Отговори
# 420
Здравейте, д-р Чавдаров! Искам да попитам какво стана по въпроса за стационара към болницата? Ако е писано нещо по въпроса, съжалявам, не съм чела всичко през периода, в който ме нямаше.
 Интересуват ме няколко неща. Разбирам, че стационара по същество е болнично отделение, децата се приемат с направление за хоспитализация и могат да престоят там 2 седмици. За останалата част от месеца въведе ли се в крайна сметка заплащане и какво?
 Като родител разбирам, че това е болница, а не детска градина, но много от нас буквално свързват двата края благодарение на факта, че децата им са при вас точно като на детска градина. Какво мислите вие по този въпрос - дали смятате за удачно отделението да функционира на принципа на детска градина/както и да се нарича иначе/ или е по-добре да си остане болнично отделение. Имате ли някакви идеи или проекти в тази насока. Например за дневен център към болницата или нещо подобно. Смятате ли, че ще има полза  не само за родителите, но и за самата болница - или пък ще бъде в тежест на и така свития ви бюджет. На практика ако остане само като болнично отделение, т.е. децата да се приемат докато трае клиничната пътека много от родителите ще се принудят да прекъснат работа - заплащането на останалата част от месеца ли е единствената алтернатива, или може би е за предпочитане изобщо да се прекрати ползването на болницата като целодневна детска градина.
 Извинявайте Embarassed, че така ви затрупах с объркани въпроси, но това е важно за мен лично. По никакъв начин не искам да прекъсвам процедурите на детето ми при вас, а съвсем скоро ще се наложи да взема решения свързани с работата ми. А последно разбрах, че болницата е претоварена и т.н.

# 421
  • София
Здравейте Елена.
Надявам се да отговоря свързано на този порой от въпроси.
Лечебното заведение, за което става въпрос е болница и като така тя разполага със стационар, т.е. с болнични отделения.
От времето когато бяхме "център за ДЦП", остана приказката - детето ми е в "детската градина" (отделение неврологично) или в "училището" (отделение късна рехабилитация).
Организацията на работа в болницата няма нищо общо с тази в детска градина!!!!!!!!!!!!! с изключение на факта, че с много усилия от моя страна и страна на "Родителското сдружение Св.София" осигурихме целомесечен престой на децата от София в болницата извън клиничната пътекща, който е покрит с рехабилитация и се заплаща от Столична Община. НЗОК заплаща 2 седмици, а Столична Община заплаща другите 2 седмици и 2-3 дни. Такава финансова организация е осигурена до края на годината.

Вярно е че болницата е претоварена, има списък с чакащи, но все пак тя е регионална и все още софийските деца са с предимство, на основание на договора сключен със Столична Община.

Ако ме питате за догодина - болницата ще сключи договор с НЗОК, като търговско дружество и ще получава заплащане за извършена дейност по договор - за колко време престой и за каква сума - това незнам.  Да ли ще може отново да сключи договор със Столична Община зависи както от политиката на последната така и от Закона за държавния бюджет. Дали заплащането от Столична Община, ако има такова, ще отговаря на предлаганото от НЗОК, също не се знае, за да се направи сметка и се даде точна информация.

Ако отговорът ми е неизчерпателен, продължавай да питаш.

# 422
Здравейте,
Не съм се включвала отдавна, но имах проблем с детегледачката на детето и нямах мн време.  Исках да попитам мамите, чиито деца имат спастични мускули, дали има периоди, в които без да има външна причина спастиката се засилва. Ние бяхме мн добре, вече беше стъпила на всички пръстчета на крака. Преди 2-3 дни обаче я забелязах да застава само на палче. тъй като се научи да лази и ние не я водим да ходи не съм сигурна от кога е така. Помолих рехабилитаторкат да обърне внимание и се оказа, че действително има връщане назад. Не мога да разбера защо. Всичко си правим като преди - парафин, физиотерапия, войта и от 2 седмици ходи на плуване. Но това едва ли може да има някакав ефект; в смисал толкова бързо. Тя мн харесва водата и даже я оставят сама да плува ( с перки Simple Smile). Също от 3 седмици и даваме едно хомеопатично лекарство, но и то не ми се вярва да има толкова изразен ефект(дефект). Реших, че порастването може би си казва думата. Преди можехме да я излъжем да хване с лявата ръка, но сега ни е много по-трудно. Изградила е модел да хваща с лявата след това да го слага в дясната и тогава да го хвърли например. Този модел на поведение е маи за психолог. Дали вече смислово не предпочита здравия крак? Иначе от рехабилитацията се е научила да става само с левия и сега така го прави, но веднага след това стъпва на десния и вдига левия във въздуха.  Cry Някой да сподели малко опит ако има.  Hug Благодаря

# 423
  • София
Цвети,
на каква възраст е детето ти и с каква диагноза, какъв тип плуване прилага и каква хомеопатия използва??????

