Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 545
  • 392
  •   1
Отговори
# 300
мама Раче, благодаря че сподели този филм. Плаках, докато за пореден път си давах сметка, колко сме отговорни за децата. Дано Господ ни прости грешките. Praynig

Vanq 66 , благодаря за насоките. Детето има диагноза ХАДВ и умствена изостаналост, също и сериозни логопедични проблеми.
ЛКК направление за комисия - към коя комисия - тези в инспектората РИО на МОНМ, чиновническите ли? Или друга комисия ...

pogar, боря се с директорката за доброто на детето и за да се удовлетвори и желанието на родителите, нямаш си представа как ме баламостват, как ме изчерпва тази битка. Просто понякога си казвам няма място за такива като мен в тази система. Така си харесвам работата и такова удоволствие ми прави да работя с децата, макар че е трудно. Сега обаче трябва да се боря като прасе с тиква с бюрократи. По-силни са от мен.
Mislq, добре дошла в отбора на вечно борещите се с разни кратуни, които не стига, че не желаят да си свършат работата, не помагат, ами и пречат на желаещите да помогнат! Hug
Както казах- дано намериш сили и нерви, защото борбата е жестока. Hug

# 301
  • София и там където не се пуши
Аз доколкото знам, на деца със СОП, училищата получават допълнително финансиране, но съответно трябва и да го защитят

# 302
Mislq, ЛКК то е за медицинска комисия. Която да издаде протокол,че поради дадената диагноза се налага тази форма на обучение.

# 303
Mislq , здравей!
До колкото схващам става дума за индивидуална форма на обучение.
Детето има ли официално поставена диагноза.
Ако има необходимите документи ,може стига да желаят родителите, да поискат родителите от личната на детето, едно ЛКК направление за комисия,която да издаде протокол за индивидуална форма на обучение.
С този протокол и копие от документа за диагностицирането, родителите подават официално молба за този вид обучение, в деловодството на вашето училище, в която трябва да пишат ,че желаят писмен отговор на самата молба.
Отговорът по закон е 14 дни.
Ваня, а защо шефката ме убеждава, че за да мине на индивидуално обучение, трябва да се яви  на комисия към инспектората по образование РИО на МОНМ. Ако може да избегнем тази комисия би било чудесно ,защото те изобщо не са в час.
Миналата година същото дете са го отложили от І клас - защо. А то толкова иска милото да бъде с набора си, децата с които е бил в градината. Насила го изведоха от ІІ клас и го бутнаха в І. Според мен, ако говорим и искаме интеграция и социализация не бива да се отлага от І клас насила, освен по категорично искане на родителите. При децата е много важна възрастта, колкото са по-малки.

Преди време индивидуалното обучение зависеше само от волята на родителите и от съвестта на директорите. Моя приятелка с детенце с ДЦП не успя да си извоюва преди 10 г индивидуално вкъщи, макар че тогава това беше спасителен вариант. После им разрешиха, когато детето беше наело и започна да се обслужва само.

Успешна нова седмица на всички мами и други борци за правата на децата! Hug Пожелавам на всички и на себе си да направим една голяма крачка напред и да видим радостта и мира в очите на децата!  Grinning

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 00:21 от Mislq

# 304
Моят като го отложих, съвсем го отдалечих от децата с които е бил в детската градина, за да не страда. Като детето няма училищна готовност, как да го пуснат. Не е логично да е в същото училище, където са приятелите му. Иначе си контактува с тях извън училище.

# 305
Здравейте, пиши Ви една баба, искам да споделя това ,което ме вълнува за моето внуче. То е едно много хубаво /е, за всяка баба е така/момиченце. Родена е през 2002 година, растеше много слаба, късно проходи и проговори, но сега не се спира,говори много. Наскоро прочетох книгата на Божидар Караджов 'Индиго децата на България' намерих много неща, които мога да видя и в нея.Много е състрадателна, грижовна, с нея провеждам разговори,които не отговарят за нейната възраст, разсъжденията са на високо ниво. А сега по същество, вече е ученичка, но не желае да чете и да пише, затворена е в себе си, на всяка молба да почнат да учат ,тя казва - не.Водена е по лекари, няма никакво специално заболяване, може би аутизъм, може би и дислекция, но нищо в точен вид. Последното което решиха че може би няма нормален обмен на информация между лявото и дясното полукълбо на мозъка, но това ще се докаже само ако се направи интервенция на мозъка. Въпреки специалните грижи, които полагат в учелище, няма почти никакъв напредък и вечи им предложили да я заришат в помощно учелище следващата година. Затова се обръщам към вас, може нещо да ни посъветвате, ако някой може да ми помогне да се свържа с Божидар Караджов, ще съм много благодарна.

# 306
  • густо майна Филибето
NNNN, не мога да преценя какъв е случая, но щом пишеш тук, сигурно ти се иска да попиташ дали е за помощно училище? Тъй като детето ми учи там и имам наблюдение върху това, какви деца учат там, мога само да кажа, че дете, което говори, комуникира, има леко умствено изоставане и има незначителни поведенчески проблеми, НЕ е за помощно училище. Как изкара първи клас? Да не би отношението в училище да я прави затворена и това да е някакъв протест? Помощното училище би могло да е алтернатива само в случай, че детето тежко понася обиди и подигравки в училище, когато всички други възможности там са изчерпани - местене в друга паралелка, смяна на учител и т.н. В помощното училище ще получи индивидуално отношение и повече внимание, както и облекчена учебна програма.

