Ретинопатия на недоносеното

• 106 345
  • 381
  •   1
Отговори
# 90
  • в белята
Моля за координати на д-р Константинов ,че неусях да ги намеря. Praynig Praynig Praynig
Досега сме ходили само при Милошовска ,която го наблюдава малкия от раждането му ,но ми се ще да си направя и консултация с друг.

# 91
Моля за координати на д-р Константинов ,че неусях да ги намеря. Praynig Praynig Praynig
Досега сме ходили само при Милошовска ,която го наблюдава малкия от раждането му ,но ми се ще да си направя и консултация с друг.

http://www.eyeclinic-den.com/

# 92
Благодаря Анни2002.
Колко време сте били на кислород? Ние около 4 дни.
Това има ли значение за развитието на ретинопатия?

# 93
Още един въпрос: кога най-рано започват прегледи на очичките?
Вики е 14-ти ден в кувиоз  Sad
Все още не е правено изследване.

# 94
Още един въпрос: кога най-рано започват прегледи на очичките?
Вики е 14-ти ден в кувиоз  Sad
Все още не е правено изследване.

Мисля, 2-3 седмици след като детето се извади на "нормален" въздух. В Майчин дом не го правят преди да мине месец от раждането, защото е доста травмиращ прегледа.

# 95
Защо е травмиращ прегледа?как се провежда в Бг?тук за пръв път ходихме на преглед седмица след изписването ни от болницата(тя беше там 25 дена,14 ,от които в кувиоз)Но прегледа се състоеше в разширяване на зениците с капки и с едно лазер4е(естествено 4е е специално за това!) им светят  в о4и4ките и ги оглеждат подробно.Просто тя мн се върти,може би я наболява от светлината ,но за 5 мин и минава..По-гадно беше когато и правиха снимка за да са сигурни 4е нещата са под контрол,тогава много плака мили4ката  Cry
ДАно вси4ко да е минало ве4е !!!!!  Praynig Praynig Praynig
Радостина 51,бяхме около 5-6 дена ,ама не на оксижен,а на едно друго с 3 букви,ама го забравих сега,пак е въздух ,но е по-добрият вариант.

# 96
Защо е травмиращ прегледа?как се провежда в Бг?тук за пръв път ходихме на преглед седмица след изписването ни от болницата(тя беше там 25 дена,14 ,от които в кувиоз)Но прегледа се състоеше в разширяване на зениците с капки и с едно лазер4е(естествено 4е е специално за това!) им светят  в о4и4ките и ги оглеждат подробно.Просто тя мн се върти,може би я наболява от светлината ,но за 5 мин и минава..По-гадно беше когато и правиха снимка за да са сигурни 4е нещата са под контрол,тогава много плака мили4ката  Cry
ДАно вси4ко да е минало ве4е !!!!!  Praynig Praynig Praynig
Радостина 51,бяхме около 5-6 дена ,ама не на оксижен,а на едно друго с 3 букви,ама го забравих сега,пак е въздух ,но е по-добрият вариант.

Неонатолозите ни казаха, че е травмиращ - и предполагам е така. Най-вече защото им защипват клепачите с едни метални щипки - да не могат да си затварят очите. Не знам дали боли - по-скоро не. Но доста се плашат децата.

А иначе - за прегледа. Изчаква се след като детето излезе на стаен въздух, защото тогава всъщност почват да растат кръвоносните съдове. Преди това тъканите черпят кислород директно от въздуха и затова кръвоносните съдове стават мързеливи и недоразвити.

Така поне аз знам.

# 97
  • Варна
Нас ни прегледаха докато още бяха в кувьоз. Предварително ни казаха, че когато децата наближат или направят месец в кувьоз трябва да ги прегледа офталмолог. Още на първия преглед се установи, че са в начален стадий на ретинопатия. За прегледа знаехме, че не е болезнен но е много неприятен. За апаратното дишане - моите бяха на такова Крум 5 дни после още 3 на обдишване с кислород, Зоя беше 3 дни на апаратно и 2 на обдишване. Успоредно с тях имаше детенце, което беше 18 дни на апаратно дишане, но с ретинопатия бяха само моите. Така, че аз пак предлагам - не мисли предварително за ретинопатия. Ще има за какво да се притесняваш през следващите 3-4 месеца. Ще чуваш често думи от рода - това са недоносени деца, рискови и проблемни. Ще те пращат на различни лекари (ама е и добре да се ходи де) но това те убива защото все си в очакване на някакъв проблем. Сега не мисли за нищо друго а се моли и вярвай, че Вики е добре и се иска само да трупа грамчета та да си я гушкаш скоро вкъщи.

