Защо нашите майки са ни давали сок - дискусия

• 5 457
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
  • Linz
Искам да кажа, че всеки трябва да слуша доктора, който сам си е избрал. Защото като се разболее детето- към кого се обръщаме? Кой познава здравословното му състояние от деня на раждането? Аз както вече писах- имам ПЪЛНО доверие на нашия педиатър и нямам нужда да се допитвам до други лекари или да търся "компетентнти" изказвания по форумите (влизам заради лафа).

# 31
Продължавам да твърдя, че трябва да слушаме педиатрите и то нашите-родни, български и да им вярваме. Не съм съгласна с това, че по-възрастните педиатри  учили от учебници от 1960г. и не си спомнят кога за последно са опреснявали знанията си. Това може да го твърди някой, който си няма никаква представа от ангажиментите на лекарите и от задължителното ежегодно опресняване на знанията и научаване на новостите в медицината. Много ми е забавно, когато някой робува на чуждестранните мнения по даден въпрос. Може би затова българите сме на тоя хал, защото сами не си вярваме, а се кокорим пред лъскавото и чуждото. А ако има такива,които се съмняват в това, което им препоръчва педиатъра - защо тогава са си го избрали именно него. И защо изобщо го посещават и ходят всеки месец на консултации? Нали много знаят как да гледат бебета и без съветите на личния лекар. Ако е само за едното теглене и мерене, това е най-лесното - може и вкъщи. Момичета, хайде да слезем на земята и да се вслушваме в това, което ни учат. То е за наше добро. Иначе просто си запълваме времето с приказки без смисъл - "тук прочетох", "там дочух",   "според еди кой си е така", а "според еди кой си е иначе". Нали знаете,че медицината не е точна наука и е изпълнена с противоречия и мъртви зони. Спирам, защото цялата дискусия заприлича на светски разговор от общ характер!!!

# 32
  • До хладилника, който обичам
Форумите са за обмяна на информация и опит. Никой не очаква да си гледаш детето по форум!
В идеалния вариант педиатърът ще обърне индивидуално внимание на детето, ще се съобрази с нуждите му и с желанията на майката, и ще следи как се развиват.
В не толкова идеалния - ще приложи масовата схема, без особено да се обърне внимание кое как и защо, но хайде да не изместваме темата.

# 33
Много хубава статия, благодаря на Боо, че я е публикувала. Моята майка също е започнала да ми дава сок много късно, кърмила ме е предимно до 13-14 месеца и ме е отбила.

# 34
Цитат на: bigoni

Категорично не съм съгласна с повечето изказвания. Как така НИЕ ще решаваме кога какво да даваме. Нали затова детето си има личен лекар, на който работата му е точно тази - да ни казва как да гледаме детето си по най-добрия начин. Нали разбирате, че всичко си е строго индивидуално. Моята дъщеря се роди недоносена / 2,800кг./, изписаха ни 2,600кг. и само за първия месец тя качи 1,400кг. Нашата педиатърка веднага каза да й давам сок от пресно изстискани плодове според сезона. Следващите два месеца продължи да качва доста - 1,000кг. и 1,200кг. Е, как да не се дава нещо допълнително. При такова наддаване мислите ли, че само млякото е достатъчно.

моля изказването ми да не се приема като заяждане, но аз пък категорично не съм съгласна с теб. дъщеря ми се роди 2650 /в 8-ия месец/. изписаха я 2500. първите 4 месеца наддаваше средно по 1400- само на кърма. определено млякото е достатъчно. ЛЛ се опита да ми каже да давам сокчета от 40 ден. не се съгласих - ами че детето е родено 5 седмици преждевременно! това означава, че реално е на 5 дни! как ще давам на бебе на 5 дни сок #Shocked защото колкото и да наддава на тегло бебето не може да прескочи 9-ия месец - развитието на организма/в това число и на храносмилателната с-ма/ си продължава както при всички, само че то е навън, а не в корема на майка си. и това не са мои разработки по темата, а изказвания на 2 лекари - неонатоложка от МД и педиатърка в клиниката по ДЦП/там се занимават предимно с недоносени/.
п.п. м/у другото, за недоносени се считат бебета, родени под 2500 и/или преди 36 г.с...на нас в неонатологията ни викаха "голямото бебе"Simple Smile

