Отговори
# 270
Благодаря много за информацията, доктор Чавдаров.
Очакваме с нетърпение вашата анкета Simple Smile

# 271
  • София
Благодаря Ви д-р Чавдаровза за отговора!

При посещението ни в клиниката ще се поинтересувам, как мога да се възползвам от услугите на психолог и логопед. Мисля че вече имаме нужда и от техните компетентни съвети.

Успешен ден!

# 272
Благодаря ви д-р Чавдаров, за ценната информация. Това са хубави новини, да си призная не мога да повярвам, че са факт.

# 273
За Кремена

Прилагам анкетата преди да я пуснем. Любопитствам за предложения като "добавки" към нея.....  моля

А Н К Е Т А     
Настоящата анкета е анонимна.   Данните от нея ще ни помогнат да оптимизираме работата и организацията си. Следвайте следните препоръки:
1. Оградете само един от отговорите срещу всеки въпрос.
2. На въпрос с Болница/Мед.Център – подчертайте посещаваното леч.заведение
3. При отрицателен отговор по точки 3,4,5,7,13,14 и 17, моля да  дадете Вашите конкретни  препоръки по-долу, за да бъде зачен отговора Ви.
Ще се радваме, да напишете препоръки по въпроси, които смятате за пропуснати.

Въпрос                                                                     Отговор
1.  Лекувано ли е детето Ви  в друго лечебно заведение?                                 да   не
2.  Съществуват ли други лечебни заведения или структури за деца с 
     церебрална парализа в София ?                                                                 да   не
3.  Смятате ли, че детето Ви получава адекватна по количество терапевти-
     чна помощ в Болницата/ Мед.Център ?                                                  да   не
4.  Смятате ли, че детето Ви получава качествена терапевтична помощ в
     Болницата /Мед. Център ?                                                                    да   не
5.  Отговарят ли според Вас провежданите терапевтични интервенции  на
     световните и европейски стандарти за ДЦП?                                                  да   не
6.  Смятате ли, че за Вашето дете  е полезно да бъде лекувано от екип
     медицински  и немедицински специалисти?                                                   да   не
7.  Задоволява ли Ви организацията на работа в Болницата/Мед.Център ?   да   не
8.  Предпочитате ли Вашето дете  да се лекува в друго здравно заведение?   да   не
9.  Чувствате ли се достатъчно информирани относно заболяването, от
     което страда Вашето дете?                                                                   да   не
10. Запознати ли сте с проблемите на Вашето дете, свързани  със
      заболяването?                                                                                                    да   не
11. Смятате ли, че за Вашето дете  е по-целесъобразно да се лекува от
     отделни специалисти, а не чрез екип от специалисти?                                    да   не
12. Смятате  ли за добра идея, включването Ви като помощник-терапевт 
      при рехабилитацията на Вашето дете ?                                                    да   не
13. Имате ли доверие към лекуващия лекар на детето Ви?                                    да   не
14. Имате ли доверие на терапевта на детето Ви?                                    да   не
15. Удовлетворява ли Ви нивото на хигиената в болничния комплекс ?    да   не
16. Доволни ли сте от храната, която се предлага на  Вашето дете?    да   не
17. Бихте ли продължили рехабилитацията в Болницата/Мед. Център
      при възможност  за приемане в друго лечебно заведение ?                     да   не
18. Кой ви насочи към Болницата/Мед.Център – ОПЛ, друг лекар, друг
      родител, уеб-сайт, вестници, Мин.Здравеопазване, НЗОК, други   Подчертай верния отговор

Моля, напишете Вашите предложения и препоръки. Благодарим Ви !
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………при недостиг на място ползвайте и гърба на листа

За Нанди - моля да изчакаш до 1 април, преди да питаш за психолог и логопед.

За Елена - е...... случват се и хубави неща в тази държава......

# 274
Въпросът за анкетата е насочен към Кремена, но ако позволите ще споделя какво ме смущава в нея. Конкретно. Изказвам личното си мнение. Въпроси 2 и 5 ми се струват малко пресилени. Някои родители, вкл. и аз не могат да направя сравнение между  процедурите извършвани тук и тези в чужбина, а един неинформиран отговор обезсмисля въпроса. Относно въпросите за информираността на родителите по отношение на заболяването -  да, аз мога да знам доста за заболяването на детето си, но да не съм получила информацията в болницата, а от друго място.  А въпрос 11 да си призная не го разбирам добре. Но все пак е 00,12 часа и това си е в реда на нещата. Дано анкетата ви даде насоките, които търсите. Аз също ще я очаквам с нетърпение.

# 275
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Ще се изкажа като статистик- анкетите са ми първа любов.
Първо един въпрос: Къде ще бъде пусната тази анкета?
Второ: Каква е целта на анкетата?
Трето: Съществената част от анкетата започва от девети въпрос. Предишните въпроси могат да манипулират анкетирания. Въпросите до девети и след девети имат различна цел- т.е. могат да са две анкети- макар, че не виждам съществен смисъл от анкета с първите девет въпроса.
четвърто: 18 въпроса са твърде много.
Ако анкетата е предназначена да бъде пусната в болницата- се губи смисъла от първите девет въпроса. Ако е насочена към родителите на деца с ДЦП и ЦКС- може би  на всички въпроси  би могло да се отговори, но как точно ще ги обхванете? И какви изводи бихте си направили от анкетата?
Подчертавам- не пиша да се заяждам! Пиша, защото разбирам от анкети и данни. Дано съм ви била полезна.

