Отговори
# 405
Здравейте момичета.

Не съм чел исканията ви, обаче  безплатни услуги имаше в социализма, а той си отиде преди 15 години.
Един полицай приятел ми каза следната реплика, която е ценна поговорка - "безплатно е сиреното, само в капана..." Никъде по Европа или по САЩ няма безплатни услуги или рехабилитация, която е също вид медицинска услуга.

Според мен исканията трябва да са насочени към финансиране на медицинското обслужване на деца и лица с ЦП чрез НЗОК, осигурителни фондове, застрахователни дружества или чрез специфични финансови инструменти. Предлагам една схема:
1. ежедневна рехабилитация при деца от 0 до 2 години "рискови за ЦП" с образна диагностика доказваща структурни отклонения в мозъка - вродени или придобити и двигателно изоставане -   до самостоятелно прохождане или до 2 години по клинична пътека - ежемесечно - 2х10 дни.
2. комплексна рехабилитация при деца от 3 до 18 години с ЦП включваща медицински и немедицински (говорни, психологични, поведенчески, финна моторика и други)  услуги, ежедневна - клинична пътека - ежемесечно - 2х10 дни.
3. при лица с ЦП на възраст над 18 години - тук не се прави нищо - но, поддържаща рехабилитация на проблеми от най-разнообразен характер и с доста широк фронт - ??????,  тук Вие ще трябва да информирате и предлагате....

Също така освен ДЦП, има много други заболявания с паралитични синдроми от централен, периферен или мускулен характер, които НЗОК не плаща, а да не говорим за децата с диагнози, включващи изоставане в говорното развитие, поведението, сензориката и когнитивните процеси, имащи нужда от психолог, логопед, дефектолог, сурдо- и тифло-педагози, които НЗОК въобще не заплаща, а Всички ние си плащаме здравните осигуровки.
Предложете не държавата, а родителя да заплаща здравната осигуровка на детето си, но то да има пълен достъп до рехабилитационни услуги от медицински и т.н. немедицински специалисти, като цитираните по-горе.

Има един сериозен проблем при плащане на НЗОК - ако детето е по пътека - 10 дни, процедурите вървят, обаче например на 7 ден детето се разболява от вирусна инфекция, което е често през есенно-зимния период.  НЗОК не плаща нищо въпреки проведеното седемдневно лечение и вложените средства и ресурси, понеже детето не е лекувано пълни 10 дни.  Спокойто НЗОК може да заплати изработения процент (в случая 70%), понеже ДЦП е със статут на непрекъсна рехабилитация, която обаче не може да се прави при температурни състояния. Това неплащане на извършен труд вероятно ще води до разнопосочни финансови усложнения.

Преди избори всички обещават.... по много. Това съм го изпитвал многократно от 1990 г. насам. След изборите обаче бързо те забравят. Ето защо е хубаво сключването на предварителни споразумения, двустранно подписани, които като не се изпълнят, медиите да ги разгласят. Не че като ги разгласят, на обещалите ще им пука. Но все пак.... това са нашите деца и никой не е застрахован че няма да бъде Поставен от другата страна на бариерата.

Желая успех

д-р Ив. Чавдаров

# 406
Здравейте момичета.

Не съм чел исканията ви, обаче  безплатни услуги имаше в социализма, а той си отиде преди 15 години.

С цялото ми уважение към вас  безплатни услуги НЕ Е имало и при социализма /можете да си направите справка кой е плащал тогава здравните услуги/ , а на приятеля ви полицай просто кажете ,че "сиренето в капана" обикновенно се заплаща най-скъпо.
               Не бъдете язвителен ,прави лошо впечатление.МОМИЧЕТАТА ПРОСТО ИСКАТ ПОМОЩ.

# 407
Помагам както мога пухчо.
Доста по-дълго съм живял в социализъма и доста повече опит имам с него.
Всички знаем, че няма безплатно, а ако е безплатно значи е некачествено.

# 408
Др Чавдаров пиша ви тук, понеже няма някаква друга тема, в която да виждам, че се включвате!

Преди време "говорихме" за рехабилитация на сина ми (с Акушерска пареза) във вашата клиника! Сега сме взели направление от личния лекар за физиотерапевт има ли принципо проблеми да започнеме с това напртавление рехабилитация при вас? Питам понеже, за 1-ви път ще ви посетиме и не съм много наясно...някой ми беше споменал, че с такова направление имаме право само на 7 процедури, но мисля че по здравна каса на детенцето се полагат 20 процедури месечно, нали така!

И само още нещо.... newsm78 понеже работиме до кое време през деня може да се ходи на физиотерапия принципно, поне по телефона от Клиниката не можаха да ми кажат НИЩО!

Благодаря предварително!

