Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Информативно за хомеопатията

 • 410 046
 • 648
 •   2
Отговори
 • Мнения: 1 655
Що е хомеопатия?
Произхода на думата “Хомеопатия” е гръцки: Homoios – подобен; pathos – страдание и отразява основният й принцип:   ПОДОБНОТО СЕ ЛЕКУВА С ПОДОБНО (Similia similibus curantur). Веществото, от което е създадено хомеопатичното лекарство, дадено в по-големи дози на здрав организъм, предизвиква подобни симптоми като на болния човек.


Принципи на хомеопатията:

Това, което отличава хомеопатията от алопатията е ясната формулировка на принципи и закони, по които се извършва и с които се съобразява лечението и които са в съзвучие с природните.
   *Първият основен принцип, който лежи в основата на хомеопатичното лечение, е този на ПОДОБИЕТО .
  * Вторият гласи, че винаги се дава САМО ЕДНО ЛЕКАРСТВО на принципа на подобието според тоталността от характерни симптоми.Това означава, че след прегледа се назначава например само ПУЛСАТИЛА ЗОС и докато се приема и не се установи ефектът й не се вземат никакви други хомеопатични лекарства. Едновременното даване на няколко хомеопатични лекарства (или на комбинирани препарати) практикувано от някои „хомеопати" - например сутрин БЕЛАДО-НА, на обед - ПИРОГЕН, а вечер - МЕРКУРИУС, не е съобразено с „доказването" на лекарствата и начина на действието им. Това обърква реакциите на организма на лекувания, а в същото време и лекуващия.
 * Третият принцип се отнася до МИНИМАЛНАТА ДОЗА. Лекарството се дава във възможно най-малкото

количество и не се повтаря, докато не се е изчерпал ефектът от първата доза.
 * Четвъртият принцип представлява ЗАКОНА НА ХЕРИНГ. Законът на Херинг описва посоките, в които симптомите се предвижват и изчезват в процеса на лечение на хроничните заболявания, а именно:
- отгоре надолу: например при лечението на човек с кожно заболяване обривите започват да изчезват от главата към краката.
- отвътре навън и от по-важните към по-маловажните органи -например изчезват силно изразени симптоми от страна на стомаха и червата, а се явява кожен обрив, който по-късно също изчезва или пък изчезват сериозни сърдечни и ставни оплаквания, а се появява за крат¬ко време разстройство, което също преминава скоро.
- в процеса на лечение често за часове или дни се връщат стари оплаквания, в обратен ред на тяхното появяване във времето преди вземане на лекарството, след което изчезват. Това показва, че те не са били наистина излекувани в миналото, а само потиснати. Например, скоро след приемането на лекарството може да се появи обрив, който пациентът е имал преди две години, и който е бил мазан с различни препарати и „излекуван". Няколко дни след като изчезне обрива, може да се появи за няколко часа главоболие, от каквото човекът е страдал дълго преди четири години и т.н. В хомеопатията това проявяване за кратко време на различни оплаквания, които човекът е имал преди месеци или години се нарича „лечебна криза".
 (При прилагането на комбинирани препарати или на няколко хомеопатични лекарства едновременно, Законът на Херинг не се проявява).

В класическата хомеопатия НЯМА лекарства за болест.Има лекарства за човека страдащ от тази болест с неговите специфични симптоми, модалности (от какво и кога се подобрява и влошава страданието), причини за проблема, съпътстващи симптоми и т.н. За една и съща диагноза на трима души може да бъде предписано различно лекарство и то да свърши работа.
За това при някакъв проблем се обръщайте към хомеопатХомеопатичните лекарства
 Широко използваните разреждания са стотичните. Те се отбелязват така: СН. Какво означават те: имаме вещество, от което ще приготвим хомеопатично лекарство. Разтваряме го в спиртно-воден разтвор, като по този начин получаваме тинктура-майка. Вземаме от тази тинктура една част и я добавяме към 99 такива части нов спиртно-воден разтвор. Така получаваме 1СН разреждане (едно стотично разреждане). От това разреждане вземаме една част и я добавяме към 99 такива части нов спиртно-воден разтвор. Така получаваме 2СН разреждане – получаваме 2СН. И така продължаваме докато стигнем 5СН, 9СН, 15СН, 30СН – това са най-често използваните разреждания в практиката.
Използват се също така и десетичен метод: отбелязва се D. При него всички последователни разреждания се правят едно към девет.

Високите разреждания над 200СН се обозначават с М. Например 1000СН=1М и т.н. Ако продължим с разрежданията можем да достигнем до хилядократни и милионни степени на разреждане.

Доказано е, че след около 15СН в хомеопатичното лекарство вече не съществува и една молекула от веществото, използвано за приготвяне на първоначалната тинктура-майка, т.е. в него не съществува никакъв материален носител на изходното вещество.

Тук е необходимо да направим разлика между лекарствата в алопатичната медицина, в които се цели точно обратното: ефектът на лекарството е доза-зависим, т.е. колкото повече химическо вещество има в лекарството - толкова то е по-силно и с по-категоричен ефект. Докато в Хомеопатията колкото по-голяма е степента на разреждането, толкова по-дълбок ефект има хомеопатичният медикамент.