# 98
Няма да коментирам причините за ретинопатията,нито кога и как се получава,защото ставам адски подробна и няма кой да ме чете Mr. Green
Ще кажа само ,че прегледа е възможно най-рано,толкова че ако има проблем,криотерапия се прави до 45-тия ден след раждането,тогава е най-ефективна,защото после е почти безсмислено,говоря за тежките случаи,а как да разберем ако няма преглед.Сами си направете сметката кога е първия.Иначе прегледа изобщо не е болезнен,нито пък травмиращ,та те бебетата забравят веднага след него,какво да им травмираме ooooh!Скобите пък са най-малкия проблем Peace

Радостина,това го писах поне 100 пъти,откакто пиша в този форум:Видях бебе на 6 месеца,тежащо на тези месеци 2000 гр.,на кислород поне 3 месеца,на което нищо му нямаше,нито на очите нито на мозъка,така че вярвай в добрия край,малко са децата с тежки проблеми,ти просто си мисли че твоето не е едно от тях Hug

# 99
Ина хубаво е че има хора като теб, готови да помогнат.

Може ли да ми препоръчаш офталмолог при който да заведа Ния на контролен преглед.
След като ни изписаха от Неонатологията в Института по педиатрия я водих при Топов. Както и на други, каза да му се явим след 3 г. възраст, но на мен изобщо не ми е спокойно и искам да си я наблюдават. Проблеми с очите принципно не е имала, но все пак е недоносена и е била на кислородотерапия доста време. Та затова искам периодично да си я водя на контрола.
Докато се бъзикаме с КАРО,забравих да ти отговоря,за което се извинявам Hug
Много правилно че искаш да си следиш редовно детето.Интересно напоследък защо Топов иска децата за след 3,след като дори и при здрави деца е хубаво профилактичен преглед първо на 1г.
Аз след 8 годишно ходене по лекари,мога да кажа че само и единствено Константинов е този,който си заслужава.Това е лекар,който освен всичко друго е и човек,а си е и детски офталмолог,при това специалист.Та можеш при него спокойно да си водиш детето Hug

Ина много благодаря за отговора. Видях и координатите на Константинов в клиника Ден. Скоро ще запиша час, преди това трябва да минем поредната профилактика в Неонатологията и при Алексиев - ортопеда. Ния вече е на една годинка и идва времето да спрат да ни консултират в Неонатологията. По този повод съм се зачудила при кого периодично да е водим от тук нататък и всъщност каква е процедурата. Примерно на невролог никога не са ни пращали. Правих си устата няколко пъти, но Ралица Георгиева категорично заяви, че детето няма нужда (слава богу  Praynig) На офталмолог вече знам при кого да я заведа. Пропускам ли нещо друго?

# 100
Няма процедура.Детето ти е здраво и щом като Георгиева е казала ,че няма нужда от невролог,значи е вярно.Води си детето веднъж годишно на офталмолог,а когато стане към 2-3 годишно,можеш да я водиш в някой център,като например Пумпелина,ей така за подпомагане,там заниманията са страхотни и освен всичко на детето ще му е супер приятно Hug
Иначе като цяло личният ви педиатър е достатъчен,като за всяко здраво дете Hug

http://www.youtube.com/watch?v=-ZsvMIR6FzE&feature=related
Това е интересно клипче за ретинопатията.Някой по-горе ме питаше за статистика.Имаше ги и думи от типа:предозиран кислород,стари кувьози ,както че и във Варна бил решен проблема,и т.н.Както ще видите и в модерния свят,пълен с модерна техника,за съжаление деца ослепяват Sad
Не искам да плаша новите майчета, но е хубаво да знаем ,че основния виновник не е стара техника или немърлив лекар ,а недоносеността.

