Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ и практически подробности в БЪЛГАРИЯ?

• 29 524
  • 250
  •   1
Отговори
# 135
После отишли с бебето до града, за да му вземат ЕГН. И се почнали разправиите. В крайна сметка след близо година ходене по мъките, държавните органи признали бебето за гражданин на Република България и го регистрирали.
Запомнила съм този случай, защото много ме впечатли. Мисля, че всеки има правото да роди по начин и където поиска, стига да присъства лекар, защокто нищо не се знае. Аз лично не бих рискувала да раждам у дома. Но друг може би ще се чувства спокоен и сигурен именно така. Засега обаче властта не дава.
Брей, тя тази жена ще да е комшийка, пък да не я знаем... Simple Smile
Във всеки случай, при нас нямаше проблем. Детето се роди у дома, после го заведохме в болницата да го регистрират, направиха му документите и това беше. Казахме -- тръгна да се ражда изведнъж, нямаше време да дойдем и така. Какво да им обясняваме...

# 136
Людмил, благодаря ти за отговора!
Далеч съм от мисълта да убеждавам някого против раждането у дома, просто си казвам мнението, т.е. възмущението. Wink
Мери, това че си раждала дни наред едва ли е само от стреса, миличка, но ти си знаеш най-добре.... Wink
Amarena, по-добре е човек да помисли предварително, а не да си заравяме главите в пясъка и всичко да е цветя и рози.В болницата също настъпват усложнения, но има по-голяма вероятност да се спаси бебето в критичен момент. Ето, Людмил го казва, човек, който има впечатления от първа ръка...

viva_nova, ето вадиш заключения, без да даваш база за сравнение. Колко домашни раждания си видяла или за колко такива си прочела. Статистики потърси ли? Винаги мисля предварително и не съм от хората, които си заравят глават в пясъка. Мнението на Людмил го четеш избирателно, както ти изнася. Той ти каза това, което и аз. Ние искаме ПРАВО НА ИЗБОР! Никой никого не кара да ражда вкъщи. Stop За моето дете аз нося отговорност, не лекарят или пък някой друг!

Слава Богу, и двете са оцелели, но ето ви едно домашно раждане и проблема никак не е бил бил първо в главата на родилката,Amarena.
Изрично казвам пак, не се опитвам да убеждавам никого, чрез този "диалог" ми е интересно да разбера доводите ЗА домашното раждане.

Ами ето как си вадиш заключенията- чисто субективно.. Wink
Много дълго ще стане чрез диалог да се убеждаваш.. ooooh!
Седни прочети нещо по темата..Момичетата се скъсаха да превеждат и пишат, даже и сайт направиха (Кликни в подписа на Maktub)  . Много е лесно да се говори наизуст.
И пак казвам, никого не убеждавам. Просто мразя инерцията и заучените фрази. Sunglasses
  bouquet

# 137
Спор няма за това, че трябва да има право на избор.Съгласна съм.Но за мен няма достачно силни  доводи в полза на домашното раждане.И не е необходимо да ме убеждаваш, аз си имам глава на раменете и това е моето мнение.Аз също не се опитвам да убеждавам когото и да било.

# 138
Viva Nova, ето, аз например нямам нищо против да раждам в болница. Но просто не знам къде ще намеря болница, която да ме третира като човек с право на мнение. Аз например се ужасявам от това, че отделят бебето от майката след раждането (до сега не съм чувала за болница, където майката и бебето да са в една стая непрекъснато от момента на раждане), от това, че може на мен или на бебето да дадат някакъв медикамент, или пък да дават на бебето АМ или вода без да ме питат, че лекари и сестри ще ми пипат детето без да си слагат ръкавици за еднократна употреба и без да си мият ръцете и куп други неща. Честно казано предпочитам да родя вкъщи пред това да ме третират като собственост на болницата.
Не мисля, че искам прекалено много-просто искам да ме третират като човешко същество и да уважават факта, че аз съм майката на бебето и аз трябва да взимам решенията за него и за себе си.

# 139
Аз и бебето ми бяхме в една стая, взеха ми го само да го изкъпят и облекат и веднага ми го дадоха....

# 140
Аз и бебето ми бяхме в една стая, взеха ми го само да го изкъпят и облекат и веднага ми го дадоха....

Именно, не е било с теб през цялото време.

# 141
Къде става това? И колко време беше отделено от теб след раждането? Колко време те държаха в болницата? Питаха ли те преди да ти сложат лекарства при раждането? Ако искаш пиши ми на лични да не разваляме темата.

