Отговори
# 285
Благодаря д-р Чавдаров за бързия и ясен отговор с който подкрепяте моите надежди! Д-р Радославова беше крайно категорична в поставянето на тази диагноза през септември м.г., когато детето беше на 6 месеца коригирана възраст! Обясни ми съшо така че единственото което я спира да напише ДЦП като окончателна диагноза е това което и вие казвате че диагнозата се поставя на 18 месеца! Тя взе като определящ фактор това че детето имаше едно силно издърпване на главата назад което доста бързо отшумя! Затова искам да попитам дали загубата на зрение /ретинопатия 5 степен/ се взима под внимание при определянето на диагнозата и дали съм права като си мисля че липсата на зрение го връща още няколко месеца назад макар и не само за двигателното развитие?  ThinkingПредварително ви благодаря!   bouquet

# 286
Здравейте, всички!
Аз съм новак - днес се регистрирах , но вече откривам отговори на доста неща, които ме вълнуват . Сега разбирам, че във форума се включва и д-р Чавдаров. Говорили са ми много за него (мами, с които сме лежали по болниците) и ако може бих искала да му задам само един въпрос: имам детенце на 5 години, роди се с изкривени ходилца, в последствие му откриха хидроцефалия и краниостеноза. Детенцето ходи (все още замята крачета навътре), но има странна походка. Имаме остатъчна деформация на дясното краче и ни предстои операция в Горна баня. Бихте ли ми казали рехабилитацията, която правите в клиниката подходяща ли е за моя случай и ако да как мога да се свържа с вас. Точното име на заболяването на крачетата е Пес еквиноварус билатералис.
Искрено ви благодаря предварително,
Юлия

# 287
Здравейте д-р Чавдаров, преди малко в сайта на болницата видях нов ценоразпис, който меко казано ме шокира.Въпроса ми е следния, какво точно означава "медицински услуги по избор на пациента",допълнително избирани процедури или това са новите цени, които пациенти като нас по МСЦ ще плащат два или три пъти в месеца?

# 288
Здравейте

за Ива.М

Медицински услуги по избор на пациента са тези които не се заплащат от НЗОК.
Пациенти както на МЦ така и на болницата, когато НЗОК не покрива тези услуги, следва ако желаят да бъдат обслужвани да заплащат на касата на болницата желаните процедури, съгласно ценоразписа на болничния комплекс (МЦ и Болница).

за Юлиядинкова

изброявате ми три диагнози и трудно бих могъл да определя дали рехабилитацията за детето Ви е подходяща без да го прегледам.
Телефон за директна връзка - 9208061,

за здрмеил

Увредата на зрителния апарат определено води до забавяне на психомоторното развитие, както казах и преди, но има и други белези по които да съдим има ли заплашеност за бъдещо развитие на ДЦП и в каква степен - статистика, която понякога ни......прави номера. Казвал съм го и друг път - в медицината две плюс две прави четири....ама не винаги.

От 03 до 07 април включително съм в отпуск и ще мога да отговарям след 10 април.
д-р Ив. Чавдаров

# 289
Здравейте,
невероятен сайт, винаги много се радвам когато видя такава взаимопомощ и връзка между хората. Благодаря за това че Ви има и че все пак се намират такива хора, които толкова ентусиазирано да поддържат такъв тип форуми и горещи теми.....
Сега да пристъпя към темата : Прочитайки всичко за ДЦП и различните мнения бих искала да попитам аудиторията и д-р Чавдаров какво означава " ПРЕХОДНО КООРДИНАЦИОННО НАРУШЕНИЕ"  и къде е описан този вид диагноза?
Прочетох всички видове учебници по неврология, педиатрия,  на различни езици ( английски, руски и немски), но никъде не е описана клиничната картина и етиологията  на това заболяване. Не ми е ясно дори симптом, синдром ли е какво точно е ???? Бих искала да получа някакво определение. Благодаря предварително

# 290
Здравей Шами, не знам нища за този термин. Д-р Чавдаров в момента е в отпуск - вероятно когато се върне,след 10/04,  ще разясни. Защо не разкажеш повече за себе си - на вас ли е поставена тази диагноза. Ще е по-удобно ако се регистрираш - така ше можеш да получаваш съобщения на лични.

# 291
изтрит пост

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 23:33 от shammi

# 292
Здравейте.

На Шамми -
Терминът "Преходно координационно смущение" може би е синоним на т.н. "Централно координационно смущение - ЦКС", което има преходен характер като диагноза, т.е.  координационните смущения или се овладяват и се интегрират в по-сложни дейности или се фиксират и се формира картината на ДЦП.
Повече за ЦКС може да прочетете в www.cpcentresof-bg.com или чрез сайта да влезнете в други сайтове където още по-подробно е описана тази диагноза. Във всеки един учебник на В.Войта може да намерите данни за тази диагноза. Дори един от последните учебници на Войта беше преведен и на български от наш колектив.

Частта от сайта, касаеща когнитивно-комуникативната рехабилитация е обновен и ако желаете може да се запознаете с услугите които предлагаме - http://www.cpcentresof-bg.com/bg/PedagogicalRehabilitation/

д-р Ив. Чавдаров

# 293
изтрит пост

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 23:34 от shammi

# 294
Шамми,
къде сте попаднали на този термин или сте го прочели?????

# 295
изтрит пост

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 23:34 от shammi

# 296
Д-р Чавдаров искам и аз да пусна един постинг....нещо като мнение за това което правите, заедно с един два въпроса към него.
Имах проблем с моето детенце...казвам имах, защото искрено се надявам при следващия преглед при вас да го изпишете от болницата.
Момчето ми имаше ЦКС 2 степен...като бързо я свалихте на първа и сега се надявам, че е "изчистил" вече всичко. Ходихме във вашата болница 6-7 месеца...естествено с обучение от моя страна и благодарение на вас, докторите (специално д-р Минева) и рехабилитатори (СПЕЦИАЛНО ЦВЕТИ НИКОЛОВА Heart Eyes, изключителен професионалист) успяхте да помогнете на моето детенце да оздравее.
Най-искрено ви благодаря   bouquet и ви пожелавам весели празници.
Сега само да попитам нещо набързо наистина ли не може даже и за 30 минутки на ден да оставям бебето в проходилка?  Embarassed

# 297
Здравейте! На нас също ни е забранена проходилка, но искам да попитам мамите дали подпирането на табуретка и ходенето с нея спадат към забранените или тожа е позволено? Thinking Като се замисля между табуретка и проходилка разликата е малка, но може би съществена?! Sick

# 298
  • София, в офиса
разликата между табуретката и проходилката е много съществена - в проходилката детето седи на седалката и се отблъсква с пръстите на стъпалото, но в момента, в който се отпусне - има къде да седне, освен това няма нужда да чувства допълнителна опора, защото е защитено, като в клетка и така не развива предпазните си реакции, формира модел на неправилно стъпване на пръсти, не чувства тежестта на тялото
а табуретката е мебел, предназначена за седене - когато детето се подпре на нея,за да ходи, няма защита, трябва да преодолее тежестта на тялото, да запази равновесие, да координира движенията си - едновременно да се държи с една или две ръце и да премества краката, да намери центъра на равновесие на тялото,за да не падне и да направи крачка.
Единственото общо между двете биха били колелцата - и ако всички проходилки са с колелца, то не всички табуретки имат такива
Много се спори по въпроса за полезността на проходилката, но е доказано, че тя е изработена, за да улесни родителя, а не детето, така че не я ползвайте

# 299
БЛАГОДАРЯ!  love001 

Общи условия

Активация на акаунт