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 16:59 от AnMary

# 101
http://www.youtube.com/watch?v=-ZsvMIR6FzE&feature=related
Това е интересно клипче за ретинопатията.Някой по-горе ме питаше за статистика.Имаше ги и думи от типа:предозиран кислород,стари кувьози ,както че и във Варна бил решен проблема,и т.н.Както ще видите и в модерния свят,пълен с модерна техника,за съжаление деца ослепяват Sad
Не искам да плаша новите майчета, но е хубаво да знаем ,че основния виновник не е стара техника или немърлив лекар ,а недоносеността.

Не знам, Ина, сигурно наистина доста си чела (за огромно съжаление ти се е наложило).

Аз казах какво ми казаха неонатоложките в Майчин дом - че кувьозите имат значение. И че намалелите случаи на ретинопатия при тях се дължат основно на възможността да дозират много прецизно кислорода - на практика държат подаването на възможния минимум.

Все пак някои от тях работят с недоносени деца от 30 години и са виждали и различна техника, и различни деца. Не мога просто да пренебрегна мнението им.

# 102
  • Варна
Ина, за всички ни е много болезнена темата ретинопатия. Всеки казва, споделя с някаква искрица надежда да чуе това, което иска да чуе. Аз съм убедена, че основната причина при моите деца е че са недоносени но има и още мисля над 20 фактора, които помагат на ретинопатията да си се развива както тя си знае. Така съм чувала от уж компетентни служители. Например един от факторите може да се окаже и анемията. Ето тук когато имаш време може да споделиш и твоето мнение. Лично аз ще съм ти благодарна да го направиш. Иначе за Варна сигурно визираш мои думи. Но аз се опитах тогава да  кажа, че за една година във Варна е нямало случай на слепота. В никакъв случай никой няма и да посмее да твърди, че проблема е решен. Д-р Николова сподели, че за една година имат успех. Като се замислим и това е малък успех. Дано годините се увеличават.

# 103
Момичета,не съм искала да се заяждам,не се впрягайте Hug
Просто клипчето дава отговори на много от въпросите ни,включително и мои.
КАРО не визирах твои думи, а на друго майче,с която  също не съм искала да се заяждам,напротив с нея си говорим съвсем приятелски,дори и в друг сайт Hug
Обичам да съм откровенна,нямате представа за мен самата ,колко е болезнена тази тема,но винаги гледам истината в очите,за да мога да се боря адекватно,защото аз съм майката,детето само не може да си помогне PeaceМного лекари са направили грешки с моето дете,но това е едно от нещата ,за които знам ,че те нямат вина и исках да ви го покажа,въпреки собствената ми болка.Да не мислите ,че не би ми било кеф да хвърля вината на някой лекар,напротив така е най-лесно,но това също не решава проблема ми.
По отношение на анемията:Да и това също е фактор и както ти казваш ,той е един от всичките онези поне 20 Hug

# 104
  • Варна
Далеч съм от мисълта, че ще се заяждаш. Макар, че се познаваме само от тук пак си личи що за човек си. Аз лично много съм ти благодарна. Винаги си насреща. Съжалявам, че ти се налага да доказваш колко силна може да бъдеш но в живота е така, съдбата ни поставя пред толкова перипети колкото можем да понесем. Бих искала да не се налага да ти се възхищавам. Но с едно нещо не искам да се съглася. Лекарите също трябва да носят отговорност. Яд ме е че тук 99%  от лекарите веднъж взели диплом започват практика и до там. Яд ме е че не се стремят да научават повече за да са по-адекватни. Яд ме е че в БГ няма наказан лекар нито за грешка нито за немърливост а единствено за рушвет. Аз не знаех нищо за ретинопатията и все още знам малко и да си призная бих искала и толкова да не знам. Още в началото от няколко думи разбрах, че големия проблем е недоносеността. А в интерес на истината, когато ходихме в очна клиника за последните две криотерапии техни служители (не знам какви са били но мисля, че имаше и сестри) ме питаха ааааа ама това заради кувьозите ли е. Е как е възможно?
А за клипчето - аз не само и за ретинопатията не знам ами и английски не знам. Сега да не вземеш да дадеш линг на китайски, японски и т.н. Simple Smile Я да си призная ако не е на български няма да го разбера

Общи условия

Активация на акаунт