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 10:43 от Ljuboznatelna

# 307
здравейте, синът ми е на 7г. Вече веднъж е отлаган от у-ще. Към момента посещава 112 ЦДГ в спец. група.
И тази година подадохме молба за отлагане.... не знам дали от РИО ще я удовлетворят и ако да - дали ще се възползваме, но..... определено съм сигурна, че детето ми не е за МУ /има сериозно умствено и психическо изоставане, епилепсия, много е притеснителен, срамежлив и раним, има нужда от ежедневна индивидуална работа и внимание/.

Вече получихме брошура чрез градината и покана да посетим и да се "запознаем" с IV ПУ /то ни е най-близко/.....

моля за мнението ви - още една година в специализираната детска градина или в първи клас на ПУ?
и ако е ПУ - ще съм благодарна ако получа актуалните ви отзиви за наличните ПУ в София и по-специално 4-то в Княжево

благодаря и от все сърце ви пожелавам успех в борбата с вятърните мелници  Simple Smile Hug

# 308
PUM , аз мисля, че трябва да отидеш до помощното училище и да разгледаш и да говориш със специалистите.

Някакси ти самата трябва да си убедена в това, което правиш.

Поначало едно дете трябва да ходи в това училище, което му е най-близко.

# 309
  • густо майна Филибето
Още една година в градина, ако можеш да го извоюваш. В училището, било то и помощно, се изисква повече самостоятелност. От помощното нямам никакви оплаквания,но класа е с тежки случаи, общо взето повечето майки сме си там през голямото междучасие - храним ги, гледаме ги, и си взимаме децата наобед.
През междучасието, когато е топло, децата са навън. Моята дъщеря не умее да се облича, но пък може да се съблича. Два пъти закъснявам с 5мин и я намирам в мразовит ден да тича навън по блуза. Входовете са с дежурни, но те пак са деца от училището, с по-малки проблеми. Много зависи и от състоянието на детето ти, но моето определено не е и за помощно училище. Замислям се за дневен център, говорила съм с родители и ми се струва, че там ще съм по-спокойна.

# 310
Няма еднозначен отговор на въпроса какво училище да изберат за детето си с проблем притеснените родители-масово или помощно.Решението в крайна сметка си идва само и е продиктуванои от индивидуалните особености на детето,и от тежестта на заболяването му,пък и от нагласата на роднините към проблема-как те самите възприемат факта,че малкия човек е различен.Без съмнение,каквото и да изберете ще е резултат на любовта ви и желанието ви всячески да помогнете на детето(а и на себе си)да намери мястото си под слънцето.Аз лично  дълго се борих със себе и с естественото си човешко желание детето ми да бъде като другите деца,да води нормален независим живот(а съм начален учител по професия),но в крайна сметка  записах сина си в помощно училище.Сега,след 6 години,прекарани там,мога да кажа,че за моето семейство това е най-добрият вариант и съм благодарна на всички учители с ГОЛЕМИ сърца,които обгрижват тези "различни"деца като свои,въпреки ниските си заплати и изтощителната работа.  bouquet

# 311
Здравейте уважаеми родители на деца със специални образователни потребности,
Включвам се по темата за помощните училища с желанието да Ви представя училището, на което съм горда да бъда ръководител - ІV помощно училище-интернат "Проф. Димитър Кацаров" гр. София, кв. Княжево - първото открито в България специално (помощно) училище, преди 75 години. Къде точно се намираме, какво предлагаме на Вашето внимание, как работим с децата със СОП , можете да откриете и прочетете в нашия училищен сайт - без проблеми ще ни откриете с Гугал. За учебната 2011/2012 год. записваме ученици от І-ви до ІХ -ти клас (проф. обучение по спец. Работници в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения). Работим в режим на целодневна организация - сутрин -  учебни часове, следобяд - организиран отдих и спорт (волейбол, баскетбол, футбол, тенис на маса, ЛФК, подвижни игри), логопедични занятия, работа с психолог,  работа в кабинет за сензорна терапия, занимания в ателиета по интереси, игротека, самоподготовка в група с възпитател. За децата с отдалечено местоживеене предлагаме настаняване в седмичен пансион от понеделник до петък, а родителите в края на работната седмица отново ще бъдат с детето си у дома. Разполгаме с достъпна архитектурна среда - стълбищен подемник за инвалидни колички. В училището работи за децата добре оборудван кухненски блок със столова, в която предлагаме за учениците безплатна храна - закуска, обяд, сл. закуска и вечеря. Целият педагогически персонал е съставен от специалисти за обучение и възпитание на деца със СОП. За повече информация и контакт с нас на тел.: 02/ 857 31 79 или 02/ 857 01 59
Надяваме се да можем да Ви бъдем полезни!

# 312
al_sherif радвам се че вече има 9-ти клас. Това значи ли, че в бъдеще ще има и 10-ти май това се води вече средно образование, което е без право да се продължи висше.

# 313
Уважаема Дороти,
Десети клас в ІV помощно училище-интернат гр. София има преди повече от 10 години. ІХ-ти и Х-ти клас са за професионално обучение на учениците със СОП (2 - годишен курс). В края на Х-ти , клас, тези които имат желание и преценят съвместно с родителите, че имат добър потенциал, могат да се явят на Държавни квалификационни изпити по Национална изпитна програма на МОМН за придобиване на първа степен професионална квалификация. Този документ им дава възможност да работят в заведения за хранене. Децата, които не могат да постигнат това образователно изискване, приключват с удостоверение за завършен клас, но с придобити домакински знания и умения  и добър кулинарен опит в часовете по учебна практика.
Уважаеми родители, независимо от това какъв избор на училище сте направили за своето дете със СОП, ние сме отворени за консултации по всички въпроси от спектъра на специалното образование.

# 314
Благодаря, просто не съм се интересувала и това което написахте е нова информация за мен.

Общи условия

Активация на акаунт