Отговори
# 210
Ааааааааа значи и вие го имате това тупкане.Благодаря момичета за отговорите. HugИ аз в началото мислех, че сигорно това е въпросното хълцане ама знам ли........... newsm78Мале колко съм неграмотна,като се има впредвид че имам друго дете. ooooh!
А относно носенето на ръце,моя син не е гледан така.Тъй като нямах много време и който да ми помага.Общо взето е много самостоятелен още от малък,никога не ми е плакъл нито в яслата нито в градината.И въпреки това е страшно привързан към мен.Като залепен като ваденка.Не е оставян и за минута на никого освен на баща му разбира се.Мисля че малко е да характера на детето! newsm78

# 211
  • Бургас
Привет пак от мен,
и аз не подкрепям никакви бабини девитини.
По въпроса с умъртвяването на зъба, по-добре да се умъртви на момента с упойко отколкото с арсен. Моята зъболекарка се интресува от новостите и каза че има упойки без адреналин специално за бременни и няма проблем и че е по-добре да се направи сега, отколкото като кърмиш, тогава е по-опасно. Аз го имам това тупкане малко над пъпа и доктора ми каза, че това е аортата ми.
Щях да поздравя новата мама, че забравих по-рано.
Ами това е от мен, приятна вечер

# 212
Ехей, здравейте  Hug
Честит рожден ден на Петето  newsm67 Какъв хубав подарък си направи само  smile3541  Да сте живи и здрави двамата с малкия юнак!   bouquet
Честит рожден ден и на синчето на Кали  Tada Желая му много здраве и да помага много на мама!
Привет на новата мама!   bouquet

Мами, и при мен нещата вървят към секцио. Вчера като ходих при мойта докторка за запис на тонове, тя по самоинициатива ми направи и един ехограф. Оказа се, че бебка за около 10-тина дни е наддала 600гр. и вече сме 2,900кг.  Докторката каза, че е едра, а и май нямало да се обърне newsm78 - не знам защо. Аз си мисля че може да е защото корема ми изглежда все едно съм глътнала от тия дългите дини - стърчи напред, та може да и е много тясно, ама знам ли  newsm78. Иначе от няколко дни не спира да шава, но само се протяга и си забива краката в мехура ми  #Crazy
Другия сюрприз е, че мойта докторка няма да ме изражда. Освен че в Правителствена няма да свършат ремонта, се каза че в Шейново имало вътреболнична инфекция. Та сега последно ще съм във Втора градска, и ще раждам на 3, 4 или 5.09. Във вторник трябва да отидем и да се видим с новия доктор - някакъв професор беше, ама не се сещам как се казваше. Изобщооо, егати и одисеята  Rolling Eyes
Да не говорим, че с ремонта сме посредата - още си нямаме дограми, а има и да се дооправят фуги, шпакловки, боя... #Crazy  #Crazy  #Crazy Щяло да стане всичко до края на другата седмица  Praynig  А аз какво - не мога нищо да свърша - нито да подреждам, нито нещата за бебка да изпера... Cry И от вчера съм една изнервена, че няма да ми стигне времето и само му повишавам тон на мъжа ми като реши да не се съгласява с мен  #Cussing out

По повод бабините диветини - не бъдете толкова предубедени за всичко. Аз лично си имам жив пример в семейството - брат който е лекуван с народна медицина - билкови бани, масажи с чисти продукти ( камфор, розово масло, мед ), компреси по главата, очите и гръбнака с квас+сини сливи, листа от зеле и др.  По този начин бяха излекувани ( не напълно, защото Петър Димков почина на втората година от лечението ) сътресение на мозъка, изкривяване на погледа, микроцефалия и детска церебрална парализа - някои от които предизвикани от лекарски грешки.
Няма да ви разказвам докъде стигна след лечението провеждано дълги години след това от лекарите в Медицинска академия.

Та по този повод в някои случаи билките са по-добрия вариант, поне според мен ( не визирам соленето, но някой беше писал за орехови листа, та затова...). Аз лично смятам да поръчам да ми направят и донесат в болницата отвара от смрадлика, ако успея да стигна до нормално вагинално раждане  Wink.

Хайде стига толкова, че пак стана дълго - то аз чета, чета пък като се разпиша и ... нямам  спиране Blush
Лека вечер на всички  и  love001

# 213
  • Асеновград
 newsm51 newsm51 newsm51 Ани-вашите мнения са ценни за мен!

НЯМА ДА Я СЛУШАМММ ТАЯ МОЯ СВЕКЪРВА!!
Отивам да ям   bouquet  bouquet   bouquet

# 214
Честит рожден ден на Петето   bouquet  bouquet
Да е жив и здрав и рожденника на Кали, много щастие и късмет да има в живота и да слушка мама и тате   bouquet  bouquet
Аз само попрочитам тея дни и нещо не ми се пише много, ама няма как да не ме възмути отношението на свекървите, дето се бъркат в отглеждането на НАШИТЕ деца  Naughty
Аз живея с моята, ама честно казано никога няма да позволя да ми се бъркат в отглеждането и възпитанието  Stop Както беше писал някой по-горе, който има такива мераци да си направи дете и да си го гледа както си иска.  Peace
Ама къде се изгубихте всички? Навън се поразхлади и май всички са на разходки  Joy Joy Joy

# 215
Ади, изкара ми акъла с тази вътрешноболнична инфекция в Шейново. Моля те дай повече инфо Praynig Praynig, че аз за там се глася.