д-р Ив.Чавдаров

# 424
Здравейте на всички в този така полезен форум.Аз съм още една от тези майки чието дете пострада при раждането.Малкия се роди с увита пъпна връв,с асфикция, което според двата екипа от лекари е наложило форцепс.Не знам какво точно е станало,всичко до последно си беше наред,накрая ме приспаха и не мога да им се доверя.На 2 ч. след раждането преведоха момченцето ми в Детската Университетска Болница,при д-р Георгиева която още тогава ни каза,че детето ни,ако оживее ще е с много тежки увреждания.Е, тя позна.Направихме всички необходими изследвания вкл. и електромагнитенитен резонанс за да сме сигурни,че мозъчето е увредено,както ни казваха.Излишно е да ви описвам ужаса,болката,отчаянието и донякаде омразата която изпитвам към лекарите,защото според всички с които съм се консултирала,това е лекарска грешка. Започнах да се обвинявам,че не съм си платила на лекар за да получа необходимото внимание.Но защо трябва да плащаме, за да раждаме деца на тази държава,кажете ми мили майчета.Та попитахме д-р Георгиева дали би могло нещо да се направи,ако е необходимо да се отиде дори в чужбина,но тя ни отговори,че за нея случаят е безнадежден.Това беше когато М. беше на 3 месеца,тогава тя каза,че детето ще е с много тежко ДЦП и много сериозна умствена изостаналост и,че колкото повече расте толкова повече ще се проявяват всички увреждания.За една майка да чуе тези неща.......Нейният съвет беше да се обърнем към някой дом за отглеждане на такива деца,така и направихме.Не ме питайте какво ми струва и колко време го обмисляхме.Сигурно ще ме обвините. В момента той е на 7,5 месеца от 2 месеца е в дома и аз ходя всеки ден.Двигателно наистина сме зле,лежи само по гръб от много скоро отпусна крачетата и леко започна да поритва с тях,от 3 месеца се усмихва и от толкова се заглежда,разбрах,че тези неща са показателни за умственото развитие.В положителен смисъл разбира се,вероятно нещо  се случва в мозъчето щом има някаква комуникация.Рехабилитират го всеки ден и рехабилитаторката казва,че той има напредък.Ние не сме се отказали от него,но не знам дали по този начин му помагаме и това мира не ми дава.Разбрах,че д-р Чавдаров е най- добър в ДЦП и бих искала да го помоля за съвет и,ако е възможно да ни прегледа за да ни каже степента на увреждане и какви са ни шансовете.Благодаря предварително на всички които ще прочетат това и могат да ми помогнат.

# 425
Здравейте,
Вяра е с лявостранна хемипареза. На 1г. и 1 месец. Ходим на плуване в басейн Спартак. Момчето там се занимава с много такива деца. Хомеопата - др. Гълабов ни е предписал лечение с хомеопатично средство, което би повлияло ако причината за диагнозата е травма. Иначе в клиниката на Чавдаров се водим 3-та степен  или поне бяхме преди 2 месеца.
За др. мама - не мога да дам съвет, никой не е застахован, че един ден поради някакава причина здравото до тогава дете няма да е вече здраво. Аз едва ли бих се отказала от детето си, независимо колко е увредено. Товва обаче е мое мнение. Аз също имах нормална бременност и нормален плод, а се оказа (наи-вероятно от раждането), че имаме отклонения. Най-вероятно лекарска грешка  Cry Но нямаме избор освен да се борим и да се борим и да се борим...