# 409
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Д-р Чавдаров ето ви линк да прочетете за исканията ни.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=110119.0
Както се сещате израза "безплатно" в сегашните условия означава да не се заплаща от пациента, а от НЗОК или държавен фонд. Както между впрочем ще се случи с заплащането( или по-скоро незаплащането) на раждането- в най- скоро време ражданията няма да бъдат плащани от НЗОК, а от държавен фонд за целта и ще се поема за всички гражданки на България, а не само за осигурените такива. За щастие или нещастие интелекта ни се е съхранил някак си поне до толкова, че да направим разлика мужду двете -безплатно изобщо и безплатно за пациента, но платено от НЗОК.
Основният ни въпрос е по отношение на това:
Цитат
Основното нещо в искането ни е осигуравянето на психолог, логопед, специален педагог, сурдопедагог - неща, които сега здравната каса не поема, да не говорим, че и физиотерапията и рехабилитацията не е изцяло покрита от касата. Какво мислите за това и смятата ли, че е добре да направим една среща на която можем да изгладим въпроса и да сме по конкретни в исканията си. Имаме срещи с представители на почти всички партии тези дни - това искане е много обсъждано, така че вашата помощ ще е важна.
Благодаря предварително.

# 410
Йосариане,
Благодаря за линка. Прочетох исканията, които са напълно разумни и основателни.
Ако имате нужда от нещо конкретно като помощ, стига да е в компетенциите ми, ще Ви помогна с удоволствие.

Да ви кажа, че с госпожите Масларова, Драганова и Христова съм се виждал поне два, три пъти в продължение на тези 15-на години от както съществува болницата и като опозиция и като действащи на власт, но не получих никаква конкретна помощ за болницата или децата, въпреки престорената им съболезнователност, съчувствие и готовност да се направи всичко за тях.

Относно интелекта не ме "глождят" съмнения, просто насочвам вниманието Ви към терминологията, която трябва да е точна, защото различни политици понякога се хващат за думата и .....  Е, може би не съм ползвал най-подходящия начин за насочване на вниманието....

Наскоро говорих с някого, който просто ми каза, че с влизането ни в Евросъюза, коренно ще се промени  състоянието на болничната помощ. Предвиждат здравни осигуровки да се отдържат от много по-широк фронт финансови постъпления, като ще се качи и процентът на здравната осигуровка, което ще позволи увеличението на количеството на здравните услуги.

Това не значи, че трябва да се стои със скръстени ръце. Би било добре ако Вашите усилия бъдат организирани в едно юридическо лице или чрез едно токава, което може да изисква и търси съответна отговорност от тези, които са на власт и се разпореждат с нашите пари. Бъдещото наличие на еврокомисари у нас ще даде възможност на това юридическо лице, чрез тях да въздейства на "скъпите" ни родни структури отговорни за създаването на правила и обгрижването на децата с увреждания, защото в Европа определено много се прави за тези деца.

Имам едно предложение към модератора на тази рубрика.  Възможно ли е да се разгърне съкращението "ДЦП"  за да има по-голяма разбираемост и да се допълни, придобивайки вида "Детска церебрална парализа - запитвания, проблеми, мнения" ?

д-р Ив.Чавдаров

# 411
Прилагам копие от информация, която публикувах в темата "Център за рехабилитация......."

Уважаеми Родители,

Проф. д-р фон Фосс е директор на Киндер Центрум - Мюнхен. Той наследи тази институция от проф. доктор хонорис кауза Т. Хеллбрюге, които я създаде и разви високо, привличайки в нея различни специалисти - детски невролози, соц.педиатри, генетици, психолози, логопеди, монтесоритерапевти, рехабилитатори и още много други, които организирано и в екип да решават проблемите на децата с неврологични увреждания. Имах удоволствието и честта да работя заедно с тези специалисти 10 месеца през 1988-89 година

Проф. д-р фон Фосс е специалист по социална педиатрия. Посещавал съм го с пациентка от Спец. Болница за ДЦП и семейството й. Ако желаете, ще питам  дали искат да споделят информация с Вас във форума.

Много пациенти и колеги ме търсиха през уикенда, за да ми съобщят, че посещението на професора е представено в новините по бТВ в петък вечерта, на фона на видео-кадри от спец.болница която ръководя. Това не се случва за пръв път, но  този път нямам намерения да възбудя ретрограден иск.

Не прави чест на организаторите на срещата с професора, който няма да бъде доволен, след като го уведомя, защото  държи изключително много на коректни междуколегиални отношения, а и предполагам не държи да бъде въвличан в нашенските взаимоотношения. Надявам се организаторите да се извинят за допусната грешка, както е прието и да предупредят професора.

Жалко.

д-р Ив.Чавдаров

# 412
д-р Чавдаров,

Днес виждам, че вече два пъти сте се включвали, можете ли да ми отговорите на въпроса, по-горе, моля: за АП и рехабилитацията във клиниката!!!

Благодаря!

# 413
В болницата обслужваме както деца с ЦП, така и деца с други невро-мускулни увреждания, включително и акушерската пареза (АП)

Има клинична пътека на НЗОК за АП, която включва 2 прегледа и 2 физиотерапевтични процедури в продължение на 10 дни. Кинезитерапията е задължителна част от лечението, а другите физикални методи са в зависимост от възрастта на детето, времето след травмата, степента на травмата, усложненията. Провеждаме и електромиография, която ни дава информация за процесите на възстановяване.