Хомеопатично предписание
За да се назначи хомеопатично лечение е абсолютно задължително да се осъществи лична среща между хомеопата и болния. Това произтича от факта, че хомеопатично предписание и назначаване на необходимия медикамент е строго индивидуално. Не съществува хомеопатично лекарство за определена диагноза – за пневмония, за грип, за ангина....
По време на хомеопатичното интервю, което представлява прегледа, лекуващият наблюдава човека пред себе си – поведението му, чертите на лицето му, зиморничавостта, жаждата, структурата на тялото, вида на кожата, цвета и вида на косата и всичко онова, което показва индивидуалните физически особености.

Последна редакция: нд, 14 май 2017, 10:00 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 1 655
Що е доказване на хомеопатично лекарство?
Лекарствата, описани в Материя Медика, са изпитвани върху здрави хора, като са наблюдавани и записвани всички промени, на всички нива, в човешкия организъм, систематизирани и подредени. С други думи -  ефект а на лекарството върху здрав човек. Така записаните проявления на даденото лекарство върху здрав човек се нарича картина на съответното лекарство.

Колко дълго се приема дадено хомеопатично лекарство?
Понякога е достатъчен един единствен прием. При първите симптоми на оздравяване, лекарството трябва да се спре, в противен случай се рискува започване доказването му от пациента.
Масова практика е изписването на хом. лекарства по схема. Например: през 2 часа по 5  гранулки и така 5 дена. Или: понеделник и петък това хомеопатично лекарство, сряда и четвъртък  друго, и това в продължение на месец. Абсолютно грешно и опасно начинание!!!

Що е подтискане на болестта?
Подтискането се характеризира със силно влошаване в друга област, на по-дълбоко ниво, тоест по-важен орган или на умствено-емоционално ниво.

Ако болестта изчезне и се чувстваш добре, здравето ти е добре като цяло, не боледуваш често и спиш добре, значи си излекуван.

Ако ти изчезне болестта, но се появи друга, по-сериозна, дори да ти се струва, че е несвързана, или се появи емоционален проблем-например депресия, тревожност и т.н, значи става дума за подтискане.

Не е вярно, че няма да навреди ако не помогне!

Защо е опасно да се самопредписват хомеопатични лекарства или да се предписват от общопрактикуващи лекари?

Хомеопатията е свързана с индивидуалността на всеки човек и далеч не е толкова безобидна и "масова " колкото изглежда. Хомеопатичните лекарства може да навредят, ако се дават безразборно от неспециалист.

Как биха навредили:
* ако е дадено лекарство, което не пасва на конституцията на човека, то лекарството може да се докаже от приемащия го, т.е. да се проявят симптоми от картината му.
* подтискане на болестта. На практика сте излекували моментното състояние, но се влошава някой по-важен орган, на по-високо ниво. Всеизвестно е подтискането на екземи с кортикостероиди, от което нерядко последва поява на астма. С хомеопатия може да се подтисне още по-силно дадено заболяване.

Не е безопасно използването на домашни наръчници по хомеопатия, даването на Хамомила против колики (освен ако не е предписана въз основа на проявената картина при детето), пиенето на рицинус комунис за увеличаване на кърмата (освен ако не е предписана въз основа на проявената картина при кърмачката).

Внимание! Комбинирани препарати
Комбинирани хомеопатични препарати са такива, които съдържат повече от едно хомеопатично лекарство в състава си. Примерни такива са:
   -производство на Боарон:Коризалия, Хомеожен, Хомеовокс, Седатиф, Куетюд...
   -производство на Heel: Angin-Heel®, Cerebrum comp., Cralonin®, Discus comp., Engystol®, Euphorbium comp., Gripp-Heel®, Lymphomyosot®, Nervoheel®, Nux vomica-Homaccord®, Spascupreel®, Traumeel®, Vertigoheel®, Viburcol®, Zeel®
Повечето от изброените комбинирани хом. препарати съдържат 5 и повече хом. лекарства.
По горе прочетохте какви последици би могло да има неподходящо приетото хомеопатично лекарство. А сега си представете реакцията на организма при приемането на комбинация от няколко различни лекарства. Да не говорим за абсурдните схеми за прием на комбинираните лекарства... Забравете за тях, за ваше добро!
 

Последна редакция: чт, 02 авг 2007, 15:12 от Svetla1

# 2
# 3
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 107
“§9 В здраво състояние духовната (самоуправляема) жизнена сила, този двигател, одухотворяващ материалното тяло (организма), властва неограничено и поддържа всички негови компоненти във възхитителен, хармоничен жив порядък както по отношение на усещанията, така и по отношение на функциите, тъй че нашият вечен, надарен с разсъдък дух може свободно да се разпорежда с този жив, здрав инструмент, за да постигне по-висшите цели на нашето съществуване.”

"Органон на лечебното изкуство" (VI), Самуел Ханеман
Хомеопатията – наука за промяна

Хомеопатията е цялостен холистичен метод за възстановяване на здравето. С нейна помощ хората се освобождават от лекарствена зависимост, повишават работоспособността си и заемат своето място в творческия поток на живота.

Идеите на хомеопатията идват от древността, но като стройна система тя е изградена от Самуел Кристиян Ханеман – немски лекар, фармацевт, химик, човек с мощен интелект и ерудиция, живял и работил преди 200 години.
   Разочарован от медицината на своето време, той търси – и намира! - метод, който меко, нежно и трайно възстановява здравето на хората.
   Оттогава до днес хомеопатията успешно се прилага и разивива във все повече страни в цял свят, особено днес, когато сме свидетели на масова алергизация, интоксикация, адикция и други странични ефекти, следствие на безогледното лечение с антибиотици, хормони, антидепресанти и различни потискащи терапии, както и масовото използване на генно модифицирани храни.

