 216
  • E-CLM & CH-VD
Много дълъг стана предния ми пост, затова го режа на 2  Simple Smile

Та значи, семейството на съпруга ми е с националност пор ресиденсия. Естествено, никъде не пише какъв точно тип националност имаш. Причината е само, когато попълваш документите.
При получаване на националност се заклеваш под знамето  Laughing във вярност към Испания и кралското семейство, както и декларираш, че се отказваш от предишното си гражданство. И за испанските власти се водиш само и единствено испанец. Както си мислеха семейството на съпруга ми. Да, ама не. Преди 2-3 години, влизайки в България с испанските си паспорти, им се каза на летището, че въпреки, че са се отказали от бг гражданство, по законите на България са си българи. За да се откажат по бг закони, трябва да напишат молба до президента, да се задвижи процедурата и тогава официално да не се водят вече бг граждани. Ако България, също като Испания не позволяваше двойно гражданство, нямаше да се получават такива ситуации. Испанските власти са уведомили българските за придобиването на исп.националност, но тъй като България позволява двойно гражданство, тя само прибавя информацията и толкова.
При родителите на съпруга ми няма проблем, те си показват бг паспорт на влизане - за което пък, ако испанските власти разберат, директно им взимат поданството ooooh!. Проблема е при съпруга ми, който никога не е имал бг документи, а си има бг гражданство. Ох, доста объркано стана, но само на пръв поглед.  Laughing
Аз тази година поисках nacionalidad por estar casado/a con español. Призля ми като ми казаха, че искат документи и от посолството. Но те са такива, че не се знае за какво се искат. Като сертификадо де инскрипсион консулар - че си записан в посолството. Аз не бях, отидох, поисках да ме запишат, и да ми дадат документ за това, и готово. Един лист хартия, а от притеснение ми умряха поне 10 мозъчни клетки  Joy. Въобще не ме питаха за какво ми е. Всичко останало си вадих в България - разбира се, това, което искат оттам. Улеснението беше, че сме сключили брак в Испания. То и там беше един въртел...  ooooh! - чакахме 3 месеца за разрешение да встъпим в брак (поискахме го в съда) - проучваха дали не се женим по сметка - той за пари, а аз - за да придобия право на ресиденсия пор реагрупасион фамилиар.  Laughing
Та такива ми ти работи.

# 217
Здравейте, момичета!   bouquet

Rali
честита ти малка принцеска!!!  newsm51 да ви е жива и здрава и много да ви радва!  newsm10
Вес и ние ще сключваме брак тук в Испания и при нас бяха големи врътки  Joy; подадохме документи в съда през март, ходихме на интервю през април /беше много забавно/ и ни дадоха час и дата за август; дано ми става все още роклята тогава,че я купихме по-раничко, е тя е уж с "перспективи" за бременни   preggo но да видим...

# 218
  • ES
Ха, Веси, ама той мъж ти си бил българче. Че от колко години са родителите му в Испания и на какъв език си говорите помежду си?

# 219
Анет, за работата на пристанището. Съществува неписано правило в Испания, (поне така съм чувала), а тук в Швейцария е и закон, че ако има няколко кандидати за даден пост, се подбират така - първо се назначава испанеца (за тук - швейцареца), ако няма желаещ - назначават кандидата от страна от ЕС, и после останалите. Независимо от способностите и дипломите. Затова тук беше адски трудно да се намери работа преди 1 януари - българите бяха от терсер мундо.  Crossing Arms

За неписаното не знам, но си има и писано правило - в държавната сфера (общинската също влиза там), за голяма част от работните места се изисква испанско гражданство - дори само за да се явиш на конкурса (нали почти всички са на конкурсни начала). Не мисля, че е толкова фатално - частния сектор е голям, а чужденците са около 10% в Испания.
Освен това подготвят и промени - за да могат да млязат и чужденци на някои държавни/общински постове. Но е въпрос на време  - нормално е, хайде сега светкавични промени заради 10% няма да се направят. Пък и доскоро чужденците бяха много по-малко.

