Проблеми малки и големи с нашите деца

• 403 334
  • 2 568
  •   1
Отговори
# 2 265
събуждаме се с рев и после с часове плачем
и нито гушкане нито люлеене нито пеене помагат

в отделна стая ли спи детето?
Не
При нас е

# 2 266
  • София
опитайте се да промените нещо - не знам какво, но пробвайте - мястото на леглото, самото легло, нещо друго. Не им е лесно на мъничетата - колкото и да не е добре в домовете, те са единствения дом, който са имали и с който са свикнали. Някаква любима играчка има ли?

Забравих - пробвайте и чисто физическия конфорт - да не му е топло на детето, или пък студено?

# 2 267
опитайте се да промените нещо - не знам какво, но пробвайте - мястото на леглото, самото легло, нещо друго. Не им е лесно на мъничетата - колкото и да не е добре в домовете, те са единствения дом, който са имали и с който са свикнали. Някаква любима играчка има ли?

Забравих - пробвайте и чисто физическия конфорт - да не му е топло на детето, или пък студено?
Мерси за съветите Дзвер ще опитваме дано има промяна

# 2 268
...а сутрин когато съм станала преди нея и ме няма в стаята ставаше страшно...

И при нас е така... Заедно сме от повече от две години, но откакто се пренесохме в ново жилище, дъщеря ни не обича да се събужда и да е сама. В такива моменти драмите са големи - или плаче... или става, идва и се цупи, тряска врати под носа ни и т.н...

Джой, като се събужда момата, вие там ли сте? Има ли любима играчка? Има ли вариант да е недоспала или преспала? Тя е мъничка още - пие ли АМ? Ние на вашата възраст в 6ч. пиехме АМ,  а в 10 - закуска...

П.П. Отговорих ти на лични (и на въпрос относно трудно заспиване), но вероятно би било добре и тук да го споделя...
Както вече стана дума, всяка една точка от следните е особено важна:
- вие и тримата сте в период на адаптация;
- децата усещат страховете на родителите си - трябва да опитате да се успокоите някак (да сте наясно, че това е временно - може би задължителното, през което трябва да преминете, и да не се паникьосвате; да сте по-самоуверени, да четете и т.н.)
- режим, режим и пак режим Simple Smile - според много автори ДНЕВНИЯТ РЕЖИМ е този, който успокоява много децата и нощем спят добре и обратно - липсата на режим прави децата изнервени... Някои са убедени в обратното, но лично за мене това е начина (както се казва, кълна се в това... Simple Smile
- спално чувалче: не знам по какви причини, но спането в него уж също успокоява (има и летни и зимни);
- важни са и физическите дискомфортчета: никнене на зъбки, колики, умора, глад, мокро дупе, студ/жега - за всяко едно си има решение...

# 2 269
...а сутрин когато съм станала преди нея и ме няма в стаята ставаше страшно...

И при нас е така... Заедно сме от повече от две години, но откакто се пренесохме в ново жилище, дъщеря ни не обича да се събужда и да е сама. В такива моменти драмите са големи - или плаче... или става, идва и се цупи, тряска врати под носа ни и т.н...

Джой, като се събужда момата, вие там ли сте? Има ли любима играчка? Има ли вариант да е недоспала или преспала? Тя е мъничка още - пие ли АМ? Ние на вашата възраст в 6ч. пиехме АМ,  а в 10 - закуска...