  Хомеопатията е холистичен метод – тя разглежда човека като триединство, включващо проявите на живота на физическо, емоционално и психическо ниво, чийто сбор създава уникалния човек с неговите заболявания.
   От всички лечебни системи  единствено хомеопатията подхожда индивидуално към отстраняването на здравословните проблеми.
  Тя не лекува отделно физическите, емоционалните и психическите оплаквания, както прави това алопатичната (традиционната) медицина, а ги разглежда като иманентно свързани аспекти на едно цялостно страдание.
  На симптомите се гледа като на усилия, полагани от жизнената сила с цел да отстрани болестния фактор.
   В хомеопатията всяко оплакване се възприема като проявление на езика на нашето същество, чрез който то ни показва от кое единствено лекарство има нужда в конкретния момент.
   Терминът “хомеопатия” означава лекуване с подобно.
   Лекарствата премахват даден сбор от симптоми именно чрез свойството си да предизвикват същите тези симптоми. По-точно казано, дадено лекарство, приемано от здрав човек, ще доведе до проявление на симптомите, които би излекувало у болния. Това действие се дължи на един принцип в природата, открит от Ханеман, който гласи, че всеки симптом се отстранява само от по-силен, подобен на него такъв. Състоянието на скръб например ще изчезне, когато скърбящият научи за по-голяма беда, случила се на друг.

   Хомеопатичните лекарства се приготвят от различни източници – растения, минерали, химически вещества или елементите от Менделеевата таблица, животински секрети, млека, змийски отрови, алопатични лекарства, от различни лъчи, от слънчева или лунна енергия, от скъпоценни камъни, от дъждовния червей, от цветове, от захар, шоколад, огън и т. н.     

  Лекарството се получава чрез многократни разреждания на енергийната съставка с вода, вариращи от няколко до хиляди и милиони пъти, с което се надхвърля числото на Авогардо, т.е. разтворимото вещество вече не присъства в разтвора или там остават отделни негови молекули. Този разтвор не е химически отровен за организма и не може да доведе до натрупване на дадено вещество в него. Тук се крие и голямото предимство за хомеопатичните препарати: при тяхното приемане опасността от странични действия на практика не съществува, не са наблюдавани алергични реакции или други токсични ефекти, няма и лекарствена зависимост.
   Успоредно с разреждането се извършват сукусии - специален начин на разклащане (потенциране), чрез което информацията, носена от веществото, се отпечатва върху водната молекула на разтворителя. Благодарение на този метод шишенцето с лекарство съдържа мощна целебна енергия, “разтворена” в дестилирана вода. Фактът, че след приемане на дадено лекарство се променя не само патологичната конституция на пациента, но и неговият начин на мислене, поведение и възприемане на света, е косвено доказателство на тезата, че ефектът от хомеопатичното лекарство достига до най-дълбоки личностни нива.
Проучването на хомеопатичните препарати се извършва чрез доказвания или наблюдение действието на лекарствените вещества у здрави доброволци, а не върху опитни животни – колкото и парадоксално да звучи, това е най-хуманният подход, прилаган във фармацевтиката в наши дни.
   Колкото по-разредена е една субстанция, толкова по-мощно е нейното действие. Или, както казват хомеопатите, по-ниските потенции действат за по-кратко време и са по-слабостимулиращи енергийната структура на организма, докато по-високите потенции (по-разредените) действат като по-силен стимул и за по-продължително време – разбирайте капка за месеци и дори години! Пациент със слаби защитни сили, компрометирани от множество лекарства, операции и други подобни намеси, ще се нуждае от “нежния” тласък на ниските потенции, за да може организмът му да ги поеме постепенно, меко и плавно, и така да се възстанови.
На днешното си еволюционно стъпало човекът е изключително обременен от наслествената тежест на заболявания като краста, сифилис, туберкулоза, диабет, рак. Към този списък се прибавят ваксините и животоподдържащите лекарства, които съставят множество енергийни пластове в човешкия организъм. При тези условия хомеопатията без да е панацея, може да върне много страдалци към нормалния им живот.

   Първата среща на клиента с хомеопата се нарича хомеопатично интервю. Хомеопатът го насочва към онези проблематични моменти в миналото, довел до пораждането на блокажи в различните му нива: психика, емоции, тяло. С хомеопатичното лекарство, което действа на всички тези жизнени нива, изкривеният модел се изправя според законите на природата и човек увеличава способността си да се адаптира към постоянно променящата се външна среда, тъй като в крайна сметка самата болест не е нищо друго освен зацикляне по нашия път към постигане на хармония със света.
След няколкомесечно лечение и ограмотяване в принципите на хомеопатията много клиенти стават видимо по-освободени, сами разграничават състоянията на болест и не-болест, придобиват интерес и реално желание да се задълбочат в сферата на невидимите царства на лечебната енергия. Достатъчно е един член от семейство да се лекува с хомеопатия и чрез собствената си трансформация той променя цялостния фон в своя дом.

# 4
# 5
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 107
 Ето и визуален пример за това как действа хомеопатията:

 Най-бързо и трайно балансиране на енергоинформационното поле на конкретния човек, става чрез точното, индивидуално за всеки конкретен човек хомеопатично лекарство.
 Понякога става и за броени секунди.


Human Aura & Homeopathic remedy

Нарушена, несиметрична Аура на жена.