Вес, твоя случай на семейно положение е интересен и си го архивирах Wink

Днес Давид е без температура...измъчи се дтенце 4 дена,дори хапна една голяма купа с попара....................
.Останах приятно изненадана от един жест на учителката.Направила е по един диск на всички дца със снимки от учебната година-от празниците,екскурзиите,рождените дни,Великден,Коледа,карнавала,игрите и заниманията в клас.Направени с ефекти и озвучени с песничките,които са пели в училище.Давид стотина пъти е гледал диска и цял ден си е тананикал мелодийките.

Габи, бързо дооздравяване на Давид - повече течности, в жегите и здрав човек трудно се храни.
И ние получихме дискове в детската - с много снимки от карнавала, часовете по гимнастика и игрите с вода Mr. Green и от най-ежедневни занимания в час (нещо което родителите не можем да направим). Също и със запис на всички учени през годината песнички.

Ето аз на 21.05 бях първата,която подаде документите на детето си за у4илище.От доста време преди това се информирах и т.н.Мислите ли,4е ми записаха малката някъде?Не.А защо?
Защото е 4ужденец.

Марица, няма никакво значение дали първа си подала документи или не. Винаги в публичните училища има повече кандидати от свободните места. Става същото както с гуардериите. След като се запишат децата с предимство, останалите места се разпределят с публична лотария,  има си комисия, която тегли имената и проверява (всеки родител има право да присъства). Дали ще приемат детето или не зависи от късмета... не че е най-добрият начин, но има някакъв регламент. Не зависи по никакъв начин от националността, защото много испански деца остават също извън класирането и просто отиват в частния сектор или в консертадото.
Ти не писа ли в списъка други училища освен публичните? Рискът да не го приемат не е малък....не може да се разчита.

В България сега с градините е много сложно, ако четете темите в Нашите деца знаете.....
Няма никакъв регламент за записване, има чаканици и бой през януари по нощите за да се вкарат документите . А голяма част от сградите на градините са раздадени от общините на фирми или частни училища...Изобщо не е розова ситуацията и няма гаранции, че всеки ще си запише детето.
Нали затова майките от Варна искат да съдят общината.........

Вес аз също знам, 4е за да полу4и детето ти испанско гражданство е необходимо да се откаже от българското.А за това,4е в Бг се води с двоино не го знаех.

Мама на Дени,
ако детето е от смесен брак между българка и испанец (или обратното) то получава автоматично двойно гражданство, което важи до навършване на  18 години. После вече трябва да избере едно от двете и да се откаже от другото.
Друг е въпросът дали родителите се възползват от тези двойни права...
По принцип  детето си ги има обаче, не е нужно да се отказва от нищо докато е малко...
Ако детето е от брак между двама българи то няма как да придобие испанско гражданство преди родителите му да го имат...

# 220
Вес,разби ме с твоя текезесарски тен. Joy
Аз пък съм изгоряла пове4е в колената,отколкото другаде. hahaha
Големи въртели си имала и ти за тези документи.
Ние подписахме брак в посолството,оттам ни пратиха с МРВ сертификат.После,след 3 години се прибрахме в България,там отдавна ни бяха извадили акт за граждански брак,ние само си го взехме.

Ведра,лотария или каквото да било друго,няма да ходи на у4илище тук.
Не ми се иска да си загуби потенциала в неподходяща среда и да развие отвращение към науката.
В България каквото и да е ми е по_лесно,защото с директорките на едни от най_добрите у4илища в нашия град съм много близка.Същото се отнася и за градината,мога да я вкарам по всяко едно време при у4ителка,която ми допада.

