Отговори
# 390
Любознателна, съгласна съм с теб, че "не бива това да обезсърчи родителя, а да го насърчи да прави и невъзможното за да помогне на детето си. Според мен малко "стряскане" върши добра работа." Но и си мисля, че е много важен начина, по който се съобщава вестта на родителя. На нас, видна докторка, чието име няма да споменавам ни сзаяви най-безцеремонно, че детето ми било "кухо" и не си струвало труда да правя каквото и да било за него, защото щяло да са хвърлени усилия на вятъра...Да, синът ми е на 4г и още не ходи...но е пред прохождане, не говори...свързано, но казва все повече и повече думички...и като се има предвид колко проблеми са му на главата на това дете...май той е всичко друго, но не и "кухо" дете...понякога изказвания от този род ме...вбесяват е слаба дума да изразя гнева и яростта си...

# 391
Някой да е чувал за този метод? 
http://www.cerebralpalsyukraine.com/index.php?id=gen_info&L=3

# 392
За "Кремена О." и "Любознателна"

Трябва да се казва истината (според мен), но е много важен начинът - внимателно, по-малко или как....???.
Това нещо се учи в "Психология на комуникациите", но поне по времето когато аз учех медицина, това нещо не съществуваше. Пациентите не се информираха за нищо. Сега поне  имат права и дори започват да се сещат да си ги търсят. Това е похвално защото този е начинът за ллллобратно въздействие....  Има върху какво да се помисли......

За "Цвети"
Методът на Козявкин. Комбинация от много различни техники и похвати, както сте забелязали.
Всяко голяма болница има собствена методология и предпочитания.
Както казва Мартин Бакс - председателя на EACD - в различни части на света има методилигии сходни с начина на мислене на томашното население, които помагат стига да са насочени към конкретните потребности на детето и да отговарят на неговите възможности към момента.
малко ме притесняват процентите на подобрение, обещанията които се сипят и .... лукса който предлагат. Тука има вложени доста пари, които трябва да се избият.  Евала поне на правителството на Украйна, че е подкрепило създаването на такава болница и условията в нея.

Където и да отидете, ще останете там месец или два. После се прибирате пак в България. Тука имаме свои методологии, които необещават толкова много, нито предлагат такъв лукс, но..... вършат добра работа.
А ДЦП не е заболяване което се излекува бързо, а се нуждае от продължителен мениджмънт, съгласно локалните условия.

Последният избор определено остава Ваш

д-р Ив. Чавдаров

# 393
  • густо майна Филибето
Д-р Чавдаров, истината трябва да се каже като евентуални последствия при никаква ирли малко работа. Да се обяснява на достъпен език защо е необходима рехабилитацията и какво би се получило при липса на такава. Каква е възможността в проценти за най-лошата перспектива. Но в никакъв случай едно дете не бива да бъде "отписвано", защото всеки родител е с различна психика и тези, които се наемат на всяка цена да докажат на лекаря, че е сгрешил с прогнозата са много малко. Обикновено това обезсърчава и срива психически.

Преди време гледах филмчетата от клиниката на Козявкин. Едно от тях представяше развитието на дете, чието развитие приличаше досущ на това на моята дъщеря за същата възраст. Филмчето проследяваше развитието след 6м и после след още 6м. За същото време дъщеря ми постигна същите успехи без кой знае какава рехабилитация. Не мога да кажа нищо за тежките случаи, но що се отнася до по-леките мисля, че не си заслужава да се хвърлят толкова пари и да се пропътува толкова път, като и тук има някаква сносна база.
За съжаление липсва информация, аз например до преди година още нямах интернет и никой от лекарите, при които бях не ми казаха за клиниката Св.София. Тук все пак е Пловдив, а ако детето се роди в някое селце?!

Последна редакция: ср, 28 юни 2006, 16:07 от ljuboznatelna

# 394
Любознателна,

Страшно си права.
Навремето всички доктори пращаха пациентите в София, защото заплащането, и да работиш и да не работиш, беше едно и също, с изключение на няколкото кутии с бонбони. Сега всеки си стиска пациентите, независимо от възможностите си да ги лекува, прави се че незнае за други, но и медицината стана с пари и този ефект се очакваше.