Хармонизираната Аура на същата жена, само секунди след приема на хомеопатичното л-во Сулфур.

# 6
 • Мнения: 56

Цитат
“§9 В здраво състояние духовната (самоуправляема) жизнена сила, този двигател, одухотворяващ материалното тяло (организма), властва неограничено и поддържа всички негови компоненти във възхитителен, хармоничен жив порядък както по отношение на усещанията, така и по отношение на функциите, тъй че нашият вечен, надарен с разсъдък дух може свободно да се разпорежда с този жив, здрав инструмент, за да постигне по-висшите цели на нашето съществуване.”

"Органон на лечебното изкуство" (VI), Самуел Ханеман

§ 12. Единствено болестно изменената жизнена енергия предизвиква болестите, тъй че патологичните явления, достъпни за нашите сетива изразяват в същото време и вътрешното изменение, или цялата вътрешна промяна, тоест цялото болестно разстройство на вътрешния двигател; с една дума те показват цялото заболяване. Така също, когато под влияние на лечението изчезнат всички патологични явления и изменения на нормалната жизнедеятелност, това безусловно предизвиква и по необходимост води след себе си възстановяване единството на жизнената сила и следователно възстановяване здравето на целия организъм.

§ 13. Тъй че възприемането на болестта (която не е от компетентността единствено на хирургията) като нещо отделно от живото цяло и неговата животворяща жизнена сила, като нещо скрито във вътрешността, колкото и малко да е то, както това се прави от алопатите, е един абсурд, чиято представа е възможна само в щампован от материализма ум и тази представа в течение на хилядолетия дава на господствуващата медицинска система тези вредни идеи, които са я превърнали в едно наистина вредно (нелекуващо) изкуство.


Само ще вметна,че по тези два параграфа напълно се припокриват вижданията на хер ХАНЕМАН с тези на традиционната китайска медицина!

# 7
 • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
 • Мнения: 806
Всяко дете има свой собствен модел на разболяване и получава различни симптоми, когато кара детските си болести. Например, едно дете може да се чувства горещо, когато има висока температура, докато друго е зиморничаво и трепери от студ. Трето може да стане раздразнително, да не понася да го смущават и да търси топлина, а четвърто да има тъпи болки, да е неспокойно, да хленчи и стене. Едно дете може да се поти обилно, да е жадно и леко делириозно; друго да иска компания или да предпочита усамотение. Всяко дете с треска или заболяване може да има нужда от различно хомеопатично лекарство, в зависимост от емоционалното си състояние и общите си симптоми.

Едно дете, чиято температура хвърчи, може да изглежда и да се чувства много болно, което е по-голям повод за тревога, но обикновено то боледува по-кратко и се възстановява по-бързо от детето, чиято температура е по-ниска. Най-малкото момченце на приятелката ми Маги винаги се разболява внезапно и драматично. При заушките температурата му стигна 41ºС само за няколко часа и възпалените жлези го боляха много силно. Ние му дадохме Jaborandi за един ден, за да облекчим болките, той заспа, пиеше много вода и се справи със заушките в рамките на два дни без да има нужда от допълнителна помощ от наша страна! Неговата по-голяма сестра беше неразположена в продължение на няколко дни (но без висока температура) преди да се появят заушките! Но дори и тогава температурата й не надвиши 38ºС. Тя боледува цяла седмица и имаше нужда от Pulsatilla през острата фаза на заболяването и от Phosphoric acid през оздравителния стадий, за да си възстанови жизнеността.

Хомеопатичното лечение може да помогне във всички стадии на детската болест – при сърбящ обрив или болезнени, подути лимфни възли; с придружаваща кашлица или болки и залепване на очите. И децата обикновено се възстановяват по-бързо и по-лесно, и то без усложнения. Антибиотичното лечение е неефективно при вирусни инфекции (изключението при шарките е скарлатината, но тя представлява бактериална инфекция) и само добавя още един стрес върху и без това обремененото ви дете. Избягвайте антибиотиците в тези случаи и използвайте хомеопатични лекарства, за да подпомогнете и стимулирате “вътрешния лекар” на вашето дете.

ВАРИЦЕЛА

Варицелата обикновено протича меко при бебетата – колкото по-малко е бебето, толкова по-меко е протичането. Някои бебета получават само едно-две петна. Варицелата започва с висока температура, загуба на апетит и лека раздразнителност. Скоро след появата си обривите се превръщат в мехури, които сърбят, нагнояват и накрая образуват корички. Обличайте детето си с по-хлабави памучни дрехи и изрязвайте ноктенцата им или им слагайте ръкавички, за да не могат да се чешат, тъй като обривите при варицелата могат да оставят белези.

 

РУБЕОЛА

Рубеолата е бързо протичаща, лека шарка. Зад ушите или на лицето се появяват бледо розови малки петънца, които се разпространяват надолу по тялото. Може да се придружава от сълзотечение и подуване на лимфните възли по врата и/или зад ушите, под мишниците и в слабините. Ако детето ви е с рубеола, избягвайте да контактувате с бременни жени и известете бременните, с които сте се виждали през последните три седмици преди появата на обрива (през този период рубеолата е била в инкубационен период), тъй като тази шарка може да причини деформации на плода.