# 426
  • густо майна Филибето
tzveti dimitrova , подхождай много предпазливо към хомеопатията, тя би могла да има и обратно въздействие. Ние бяхме започнали преди година хомеопатия за овладяване на раздразнителността и агресията, а ефекта беше точно обратен, при това много силен. Поддържахме непрекъснато връзка с невроложката ни, която сама ми се обаждаше да ме дава кураж да потърпя, защото било нормално в началото да се появи подобна реакция, това значело , че лекарството действа. След 2 седмици непрестанни истерии, луда агресия, ужасен сън и почти никакъв апетит, аз се предадох и спрях лекарството.
До тогава (1г) давах ескимо кидс и танакан, обстоятелствата се бяха стекли така, че не провеждах почти никаква рехабилитация - аз лежах за задържане, а рехабилитаторката ни замина за Канада. Независимо от това детето някак от самосебе си подобри походката и дори другия невролог, при когото отидохме на пръв поглед не разбра, че е с ДЦП. След хомеопатията спрях ескимото и танакана и започнахме да опитваме какво ли не за раздразнителността и агресията. Една година след спирането мога да кажа, че детето пак влоши походката, започна да ходи на пръсти и с крачето, с което беше започнала да стъпва нормално. А за разлика от преди аз много повече от преди се занимавам с раздвижването й. Не мога да твърдя, че добавките са повлияли за подобрението й, но това са фактите и аз имам известни съмнения, че е така.

# 427
  • София, "Младост 3"
Shorka аз се възхищавам на смелостта ти да пишеш. И не бих посмяла да те упрекна с нищо, защото не знам дали самата аз не бих постъпила така.
Затова - бъди смела и продължавай по пътя си. СЪвет не мога да дам - надявам се че ще вземеш най-доброто решение за всички ви.
А иначе - идеята да отидете при Чавдаров ми се вижда добра - дано той се вкл с някоя и др дума към теб.
Успех и моите искрени пожелания да имаш сили да се бориш

# 428
  • София
За Цвети
Стъпването на пръсти със спастичния крак може да е причинено от най-различни фактори: от повишаване на екстензорен тонус преди прохождане, което е нормално,  до скъсяване на ляв крак и патологична ко-контракция - като компенсаторна реакция. Няма да споменавам и изброявам други. По принцип при ДЦП има тенденция с нарастване на възрастта да нараства и мускулния тонус на антигравитационните мускули на крайниците, поради което се подбират необходимите физикални и медикаментозни (миорелаксанти) средства с които се контролира, т.е. намалява мускулния тонус, за да неможе същият да деформира походката.
Точна рецепта за рехабилитация на вашето дете може да се изпише само след съответен преглед.

Относно хомеопатията - никъде в болници и центрове за терапия на ДЦП в Европа и САЩ, които съм посетил, не се ползва хомеопатия като лечебен метод. На нито един конгрес по церебрална парализа в последните 25 години не се говори да хомеопатия при ДЦП. В нито едно научно списание касаещо терапия, рехабилитация и други методи на лечение не се споменава за хомеопатия, нито са публикувани някакви резултати от лечението на деца с ЦП с хомеопатия. Когато Ви предлагат нестандартен метод на лечение, изисквайте  малко информация, където поне да се споменава че се отнася и до ДЦП.  Иначе на обещания всички са силни....

Относно плуването - специално за ДЦП има определена методология за обучение. Тя се свързва и с определени форми на ДЦП. Не е правилно всички деца да се поставят под общ знаменател. Не съм чувал някой български треньор по плуване да е сертифициран за работа с ДЦП от съответна школа, каквато у нас липсва.
Ако детето Ви плува, като се държи за нещо с ръцете и рита с краката (тип кроул), няма защо да се очудвате на повишения екстензорен тонус на всички мускули на долни крайници...

За ръката - ако е със сензорен дефицит, ще предпочита дясната. Поради това се препоръчват занимания включващи и двете ръце по необходимост. Също така бихте могли на здравата ръка да поставяте една ръкавица, като по този начин давате известно предимство за болната ръка. Е, по-добре е да се започне в болнични условия, за да се следят реакциите на детето и да се реагира адекватно за потребностите му.

За "Шорка"
Ситуацията около детето Ви определено е сложна за да мога да Ви отговоря нещо конкретно.
Прогнозите при ДЦП са нещо много несериозно, защото няма две деца с ЦП, които да са еднакви нито по генетичен фонд, нито по форма и време на увреждането, а от коя страна на статистиката ще попаднете знае само Той.
Можете да се свържете с мен на директен тел. 9208061 за преглед или 0889 634252.

д-р Ив.Чавдаров

# 429
Shorka,

Искам само да кажа колко много ти се възхищавам за всичко, което си написала и по никакъв начин никой не може да те упрекне з арешението, което си взела!