П.П. Отговорих ти на лични (и на въпрос относно трудно заспиване), но вероятно би било добре и тук да го споделя...
Както вече стана дума, всяка една точка от следните е особено важна:
- вие и тримата сте в период на адаптация;
- децата усещат страховете на родителите си - трябва да опитате да се успокоите някак (да сте наясно, че това е временно - може би задължителното, през което трябва да преминете, и да не се паникьосвате; да сте по-самоуверени, да четете и т.н.)
- режим, режим и пак режим Simple Smile - според много автори ДНЕВНИЯТ РЕЖИМ е този, който успокоява много децата и нощем спят добре и обратно - липсата на режим прави децата изнервени... Някои са убедени в обратното, но лично за мене това е начина (както се казва, кълна се в това... Simple Smile
- спално чувалче: не знам по какви причини, но спането в него уж също успокоява (има и летни и зимни);
- важни са и физическите дискомфортчета: никнене на зъбки, колики, умора, глад, мокро дупе, студ/жега - за всяко едно си има решение...
Чандра благодаря
Пием хипоалергенно АМ НАН както ти бях споменал и преди
Хапваме и около обяд бурканче пюренце или круша с картофи или тиква с картофи
Много ги обича
Мисля че напредваме и ставаме по-уверени
Създаваме някакъв режим и като минаваме през нещата се чувстваме добре
Но този плач който започва ей така изведнъж и с нищо не може да се успокои ни притеснява
А иначе прекарваме незабравими моменти в смях гушкане целувки
Неповторимо е
И един въпрос някъде прочетох че от тази година дечица навършващи 6 месеца трябва да се водят на ехограф и съответно изследване на кръв и урина
Нашата педи ни насрочи имунизация за края на месеца и друго не спомена

# 2 270
  • София
ето ти програмата за детско здравеопазване - там всичко си пише http://www.nhif.bg/c/ext/publications_display/get_file?p_l_id=11 … name=PBFE-108.pdf

# 2 271
Джой, не знам дали ще ти е от полза, но от както преместихме Дари в нейната си стая няма такъв рахат. Престанаха и истериите, и нощното будене и крясъците, самата тя стана по спокойна, по уверена. Спи сама от месец, по собствена инициатива една нощ тръгна към стаята си и аз не я спрях. А до тогава спеше между нас, т. е. никой не спеше. Особено сериозно бе полжението със следобедния сън. Ако имате възможност да я отделите в самостоятелна стая, може да опитате. Надявам се да е период и да отмине. Успех и здрави нерви.

# 2 272
  • v. turnovo
В началото и нашето дете спеше трудно,плачеше като се буди,денем като се приспивахме се проточваше една камара време.Той от първия ден е в друга стая,но стояхме при него докато заспи.Една вечер го оставихме сам да заспива и оттогава всичко е спокойно,не се буди спи добре,с дневния сън е същото.Той дори с друг човек в стаята изобщо не иска да заспива.Не знам това до колко е добре,но може и при вас да е вариант.
Друго,което се сещам е,че спеше в началото на нощна лампа,съответно се будеше често.Откакто спряхме да оставяме лампа нощем,този проблем също изчезна,не го е страх от тъмното и сякаш се чувства добре така,щом спи непробудно по 10-11 часа

# 2 273
Момичета, вече сме в къщи трети ден и ето го и първият проблем. Малката е на 2 години и 7 месеца, слагам я на гърнето в определени часове и успяваме да опазим сух памперса. Обаче два дни вече не сме ходили по голяма нужда. И новоизпечената мама не знае какво да предприеме. Още нямаме издаден акт за раждане и съответно нямаме и личен лекар. Засега давам повече плодове, ядохме и бобена манджичка, но… нищо. Не мога да разбера дали наистина не й се ходи или се стиска като някаква реакция от промяната. Приемам съвети от опитните

# 2 274
Ани, честита пълна къща  Hug
Приеми, че проблема е комплексен. Може от новата храна да се е запекло коремчето, може и на психологична основа да е (аз  като сменя обстановката - например като отидем на море, имам първите дни такъв проблем)
Маги, като я взехме, имаше същия проблем. И аз, въпреки че, уж бях майка с опит (голямата ни дъщеря беше вече на 13 години) се видях в приключение. Маги отказваше да яде някои плодове - круша до ден днешен не вкусва.
Въпреки, че нямахме ЕГН и акт, отидох при личната лекарка, която ми отгледа каката и я помолих да направи преглед на детето, а като ни станат документите - ще я запиша като пациент. Можеш и твоето GP да помолиш за съвет, никой лекар няма да откаже да прегледа детето.  Ако 3 дена не е ходило, ще почне и да го боли коремчето и да плаче детето и тогава дори е добре и хапче или свещичка да се даде ( ама това най-добре лекар да каже)
Ние оправихме проблема с киви, сини сливи (сега както има на пазара сушени, ако не ги харесва като плод, свари ги и сокчето сигурно ще и хареса), веднъж седмично поне съм и готвила брокули (и те действат разхлабващо). Между другото сините сливи действат безотказно, каката беше бебе на 20 дена, от АМ се запече и 4 дни не беше вършила "хубавата работа" и накрая ревеше, пищеше и се превиваше и личната дойде в къщи и направо отворихме един компот от сини сливи и лекарката и даде с лъжичка от сокчето на компота - след 10 минути памперса беше пълен.
Не се притеснявай, ще се справите с този проблем.  Hug

