Кърмене и захранване на бебетата-основни правила

• 33 962
  • 110
  •   1
Отговори
# 45
Цитат на: dalala
Бихте ли публикували кривите на растежа - тегло и ръст, просто "за сверяване на "часовника.
Линковете са в съседната тема за/против пюретата на 3 месеца.
Аз също ги видях по-късно Embarassed .

# 46
Цитат на: emem
Бих препоръчала да надникне и в съседния форум тогава (Изкуствено хранене), може и там да е полезен. А и там педиатрите по-ги уважават.  Wink

Виж тука май си бая права.
Аз не мога да разбера едно нещо: Каква е логиката щом бебето е на изкуствено мляко, значи трябва да е рано захранено? Въпросът е риторичен.

# 47
Здравей,

Първите 10 дена НЕ СЕ НАДДАВА обикновено а се компенсира загубеното при раждането или в първите дни тегло. Общата загуба може да е до 10% от телесното тегло при раждане-т.е във Вашият случай до 410 гр. До 10-11 ден от раждането детето трябва да попълни тази загуба-така че преценки за наддаване до 10 ден се правят само въз основа на това дали се попълва загубеното, а НЕ  дали наддава над 4100 гр-тегло на раждане. Това е много важна подробност, тъй като именно в тези дни поради страх от "недостатъчно наддаване" се слагат биберони, които пречат на нормалното "слизане на млякото" и на кърменето като цяло.

"Вярно ли е твърдението, че родените едри бебета, наддават по-малко в сравнение с другите и в определен период се изравняват /както е нашия случай.... и това при нас недоимък на храна ли е?! или е нормално недебело бебе/ "
->Не, не е вярно-тези бебета наддават различно, съобразно генетичната им заложба и храненето разбира се. Обикновено те наддават малко или много "на тласъци" и необходимо внимание да не се прехранват. Нормите за удвояване на теглото на 4 месеца и утрояване на годинка трябва да се приемат условни в този случай. За мен 150-200 гр/седмица за първото тримесечие, 150-170гр/седмица за второто трим. , и 80-150/ седмица до 1 година ме удовлетворяват.

"Препоръчвате ли замествания на храненията и от каква възраст - защото аз не разбирам защо се заместват, освен ако искаме да отбиваме... аз искам да я кърмя поне до 1годинка, ако мога на всяко ядене... защо всички педиатри тук казват, да се замества храненето?!?"

->Общо взето за възрастта до 1 година, само две хранения са изцяло замествани-останалите хранения-разбира се че може да си я кърмите спокойно-2 или 3 хранения. Никой никъде не казва
СПРЕТЕ КЪРМЕНЕТО-казваме добавете към кърменето това и това...нищо по-хубаво от 2,3 или 4 хранения кърмене ако детето иска.... Над 5 хранения дневно обаче над 6 месеца има известен риск от наднормено тегло-ако Вие не забелязвате това при тегленията може и да не спазвате това що се отнася до кърменията.

"Казвате, да се дава краве масло или зехтин в пюретата..."

Не е задължително- но кой не обича (след 11 месеца Simple Smile ) попара със сирене,топено краве масло и малко сладък червен пипер?

Хубав бебешок-спокойствие е нужно-няма полза от стрес, макар че общо взето днес да се гледат деца в България е доста трудно от много гледни точки. Като БГ майки няма другаде -без комплименти-не сте виждали какви ужасни родители има по "другият свят".......

# 48
Не виждам никой тук да има лекър-педиатър мъж.
Защо така? Свършиха ли се мъжете в тази специалност или всички се насочиха към по-печеливши специалности?
Тук повечето от педиатрите на свободна практика са мъже, а в болниците-жени.

# 49
Цитат на: Birdie
Защо така? Свършиха ли се мъжете в тази специалност или всички се насочиха към по-печеливши специалности?

Нашият педиатър емъж и аз съм много доволна от него. Разчитам и му се доверявам на 99% що се отнася за имунизации, съвети и препоръки за отглеждането на дъщеря ми, съгласувахме мненията си относно захранвенето и храненето и (привърженик е на къснто захранване), но не мога да разчитам на него относно съвети за кърменето.
Между другото, без да искам да те обидя, ми се струва, че е дин мъж е много.....немога да измисля подходяща дума, ама хайде да го кажа несериозно да съветва кърмачка.Опита показва, че теорията доста се разминава с практиката, и си мисля, че една майка, която е преживяла мастит и запушени канали, по би могла да ми даде съвет от педиатъра ми, който дори няма представа какво е усещането на жената при препълване на гърдите да речем.В  книгите са изписани тонове съвети за кърмачки, но не благодарение на тях кърмя вече единадесет месеца дъщеря си, а благодарение на споделения опит на майки, които са кърмили и продължават да кърмят децата си.

# 50
Не мисля, че сте права,

Ние знаем и съветваме майките по много въпроси-включително и кърменето. Е, за доста неща майките също си споделят опита и това аз лично насърчавам по всякакъв начин.