Всяка от мамите, които пише тук е преживяла в по-малка или по-голяма степен емоции - за съжаление не положителни и съм убедена, че всяка мама те разбира!

Също така убедена съм, че ще намериш хора тук, които ще ти помогнат!

Искам да ти пожелая успех в това, което ти предстои и да намериш верния път, по който да тръгнете!!!

Сърдечни поздрави
  bouquet  bouquet  bouquet

# 430
Благодаря Ви д-р Чавдаров за вниманието.Предполагам,че без да сте чел епикризите и да сте видял детето е трудно да се каже каквото и да било повече.Ще запишем час за преглед при Вас,като разчитам на профисеонализма и дългогодишният Ви опит.Имам много въпроси,но нека първо да се запознаете с мъничето.

# 431
Момичета,керацудка и catnadeen,благодаря Ви за приятелското отношение.Искам да Ви споделя, че нямам подкрепа от никой и това още повече ме смазва.Но аз не съм се отказала от детето си,помагам с каквото мога и няма да се откажа.Задействала съм нещата и в посока стволови клетки,въпреки различните мнения на тази тема.Търся спасение във всичко и във всеки.Бих помолила д-р Чавдаров да ми сподели неговото мнение относно трансплантациите на стволови клетки при случай като нашия.Благодаря още веднъж на всички за подкрепата.

# 432
  • София
Здравейте.

Прилагам веб-сайта на конгрес организиран от EACD (European Academy of Childhood Disability) - http://www.eacd2006.com/.

Това е водеща организация по организиране на комплексната рехабилитация - медицинска и немедицинска, по въпросите на детската церебрална парализа и свързаните с нея усложнения, както и при други детски невро и психологични отклонения.

Тук не се споменава нищо нито за стволови клетки нито за хомеопатия

д-р Ив. Чавдаров

# 433
Здравейте,
Извинявайте за невежия въпрос, но с какво по-точно вреди този начин на плуване? В смисал това повишаване на мускулниа тонус не е ли и за двата типа мускули и за сгъващите и за разгъващите еднакво? Мисля си, че всяко едно натоварване на крака води до повишаване на мускулния тонус, вкл и пуването, но това май не може да се избегне. Нали детето все някога ще проходи и ще започне да го товари? Кои са тези упражнения, които засилват само слабите мускули? След преглед ни спряха електростимулацията за един месец. Може ли тя да е повлияла негативно, след дълго прилагане. И кое е по-добре детето да лази по-далго време или в някакав момент все пак да започнем да я учим да се придвижва? При нас всичко свързано с двигателното развитие като пози и манипулации на тялото е заучавано на упражненията, и кога трябва да започнем да я учим да ходи. Вече е на 1г и почти два месвца, лази от почти два месеца,изправя се, но не ходи хваната само за едната ръка, например. Гърбът се е стабилизирал, но карака ...... Cry
Извинете за дългия постинг. Но толкова много неща не са ми ясни .......
Поздрави на всички  Hug

# 434
  • София
Цвети,
ще се опитам да отговоря на част от въпросите.

Отговорите ми ще бъдат общи, защото всеки пациент има свои конкретни проблеми свързани с календарна възраст, моторна възраст, ставна подвижност, форма на ДЦП и други фактори, които не са по-маловажни от изброените и е необходимо да бъде прегледан, след което да се определи рехабилитационната рецепта.

Относно плуването - то влиза в системата на рекриацията - "фит&фън".  Детето се чувства весело, разнообразява социалната комуникация, но има определена методология за ДЦП, която е съобразена с различните налични примитивни двигателни стериотипи, примитивни и патологични рефлекси, мускулната ко-контракция, които деформират координацията на движенията.  Когато тези неща не са съобразени, тогава вместо да рисуваме вежди, можем да извадим очите, т.е. има опасност от повишаване на мускулния тонус и влошаване координацията на движенията, която води.......

Относно електростимулациите - в нашата болница се правят само на отслабени мускули, но се правят почивки между курсовете, като продължителността на лечението и почивките пак е индивидуална и променлива величина, защото и Вашето дете и състоянието му се променят.

Точно какво трябва да се прави с Вашето дете немога да кажа без да го видя и преценя на място.
Съгласно статистиката - ако едно дете може самостоятелно да седи на дълго  има шансове за прохождане - 60%; да лази по хоризонталата - 80%; да лази по вертикалата (да ходи подпряно по мебелите) - 90%.

д-р Ив.Чавдаров

Общи условия

Активация на акаунт