# 221
Вес,и ние бяхме на интервюта да ни гледат дали е брак по интерес Mr. Green,първо си умрях от притеснение.....после от смях ...като трябваше да обяснявам на съдията какви хубави тортии прави майка му на Андрес Mr. Green

# 222
Ведра,за приемане в общинска детска градина в България регламент има.Това дали се спазва навсякъде е друг въпрос.Това,че във Варна не достигат местата за всички желаещи деца е сериозен проблем и дано да бъде решен,но това не е навсякъде.Ето аз без проблем записах дъщеря си в желаната от мен детска градина,която в нашия град е с реноме на елитно образователно заведение,за което броя на желаещите родители да запишат своите деца е много голям и всяка година се увеличава.Така,че...
Марица,разкажи нещо за Ани.Как е?Предполагам са големи забавления и щури игри в България.Как и понася необичайно горещото време там?Тя е свикнала на жеги де,ама другите да му мислят.42 градуса за юни месец в България са си много.

# 223
  • E-CLM & CH-VD
Eли, за часа и датата ние си ги избрахме. 6 месеца напред Laughing. Ако не си си поръчала букет, или не си резервирала час за фризьор, сега му е времето, даже е късно. Ние се оженихме юни (имаме годишнина след няколко дни Mr. Green), и когато май отидох да си поръчам букет, ме отрязаха, щото нямали време, имали много поръчки Shocked, едва успях да се вредя, след сума ти навивания Close. За прическата беше нещо подобно, добре, че там етървата е редовен клиент от много време, че ме вместиха в графика за пробна прическа и самата прическа в деня на сватбата.

Гери, бг си е. Но само по месторождение. На 7 и нещо е бил, когато е заминал с техните. Първо 5 години в Куба, и после в Испания - около 17 год. България му е тъмна Индия. От няколкото дни на година, които си е ходил, не може да се опознае добре. Иначе си говорим на български, то и това липсва само, да говорим на испански помежду си Laughing Въпреки, че неговия български на моменти е преведен от испански - от типа "вадя кръв/пари" вместо взимам кръв или тегля пари, "правя курс" вместо карам курс, "правя да е .." вместо карам да е ..и т.н.

Ведра, какво му е интересното на моя случай newsm78. Омъжена бяла жена  Laughing, че дори доскоро без печат в либро де фамилия Laughing, добре, че в съда го видяха навреме Laughing

Марица, сигурна ли си, че червените ти колене са от изгаряне Wink? На мен ми минават други мисли през главата, не толкова целомъдрени.  Laughing hahaha

Фрики, наистина е голям майтап. И аз се чудех какъв ли въпрос ще ми забият Laughing, защото колкото и време да живееш с някой, все има нещо, на което не си обърнал внимание.

# 224

Марица,разкажи нещо за Ани.Как е?Предполагам са големи забавления и щури игри в България.Как и понася необичайно горещото време там?Тя е свикнала на жеги де,ама другите да му мислят.42 градуса за юни месец в България са си много.
Много е добре душицата ми. Heart EyesОба4е няма търпение да ни види.
Със жегите е свикнала,но моите родители сложили климатик.Баща ми много се кефи на тази работа,защото все не можеше да излезне на глава с маман по тази тема.Сега ве4е се е уверила в ползата от климатика. Joy
Направили й в двора и басейн4е,има пясъ4ник,събират се децата всяка сутрин и си играят там.
От обяд до следобед вкъщи,4е мин.седмица било 50 градуса на слънце. Shocked
Каза ми онзи ден"Мамо,не се притеснявай,живея си като принцеса    bowuu ,имам си вси4ко и вси4ки ме слушат". newsm60
Много е напреднала с българския.Говори перфектно ве4е.
Ве4е ми става все по_трудно да сме разделени.  Confused

Марица, сигурна ли си, че червените ти колене са от изгаряне Wink? На мен ми минават други мисли през главата, не толкова целомъдрени.  Laughing hahaha

[/quote]
 hahaha

Общи условия

Активация на акаунт