МОРБИЛИ

Ако подозирате, че бебето ви се е заразило с морбили, но още е в инкубационен период, търсете малки петънца като песъчинки (познати като петна на Коплик) в устата, по вътрешната част на бузите. Боледуването от морбили продължава до две седмици. То започва с висока температура, зачервяване на очите, обилно сълзотечение и светобоязън. Обривът избива няколко дни по-късно, започвайки зад ушите и разпространявайки се надолу по тялото, а в хода на този процес температура започва да спада. Обривът представлява червени петна с надигнати над околната кожа участъци в тях и много сърби. Децата се нуждаят от много внимателни грижи, когато са болни от морбили, поради риска от усложнения (кашлица, болки в ушите и пр.). Не дръжте детето с морбили и възпалени очи на ярка светлина, дръпнете частично пердетата, за да приглушите светлината.

ЗАУШКИ

Заушките обикновено се появяват като лека детска инфекция, най-вече при бебета. Най-типичният симптом (често пъти - първият) е подуването на едната или двете слюнчни жлези (разположени пред ушната мида, точно над ъгъла на долната челюст), от което бузите на детето заприличват на бузи на хамстер. Подезичните и подчелюстните жлези също могат да се подуят. Ако отварянето на устата е болезнено, давайте течностите през сламка или с бутилка. Можете да обвиете с кърпа една бутилка с гореща вода и детето да я постави върху подутото, за да облекчи болката.

РОЗЕОЛА

Розеолата е лека инфекциозна болест, която рядко се нуждае от лечение. Обривът при нея силно наподобява този при рубеола и затова двете болести често се объркват. При рубеолата обривът се появява заедно с високата температура, а при розеолата – когато температурата вече е спаднала.

СКАРЛАТИНА

Тази силно инфекциозна болест се причинява от бактерията стрептокок и макар, че в наши дни е рядкост, когато се появи, тя може да помете цели квартали или училища. Симптомите са възпалено гърло, последвано след ден-два от дребнопетнист обрив, който започва от врата и гърдите и се разпространява по цялото тяло, придавайки на кожата вид на шкурка. Детето повръща, температурата му е висока, лицето е зачервено (макар че около устата може да има бледа зона). Езикът може да е изпъстрен в червено и бяло – “ягодов език”. Непременно се консултирайте с вашия хомеопат, ако подозирате, че детето ви е със скарлатина.

КОКЛЮШ

Първите признаци на коклюша са леко повишената температура и обилната, водниста хрема. Това се последва от влажна кашлица. После храчките се сгъстяват, стават по-жилави и за да бъдат изхвърлени, детето получава неконтролируеми пристъпи на кашлица, след които конвулсивно се опитва да напълни дробчето си с въздух, при което се получава характерния за магарешката кашлица звук. Кашлицата често се съпровожда с повдигане и/или повръщане. При бебетата могат да се получат усложнения, но при децата над 1 година те са рядкост. Малките бебенца може да не са в състояние да дишат нормално след пристъпа на кашлица, а ако повръщат често, се затруднява и кърменето им. Деца, които са били ваксинирани против коклюш, също могат да се разболеят, макар че боледуването им може да не бъде толкова тежко и при тях рядко се получава характерният звук. Това води до достойната за съжаление ситуация, при която лекарите провеждат по няколко антибиотични курса за нещо, което по същество е вирусна инфекция. Родители на деца с упорита кашлица винаги трябва да имат предвид вероятността от “видоизменен” коклюш, особено ако антибиотичното лечение е било неуспешно.

Магарешката кашлица може да продължи от три седмици до цяла зима и е продължителна и изтощителна болест и за детето, и за родителите. Тъй като хомеопатичното лечение на коклюша е много ефективно, консултирайте се с квалифициран хомеопат, ако вашето предписание не е довело до бързо подобрение.

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

По-долу са изброени лекарствата, които са най-често показани при децата с посочените болести. Тези лекарства могат да се използват и при възрастни пациенти, ако симптомите им са подобни на тези на детските болести.

Aconite. Първи стадий на която и да било детска болест, която започва внезапно и се съпровожда с висока температура; мъчителна, суха, крупозна кашлица; зачервени, възпалени очи и/или възпалено гърло. Обривите парят и сърбят. Децата са неспокойни, тревожни и изплашени, може дори да ви кажат, че се страхуват да не умрат. Обикновено имат силна жажда за студена вода; чувстват се по-зле от топлина и през нощта; по-добре от свеж въздух и от отвиване.

Antimonium crudum. Детските болести се придружават от гъделичкаща кашлица и гадене. Децата са намусени, сърдити и крайно раздразнтелни, не искат да бъдат докосвани и преглеждани, не понасят дори да гледат към тях. Имат цепнатини в ъглите на устата и/или ноздрите. Езикът най-често е бял, като че ли си го боядисвал. Децата са сънливи, без жажда и се влошават в топла стая.

Antimonium tartaricum. Варицела, при която обривът избива бавно. Децата са раздразнителни и сънливи. Те се потят обилно, имат гадене и развиват упорита кашлица, която е влажна, шумна и дрънчаща. В бронхите се натрупва изобилен секрет, който не може да се отхрачи.

Apis. Обривът избива бавно; когато избие, той сърби и жили. Лицето и клепачите са подпухнали и зачервени. Засегнатите зони (обрив, лимфни възли, жлези и др.) също са подпухнали и в тях има сърбеж и жилещи болки. Децата са крайно неспокойни, тревожни, прилепчиви и викат насън. Обикновено не са жадни; не понасят топлина и натиск от всякакъв род, не желаят да бъдат докосвани. Те имат висока температура с оскъдна урина и се чувстват по-добре от студено и от хладна баня.