# 35
  • София
Продължавам да твърдя, че трябва да слушаме педиатрите и то нашите-родни, български и да им вярваме. Не съм съгласна с това, че по-възрастните педиатри учили от учебници от 1960г. и не си спомнят кога за последно са опреснявали знанията си. Това може да го твърди някой, който си няма никаква представа от ангажиментите на лекарите и от задължителното ежегодно опресняване на знанията и научаване на новостите в медицината.

Съжалявам, но ще го потвърди някой, който живее в една къща с двама лекари. Няма такова нещо като задължително ежегодно опресняване в момента!!
Между другото достатъчно е да отскочиш и до някои от другите форуми за да се "докоснеш" до компетентността на много не само педиатри, а и други "специалисти". За мен лично за компетентността на повечето бълг. лекари много красноречиво ми говорят и историите на дядо ми педиатър за колегите му и за това как се е ставало лекар, доцент и професор по Тошово време.

И защо изобщо го посещават и ходят всеки месец на консултации?
За удобство, диагноза и мнение. Мнение, казвам, не постулат. Нещо против? Имам глава на раменете си и достатъчно информация за да постъпвам, храня детето си, а понякога и лекувам така, както смятам за най-добре. Това, което го знам, знам го.

# 36
  • САЩ
Не мога да се доверя безрезервно на никого щом се отнася до здравето на детето ми. В днешно време информация по всякакви здравни въпроси е достъпна практически на всеки, особено пък ако знае език. Според мен е задължение на пациента и родителя да има здравна култура, а не сляпо да се доверява на лекаря, защото лекарите също са хора и могат да грешат.

# 37
  • Linz
Щом сте по-компетентни от педиатрите- гледайте си бебетата от прочетеното тук и там и чутото от други майки. На мен ми омръзнаха тези безпредметни спорове и повече няма да пиша тук. Това не са дискусии и обмяна на опит, а заяждане на дребно от което много ми писна! #Cussing out

# 38
Аз се включвам само да споделя интересна случка от преди няколко седмици когато бяхме в болницата. Тя е университетска болница, има студенти кандидат-доктори. Та се заговорихме с едно момиченце 6-ти курс, какво пише в учебниците им за захранването и тя започна "от 2-ри месец сокче, от трети плодово пюре и тн.т." И аз й казвам "добре, защо не питаш единия от доцентите, завеждащи, тази клиника, при който ние случайно ходим в частния му кабинет, да видиш, че той ще ти каже нещо съвсем различно и ще ти обясни дори защо"... А тя какво ми отговори "и без това имаме много за учене, това съвсем ще ме обърка, аз си го знам по учебник". Какво да говорим повече.
Гадното е за такива като мен, за които авторитетът си е авторитет и трябваше да обикалям по няколко доктори докато се уверя, че работата със сокчето не е точно така.

# 39
Цитат на: tsveti7

тук става въпрос за различни школи педиатри. В България е прието едно, в Западна Европа друго , в Щатите - трето. Дори и там има разногласия. Хубаво е да сме информирани за различните методи и да ИЗБИРАМЕ към кой да се придържаме. Тук наистина всичко е индивидуално, според инстинкта и културата на майката, и развитието на бебето, много си права. Нека не бъдем шовинисти.

правилно!

# 40
  • София
Моето дете не пиеше сок като  по- малко бебе,от както спрах да я кърма започноа да пие сокове и то я научих много трудно с готови.За всичко останало не знам доколко може да се спори-но аз направих грешката да и го давам от биберон и сега когато пие сок не иска да види магическа или каквато и да едруга чаша....

# 41
Цитат на: summer
Не мога да се доверя безрезервно на никого щом се отнася до здравето на детето ми. В днешно време информация по всякакви здравни въпроси е достъпна практически на всеки, особено пък ако знае език. Според мен е задължение на пациента и родителя да има здравна култура, а не сляпо да се доверява на лекаря, защото лекарите също са хора и могат да грешат.

