Отговори
# 375
Здравейте,
Този апарат за колко годишни деца се ползва? Как става натоварването? Колко време се работи с него?
Благодаря   bouquet

# 376
Този апарат ще се ползва по време на рехабилитация в болницата или ще бъде като отделна процедура?

# 377
За Цвети

За деца от 8 години нагоре.
Апаратът е с много програми в зависимост от възрастта, вида на диагнозата и двигателния дефицит, който се определя от лекуващия лекар за да се зададе съответната програма. Продължителността на натоварането зависи пак от изброените по-напред фактори. За всеки терапевтичен случай се взимат под внимание различни фактори, за да се реши коя от възможностите на апарата да се използва.

За хохито
Не съм сигурен, че разбирам добре въпроса ?????

# 378
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Може би има предвид дали ще заплаща като допълнителна услуга или щех е в рамките на предвидените в направлението процедури.

# 379
изтрит пост

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 23:18 от shammi

# 380
За Йосариан
Ако смяташ, че това е подтекста на въпроса - няма да се заплаща, когато пациента е по клинична пътека на НЗОК или по субсидия на СО. Провежда се стандартна времева процедура само с апарата с курс на лечение 10 броя.  Знам че родителите от сдружението "Св.София...." набират средства за да закупят още един такъв апарат, защото се оказа, че последният върши много добра работа особено при тежки квадри и дипарези във възрастта над 12 години.

За Шамми
Ще бъдеш ли любезна да изпишеш изцяло диагнозата, за да мога да ти отговоря.

Д-р Ив. Чавдаров

# 381
изтрит пост

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 23:17 от shammi

# 382
За Шамми

CMT disease - Да,  можем да ползваме МОТОмед`а. Основното предназначение ще е за пасивни движения и частично активно включване, което ще е спорадично при желание и възможност от страна на детето. Ще имаме възможност да следим и състоянието на мускулите чрез отношението между активно и пасивно участие в движението за определено време.

д-р Ив. Чавдаров

# 383
Д-р Чавдаров, преди 4 години поставихте на детето ми диагноза  - 4-та степен ЦКС/тежка/,наговорихти не думи, при които ние родителите му се чувствахме несугурни при лечението му, но познавайки собственото си дете вярвахме, че то ще постигне много защото има потенциал. Лекувахме се при Вас и на други места, минахме през всички степени до изправяне на детето и в момента ходи сам по равен терен на недалеко разстояние, което считаме за голям успех. Вашето предположение беше, че детето САМО няма да ходи, евентуално с проходилка! мОЛЯ, ви когато давате прогнози, да не ангажирате родителите с такива крайни заключения, които биха навредили на тях, а не да помогнат на детето!При един преглед при Вас не можете да добиете ясна представа за едно дете и давате прогноза за бъдещото му развитие!

# 384
Магаив съжалявам за това което сте изживели и ви казвам едно браво че сте били медицината по всички параграфи.Бих искала да подържам връзка с вас,най-вече за съвети.Моето дете също е с 4 степен и всички казват че ...........положението е лошо да го кажа по-меко.Непрекъснато ме мъчи мисълта че не правя достатъчното,че мога да пропусна нещо в лечението на детето,защото като го видят и прочетат диагнозите докторите не обръщат много внимание,все едно детето е прочетена книга.

# 385
За Магаив

Изключително много се радвам че детето Ви е проходило само.

В Болницата се прилага системата за ранна неврокинезиологична диагностика и терапия по Войта, която съм изучавал индивидуално 10 месеца при самия д-р Войта, в Киндер-Центрум в Мюнхен, през 1988-1989 г., като съм обучил и обучавам моите сътрудници.
Тази система на базата на симптоматика в областите - спонтанна моторика, провокирана моторика и примитивна рефлексология, позволява изказването на предположения за развитието на детето на базата на проведени широки статистически наблюдения публикувани в международни медицински списания.

При ЦКС 4 ст. вероятността едно дете да направи ДЦП, ако не се прилага рехабилитация, е 90%.
Има редица белези предполагащи тежки отклонения и невъзможност за вертикализиране.
Много пъти съм казвал, а и Вашият случай е пример, че в медицината 2+2=??4+/- 1??, т.е. не винаги прави 4. Всяко дете е уникално, както и преживяната травма, което прави събитие уникално на уникална степен.
Но медицината е и много статистика - всички пием аспирин за щяло и нещяло, но 1 на един милион умира от алергичен шок....... подобен е и случаят при Вас - едно радостно чудо, за което вероятно малко сме помогнали.

