Отговори
# 795
Ajeliya,

Радвам се много, че детето Ви напредва. Ако вашият Бобат-терапевт е рех.Валя, то тогава сте попаднали в опитни и добри ръце и може да й вярвате. Ако не е тя, поискайте съответния сертификат, но ако сте доволни вероятно не е необходимо да го правите.

Синдромът на Уест е вид детска епилепсия, като е свързан и със сериозни проблеми в психо-моторното развитие на детето. Абсолютно убеден съм, че детето Ви има нужда от невро-развойна рехабилитация, което обаче е мое лично мнение, а не това на финансиращите институции.

Болницата, която ръководя се финансира от НЗОК и СО за определени дейности, но в тях невлиза обслужването на деца със с-м на Уест. Детето Ви не е наш контингент, защото ДЦП се поставя като диагноза най-рано на 18 мес. възраст и етиопатогенезата и е различна.

Горното незначи, че детето Ви няма нужда от помощ, но тази помощ трябва да се регламентира от съответните институции \НЗОК и МЗ\, за да можем да помагаме без да ни санкционират.

д-р Ив. Чавдаров

# 796
Благодаря ви, д-р Чавдаров, че си направихте труа да ми отговорите.Искам само да подчертая, че в епикризата на детето беше отбелязано, че има мозъчна увреда, която пък от своя страна предполага и ДЦП, дори и да не е абсолютно задължително. Относно това-" Болницата, която ръководя се финансира от НЗОК и СО за определени дейности, но в тях невлиза обслужването на деца със с-м на Уест. Детето Ви не е наш контингент, защото ДЦП се поставя като диагноза най-рано на 18 мес. възраст и етиопатогенезата и е различна", значи ли това, че при вас се лекуват само и единствено деца над 1.8 г., ако не ме лъже паметта вие многократно сте отбелязвал, че при "застрашени" деца, терапията в първата година от живота на детето е крайно наложителна. Аз ли нещо неразбирам?

" Абсолютно убеден съм, че детето Ви има нужда от невро-развойна рехабилитация"-благодаря, успокоихте ме аз започнах да си мисля, че съм ку-ку, щом си влача детето с тази диагноза при Бобат- терапевт, детски психолог, логопед.Извинете сарказма ми, но нервите ми наистина са доста изхабени, не по ваша вина разбира се, цялата ни здравна система е неефективна и почти безполезна.
Бобат- терапевта на Сиса ми показа сертификат, обучавана е в Лондон в Бобат- център за лечение на деца с ДЦП, би било меко казано безотговорно да заведа детето си при недоказал се специалист.Благодаря ви отново, спирам до тук и ви пожелавам здраве и дълъг живот, за да помагате на повече дечица.

# 797
Въздържам се от коментар.
ajeliya аз не бих могъл да бъда толкова сдържан и балансиран.
Със сигурност бих изписал редове с много по-остро съдържание...

Бог вижда! Има възмездие на този свят...

# 798
Ajeliya,

Болницата обслужва определен контингент  деца - основно с церебрална парализа, както и такива с родова травма на централна нервна система \вътречерепни кръвоизливи различни по вид и по степен обективизирани с образна диагностика - ТФЕ, КАТ или МРИ\ и други невромускулни увреждания, което е описано с повече подробности в - http://www.cpcentresof-bg.com/bg/TheHospital/nzok_contracts.html.

Стараем се в рамките на договореното да предлагаме компетентна помощ.

# 799
Пиша за последен път за да дообесня и повече неискам да задълбаваме в темата.
Диагноза: ХИЕ/хипоксично-исхемична енцефалопатия/, резултати от ТФЕ/трансфонтанелна ехография/-стационирана дилатация на вентрикулна система, резултати от Компютърна томография- същите като от ТФЕ.Няма смисъл да пиша кой вентрикул с каква дилатация е.
Питам се само дали попадаме в някоя от точките или не......няма смисъл да ми отговаряте.
Преди близо две години ми казаха, че при вас детето ми ще получи възможно най-добрата рехабилитация, а аз като майка исках най-доброто за нея.
Явно за моето дете място във "вашата"/общинска/клиника, няма, болеше ме от това, но явно вие неразбрахте нищо от това, което исках да ви кажа.

