Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 551
  • 392
  •   1
Отговори
# 90
Ще объркат цялото образование, то малко му остава от мандата ooooh!, другия после, ще реши друго...

Аз да питам за една услуга... който знае, по принцип съм се насочила към yosarian-чето и Майчето - интересуваме какво да изисквам аз или какво/какви документи по принцип от работата с децата в спец градините ще трябва да бъдем запознати ние родителите, как става процедурата, защото досега не са ни канили на такива срещи поотделно родителите.

Изобщо ... аз съм се оплаквала преди тук, каква ми е мъката. Тази година искам да ги стегна или да ги "хвана за гушата"  - това и това искам, това са изискванията... и т.н. Друго е да си го получиш от София например и аз да кажа, ето от София ми изпратиха изискванията ...

Ох, надявам се да сте ме разбрали... Благодаря на всички!

Аз ще се опитам да се поворя също  bouquet

# 91
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Всяко дете с ресурсно подпомагане трябва да има изготвена индивидуална програма, съобразена с препоръките на психолозите и логопедите на ресурсните центрове. Можеш да искаш копие и да помолиш да ти отчитат според програмата какъв е напредъка на детето.
Това се сещам сега. Ще проверя и за други неща.

# 92
Ще объркат цялото образование, то малко му остава от мандата ooooh!, другия после, ще реши друго...

Аз да питам за една услуга... който знае, по принцип съм се насочила към yosarian-чето и Майчето - интересуваме какво да изисквам аз или какво/какви документи по принцип от работата с децата в спец градините ще трябва да бъдем запознати ние родителите, как става процедурата, защото досега не са ни канили на такива срещи поотделно родителите.

Изобщо ... аз съм се оплаквала преди тук, каква ми е мъката. Тази година искам да ги стегна или да ги "хвана за гушата"  - това и това искам, това са изискванията... и т.н. Друго е да си го получиш от София например и аз да кажа, ето от София ми изпратиха изискванията ...

Ох, надявам се да сте ме разбрали... Благодаря на всички!

Ако детето е записано в специална детска градина е необходимо само документ от ТЕЛК. Там колегите не изготвят индивидуални програми. С децата работят специалисти, логопеди, психолози. Ако детето е в масова детска градина освен документа от ТЕЛК, детето трябва да мине и през комисия/екип за комплексно педагогическо оценяване (ЕКПО) , която е към инспектората по образование за да може да с него да се занимава и ресурсен учител. Преди да мине на комисията родителя трябва да напише молба до директора на детската градина/училището ще иска детето му да бъде на ресурсно подпомагане и молба до ресурсния център, че детето има нужда от ресурсен учител (много често на комисията питат родителите дали са подали молби - при нас е така), от тая година искат и декларация, че родителят е съгласен Ресурсният център/ресурсният учител да борави с данните на детето - ЕГН, диагноза, .... От комисията/екипа се взема молба, която се попълва от родителя, че е съгласен да мине през такава комисия - може да се попълни на място, преди детето да е минало през комисията. За комисията са необходими (понякога искат молбите до ресурсния център и до детската градина) молбата, дадена от ЕКПО, копие на документа от ТЕЛК, копие на акта за раждане, психолого-педагогическа характеристика (ако детето е посещавало детска градина/училище - това са в същност педагогическите характеристики, коита се правеха едно време), логопедичен статус и психологичен статус (ако има такива), творчески работи на детето. След като детето мине на ресурсно подпомагане му се изготвя индивидуално образователна програма, в която има място и за психолог и логопед ( в нея освен ресурсния учител, пишат и логопеда и психолога) и с детето се работи въз основа на нея - всеки родител може да я прочете, след като е изготвена и да си каже мнението, защото и родителя се подписва в нея. В края на годината в зависимост от това дали детето е успяло да покрие поставените цели и задачи в програмата се определя и равнището на развитие (в края на програмата - има три равнища на развитие).  В края на 1 срок за всяко дете се изготвя доклад за междинна оценка на развитието на детето, а в края на годината - доклад за крайна оценка в развитието на детето (в тия доклади също се подписва и родителя на детето освен екипа, който е сформиран в детската градина/училището).

Последна редакция: ср, 05 сеп 2007, 16:49 от pedagog

# 93
pedagog благодаря за постинга, Гери е в спец градина. Но от там нищо не са ми показали, на никакви срещи специалистите не ни канят - нас родителите и да кажат - вашето дете има такава индивидуална програма... ще се работи с този и с този специал, Психоложката нито веднъж не ми е дала или да е искала да се срещне с нас и да каже, направила съм тези тестове, през различни периоди, в това е напреднала, в това не, по това.. трябва да се работи, към тези занимания проявява интерес... към тези не...

Абе, никаква яснота, картинката е в мъгла.

Какви права имам аз като родител на дете в спец градина, какво мога да изисквам от "специалистите", какво не... имаше някакви индивидуални карти или планове...
Нито родителски срещи на ниво, една единствена за цялата година, на която не присъстваха работещите специалисти с децата ни, нито директорката, абе една луда работа...