Не се колебайте да питате, тук.

д-р Ив.Чавдаров

# 414
д-р Чавдаров,

Детето е на 1 год. Вече имаме ЕМГ правена в ИСУЛ (предполагам, че това не е някакъв особен проблем, че е правена там), която може да даде някакви първоначални насоки за физиотерапия предполагам и по-нататъчно лечение newsm78!

До сега сме ходили всеки месец за по 10 дни х 2 процедури електростимулация и гимнастика във Варна( а и също до 1 год имахме включена електрофореза с нивалин, което обаче сега отпадна от схемата) и имаме напредък в рехабилитацията - сега просто искаме да продължиме тук- при вас! 

Поздрави!

# 415
Керацуда,
Няма никакъв проблем да се лекувате при нас.
Единствено трябва да се свържете с главна мед.сестра на тел. 828 4881 или 828 1869 на вътр.32 и да си запишете дата за прием. Заплаща се само вашия престой по 5 лв. на ден за нощувка. Повече информация може да намерите на www.cpcentresof-bg.com

Комплексната рехабилитация на тази възраст включва: кинезитерапия, ел.фореза с ел.стимулации и термопроцедури (парафин или гел). Би било добре да се включи и хипербарна оксигенация. Във Варна има възможност да ползвате хипербарна оксигенация във мед.център Оксигена.  За съжаление НЗОК незаплаща всички необходими процедури, които понякога е уместно да се прилагат едновременно, както и хипербарната оксигенация.
При нас обучаваме родителите на някои от процедурите, за да могат да ги извършват в домашни условия, тъй като състоянието на детето Ви изисква ежедневна рехабилитиция.

Успех

д-р Ив.Чавдаров

# 416
Здравейте д-р Чавдаров!Много бих се радвала да отговорите на въпроса ми ,защото съм притеснена и объркана.Голямата ми дъщеря е на 15г.и до сега сме нямали проблеми със здравето й.Преди месечната й менструация,която е съпроводена с доста силни болки в корема кръвното й пада и аз все настоявам да пие течности,газирано и т.н.Преди 3 дни както е била в близкия парк е припаднала и загубила съзнание за около 3-4секунди според приятелките й.Свестили са я,обадиха се и заминахме за спешен кабинет.Сами си потърсихме невролог тъй като дежурния отсъстваше и след прегледа не намери нищо обезпокоително.Кръвното й бе 80 но 45 но аз настоях да направим ЕЕГ.Днес направихме изследването в гр.Сливен и невролога,който го разчете каза ,че всичко е наред и припадъка се дължи на ниското кръвно.Цитирам какво е написал:"Биоелектрична активност алфа рилееви/не съм сигурна дали е това тъй като мн.трудно се разчита-извинете/8-9 сек. с дифузно във всички отвеждания средни и бавни вълни без данни за генерални изменения на процеса"
Да но местния невролог твърди,че трябва да приема в близките два месеца Фезан-120-3пъти по2т. и Антилепсис по четвъртинка.Антилепсиса го изписа още в спешен кабинет но много я унася на сън.
Често да си кажа нямам доверие на лекарите в нашия град/преди време лекуваха съпруга ми 1година за инфаркт без да е имал такъв,това го разбрахме чак като минахме при Чирков/затова искам и вашето мнение.Междувременно кръвното се нормализира и детето се чувства добре.Трябва ли според Вас да давам тези лекарства или просто да настоявам за повече течности и да следя по-често кръвното й?Дали това ниско кръвно и виене на свят,които се появяват винаги преди менструация са обезпокоителни и свързани с пуберитета ,който кара в момента?
Извинете ме ,че въпроса не е свързан точно с темата ДЦП.
Предварително Ви благодаря!

# 417
аидичка, аз бях така до към 18 год. възраст. почти при всеки цикъл припадах. кръвното ми по принцип беше 50/90. казаха ми да пийвам по 1 кафе, много течности и много разходки сред природата. да избягвам излизането по жегите...такива неща. искаха да ми дават някакви медикаменти, но аз отказах. израстнах го това. надявам се и при дъщеричката ти да е такова положението  bouquet

# 418
  • София
Айдичка,
Моята тясна специалност е детска неврохабилитация и не бих се наел да коментирам състоянието на детето Ви от дистанция, нито да поставям диагноза и предписвам или спирам лечение. Уместно е детето Ви да го следи интернист (вътрешни болести) или АГ-специалист.

Малко информация за Вас - често пъти преди и по време на менструация особено в тази възраст, се забелязва игра на кръвното налягане с тенденция към спадане. Загубата на кръв, ниското кръвно и хипогликемията (особено ако пази и диета.....), както и високите температури в последните дни свързани с намаляване на течностите в организма, могат да доведат до колапс и краткотрайна загуба на съзнанието без сериозни последствия.

Посетете и други специалисти!

# 419
Благодаря за съвета и мнението Ви!Ще потърся консултация и с друг специалист.Лек ден!

Общи условия

Активация на акаунт