# 2 275
Леле, как не се бях сетила за компот от сливи! Благодаря, Маня! Наистина подейства - половин час след като хапнахме компота, напълнихме гърнето. Пък като се замисля, че не исках да правя компоти от сливи тази година... Simple Smile

# 2 276
Вече си намерила рецептата със сините сливи, а явно имаш и компот в къщи - супер. Иначе от опит с моето дете знам, че кивито действително разхлабва зверски.

# 2 277
Здравейте!
Ние отскоро си имаме една пораснала дъщеря на 11,5 години.
Искам да попитам някоя мама,която е осиновила по-голямо дете,дали е нормално непрекъснато да се храни?
Искам да и кажа ,че не е хубаво толкова много да се тъпчи,ама с какви думи не знам.
Тя вече е доста развита,само още не е станала жена.
Имала съм момче и се чудя,дали на тези години е нормално дъщеря ни  толкова да яде.
Хем ми е драго да я гледам,че не се притеснява за нищо,хем ме хваща страх..
Моля споделете ,ако имате опит. Hug

# 2 278
Еми, това с непрекъснато ядене е характерно за повечето осиновени деца, и на малка и на по-голяма възраст. Специалистите го обясняват като компенсация на емоционалния глад .... Аз съм си го обяснявала и с чисто практическия факт, че в институцията храненето е било на доста по-различно ниво от домашните гозби и семейната маса ...
На тази възраст, дето хормоните бушуват е доста трудно да те разберат правилно госпожичките. Ще дам пример с моята голямата (дето не е осиновена, ама е на вълна - отслабване за бала), онази вечер ходили на кино след училище, тя си купила сандвич и приятеля й казал, че прави голяма грешка-цял ден гладува и вечерта се натъпче ... Е, прибра се и влетя като В-52, фуча, трещя, повече нямало да яде нищо, била дебела .... сърдита, легна си гладна.... пуберска работа.
Така че, не й казвай да не се тъпче, да не възприеме добронамерената забележка погрешно. По-скоро, опитай се да създадеш режим на хранене, да наблегнете на здравословно хранене - плодове, диетични храни. То сега по тия празници ще си е "голямото плюскане" де, ама след това можеш да намериш повод да минете на "разтоварваща диета" и постепенно да си намерите приятелството между майка и дъщеря и да си коментирате тези чисто женски проблеми за диети и килограмчета. Сега е по-важно за нея да разбере, че храната няма да свърши, че винаги ще има и няма да остане гладна. И при момичетата, както и при момчетата - имат си моменти в които са като лами и могат да ти изядат и ушите. Вие от скоро сте заедно, ще си влезнете в ритъм. (по повод храненето - малката ламя Спаска, от 1 час мрънка, че е гладна и само ми прави течение с вратата на хладилника и пита в тази къща няма ли да се вечеря днес  Laughing )

# 2 279
Децата, живели в институция, първоначално не могат да свикнат с това, че храната е постоянно на разположение. Те са свикнали да ядат по часове и вероятно в домашна среда първоначално хапват повече по инерция, един вид "запасяване" за времената (часовете), в които няма храна... Затова според мене дъщеря ви трябва да осъзнае, че храната не е дефицит, няма да изчезне, винаги ще може да похапне, ако пожелае и не се налага да се "запасява"... Но тя не беше ли една година в приемно семейство? Защо не попитате приемните родители, какъв е бил режимът в семейството им и какво според тях е било поведението на детето - това би ви дало обяснения за случващото се сега...

Общи условия

Активация на акаунт