# 276
Здравейте  Всички.

Анкетата касае както болницата така и мед.център, които образуват своеобразен болничен комплекс.
Същата ще бъде раздавана на регистратура за пациенти на мед.център и в отделенията за пациентите на болницата.
Анкетата е изработена от външни специалисти и структурирана да касае подобряване организацията в болничния комплекс и още нещо.....

Благодаря за предложенията, констатациите и мненията.

# 277
Здравейте Всички.

От 1 май 2006 г. болницата ще осигури възможност за почасово наблюдение (гледане) на деца с  ЦП и други отклонения.
Себестойността на услугата може да видите в http://www.cpcentresof-bg.com/bg/TheHospital/price_list.html.
След 17 април от регистратура ще можете да получите информация за задължениета на родителите при ползване на услугата.

Ако има въпроси, ...... ще има и отговори.

# 278
Благодаря за информацията, д-р Чавдаров. Не съм преглеждала темата назад сега, но ми се струва, че цените, са малка по-високи от първоначално обсъжданите. Но може и да греша. Както казах тази услуга ме интересува, но от ценоразписа става ясно, че автоматично сме изключени - там пише за деца над две години. Така, че ще можем да се въэползваме чак след половин година...и повече. Cry
Но нищо. Надявам се услугата да се развие - смятам, че е удобство за работещите родители - а и не само. 

# 279
Здравей Елена.

Няма нужда да се ровиш, смятах че цената ще е по-ниска.

Медицинският съвет обсъди и прие цените и възрастта, които са описани в заповедта.
Относно възрастта са възможни и компромиси за няколко месеца по-малко.
Една молба през личен състав и един преглед за да имаме реална представа за състоянието на детето, ако не сте били наш контингент и с Н-к Отделението ще преценим на място как да подходим към Вашия случай.

д-р Ив. Чавдаров

# 280
Благодаря, д-р Чавдаров! Ваш контингент сме. Ще обсъдя въпроса с лекуващия лекар когато малко наближиме необходимата въэраст.

# 281
Elena,
dai mi priaka po6t.kutia, moiata e v saita....
za da obsadim i ulesnim ne6tata

# 282
akmanova.e@abv.bg
Да си призная не знам как да намеря вашата пощенска кутия.  newsm78
Убедена съм, че ще срещна съдействие от нашата лекуваща лекарка. Просто досега не съм повдигала въпроса пред нея, защото не бях наясно и изчаквах да се вземе решение от вашия управ. съвет.
Благодаря ви за проявеното внимание!

# 283
Здравейте! Искам да попитам мамите тук за моето малко слънце! Родих в 1 ден на 7 месец-900гр., има апгар на 2,5мин., и , беше в кувиоз 2 месеца без 2 дни, което беше напълно достатъчно, за да загуби зрението си 100%! Изписаха го от болница на 10 март м.г. и през май д-р Георгиева от неонатология каза че е малко по стегнат и започнахме да ходим на раздвижване в клиниката на д-р Чавдаров! Там ми казаха че има ЛЕКО изоставане в двигателното развитие! Малко след това заминахме на операция в Русия за 2 седмици и след като се върнахме казаха ДЦП!!! Cry И това само за 1 месец??? Ходим без прекъсване вече 7 месеца и ми казват че е по-добре! Как да разбирам всичко това?  newsm78 Той нямаше проблеми с главата! В смисъл нямаше кръвоизливи и трансфонтанелната ехография показа че всичко в главата е наред! Що се отнася до говора той си бърбори без някакви особености! Нормално! Party Вече може да седи нормално и около 30мин. прав като се подпира на нещо! Мисълта ми е дали според вас има нещо от ДЦП-то, защото аз мисля че липсата на каквото и да е зрение го връща поне още 3 месеца назад! Той според мен няма стимул да седи, да върви, да си вдигне хубаво главата и куп още неща които се получават чрез зрението! Cry Кажете ми как мислите дали съм права или се заблуждавам за собствено успокоение??? Thinking

# 284
Здравей  "zdrmail".

Диагнозата "ДЦП" се поставя след 18 мес. възраст, като в някои регистри за деца с церебрална парализа в различни страни се поставя след втората, а дори и след петата година.

Честотата на ДЦП в средностатистическа група новородени у нас е ~ 2,2-2,5 на хиляда
Честотата на ДЦП в т.н. "рискова група", където попада твоето дете, според сведената от теб информация е 50-100 на хиляда.

Ако детето ти е със зрителни увреждания (зависи и от степента), често пъти има закъснение в двигателното развитие, понеже през зрителния апарат минава около 80 процента от информацията на заобикалящият свят при едно дете. Двигателното изоставане в такъв случай обаче е чисто, което значи че няма наличие на примитивни рефлекси и механизми специфични за децата рискови за развитие на церебрална парализа, които в болницата която посещавате се диагностицират като "Централно координационно смущение" в различна степен.

д-р Ив. Чавдаров

Общи условия

Активация на акаунт