Дал съм Ви информация съгласно системата на методиката.
Тази методика не е приета на всякъде, както в България, така и по света, но в тази Болница е приета и показва много добри резултати, съдейки по изказванията и на лекари извън болницата и на родители, които не посещават този сайт.

Хубаво е да се казва истината за да се взимат спешни мерки, защото времето е противник на рисковите за ЦП деца - колкото повече време минава в търсене на "по-добро за ушите ни" лекарско мнение (в психологията се нарича  "реакция на щрауса" - заравя си главата при опасност), толкова шансът да им помогнем намалява, с намаляване на пластичността на мозъка на новороденото.
Тук важи правилото - по-добре по-рано и по-интензивно, отколкото по-късно и завинаги.

Желая Ви много радостни мигове на придвижване с малкото чудо и благодарете Комуто трябва.

За "Бебоче"
Понякога попадаме в лошата част на статистиката.
Има и тежки, а има и леки отклонения, които обаче немогат да се възстановят, въпреки многото усилия, които полагаме. Не мислете, че и на нас ни е лесно и не се травмираме, когато неможем да помогнем. Вас Ви боли по един начин, а нас - по друг. Не мислете, че е лесно и да съобщиш на родителя неприятните вести.

Понякога ни се случват неща, с които неможем да се преборим и трябва да ги приемем такива каквито са, за да продължим напред заедно с тях.  Може би това е предизвикателство, което ни се отправя.

д-р Ив. Чавдаров

# 386
В една от рубриките "Консултация с класически хомеопат" срещнах питане на майка на дете с церебрална парализа, което частично цитирам: "Тъкмо днес пуснах такава тема за хомеопатията, за която нищо не знам като цяло. Но съм склонна да направя консултация за моето дете. Ние сме сас хемипареза на лявата страна, с неустановен източник. Не се знае какво я е причинило. Правен ни е ЯМР, на който се видяха разлики във вентрикулите на двете половини на мозака. Ние не използваме лекарства, за да борим заболяването , а само ЛФк и физиотерапия. казаха ни за някакви зелени водорасли  , които стимулирали мозъка , но обяснението не ми вдъхна мн доверие и не ги ползвахме."

ДЦП е състояние, а не заболяване, което изисква многоцелеви, етапни, комплексни и продължителни грижи.
Съгласно научно-медицинската статистика, 80% от ЦП е поради нарушения в структурирането на мозъка от различен тип, а 20% е поради тежка кислородна травма с различна патогенеза.
Хомеопатията не се цитира във водещи научни списания и  международни конгреси по ЦП, като метод за лечение.

Би било полезно за всички, ако водещия/ата  рубриката ""Консултация с класически хомеопат" изкаже конкретно становище по възможностите на хомеопатията  и съответните механизми на въздействие при ДЦП.
Така ще имаме възможност за дискусия и разкриване на истината.

# 387
д-р Чавдаров, прави ми впечатление, че вече няколко пъти отговаряте на въпроси и изказвате мнение по въпроси, поставени в други теми в тази тема. можете да го правите във въпросните теми - така вероятността да бъдат прочетени от хората, към които са насочени е по-голяма. не е задължително да пишете само в тази тема  bouquet

# 388
Права си "Агнешка".
Желанието ми е всички дискусии по ДЦП, да бъдат в тази тема, за да могат всички интересуващи се от проблема ДЦП, да бъдат информирани и консултирани индиректно по темата.

Ще пренеса въпроса ми съгласно твоето предложение. Дано да има отговор.

д-р Чавдаров

# 389
  • густо майна Филибето
Хубаво е да се казва истината за да се взимат спешни мерки, защото времето е противник на рисковите за ЦП деца - колкото повече време минава в търсене на "по-добро за ушите ни" лекарско мнение (в психологията се нарича  "реакция на щрауса" - заравя си главата при опасност), толкова шансът да им помогнем намалява, с намаляване на пластичността на мозъка на новороденото.
Тук важи правилото - по-добре по-рано и по-интензивно, отколкото по-късно и завинаги.

Да, това е самата истина. На мен ми се говореше твърде деликатно за проблема на детето ми, което беше причина да не направя достатъчно. Нещата трябва да ес наричат с истинските им имена, дори когато звучат зле. Има само едно Но - не бива това да обезсърчи родителя, а да го насърчи да прави и невъзможното за да помогне на детето си. Според мен малко "стряскане" върши добра работа.

Общи условия

Активация на акаунт