Отговори
# 780
Детенцето е с 2 лека степен ЦКС. Първият път беше рехабилитирано с талон номер 3 само 5 дни. Питам, за да знам има ли възможност за повече дни рехабилитация, за да има по-голям ефект.

# 781
  • София
Заинтересован,

Ако детето е с ЦКС 2 ст. и  без ехографски данни за мозъчен кръвоизлив, неможем да го приемем по Кл.Пътека за ФТР на родова травма на ЦНС съгласно алгоритъма й, която е с продължителност 10 дни и се обслужва от болницата.

Липсата на визуализирани данни за мозъчен кръвоизлив прави прогнозата много по-благоприятна.

Също така по време на терапията обучаваме родителя как да я продължи в домашни условия до следващия прием с талон №3 на НЗОК през мед.център за 5 дни.

# 782
Д-р Чавдаров, много Ви благодаря за бързия отговор.

# 783
Дълго се чудех дали да пусна тази тема, но мисля че трябва - защото това е едно от уврежданията, които са все по-често срещани и така ще се включат още майки.....

Моята племенничка се казва Диана. Тя е на 20 години. Има водеща диагноза Церебрална атрофия, общо заболяване - цереберална атрофия - хипотонично-хиперкинетичен синдром. Вече е 100% инвалид. На лице са клинични и КТ данни за ДЦП - церебеларна атрофия с изразен дискоординационен и атактичен синдром. Датата на инвалидизиране е установена на 18.Август.1988 г.

Бих искала да ме насочите към специалист и да попитам възможно ли е лечение и къде се извършва то.

Предварително Ви благодаря!!!

# 784
"За "За Андреа.а"
Не сте лекар, затова въпросът Ви не е глупав.
Микроцефалията и с-ма на Уест са заболявания на развиващата се ЦНС и най-често дават различни по обем и изразеност отклонения в мускулния тонус, рефлексологията, координацията на движенията и свързаното с тях двигателно развитие. Понякога комбинацията от различни заболявания на ЦНС дава "атипична" картина, за която трудно се намира и обяснение.
Като се има предвид и, че няма две еднакви деца, отговорът става още по-труден, понякога дори невъзможен.
Не че неможе да се "измисли" някакъв отговор, което не би било коректно към лаика.
Относно диагнозите - микроцефалията се определя по обиколката на главата, а с-ма на Уест има определени пристъпи със специфичен ЕЕГ-образ, което прави тези диагнози ясни и лесни. Клиничната картина обаче понякога не влиза в определената по учебника схема ......"

Пак за съжаление ще трябва да се намеся, и пак с корекции към Г-н Чавдаров, за да не се пишат глупости.

"Микроцефалия" е термин с който се обозначава абнормно малка обиколка на главата за дете на съответната възраст и пол-тоест под 2 стандартни отклонения. Обиколката на главата за деца се мери и нанася по криви. Следователно, микроцефалията е находка, установяваща се от педиатъра при прегледа на детето. На какво се дължи тя, има редица причини.

Синдром на Уест е форма на епилепсия при деца и има характерна картина. Другото му име е "Инфантилни спазми".
http://en.wikipedia.org/wiki/West_syndrome

Следователно, фрази от рода на :"...Микроцефалията и с-ма на Уест са заболявания на развиващата се ЦНС..." силно напомнят за лекомислието на Мария-Антоанета.

# 785
  • София
Емилия Делиева,

Краткото описание на проблема на племенничката Ви, предполага форма на ДЦП.
ДЦП е заболяване-състояние, което присъства през целиь живот на детето и неможе да се излекува напълно.
Възможно е посредством комплексна и продължителна рехабилитация да бъде подобрено качеството на живот на племенничката Ви в различни сфери от двигателната, комуникативната или интелектуалната сфера, като количественото определение е трудно.

# 786
Доктор Чавдаров, разбрах, че от скоро има нова наредба и болницата Ви не обслужва вече деца от провинцията. така ли е наистина? Знам, че болницата по принцип е общинска, но какво ще се случва с децата извън София. Знаем, че нуждата е голяма навсякъде? Имате ли някакви идеи какво ще се случва оттук насетне?