Arsenicum. За неспокойни, тревожни, зиморничави деца, които искат да ги завиват. Те са ужасно отпаднали, искат само топли напитки, които пият на малки глътки и често. Може наред с високата температура да имат и диария. При заушки могат да се подуят млечните жлези и тестисите.

Belladonna. Болестта започва внезапно и може да се съпътства от нощно напикаване; носът тече обилно; кашлица; възпалено гърло; пулсиращо главоболие и/или парещи, сухи, зачервени очи. Главата е гореща, лицето е зачервено, а крайниците са студени. Зениците са разширени, а езикът е червен, с бели петна (като ягодов). Обривът е червен, горещ, сух, парещ и сърби силно. Децата са неспокойни и раздразнителни, може да станат делириозни, когато вдигнат много висока температура и не се потят. При заушки възпалените жлези са горещи, подути и силно чувствителни към допир. Общо взето, децата са без жажда (но може и да ви поискат лимонада). Чувстват се по-зле следобед и не понасят светлина, шум или натиск. Обичат да бъдат в покой и на топло.

Bryonia alba. Болестта се развива бавно, обривът появява бавно, а може и да не избие напълно. Има мъчителна, суха, болезнена кашлица, която се влошава от движение и може да се съпровожда с пръскащо главоболие в челото. Децата са раздразнителни и искат да бъдат сами, не желаят да бъдат смущавани или мърдани. Имат жажда за големи количества студена вода, която пият лакомо, но на големи интервали. Влошават се от топло и от каквото и да било движение.

Calcarea phosphorica Децата са слаби и изтощени след прекараната детска болест. Те са раздразнителни, много трудно е да им се угоди, “ни се водят, ни се карат”. Те са бледи и анемични и много трудно се събуждат сутрин.

Coccus cacti. Коклюш със задушаваща, дрънчаща, гъделичкаща кашлица. Кашличните пристъпи завършват с повдигане и отхрачване на изобилна слуз, която се точи на нишки. Обикновено се влошават в задушна стая и около полунощ; подобряват се от свеж въздух.

Drosera. Коклюш (или кашлица след морбили) с мъчителна, жестока кашлица с повръщане и кървене от носа. Лицето може да посинее при всеки пристъп на кашлица. Гласът пресипва. Кашлицата се влошава в легнало положение, от говорене и смях; подобрява се от свеж въздух.

Euphrasia. Морбили със силно възпалени, подути, парещи, много чувствителни на светлина очи и обилно сълзотечение. Носът също тече, но не е раздразнен. Може да има дрезгава, суха кашлица, която се влошава през деня и се подобрява от лежане; главоболие, което се подобрява с появата на обрива.

Gelsemium. За морбили, които се развиват бавно в топло време, със симптоми, наподобяващи простуда или грип, които се съпровождат с огромна умора и тежест. Очите са подути и плуват в сълзи. Децата, ощо взето, са апатични, без жажда, трескави, със студени тръпки. Чувстват се по-добре след уриниране.

Ipecacuanha. За морбили, при които обривът избива бавно и е налице постоянно гадене (с чист, червен език), което не се облекчава след повръщане. Има дрънчаща кашлица (с гадене), която е суха и идва на пристъпи, които завършват със задавяне и повдигане. На тези деца е трудно да се угоди, те нямат жажда и се влошават от топлина.

Jaborandi. Заушки с изтощение. Подутите жлези затрудняват преглъщането и говоренето. Обилно потене и слюноотделяне (със суха уста). Млечните жлези, яйчниците или тестисите могат да станат болезнени. Общо взето, липсва жажда; влошаване от студено и след изпотяване.

Kali bichromicum. За късните стадии на морбили, в които има гъсти храчки, които са лепкави и жилави, с подути лимфни възли и/или болки в ушите и намален слух от натрупаната в евстахиевите тръби слуз.

Kali sulphuricum. Коклюш с дрънчене и хриптене в гръдния кош. Секретите (от носа и гърдите) са жълти и гъсти или жълтеникавозелени. Много трудни са за отхрачване, стигат до гърлото и се преглъщат. Децата се влошават, ако бъдат прегрети (особено на закрито) и са по-добре на чист въздух. Езикът често е покрит с лигав, жълт налеп.

Lachesis. Заушки със засягане на лявата околоушна жлеза, която е много болезнена и чувствителна към най-леко докосване или натиск. Гърлото е силно възпалено, детето преглъща много трудно всичко, освен твърда храна като печена филия или чипс. То се влошава силно от топлина и след сън.

Mercurius solubilis. Лимфните възли и жлезите са подути и болезнени, особено от дясната страна. Болките стрелкат към ушите и/или врата. Заболяването може да се придружава от обилна хрема, болки в ушите, лепкав секрет от очите и възпалено гърло. Обилна, миризлива пот и обилно слюноотделяне. Металичен вкус в устата (може да има и афти) и зловонен дъх. Езикът е подут и обложен и по него личат отпечатъци от зъбите. Общо влошаване през нощта, от много топло и много студено и от изпотяване; подобряване от покой.

Phosphoric acid. Децата са слаби и уморени след детска болест. Може да изглеждат потиснати, апатични и необщителни. Те са бледи с тъмни кръгове под очите и нямат апетит.

Phosphorus. Детски болести с лоша кашлица, която е суха, деряща и гъделичкаща. Влошава се от студен въздух и при всяка промяна на температурата. Огромна жажда за студени напитки, особено за ледено студена вода. лицето е силно зачервено, когато температурата е много висока. Децата може да искат да играя, въпреки че са доста болни или да станат апатични и безсилни. Те имат нужда о много успокоителни думи и обичат да ги люлеят и масажират. Общо се влошават сутрин и вечер.