# 800
Изхождайки от максимата на Мечо Пух-- по-добре късно,отколкото по-късно,се включвам отново,за да кажа БЛАГОДАРЯ на д-р Чавдаров за бързия и конкретен отговор на моя въпрос!

# 801
За ajeliya и други майки,които се чувстват "отхвърлени" от клиниката:
     Когато чукайки продължително на една врата,тя не ни се отваря--не бива да продължаваме да тропаме на нея.Трябва да потърсим друг начин да влезем или да потърсим друга подходяща врата,която ще се отвори!
     Болницата наистина е добра,но не е универсална.Както няма универсални методи за лечение. Така,че когато ни казват НЕ--да се замислим защо НЕ?,вместо да се огорчаваме от този отказ.
     Сега ще ви разкажа за лечебно заведение,в което бяхме с детето за лечение през месец юни,т.г.
      Лекуващата лекарка за пореден път ни предложи да ни включат масажи,които правят там.Този път се съгласих.(Досега там лекувахме само епилепсията.)Лекарят-физиотерапевт,след като ни разпита защо не сме ходили за рех-я тук и там,и еди си къде,ни предписа комплекса процедури без дори да прегледа детето,без дори да го накара да се разходи в стаята,за да види походката.Вън от кабинета прочетох:индивидуални упр-я за крайници с акцент върху десни крайници.Интересно!(Само да вмъкна,че по местоживеене има център за хора с увреждания и разполагат с рехабилитатор,но искат да имаме преглед и предписание от лекар-специалист.) Какво правихме:Масажи--нямаше.Нагревки,загревки--също нямаше.Самите упражнения бяха от типа "клекни!-стани!",обърни се!,хвани!,пусни!,стисни! И все ни питаха:"Това правите ли го вкъщи?","А това?"Играха с топка,търкаляха я,повдига тояжка над главата,редиха мозайка...Ако детето го може--добре! и "ни потупват по рамото",ако детето не го може--"е тя е още малка!","ще порасне,ще го израсте!",че даже и за епилепсията ни го предсказаха и пожелаха!Много добри лелички! Имаше и други пособия,напомнящи за Монтесори терапия,но не бяха подходящо представени,а просто се даваха на детето и то,каквото се сети,да си играе там.
     Ако сте прочели написаното,вече сте разбрали,надявам се,че е по-добре едно позитивно НЕ,отколкото обезсърчаващо ДА!

# 802
Здравейте д-р Чавдаров
Въпроса ми към Вас е като специалист невролог.Аз съм майка на дъщеря на 27 години която е с ДЦП,микроцефалия,намаление на слуха до практическа глухота и вече 26 години и половина чакам да почине и защо ще Ви обясня.Защото при всяко мое посещение на лекар невролог чувам само това Радвайте се че е още жива и нищо друго.дори не се постарават да и направят някакви изследвания като например Скенери или ЕЕГ.Единственото което съм направила аз преди 13 години беше скенера и то  със връзки които показа следното В ляво темпроро-окципитално се намери зона на паталогична плътност с неправилна фора,нехомогенна стректора и размери 10/4 мм Стойносттите на плътност при нативно сканирани са между 58Хе в централната зоно и 70 Хе по периферията.Не са намери перифокален едем,както и компресия и дислукация на съседните струкори.вертикуларната система е с нормално местоположение,форма и големина.
Турско седло - б.о.
Структори на задната черепна ямка - б.о.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ:КТ находко може да се съдържа с остатъчти изменения след родова или друг вид травма.ДД Вкалцявания след възпълителен процес.
Всички други изследвания са във норма.
Пиша Ви това  защото съм разочарована от нашите лекари като видят дете със заболявания бягат дори не го и поглеждат.Моля Ви  за съвет къдя и към кай лекар невролог да се обърна.
Между другото тя си  проходи на 1 и три месеца.Работи с компютъра по добре от мен.
МОЛЯ  ЗА СЪВЕТ И ДА ЧАКАМ ЛИ ДА УМРЕ ОЩЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ  ТОВА Е МНЕНИЕ НА ВАШИ КОЛЕГИ НЕВРОЛОЗИ.
бЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С УВАЖЕНИЕ.
МОЛЯ ДАЙТЕ СЪВЕТ.
за нея няма лечение.