Та, за това питам... до къде и за какво ми се простират правата като родител newsm78 newsm78 newsm78

# 94
  • София
Rossoneri, много хубава тема си захванала. Виж колко неща се правят за децата, когато са в масова градина. А за децата в специализирана никаква информация, никакъв отчет какво са направили специалистите. Защо да не изготвят индивидуални програми, тези деца на "както дойде"  ли са оставени?

# 95
tigonew , и аз това се питам, такова затъмнение е при нас, но си мисля, че всичко това си идва от директора, който няма подход за тая работа. Направиха им ремонт, сложиха им алуминиева дограма, гледам нови матрачета, шаренки... ама другото ме вълнува мен. Не се вижда да кипи труд от работата с децата.

# 96
Тези дни по Канал 1 тече реклана на 2 помощни училища - 3то и 5-то, такава загриженост лъха. Мислите ли, че е само за рекламата?

Аз мога да кажа за 3-то дъщеря ми по принцип ходи там (та и аз с нея Joy, защото Иначе стават много лоши фалове-така да го нарека).
То на този етап е изгнило и отвън и отвътре.Който иска да ме опровергае няма проблем.Явно е било само реклама, защото това ,което знам и съм видяла не става за реклама. Аз лично съм отвратена и сега от 15-ти септември ме чака същото отново там разбира се, защото моята дъщеря на този етап все още не е готова за масово училище. А ако я оставя изцяло на техните грижи и не стоя постоянно там като пъдар(не преувеличавам по никакъв начин) детето ми никога няма да стигне до масово училище. Не мога да си кривя душата и ще кажа ,че има трима свестни -психоложката Каменова, директорката и едната чистачка.
С две думи и на най-злият си враг не бих го препоръчвала, за по голяма част от персонала това не са деца, а някакви изроди. чувала съм и изказвания от хора педагози, който не би трябвало да говорят така,а имат самочувствието на интелигентни и образовани хора.
Това е от мен извинявам се ако съм досадила.

# 97
Таня, Таня... съжалявам, много е грозна картинката, но това е БГ Sad

# 98
  • София
tanq_ludoto, Много съжалявам. Аз гледах много внимателно рекламите и видях, че сградите са очукани, също гледах лицата на преподавателите имаше противоречие с думите от клипа. Но се чудя кой дава парите за рекламата, а не се боядиса фасадата или да се смени дограмата. За най-голямо съжаление, ако преподавателите не обичат децата, всички материални придобивки са на заден план.

# 99
Хей, недейте да съжалявате просто трябва да се борим и да не позволяваме да се подиграват с децата ни. Аз не съм против тези институции, а съм против по голяма част от персонала , която не е за там. Не се примирявам и не приемам това положение. Давайте по весело аз не се отчайвам и знам, че с общи усилия ще успеем и ще подобрим нещата.
Затова държа на вас и знам ,че вие сте хората със които мога да споделя и да получа адекватен съвет.
Много се радвам че ви има. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 100
Има много хора, които не са си на мястото, то и за това всичко е на този щур хаос и незаинтересованост #Crazy

# 101
Мисля, че докато има хора, които се борят хаоса в един момент ще свърши.
Но кога ли ще е незнам. Все пак не трябва да се отчайваме или озлобяваме, а просто да се подкрепяме. Защото в най-трудните ми моменти вие бяхте моята опора и съм ви благодарна , дори да не ви се вярва.
 Grinning Grinning Grinning

# 102
  • София
Мисля си, че може би смисъла на тази кампания по ТВ е бил, да се запишат повече деца, вместо да си стоят в къщи.

Аз се чудех дали е уместно да се споделя мнения за помощните училища в София, за да може родителите да имат повече информация. Предполагам, че има такива където се работи повече, други където по-малко. Дали са профилирани за деца с различни заболявания и степени, или са на териториален принцип.

# 103
Мисля си, че може би смисъла на тази кампания по ТВ е бил, да се запишат повече деца, вместо да си стоят в къщи.

Аз се чудех дали е уместно да се споделя мнения за помощните училища в София, за да може родителите да имат повече информация. Предполагам, че има такива където се работи повече, други където по-малко. Дали са профилирани за деца с различни заболявания и степени, или са на териториален принцип.

Доколкото знам смисълът на такава кампания е не децата да не си стоят в къщи, а да се попълнят повече места за да не ги закрият.
А споделянето на мнение за себе си лично смятам ,че е необходимост, защото това е споделяне на опит. Дали за добро или лошо пак е помощ, за да знае всеки какво може да очаква. Не твърдя,че навсякъде е така. Има много свестни хора, който работят в такива институции. В никакъв случай не слагам всички под един знаменател.   Blush

# 104
Мамчета, кажете как започна при вас учебната година. Какво е положението сега там в тези училища?

Общи условия

Активация на акаунт