Започвам първа с неща от днешното ми меню. По-късно може да кача и снимки към рецептите.
Една страхотна рибка.
Така реших да го нарека, защото истината е че никога не съм опитвала по-вкусна рибка и ще я правя още много пъти. Лесно, бързо и МНОГО вкусно. Подходяща за нисковъглехиднатна диета в съчетание с прясна салатка. Аз така си я и хапнах, дъщеря ми- със зелана грах и каза, че е върха.
Нужно е около 500 гр. филе от риба. Моята беше тихоокеанско тюрбо (камбала или калкан), но в рецептата не беше указано с каква.
Една глава кромид нарязваме на полукръгове и разпределяме по дъното на йенска тавичка с подходящ размер. Нарязваме отгоре няколко печурки. Осоляваме филето, поръсваме леко с черен пипер и разпределяме върху сместта. Заливаме със смес от 1 яйце и прясно мляко, с малко копър и леко посолено (леко, не се престаравайте!) така че да не покрива рибката, а да достига до ръба на филето за да получим хубава запечена коричка.
Запичаме във фурната докато не получим желания вид на коричката.
Рибката и зеленчуците са задушени, рибката просто се топи в устата- много е нежна. Пробвайте!
Хляб от овесени трици
Подходящ за всички които избират за себе си здравословно хранене. Няма мая, много бързо и много вкусно. Аз се въздържам от въглехидрати и само малко го опитах, истински му се наслаждават моите. Те намазват покрай мен със здравословна храна.
Около 300 гр. овесени трици заливаме с мляко колкото да ги покрие и оставяме ПОНЕ за половин час да поемат млякото. Аз сложих 200 гр. овесени и 100 гр. пшенични трици.
Добавяме после към сместта 1 яйце, 1 ч.л. бакпулвер, 2 с.л. зехтин или друга полезна растителна мазнина, сол на вкус и разбъркваме добре. Тук добавих и 1 с.л. смляно ленено семе, но принципно го нямаше в рецептата.
Добавяме още малко мляко така че да стане рядичка смес като за кекс, разбъркваме с вилица за да поеме още въздух сместта, изливаме веднага във форма-"тухличка" и печем до готовност. Изваждаме от формата и покриваме с кърпа за известно време докато изстива.
Чудесен и здравословен хляб. Получава се нисък, да ви предупредя. По-висок не ни е нужен за да може да е по-въздушен и добре опечен.