202uu
Цитат на: Рая
Щом сте по-компетентни от педиатрите- гледайте си бебетата от прочетеното тук и там и чутото от други майки.

Не твърдя, че съм по-компетентна от педиатрите, ВЪОБЩЕ. Но от много печален опит, от позицията на редовен придружител на едно вечно болно и болнаво дете из детските отделения на болниците - едно ще ти кажа - НЯМА БЕЗГРЕШНИ ЛЕКАРИ. Има такива, които правят по-малко грешки. Затова търся, чета, сравнявам, подлагам на съмнение. Но ако тези неща са ти непознати, значи си късметлийка.

# 42
Продължавам да твърдя, че трябва да слушаме педиатрите и то нашите-родни, български и да им вярваме.
.....Много ми е забавно, когато някой робува на чуждестранните мнения по даден въпрос.

Българските педиатри в масов мащаб прилагат схема на захранване, която е "възприета" от единствената "правилна" схема, прилагана дълго време в бившия съветски съюз. Като всички постижения на съветската наука, които тогава не са се поставяли под съмнение. Сега там тя не се използва или прилагането и е много ограничено (който иска ще му пратя линкове). Факт е, че единствено в България тя все още има такава популярност.
Колкото до опресняването на знанията, съгласна съм, че лекарите непрекъснато трябва да четат и следят (и сигурно някои го правят) новопоявилата се информация от тяхната област.  Но пак е факт, че много български педиатри, не са и чували за изследвания в полза на късното захранване, които при това дори не са и особено нови и са предмет на международни спогодби отпреди 15 години.

# 43
Започнах да давам сок на сина си на 1месец по препоръка на педиатъра и защото още не знаех за  за съществуването на различни теории за захранване (късно, ранно). Мислех си че се захранва по стандартен начин за всички еднакво и педиатърът е този, който ще ми дава наставления. Не можете да си представите колко ме е яд сега и колко съжалявам, ама след дъжд качулка  #Cussing out Пиша това не за да провокирам нови вражди и скандали във форума, а за да помогна младите майки да не повторят грешката ми.
Та захраних със сок от ябълка,а после и морков на 1месец. Бебо много обичаше сок и изпиваше по 80мл наведнъж, а ние му се радвахме  Banghead
Зачести повръщането, появи се и обрив, а педиатъра каза, че май е по-добре да спрем сокчетата, че може да е от тях "май му е още раничко за сокове". От тогава минахме САМО на кърма - без абсолютно нищо друго . И днес имаме само обедно хранене с друга храна - зеленчуково пюре или плодова каша и всички останали хранения са кърма (хемоглобина не е ОК).
Има си време за всичко. Когато детето стане над 1годинка давайте кисело мляко, сокчета и каквото ви душа иска. НО НЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ С МАЛКИ БЕБЕТА. СТАВА ВЪПРОС ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА. Представете си само как се почувствах аз когато лекарят на когото имах доверие си призна най-невъзмутимо, че май е било рано за сокчета, без никакво чуваство на  ВИНА.
Всеки сам преценява как ще храни децата си и на кого ще вчрва. Аз смятам, че след като целия цивилизован сват захранва късно, то явно има логика в това и следвам съветите на Буу - тя и нейното момиченце на практика показват какви са резултатите при късно захранване, постепенно въвеждане на храните.
Буу благодаря за съветите и ценните материалои, които публикуваш във форума!

# 44
Аз пак ще кажа моето мнение: нищо не е 100% вярно или невярно. Днес лекарите казват едно, утре ще направят нови изследвания и ще твърдят друго. Нашите майки са ни давали сок на 1 месец и пак сме оцеляли, пораснали и гледаме вече свои деца. Когато нашите деца имат пък техни, може би медицината ще твърди още по-различни неща.
Така че, да си призная, въпреки че често влизам тук за съвет, пресявам информацията, защото не може 100% да се вярва на всичко - както на лекарите, така и на форумите.

Общи условия

Активация на акаунт