Информацията в последните години, доста се разви с навлизането на компютърните техники и свързаните с тях възможности. Сега много информация може да се черпи от неправителствени организации, министерства и от регионалните здравноосигурителни каси, за наличието на различни общи и специализирани медицински и болнични услуги.

За голямо съжаление държавата не обръща необходимото внимание към децата с церебрална парализа. Това което е организирано в София е плод на 15-годишен труд, като Столична Община (независимо от многото кметове които се смениха) много помаше и продължава да помага при решаването на проблемите им. Тази помощ можеше да бъде много по осезаема и с много повече резултати, ако се беше намесила и държавата, а пък деца с ЦП има не само в София.

Погледнете болницата в Украйна. Не говорим за западна Европа, говорим за бившия СССР.
Вложени пари от държавата за обслужване на деца с ЦП от Украйна, а като допълним една прекрасна материална база, едно високо заплащане, различни специалисти, в това число и хабилитирани лица в екипи проучващи различни терапевтични методи, реклама и мениджмънт, и ето че вложените пари започват да се връщат през потока чужди граждани. Не коментирам резултати. По подобен начин работят и болниците в централна и западна Европа.

Къде сме ние......

# 395
Както във връзка с по-горното, така и за информация на четящите само ДЦП рубриката, ще си позволя да приложа информация тук от други рубрики за ДЦП.

За присаждането на стволови клеткиТова, че някой "изброява" една или две диагнози повече, не значи че има реален лечебен ефект и при тях.

При "вяли" или "периферни" травматични парализи, където на мястото на самата травма (там механично е прекъснат нерва) се имплантират стволови клетки, се получават "някакви" позитивни резултати, за които не смея да дам конкретно мнение, но знам че има такива резултати - появяват се нови движения, след което се започва интензивна рехабилитация. В Канада има такива специализирани рехабилитационни центрове за пациенти претърпели автомобилна злополука и увреждане на гръбначния мозък с последствия - вяли парализи, където след стволово-клетъчна имплантация, пациентът се включва сложна рехабилитационна програма, към специален компютър, чиято програма стимулира с електрически ток определените физиологично мускулни вериги, и се стига до нови самостоятелни дейности.

При ДЦП - говорим за централни парализи, като при възрастните пациенти имаме 100% изградени двигателни модели или патерни, докато при детето в процеса на първата години тези патерни се изграждат и нещата са много по-комплицирани поради наличието на примитивни рефлекси и механизми, които при неправилно стимулиране на мозъчните функции, могат да се засилят и да влошат картината на ДЦП.
Има опити за лечение със стволови клетки при ДЦП, като ги "изливат" или във кръвта или в ликвора (мозъчната течност) и ...... от тук започва фантастиката..... клетките намирали поразените мозъчни участъци и се вграждали в тях изграждайки съответните връзки. На този етап от развитието на медицината, тази постановка е малко несериозна, което се подкрепя от получените резултати при ДЦП - никакви.

Това което тук започнаха да правят, като лечение със стволови клетки в САЩ го правят от 5-8 години. Имах възможност да видя такива деца, след лечение със стволови клетки, но резултатите които видях не ме удовлетвориха, защото при едно малко дете мозъка се развива интензивно и често резултатите са налице само поради този елементарен факт, което може да се използва умело.

За хомеопатията
Въпрос към водещия темата:

"В една от рубриките "Консултация с класически хомеопат" срещнах питане на майка на дете с церебрална парализа, което частично цитирам: "Тъкмо днес пуснах такава тема за хомеопатията, за която нищо не знам като цяло. Но съм склонна да направя консултация за моето дете. Ние сме сас хемипареза на лявата страна, с неустановен източник. Не се знае какво я е причинило. Правен ни е ЯМР, на който се видяха разлики във вентрикулите на двете половини на мозака. Ние не използваме лекарства, за да борим заболяването , а само ЛФк и физиотерапия. казаха ни за някакви зелени водорасли  , които стимулирали мозъка , но обяснението не ми вдъхна мн доверие и не ги ползвахме."