Phytolacca. Заушки с подути и много твърди жлези. Болките се излъчват към ушите при преглъщане; те се подобряват от студени напитки и се влошават от топли напитки. Гърлото боли, особено при изплезване на езика. Езикът е с червен връх, дъхът е зловонен. Има обилно потене и слюноотделяне. Децата са отпуснати и плачливи. Болките могат да се разпространят към млечните жлези, яйчниците и тестисите.

Pulsatilla. Болестта се съпровожда от подути лимфни възли; гъсти, жълти секрети; нощно напикаване; кашлица, която е суха през нощта и влажна сутрин; ; залепнали очи; болки в ушите и/или висока температура. Симптомите са променливи и са по-зле вечер. При заушки млечните жлези, яйчниците и тестисите са болезнени. Децата са плачливи, хленчещи, силно емоционални и прилепчиви. Малките деца искат родителите им да ги вземат навсякъде с тях. Те нямат жажда; влошават се от топлина и когато си лягат да спят вечерта; по-добре са на чист въздух.

Rhus toxicodendron. Заболяването се съпровожда от подуване на лимфните възли, болки в ставите и/или възпалени очи. Обривът е горещ и сух, много сърби и прави детето много неспокойно. Сърбежът не се облекчава от чесане. Езикът има червен връх. Децата са неспокойни и потиснати. При заушки по-подута е лявата жлеза. Общо влошаване от студено и през нощта; подобряване от топлина и от гореща вана или душ. Децата обичат да бъдат отрупани със завивки и не искат да ги отвиват, защото това влошава симптомите им.

Sulphur. Заболяването се съпровожда от нощно напикаване, болки в ушите (предимно в лявото), възпалени, зачервени очи, висока температура и/или водниста хрема. Езикът е бял с червен въх и ръбове. Обривът е червен, горещ, парещ и сърби влудяващо. Децата се потят и са неспокойни и раздразнителни. Имат жажда за студени напитки (най-често вода). Влошават се сутрин, от топлина и къпане; подобряват се от свеж въздух.

Zincum metallicum. Обривът, особено при морбили и скарлатина, не избива по обичайния начин, а ако се забави, детето става летаргично. То е капризно и се стряска лесно. Общо взето, е неспокойно и изтощено, има мускулни потрепвания, краката му са неспокойни, особено нощем в леглото. може да страда от тежко главоболие, което се подобрява от натиск.

ДОЗИРАНЕ НА ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА

Хомеопатичните лекарства се дават като гранули или таблетки, които се поставят под езика или се разтварят във вода.

Давайте по една доза (от потенция 6С или 30С) през 2 часа, така че през първия ден приемите да станат шест и намалете приемите на три на ден, след като лекарството започне да помага.

Спрете приемите, когато констатирате значително подобрение в симптомите.

Сменете лекарството след един ден, ако няма никакво подобрение или ако е спряло да помага; в този случай потърсете съвет от практикуващ хомеопат.

ПОТЪРСЕТЕ ПОМОЩ, АКО:

- Вашето болно дете с висока температура (особено ако е бебе под 6 месеца) пие по-малко вода от обикновено или отказва да пие и става сънливо и отпуснато.

- Бебето ви е под шест месеца и има висока температура.

- Ако бебето ви е по-голямо, но има температура над 40ºС, която не спада от охлаждащите компреси и не се влияе от хомеопатичното или конвенционалното лечение в продължение на 12 часа.

- Ако температурата на детето ви надвиши 40.5ºС.

- Ако липсва реакция (детето е апатично и отпуснато), което може да подсказва развитието на сериозна болест като пневмония или менингит.

- Детето ви пищи и очевидно изпитва болка, но вие не знаете къде го боли.

- Обривът се инфектира и нагнои.

Дете, което не се е възстановило напълно след прекарана детска болест, винаги се нуждае от конституционално лечение, провеждано от квалифициран хомеопат.

 

Това е взето от http://homeopathyfor.us/index.php?catid=3&subcat=5&page=1&id=86

Тъй като аз имам аптечката за спешна помощ с хомеопатични лекарства и вътре има всички смятам за интересна тази информация! Ако мястото й не е тук, моля за извинение и да бъде изтрита!
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВЗИМАЙТЕ И НЕ ДАВАЙТЕ ПОДОБНИ МЕДИКАМЕНТИ, ПРЕДИ КОНСУЛТАЦИЯ С ХОМЕОПАТ!# 8
 • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
 • Мнения: 806
Тук е всичко необходимо, което да се знае за хомеопатията!