# 142
Людмил, благодаря ти за отговора!
Далеч съм от мисълта да убеждавам някого против раждането у дома, просто си казвам мнението, т.е. възмущението. Wink
Мери, това че си раждала дни наред едва ли е само от стреса, миличка, но ти си знаеш най-добре.... Wink
Amarena, по-добре е човек да помисли предварително, а не да си заравяме главите в пясъка и всичко да е цветя и рози.В болницата също настъпват усложнения, но има по-голяма вероятност да се спаси бебето в критичен момент. Ето, Людмил го казва, човек, който има впечатления от първа ръка...

viva_nova, ето вадиш заключения, без да даваш база за сравнение. Колко домашни раждания си видяла или за колко такива си прочела. Статистики потърси ли?
Статистики на домашните раждания има, от Холандия и Англия http://homebirth.beinsa.info/#statistics
Пред фактите и боговете мълчат.

А на Самуил, когато го заведохме на следващия ден в болнинцата, да го регистрират са му сложили ваксини БЕЗ ДА НИ ПИТАТ! (а ние сме твърдо против ваксинирането на детето). Само заради това си заслужава човек да се замисли на кого да има доверие и на кого не...

Последна редакция: нд, 23 дек 2007, 00:30 от Ludmil

# 143
Къде става това? И колко време беше отделено от теб след раждането? Колко време те държаха в болницата? Питаха ли те преди да ти сложат лекарства при раждането? Ако искаш пиши ми на лични да не разваляме темата.

не мисля, че a.velcheva ще развали темата, ако отговори тук. Аз отдавна следя темата. И на мен ми е интересно коя е въпросната болница (особено ако е в София), че скоро ми предстои раждане. И понеже този път все още нямаме готовност за домашно такова, ( въпреки че желание имаме), явно ще е в болница, но търся такава в София с минимум интервенции спрямо бебето и майката.

Иначе е ужасно това, което Людмил казва, че са сложили ваксини на бебето без да ги питат. В МД София преди 2 години ни питаха, вкл. и за взимане на кръв от бебето за изследвания.

# 144
Teti7, за ваната в 1АГ мислила ли си? + неподписване на информирано съгласие?

# 145
След раждане във ваната възможно ли е бебето да не се отделя от майката? Аз доколкото разбрах пак го взимат за някакви процедури, но може да греша? Аз искам да го наблюдавам през цялото време, за да мога например да правя забележка на сестрите и докторите да си мият ръцете преди да го пипат, освен стандартните ми притеснения, че не искам да му дават АМ, не желая детето ми да плаче, искам да го кърмя веднага след раждането и т.н.

# 146
   Вариант - взимаш мъжа си с теб или друг доверен човек, който да наблюдава.
Аз един път само разреших да я преоблекат в детската стая, докато още се
олюлявах след раждането, но пратих мъжа ми подир сестрата. Simple Smile

# 147
Людмил, линкът който даваш има нещо общо с  Бялото братство, а? Питам само от интерес, да не почнат тука пак свободни съчинения по темата Laughing

# 148
Людмил, линкът който даваш има нещо общо с  Бялото братство, а? Питам само от интерес, да не почнат тука пак свободни съчинения по темата Laughing
Не, това са материали от интернет, които превеждах за да се подготвим за предстоящото раждане, после и други мами преведоха и накрая събрах всичко на едно място.

# 149
Teti7, за ваната в 1АГ мислила ли си? + неподписване на информирано съгласие?

за второто разбира се съм мислела, аз първият път като раждах в МД София без да знаех, че ще трябва да подписвам такова, като го прочетох пак НЕ го подписах, иначе за ваната нещо не съм навита точно сега през този сезон.
Иначе идеята на анна в. е много добра, но за съжаление мъжът ми май няма как да присъства в родилната зала (освен да е някъде наблизо в случай на проблем), щото малкия не го оставяме на никого, само ние си го гледаме или евентуално някой друг за кратко, но в наше присъствие.
Май ще се насочим към частна клиника, може би Райна Княгиня, съвсем ни е наблизо. Няма начин да не се съобразят с разни мои изсквания, ще ме питат и т.н. (то предварително ще го уговоря това). Единственото ми смущение е дали частните са достатъчно благонадеждни  newsm78  Thinking, а това не е налък аспект от цялата ситуация..., та сме в чудене още ...

Общи условия

Активация на акаунт