# 803
Здравейте Мими80.

Моята специалност е "Физикална и рехабилитационна медицина" със насоченост по детска неврохабилитация.

Понякога има увреждания, на които неможем да помогнем с никаква терапия, защото към момента няма такава. Това ни тежи и на нас лекарите. Начинът на споделяне на тази информация с родителя е много труден и често не го правим по най-добрия начин, като причините са от различен характер. Да ли е по-добре да споделим истината или да даваме празни обещания и неизпълними надежди........., аз лично предпочитам истината.

Често пъти клиничната картина определя начина на поведение към детето, и изследванията, каквито и резултати да покажат, не ни дават основания за промяна на лечението, което понякога просто несъществува, а това ни фрострира и нас в различна степен.

А децата - ние си ги обичаме каквито и проблеми да имат и им се радваме, колкото ни е определил Той.

# 804
Здравейте д-р Чавдаров!
Моята дъщеря Теа е с ДЦП- спастична квадрипареза. Вече е на 2 години и почти 2 месеца- водя я на рехабилитация от 9 месечна възраст, когато и беше поставена диагнозата- от д-р Радославова във Вашата клиника!Бавно, но постепенно започна да се обръща, да сяда, да се изправя хваната за опора, да се движи настани хваната за легло например, пропълзя на 1г.6м.; има голямо желание да върви- но не може да се задържи самостоятелно права, не пази равновесие и стъпва на пръсти- предстои операция на Ахили есента...интересува ме дали Войта терапията може да и помогне /знам, че е ефективна в по- ранна детска възраст до 1,6 г./, правим и тази терапия от известно време, но аз лично не виждам някакъв напредък...не бързам,,,просто ме вълнува дали има смисъл да правим Войта или да правим някаква друга рехабилитация...какво бихте препоръчали???Казват ми да я слагам в паяк, а тя иска да върви, за мен това е връщане назад???!!!!
Благодаря Ви предварително! 

# 805
Здравейте, д-р Чавдаров. Имам бебе на 8 месеца, момченце, което доведох във вашата клиника. Прегледа го д-р Панайотова. Беше мила с бебето, но не словоохотлива с мене. И понеже аз съм прост журналист от Дарик радио, който се занимава не със здравни, а с политически проблеми, сега в майчинство, много не разбрах какво ни очаква мене и моето момченце от междинната диагноза ЦКС, данни за 2-ра-3-та степен. С думи прости ми беше казано " очевидно изоставане в двигателното развитие". След направлението по нейн съвет взех талон номер 3 за физиотерапия и рехабилитация. И днес ще бъдем за трети ден на магнит и упражнения. Като цяло съм очарована от отношението на персонала и обстановката. Но може би от професионална деформация съм свикнала да задавам повече въпроси и да ми се отговаря. Та , питам ви, дали е възможно да се срещнем в един от дните до петък, докогато ми изтича последната, пета процедура. Просто искам да знам какво точно му има на детето ми, дали има ДЦП. А, и понеже има топче на вратлето още от втория месец, вероятно тортиколис, на който никой нищо не прави, дали и там не трябва рехабилитация?! Казвам се Ива Капкова. Предварително благодаря.

# 806
Ivi2000,
Доколкото разбирам детето Ви е на около 2г6м. Незнам кой ви е препоръчал оперативно отпускане на Ахилесовото сухожилие в толкова ранна възраст, но смятам че ще прибързате. При ранна оперативна намеса, често пъти се прави реоперация или реоперации в по-късна възраст, което би могло да се избегне. Операции при ДЦП се препоръчват най-често след 7 год. възраст. Слагането в паяк е ПРОТИВОПОКАЗАНО дори и за здрави деца. Понякога средствата на Физикалната и рехабилитационна медицина са недостатъчни за сваляне на повишения мускулен тонус, поради което се включва медикаментозно лечение - миорелаксанти - през устата или вътремускулни инжекции с ботулинов токсин. Влезте в сайта на болницата за п овече инфо - www.cpcentresof-bg.com

Ma6a
д-р Панайотова е опитен лекар с две специалности - по нервни болести и по ФРМ, но ние всички хора имаме различно "дар-слово" и обясняваме една и съща картина по различен начин, което съм убеден че знаете по-добре от мен. Иначе щеше да е много скучно, ако всички бяхме еднакви......
Обадете ми се в четвъртък 19.07.2007 от регистратура на вътр. 21, за да се опитам и аз да Ви обясна ситуацията. Не мога да Ви определя обаче точен час....

# 807
Д-р Чавдаров, благодаря за отговора. Нищо не съм казала против опита и уменията на лекарката. Но не мисля, че е редно сама да си разчитам индекси, съкращения и подробности от диагнозата с помощта на нета. Както и това, че след като чинно изчаках писането да приключи и да ми се каже нещо повече, други ваши колеги влязоха в кабинета, наложи се да го освободим, защото нямало другаде място за преглед на друго детенце. Та, и двете изречения, които чух като диагноза, бяха казани в крачка на вратата... И не съм нахалствала повече. Но в четвъртък следобед ще ви търся. Peace

# 808
За ajeliya и други майки,които се чувстват "отхвърлени" от клиниката:
     Когато чукайки продължително на една врата,тя не ни се отваря--не бива да продължаваме да тропаме на нея.Трябва да потърсим друг начин да влезем или да потърсим друга подходяща врата,която ще се отвори!
     Болницата наистина е добра,но не е универсална.Както няма универсални методи за лечение. Така,че когато ни казват НЕ--да се замислим защо НЕ?,вместо да се огорчаваме от този отказ.
     Сега ще ви разкажа за лечебно заведение,в което бяхме с детето за лечение през месец юни,т.г.
      Лекуващата лекарка за пореден път ни предложи да ни включат масажи,които правят там.Този път се съгласих.(Досега там лекувахме само епилепсията.)Лекарят-физиотерапевт,след като ни разпита защо не сме ходили за рех-я тук и там,и еди си къде,ни предписа комплекса процедури без дори да прегледа детето,без дори да го накара да се разходи в стаята,за да види походката.Вън от кабинета прочетох:индивидуални упр-я за крайници с акцент върху десни крайници.Интересно!(Само да вмъкна,че по местоживеене има център за хора с увреждания и разполагат с рехабилитатор,но искат да имаме преглед и предписание от лекар-специалист.) Какво правихме:Масажи--нямаше.Нагревки,загревки--също нямаше.Самите упражнения бяха от типа "клекни!-стани!",обърни се!,хвани!,пусни!,стисни! И все ни питаха:"Това правите ли го вкъщи?","А това?"Играха с топка,търкаляха я,повдига тояжка над главата,редиха мозайка...Ако детето го може--добре! и "ни потупват по рамото",ако детето не го може--"е тя е още малка!","ще порасне,ще го израсте!",че даже и за епилепсията ни го предсказаха и пожелаха!Много добри лелички! Имаше и други пособия,напомнящи за Монтесори терапия,но не бяха подходящо представени,а просто се даваха на детето и то,каквото се сети,да си играе там.
     Ако сте прочели написаното,вече сте разбрали,надявам се,че е по-добре едно позитивно НЕ,отколкото обезсърчаващо ДА!
Ако сте прочели това, което съм написала точно това и направих, почуках на друга врата, бих поспорила доста за позитивното не и обезсърчаващото да, но не му е тук мястото, виждам, че тук има доста майки, които са получили адекватна помощ и продължават да получават.Моля се децата ни всеки ден да ни изненадват с нови постижения.

# 809
  • София
Доктор Чавдаров, каква е цената на частния преглед при вас към момента?

Общи условия

Активация на акаунт