# 51
И моят е педиатър мъж. Не виждам това какво променя? Мисля че педиатрите у нас (като вид GP-та) са доста добре платени в сравнение например с лекар в болница.
Както казва и Шали - за повечето неща имам доверие на педиатъра, но кърменето не е болест, а нещо много интимно и индивидуално. И затова повече вярвам на кърмещи майки, а най-много на собственото си бебе. Ако плаче и иска гърда, не отказвам. И не съм съгласна, че кърменето на поискване вреди (приемам предложения интервал от 2 - 2.5 часа като разумен, но само за ориентир;  действителността е много по-разнообразна). Не съм видяла прехранено и дебело кърмено бебе, но затова пък при изкуствено хранените често се наблюдава това. Мисля че много повече вреди ранното захранване, отбиване, спазването на строг режим - иобщо, от година вече се говорят тези неща тук и не може изведнъж някой да ни каже, че кърменето на поискване било неправилно.

# 52
Когато плаче-> не винаги е гладно за да се кърми.
Да се свързва успокояването на бебето с хранене е един неправилен навик...

# 53
Birdie, на какво се базират твърденията ти че:
- коликите се предизвикват от прехранване
- бебетата не могат да регулират храненията
- кърмените бебета са с наднормено тегло?
И друга мама писа, че е несериозно да се говори за тегло на бебе по снимка - виж моята дъщеря - винаги е била под средния сентил, но не можеш да го кажеш, гледайки снимката.
Моята дъщеря сама си направи режим в средата на втория месец - на 3 часа. Нещо не пасва с неспособността на бебетата да регулират храненето си. И тя не е единственото бебе, което си е направило режим.
Казваш добавка при недостатъчен прираст - какво препоръчваш тогава да се дава на бебета, които категорично отказват всичко, освен кърма? На моята по никакъв начин не можеше да и се даде нещо друго. И после това с добавката противоречи на теорията за прехранените кърмени бебета. Като са прехранени, защо не наддават и имат нужда от добавка? Не е ли логично да се помисли първо, че някъде в кърменето се греши, да се провери какво и как и да се поправи, вместо да се дават добавки?
Навсякъде по света педиатри се занимавали с бебетата - за консултации, ваксинации и др., а не GP. Мога да те уверя, че в Англия точно GP и health visitor се занимават с всичко това.
Дъщеря ми имаше колики до средата на 4-тия месец.........Както вече казах, винаги е била под средния сентил. На годинка беше почти 8 кг - това като факт, а се роди 3 650. От какво и бяха коликите след като не е била прехранена?
За кривите за наддаване, които били коригирани - кой и на каква база ги е коригирал? Не си и направих труда да ги гледам защото за мен те не са показател за норма, която да се гони, а по-скоро ориентир КАК наддава бебето. Имам си тук едни, които са английски, защо да гледам някакви други, пак създанени не по български статистически данни.
До един извод сме стигнали тук - не може всички бебета да се слагат под общ знаменател, толкова са различни понякога, че само подобен случай и опит помагат. Затова е и този форум от дилетанти за дилетанти Grinning .

# 54
  • ville de Quebec
И аз нещо не съм съгласна с тия криви, или нещо не боравя с тях както трябва... И от двата сайта ми излиза, че Вики е с поднормено тегло, а по всички други таблици, които съм гледала досега по-скоро върви към горните граници и на тегло и на ръст, а в никакъв случай не изглежда слаба, е няма и гривнички. Роди се 3550, 51см и сега на 7 месеца е 7900 и 71см. Между другото на 4 месец беше точно двойно тегло 7060гр

# 55
  • Букурещ

добре, че се свършиха, и добре, че такива педиатри Rolling Eyes са далеч от България.
а като гледам и пациенти май много няма, че бая време висиш из форума и нареждаш. Laughing
едно такова се получава: smile3514 така го чувам.

# 56
  • САЩ
Birdie не ми е отговорил, което ме кара да си направя сама заключенията по въпросите си:
1-Той не насочва майките които срещат проблеми с кърменето към La Leche League за помощ, макар че има клон на организацията в Атина, където той практикува.
2-Теорията за това колко помага даването на кърмачето "биберон с адаптирано мляко към 16-17 часа" сам си я е измислил.
Ако не съм права, да ме поправи.

# 57
  • До хладилника, който обичам
Birdie отговаря доста избирателно, забелязах и аз. И на личното съобщение, което му пратих също не е отговорил. Rolling Eyes

# 58
"добре, че се свършиха, и добре, че такива педиатри Rolling Eyes са далеч от България.
а като гледам и пациенти май много няма, че бая време висиш из форума и нареждаш. "

Няма нужда да се обиждаме без нужда. Имам кабелен интернет, мога да отговарям непрекъснато, когато съм свободен- "не вися" никъде... , нито нареждам на когото и да е било, каквото и да е било...  Simple Smile.
Не е нужно Всички да са съгласни с мен. Просто едно по-различно мнение. И толкова.
Не отговарям на неща за които нямам какво да кажа или да добавя. Не съм професионално задължен да насочвам никого към някого, още повече ако мога сам да се справям с работата си.
От целият форум БГ-Мамма участвам общо в 3-4 теми активно.

Това е... Simple Smile

# 59
  • Букурещ
От целият форум БГ-Мамма участвам общо в 3-4 теми активно.

Това е... Simple Smile

напълно достатъчно Rolling Eyes дано така си остане и в бъдеще Thinking

Общи условия

Активация на акаунт