# 787
това пък истина ли е  newsm78
аз днес говорих поне с 5 майки които са от Провинцията и там се рехабилитираха децата им, даже спят в "хотела"  Peace

# 788
Здравейте, Д-р Чавдаров,
Позволих си да пиша в този форум, въпреки че детето ми не е с ДЦП, а е със спина бифида. Има много информация за това заболяване, но никъде не срещнах как живеят хора със спина бифида. Бихте ли споделили Вашия опит и наблюдения върху такива деца /нали болницата в Красна поляна обслужва и деца със спина бифида/, като Ви дам кратка информация за моето дете. Веднага след раждането е установена лумбална спина бифида без видим двигателен дефицит. Направена е операци, след това детето развива хидроцефалия, поставена е ликвородренажна клапа, няма отклонение в умственото развитие засега. До 9 мес. детето не може само нищо да направи - не се обръща само, не стои седнало само. Посетихме болницата в Красна поляна и детето дръпна много след непрекъсната рехабилитация, за което благодаря на прекрасните хора, които работят там. Преминахме през всички фази- обръщане, лазене, изправяне и стигнахме до ходене странично, държейки се за мебели, но не може да пази равновесие, увредата е в тибиалис.
Благодаря на Вас и Вашите колеги за това, което постигна детето ми, което в момента е на 1 год. и 5 мес. Нека винаги ви има.

# 789
  • София
За Майа Стоицева.

За тази наребва чувам от Вас.
Болницата е общинска, но е търговско дружество и има договореност с НЗОК да обслужва по КП за ФТР на ДЦП, което го вършим. Децата от София са с предимство, но при наличност на свободни места, приемаме и деца от провинцията.
Местата за тях са ограничени, като през летния сезон от 15 юни до 15 септември, посещаемостта от провинцията се покачва, понеже децата от Столицата тръгват по провинцията и курортите, за да си починат от нас.

За Хамела.

За съжаление опита ми при деца със спина бифида е много малък, за да отговоря конкретно на въпроса Ви, още повече че степента на увреда на перифирната нервна система е различна при всички, а понякога се комбинира и с отклонения в ЦНС. Правилата са относителни.
Мислете позитивно и продължавайте напред. Ако възникват конкретни проблеми, ще търсим начини и средства за решаването им.

# 790
Вероятно става въпрос за невъзможност да се поемат децата. Детенцето заради което питах е с лека степен от Благоевград и трябва да постъпи с Талон №3. Има ли вероятност тогава да опитат да се включат отново за рехабилитация и как да стане това?

# 791
  • София
Мая,

С талон №3 се обслужват деца в Мед.център към Болницата, които са само от София поради недостиг на специализирани кадри.

# 792
Благодаря за информацията - явно и за съжаление децата с проблеми са все повече.

# 793
Сънбиим,

Свържете се с мен на тел. 02 9208061 или 0889 634 252, за да уточним ден за среща. Може да ми изпратите по  sms цитираното в личната поща име с телефона от който ме търсите за да осъществим по-бърз контакт.
Ако имате оплакване от дадено лице, може да ме уведомите за това конкретно през служба личен състав чрез докладна записка, за да взема съответни мерки, ако такива се налагат.

Моля, всички които имат въпроси към мен, да ги публикуват във форума, защото личната поща на Форума се ползва доста сложно,..... поне за мен....

# 794
Здравейте, д-р Чавдаров, майка съм на дете със Синдом на Уест и ДЦП. Гърчовете са овладени много отдавна. Ноември -2005 г. , мъжа ми отиде и записа дететето във вашата клиника, казали са му да чакаме, като се освободят места ще ни се обадят, обадиха ми се да ме разпитат с какви заболявания е детето и т.н и т.н.Попитаха ме прави ли детето сега гърчове, отговорих им , че  ЕЕГ-то е добре и няма гърчове, но диагнозата е Синдром на Уест, настана мълчание все едно им казах, детето ми е чумаво, /извинявам се за израза/. В крайна сметка , обесниха ми, че няма нужда аз да звъня постоянно, че ще се обадят, нищо, че са страшно натоварени.Д-р Чавдаров днес е 29.06 2007 г., аз отдавна вече нечакам.Намерих добър Бобат терапевт, който преди всичко е добър човек, който не се уплаши от диагнозата на моето слънчице, работеше с нея и продължава да го прави, много щадящо наистина, но и това е нещо.Не сме постигнали много, но вече се обръщаме, посягаме, не успява да хване, но аз не бързам.
Може някой да каже, че това ,което пиша е ненужно, но ме е яд.Уважавам работата ви, защото разбирам, че помагате на много дечица, но ако за вас децата със Синдром на Уест са загубена кауза, за нас са всичко , ние за тях живеем и наистина искаме да направим най-доброто.Желая ви много здраве и щастие.

Общи условия

Активация на акаунт