ПЪРВА ПОМОЩ С ХОМЕОПАТИЯ ЗА ВСИЧКИ

Това е съдържанието на сайта:
СЪДЪРЖАНИЕ

За автора

Предговор от автора

РАЗДЕЛ I: ХОМЕОПАТИЯ - ОБЩА ЧАСТ

Глава 1: Що е хомеопатия

Глава 2: Д-р Самуел Ханеман - геният от Майсен

Глава 3: История на хомеопатията по света накратко

Глава 4: Основни принципи, на които се основава хомеопатичното лечение

Глава 5: Възможности и ограничения

Глава 6: Хомеопатични лекарства - произход и приготвяне. Начин на приемане. Съхранение

Глава 7: Какво трябва да знае всеки, който се лекува с хомеопатия

Глава 8: Особености на хомеопатичното лечение при хора с остри заболявания

Глава 9: Особености на хомеопатичното лечение при хронично болни хора

Глава 10: Мястото на хомеопатията в общия лечебен план

Глава 11: Холистичен подход в медицината; болест и здраве от гледна точка на холистичния подход

Глава 12: Защо хомеопатията и други природни методи на лечение все още не са заели мястото, което им се полага в медицината

Глава 13: Ваксинации

Глава 14: „Видове" хомеопатия

Глава 15: Хомеопатията в България

РАЗДЕЛ II: ПЪРВА ПОМОЩ С ХОМЕОПАТИЯ

Глава 16: Хомеопатия и травми

Глава 17: Някои често използвани хомеопатични лекарства при травми от различен произход

АРНИКА (ARNICA)

БЕЛИС ПЕРЕНИС (BELLIS PERENNIS)

КАЛЕНДУЛА (CALENDULA)

ХИПЕРИКУМ (HYPERICUM)

ЛЕДУМ (LEDUM)

РУTA(RUTA)

СИМФИТУМ (SYMPHYTUM)

Глава 18: Особености при назначаването на хомеопатични лекарства при травми

Глава 19: Превръзки

Глава 20: Хомеопатично лечение при различни видове травми

ШОК, КОЛАПС, ПРИПАДАНЕ

КОНТУЗИИ

ТРАВМИ НА ГЛАВАТА И ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

ОХЛУЗВАНИЯ

ПРОБОДНИ РАНИ

ПОРЕЗНИ РАНИ

РАЗКЪСНИ РАНИ

ИЗКЪЛЧВАНИЯ И НАВЯХВАНИЯ

СЧУПВАНИЯ

ЗАБИВАНЕ НА ЧУЖДИ ТЕЛА ПОД КОЖАТА

НАРАНЯВАНИЯ НА ОЧИТЕ

НАРАНЯВАНИЯ НА УШИТЕ

ХИРУРГИЧНИ ОПЕРАЦИИ. РАЖДАНЕ. АБОРТ

УХАПВАНИЯ И УЖИЛВАНИЯ

ИЗГАРЯНИЯ

СЛЪНЧЕВ И ТОПЛИНЕН УДАР

ИЗМРЪЗВАНИЯ

РАЗДЕЛ III: ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ НЯКОИ ЧЕСТО СРЕЩАНИ БОЛЕСТНИ СЪСТОЯНИЯ

ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (НАСТИНКА)

ГРИП

ПСЕВДОКРУП (СУБГЛОТИСЕН ЛАРИНГИТ)

ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ

КОПРИВНА ТРЕСКА (УРТИКАРИЯ)

ЦИРЕЙ

ЕЧЕМИК

БОЛЕСТ НА ДВИЖЕНИЕТО (МОРСКА БОЛЕСТ)

ВИСОЧИННА БОЛЕСТ

Кратка справка на основните хомеопатични лекарства за вътрешно приложение при различните видове травми

Препоръчвани комплекти (китове) от хомеопатични лекарства

Индекс на всички хомеопатични лекарства споменати в книгата

Библиография

# 9
 • Мнения: 1 559
Ето една добре написана (според мен) статия:
http://homeohelp.eu/content/view/148/1/1/0/

# 10
 • Мнения: 246
По принцип сме във война с повечето лекари и техните препоръки.  Между другото, помощ!!!, знае ли някой добър детски лекар във Варна, наскоро дойдохме да живеем тук и съм направо в безисходица. Където и да заведа детото, на първо място ми изписват антибиотик. Нямам на кого да се доверя, а той моя разболее ли се и пламват ведага едни алергии, включват се и ушите, там му е слабото място, и е просто ужасно. Ако можете да ми препоръчате някого ще съм ви много благодарна, по възможност хомеопат или поне някой, който е на ти с алтернативната медицина и дава антибиотик само в краен случай, защото сме я закъсали.
Аз съм от Варна, но и до сега не съм открила лекар, който да се оправя поне се едната медицина, така че и аз моля за помощ! Препоръчайте ми някой, който знае какво прави!

# 11
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 107
  Пращам Ви на Лични.

# 12
 • Мнения: 18
Аз мога да препоръчам хомеопат, от който аз съм доволна - д-р Мариян Иванов. В гр. София е и освен хомеопатията има и мед. образование Simple SmileНадявам се да съм полезна.Ако някой има въпроси да ми пише на л.с. http://www.phytolek.com/showpage.php?PageID=15

# 13
 • Мнения: 529
rossi-varna,аз имам същият проблем, само че съм от Пазарджик.
 Близо две години водих сина си при една жена хомеопат (или поне така ми казаха),която ни даваше различни капки. Но цял месец лятото детето имаше много обострена кашлица,при което се принудих да го заведа при личната му лекарка и тя установи бронхиални хрипове. Предписа му АБ,който не дадох и сироп за кашлица, който обаче взех.
 Сега съм в безизходица,детето е болно от вчера  с кашлица и не знам при кой да го заведа. Засега сме на чайчета и клеева тинктура( за която прочетох добри отзиви в друг форум)

Молбата ми е ако знаете добър хомеопат в Пазарджик да ми пишете на лични!  Tired

# 14
Здравейте! Аз съм от Стара Загора и много се нуждая от информация за класически хомеопат в града ни   Cry

Общи условия

Активация на акаунт