ДЦП е състояние, а не заболяване, което изисква многоцелеви, етапни, комплексни и продължителни грижи.
Съгласно научно-медицинската статистика, 80% от ЦП е поради нарушения в структурирането на мозъка от различен тип, а 20% е поради тежка кислородна травма с различна патогенеза.
Хомеопатията не се цитира във водещи научни списания и  международни конгреси по ЦП, като метод за лечение.

Би било полезно за всички, ако водещия/ата  рубриката ""Консултация с класически хомеопат" изкаже конкретно становище по възможностите на хомеопатията  и съответните механизми на въздействие при ДЦП.
Така ще имаме възможност за дискусия и разкриване на истината. "

отговор от водещия
- д-р Ив. Чавдаров, Вие сте прав, че никое лекарство, вкл. и хомеопатично, не би могло да въздейства там, кадето процеса е необратим.
 - От друга страна, като палиация би могло могло да се направи нещо, но разбира се не би било коректно да се подхранват напразни надежди, и както виждате моят отговор беше в тази насока

# 396
Една приятна изненада.

В село "Дълбоки дол" Троянско, има изградена чудесна база за почивка, музикални занимания, изкуство, компютърни дейности и рекриация на деца с церебрална парализа. Материалната база е съобразена с нуждите на трудноподвижните деца.
Ръководител на проекта е доц. Кралева, която е положила много усилия и е организирала чудесни условия за децата, както и възможност за тяхната социална адаптация и интеграция със здрави деца.

# 397
  • София
Уважаеми др Чавдаров,
бих искала да попитам, ако родител на пациент не е доволен от отношението на лекуващия им лекар към тях във болницата, възможно ли е да смени лекаря си и как да стане това?
Към вас ли трябва да се обърне? Подчертавам, че не става въпрос за мен, а за познатa. Майката не смее да се оплаче, за да не се получи негативно отношение към нея и детето, а и желае да продължат да се лекуват при вас, но от друга страна смятам, че ако трудно среща съдействие от лекуващия си лекар е по-добре да го смени.

# 398
За Денат

Къде се обслужва детето - в Болницата или Медицинския център?

д-р Ив. Чавдаров

# 399
  • София
Др Чавдаров, детето се обслужва в болницата.
Ще посъветвам майката да се обърне към Вас, но тя ще си реши какво да направи.
Успешен ден.

# 400
Д-р Чавдаров, пиша в тази тема, защото знам, че четете в нея. От както текат протестите на майките се опитваме да се свържем със Сдружението към болницата "Св. София - вяра, надежда, любов". Постоянно текат срещи с депутати и всеки наболял проблем е важно да бъде представен. Моля ви, уведомете ги да се опитат да се свържат с нас. Ето малко координати:
Валя Ташкова - 0896839242
Мая Стоицева - 0898789494
Благодаря

# 401
За Денат
Нека майката ме потърси на мобито от твое име и да не се притеснява.

За Мая Стоицева
Изписвам мобилните телефони на председателката и на член на УС.
Децата към момента са във ваканция и са извън болницата и нямам пряка визия с родителите им, но ще се опитам да се свържа с тях по мобилните.
Д. Илиева -     0898 667 167
Ю. Русинова - 0888 358 276

# 402
Благодаря - дано успеем да ги открием.

# 403
Свързах се с Д.Илиева и предадох Вашите тел.номера.
Даниела ме информира, че утре ще има конференция организирана от ДСБ относно правата на пациентите. Тя ще участва. Аз няма да мога да присъствам понеже имам две срещи предварително уточнени за утре.

# 404
Д-р Чавдаров знаем за конференцията и утре ще присъстваме на нея. Разбрахме се с Даниела да се видим там.
Сега имам нещо за вас. Надявам се сте чели исканията на родителите на деца с увреждания. Доста от тях поизгладихме, но особено ни интересува вашето мнение по въпроса за безплатната рехабилитация на децата от 0 до 18 години. Основното нещо в искането ни е осигуравянето на психолог, логопед, специален педагог, сурдопедагог - неща, които сега здравната каса не поема, да не говорим, че и физиотерапията и рехабилитацията не е изцяло покрита от касата. Какво мислите за това и смятата ли, че е добре да направим една среща на която можем да изгладим въпроса и да сме по конкретни в исканията си. Имаме срещи с представители на почти всички партии тези дни - това искане е много обсъждано, така че вашата помощ ще е важна.
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт