Октомврийското мъниче с мама към морето тича!

• 12 045
  • 300
  •   1
Отговори
# 180
аз за колана -СЛЕД 28ма седмица:
 -Сутрин и вечер се прави теста
- Засичаш часът на първото движение на бебчо (за движение се брои всичко - ритниче, хълцане, помръдване и тн)
- Засичаш часът на 10тото движение на бебчо и отчиташ времето между тях

- В идеалния случай трябва да е не повече от час
- Ако два часа не преброите 10 движения, легнете, пийте нещо успокоително (чаша мляко и тн) и релаксирайте и продължавайте да броите
- Ако до 5 часа не преброите 10 движения се обадете на лекаря си

Момичета, как различавате ритане от хълцане?
Аз различавам ритничета - по- леки и по- силни и движение на целия плод - нещо като обръщане или завъртане, ама....... хълцане............... newsm78

viodidi, аз смятам да работя до отпуската, която ще взема живот и здраве преди болничния за раждане, инак много ще ми се намали майчинството, а много разчитам на него!

# 181
Добре, де, не мога да разбера: при положение, че ме осигуряват на всичките пари, които взимам, на загуба ли съм ако взимам болнични преди майчинството??? Някой може ли да ме светне по този въпрос?

Габи, хълцането е едно такова римично и еднакво, по това се различава.

# 182
Добре, де, не мога да разбера: при положение, че ме осигуряват на всичките пари, които взимам, на загуба ли съм ако взимам болнични преди майчинството??? Някой може ли да ме светне по този въпрос?

Доколкото разбрах от консултациите в майчинството - счетоводно, докато си в болнични осигуровките не са същите, затова и болничния се отразява на майчинството, защото то се смята на базата на тези осигуровки, но.... не съм счетоводител. Ако искаш питай там - в бременнност - майчинството счетоводно, много са любезни всички и има компетентни лица, от които ще получиш и компетентен отговор, но на мен така ми казаха.!

# 183
Добре, де, не мога да разбера: при положение, че ме осигуряват на всичките пари, които взимам, на загуба ли съм ако взимам болнични преди майчинството???
Майчинството се изчислява на база 6 месечния ти осигурителен доход назад от датата на 45-дневния болничен за бременност и раждане. Ако теб по принцип те осигуряват на реалната ти заплата, болничния взет сега няма да ти се отрази. Много момичета обаче до скоро са ги осигурявали на  минимални заплати и да речем от 3-4 месеца на по-висока. При това положение, ако те вземат болнични, сумата за майчинство ще се намали, тъй като болничния също се изчислява на база 6 мес. осигурителен доход назад.

Пример:
март -   200 лв
април - 200 лв
май    - 200 лв
юни   - 700 лв
юли   - 700 лв
август-700 лв

ако майка с подобни осигуровки си вземе болничен през целия ЮЛИ, то майчинството и ще се намали, защото:
1. Самия болничен ще се изчисли на база осигурителен доход от месеците Януари-Юни
2. При изчисляване на майчинството за Юли месец ще се вземе дохода от болничния, който ще е нисък.

# 184
Мерси Добра! Heart Eyes
Сега и аз схванах! От третия път! Embarassed

# 185
  • София
Здравейте,момичета.Леле,голяма жега ooooh!.Вчера , на всичкото тогоре нямахме топла вода .Беше ужасно.Днес бях на преглед.Бебето е добре,отговаря си на седмиците и плацентата е  добре кръвоснабдена.Иначе и то не е от най-активните.Съвсем лекичко го усещам(за сега Wink).Онзи ден ритна баща си по ухото Laughing.Чао за сега от мен.

# 186
rally, мерси много за отговора. А дано и аз имам късмета "от въздуха" да ми поизчезнат килцата.

Иначе за подуващите се крака и ръце, за краката специално при мен най-добре действа студена вода с морска сол (или само с душ гел) вечер след работа. Кисна си така от 10 до 30 мин и наистина много облекчава. За ръцете досега не съм открила формула, кофтито е, че и сутрин се будя с ОК крака, но с подути пръсти. Днес даже не можах да си сложа и халката!  Cry

meggyv, и моято бебок си ритка, къде по-силно, къде по-слабо. Започна се с предимно вечер, а сега си щъка из корема ми по цял ден. Понякога дава неочаквано такива ритници, че чак ме стряска.  #Crazy Аз направо се радвам, като рита леко.  Laughing

Относно жегите, ние уикенда вместо да бием път чак до морето, избягахме наблизичко - в Боровец. Оказа се много добро решение за спасение от топлината, а и там има цели 2 басейна  Laughing, така че направихме и плаж (не в Рила, а в х-л Самоков).  Wink А и пътят е малко.
Изобщо, 3 в едно, хем гора, хем море, хем хладинка. Горещо препоръчвам на тези, които са от София, Пловдив и по-далечните от морето градове.

Иначе някой беше попитам за новите. Ами аз съм на 26, работеща бъдеща майка от София. И вече с нетърпение чакам да изляза в майчинство от началото на август (направих си го 2 седмички по-рано), че много ми писна да се разкарвам по 1 час в посока до офиса в тези жеги и само да ми се подуват краката от седенето на бюро пред компа.

И аз пак да си питам, някоя от вас да има намерение да ражда във вода? Интересно ми звучи, ама не съм сигурна доколко са в час БГ лекарите. А и нали ми е първо бебе, страх ме е малко да рискувам с разни шашави (за страната ни) методи. Ако някой знае нещо  повечко, ще съм благодарна да пише.

# 187
Здравейте момичета   bouquet

относно болничните - от сега усещам как ще ме прецакат от НОИ. През март бях 1 седмица болна, и счетоводството е подало болничния през април. Аз очаквах за тази една седмица около 200 лв, че даже и повече, и това по сметки и на счетоводството. Изплатиха ми го чак миналата седмица около 22.06, и то са ми превели 101,19 лв. Осигурявам се на 973лв. готино а  #2gunfire
При това положение наистина след като излезна в 45 дена болничен, и след това по майчинство, ако не ми превеждат навреме парите и ако ме ощетяват, ще заведа дело срещу тях. Толкова пари плащаме за осигуровки и накрая - нищо. #Cussing out

А друго нещо - да ви питам за дрешки за бременни - ходих в Мола, ходих и в едно друго магазинче, ама никъде няма нормално големи дрешки за бременни, а има само дрехи за кльощави бременни. Пък и в магазините за бебета, няма нито една дрешка за бременни. Недоумявам, как може и модата за бременни да е шита като за китайци. Че иначе неможех да си намирам лесно дрешки беше нормално, ама това вече е прекалено. Вие намирате ли си по-големи дрешки ? и къде по-точно ? има ли такива магазини които да работят и събота и неделя ?

Единственото хубаво което ми се случва е че сега ми монтират климатиче и няма да пукясвам както досега  sweating moresmile Nature Snowman

# 188
  • София
Ехо сладурани  Hug  Hug
Класирам се за откачен бременилски мозък - сутринта ме събуди един четрикрак ревльо  - бързо се облякох и го заведох да се изпишка и изаака, после влизам в банята да си измия зъбките, че тоя малкия направо скимтеше и не го направих при ставането, бре тъмно ми е, измих си зъбките, включих си компютъра, бре и той тъмен, четя си какво сте писали, ама трудно, много тъмно това екранче и по едно време се усещам, ама аз съм със слънчеви очила - как няма всичко да ми е тъмно, ех шматка заспала  Joy  Joy  Joy
Тук във Варна се очертава жега днес, та по-късно може и на плажа да се класираме и ако няма вълни мъжете ми да се изчипят, а аз да снимам- ще видите преобразуване на йоркшир в пинчер, поне на мен така ми изглежда мокър.

gabi аз хълцане до момента не съм усетила, ама на прегледа при доки се виждаше как хълца бебка, но явно аз съм дебелокожа и със сланинки, който пречет на усещанията.
dobra браво за откритието, аз кат си дойда ще ти цъфна в Люлин да преслушам кръчмето.   bouquet

silverarrow честити ти сутиени , аз ще си ги купувам след като излезна с бебка на ръце, защото ми казват че циците след раждането още повече се уголемяват  Shocked , а пък ако не дай си боже не мога да кърмя само ще съм дала пари на вятъра, за сега си имам един брой сутиен специално за кърмене, ама си го нося и сега.

Hexina какво ти раждане във вода, аз ако влезна във ваната няма да остане място за водата -  Joy  Joy - прекалено странно ми изглежда за сега, нещо не съм много навита, ами ако трябва да ме резнат как ще стане  newsm78 не съм проучвала въпроса, но май не е за мен тази работа, предпочитам на родилното легло или кон както се казваше там чудото да си раждам.

# 189
Здравейте момичета   bouquet
Изплатиха ми го чак миналата седмица около 22.06, и то са ми превели 101,19 лв. Осигурявам се на 973лв. готино а  #2gunfire
А друго нещо - да ви питам за дрешки за бременни -............ Вие намирате ли си по-големи дрешки ? и къде по-точно ? има ли такива магазини които да работят и събота и неделя ?
Здравей Зайче, не искам да ставам адвокат на НОИ, но да те прецакат - звучи малко странно. Както вече казах, болничния се смята на база 6 месеца назад. Теб откога те осигуряват на 973лв.? За да вземеш пълната изчислена от теб сума, трябва да се осигуряваш на тази заплата поне от Септември 2006г. Да не говорим, че има и други фактори, които намаляват болничния.
Виж, за датата на изплащане е странно, че са закъснели толкова. На мен ми изплащат всичко редовно - напр. мартенския болничен си го взех началото на май.
За да си сиурна и спокойна относно коректността на заплащане, отиди в НОИ /към твоя район/ и подай молба за издаване на ПЕРСОНАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН КОД. Така  ще можеш да следиш постъпленията си по интернет и да получаваш Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ  на адрес  https://benefits.nssi.bg/First.aspx
Това е много полезно особено за нас, които доста време ще разчитаме на майчинство.

Относно дрехи за бременни в реално необходим размер  Mr. Green, аз си купих от Пиротска. Има един търговски център/ базар - изнасят бременен манекен на входната врата. Щанда е на 2ия етаж. Аз си купих летен панталон и дънков гащеризон и съм доволна. За справка не съм китайски манекен - 1,60м  70 кг  ooooh!

# 190
Добра, знаеш ли къде е НОЙ - район Младост или къде да проверя?

# 191
Добра, знаеш ли къде е НОЙ - район Младост или къде да проверя?

РУСО - СОФИЯ - град
бул. "Александър Стамболийски" № 62-64
п.код 1303
факс: 02-926-17-07

E-mail:
Sofia@NSSI.BG 02-926-19-87 02-926-19-37 трудови злополуки
02-926-19-58
обезщетения за
безработица  и
гарантирани
вземания
02-926-17-97

СУСО - офис "Люлин"
ж.к. "Люлин", бл. 706, вх. Б, партер       
СУСО - офис "Младост"
ж.к. "Младост" III, трафопост до бл. 347       
СУСО - офис "Павлово"
ул. "Цар Борис" III, № 219, ет. 3       
РУСО - СОФИЯ - окръг
бул. "Александър Стамболийски" № 48
п.код 1301
факс: 02-980-49-32

E-mail:
Sofia_region@NSSI.BG 02-926-25-60 02-980-85-26   факс: 980-49-32

# 192
О-оо момичета, здравейте!
Аз до сега домакинствах, пране, чистене на прозорци... wash hang..От давна си мислех за прозорците и все отлагах, че са много големи. И с право съм отлагала да ви кажа. Хванах се , поизчистих, нооо още не бях свърщила и като ми стана лошо-оооо..., че съм и сама в къщи.Едвам успях да си легна. Друг път такива опити няма да си правя. Това чистене беше към 9-10 часа, та чак сега се поуправих. Laughing Направо ми трепереше душичката.... Rolling Eyes

А за апетита по принцип да ви кажа- аз ако не ям също си ми става лошо-започвам да треперя и пулсът ми се учестява и нямам сила. Затова си хапвам, за да не ми сатва лошо, не толкова защото имам апетит. При предната бременност не ми беше така , а сегаааа, затова доста дебелушка станах сигурно.
При вас как е - Сатва ли ви лошо ако не си хапвате редовно?
Браво на Добра много добре е обяснила за болничните и сумите, които ще се изчисляват при обезщетение за майчинство.
 smile3501

# 193
  • La casa de Mickey Mouse
ЗДРАВЕЙТЕ ТУМБА4ЕТА
тк са страшни жеги аз както винаги събота и неделя си попътувах
меги цезар е невероятен и моя мъник спи на всякъкви невероятни места, но в морето не можеш го вкара вдига аларма до бога и после се сърди много 4е съм го потопила в морето и като стигне до мен се гушва и не спира да маха с лапи все едно плува ниЩо 4е е вдигнат във въздуха, много е смешен
меги едно въпрос4е като по запозната да ми кажеш има ли ограни4ение за бг аир говорим за пътуване на бременна в 8 месец
дадоха ми болни4ни до раждане и искам да се прибера пък било и за две седмици но с италианската авиокомпания с която пътувам обикновено е забранено бременна в 8 месец да пътува
и смятате ли 4е е вредно все пак полета е само 3,45 като време не е много всяка събота и неделя пътувам полети по 1 4ас и един път в месеца полет до холандиа близо 3 4аса та не знам а не ми се стои тук сама
silverarrow 4естит ти сутиен, аз Ще си вземам като родя, а за колана тази седмица Ще ходя да си купувам, 4е с тая работа не ми остава време, свършвам когато вси4ко е затворено

# 194
Здравейте мами,

аз днес си направих една разходка преди обяд и сега си стоя в къщи на климатик. Навън е някакъв ад, направо ужас.
Иначе за сутиен за кърмачки и аз смятам да го купувам към края, защото не съм убедена, че сега ще уцеля размера.

Общи условия

Активация на акаунт