# 216
Хич даже не се е разхладило. Вече не знам на мен ли нещо все ми е горещо вътрешно заради бременността или просто температурите наистина са много високи...  Thinking
Ади, стискам палци да свършите ремонта по-скоро!  Peace  Аз бойкотирах втория ни ремонт точно защото нервите ми няма да издържат до последния момент да се занимавам с майстори, а и физически не те знам как издържаш на напрежението. А за секциото, важното е бебка да е добре.
Честно казано, мен вече толкова ме е изнервила пустата му бременност, че вече ми е все едно как и къде ще раждам - само да е по-скоро. Дано не прозвучи егоистично, но тези 9 месеца вече ми се виждат като 9 години и в някои моменти чак плача от безсилие, защото се чувствам като затворник в нечие чуждо тяло на инвалид. По цели нощи не мога да се наместя, а като ставам по 5 пъти да пишкам вечер, ако не се подпра с две ръце на леглото, не мога даже да си надигна туловището от леглото. И т.н. и т.н. и т.н.
Уфф, напоследък май само мрънкам и се оплаквам, не ми обръщайте внимание.

# 217
Здравейте мами!
по повод това разглезват ли се децата от много гушкане, аз дъщеря ми я родих много млада, нямах никакво самочувствие и много слушах баби. Как децата не трябва да се разглезват. Досега имам угризения затова че съм я оставяла да плаче, че да се научи сама да заспива Cry Аз ревях от другата страна на врата, детето ревеше от другата Sad Със сина ми вече имах много по-голямо самочувствие, слушах инстикта си и такива неща не съм допускала. Кърмих си го до по-късно, режима беше много хлабав, да плаче не съм го оставяла. Кака му и досега си остана много по-нервна от него.
По повод това което е пуснала Басилиск, ще си позволя да пейстна нещо, което бях написала в друг подфорум. Бях споделила че съм получила новото издание на Спок (всъщност съавтора му, защото от Спок има съвсем малко) и как това ми е променило възгледите за някои неща. Попитаха ме какво ме е впечатлило и ето какво им написах аз:

Цугуми ме беше помолила да разкажа какво толкова ми е направило впечатление в книгата на д-р Спок, за която, пак да подчертая, Спок е допринесъл съвсем малко Mr. Green Той и без това е починал човека. Ами първо че намирам много практични съвети, съвсем съвременни, включително за продукти и цените им които се анмират сега на пазара. Примерно разбрах че мокрите кърпички за бебета не се препоръчват, защото имат химия в себе си и могат да предизвикат обриви на бебето, че няма смисъл да се купуват дрехи за 0-3 месеца, а може да се започне направо със следващия размер или от 6 месеца (ама това го прочетох късно Mr. Green) и т. н. Че бебето е свикнало на шум в утробата (шумът от кръвообръщението се равнявал на такъв от прахосмукачка) и че някои шумове могат да го успокоят (като шум от прахосмукачка например) и т. н. Абе много практични подробности, които и за мен, вече с  2 деца, са супер полезни.
Но кое ме накара много да се замисля още от самото начало. Пише как си гледат бебетата в традиционните общества. Майките държат бебетата плътно до себе си в разни приспособления от плат, те не стига че са гушнати в майките си през цялото време, ами и се люлеят, както в утробата. Когато майките им работят, на полето или другаде, бебетата пак са на тях. През нощта спят заедно с майките си. Тези бебета имат възможност да сучат от мама в секундата когато замрънкат. Бебетата не само чуват, но и усещат вибрациите по тялото на майките им когато говорят или пеят. И т. н. и т. н. В тези общества бебетата плачели по-малко и са много по-малко раздразнителни. В същото време съвременното западно общество е измислило какви ли не  изобретателни начини да постави дистанция между бебето и майката. И се дават примери. Като се започне от храненето с шише, което ги лишава от най-интимния момент на връзката им. Той казва че за нас изглежда естествено да поставим бебето в неподвижно легло, за предпочитане в тиха стая. Разполагаме с бебешки столчета, където бебето може да стои закопчано, така че няма нужда да бъде държано на ръце като се събуди. Дори има седалки за коли, които да бъдат поставени директно на количките, така че на родителите изобщо не им се налага да докоснат бебетата си Mr. Green Това е в противоречие с най-добрия лек за за всички болки, наранявания и тъга - добрата прегръдка. Бебето разцъфтява от човешкото докосване  (babies thrive on touch). Нуждата от физически контакт е силна и у бебето и у родителя му. Физическото докосване води до образуването на хормони в мозъка - и у бебето и у родителя - хормони, които увеличават чувството за отпускане и щастие  и намаляват болката. Когато на бебетата им боцкат петичките например за рутинните тестове на новороденото, те плачат много по-малко ако са притиснати кожа до кожа до майка им. И преждевременно родените бебета се развиват по-добре когато имат контакт кожа до кожа с родителите си всеки ден.

Та така момичета... Винаги съм си мислила че всичките тези лъскави играчки за бебета са чудесни, защото им отвличат вниманието и ти освобождават ръцете. Например онези, не знам как се казват, на които бебето като се сложи, може да скача колкото си иска. Но след като го прочетох това и го обсъдихме с таткото, мислим малко да се ограничим засега в купуването им. Защото има огромна разлика между това да скачаш на една безжизнена пружина и да скачаш на скута на мама или тати, да ги гледаш в същото време и да си се усмихвате, те така те насърчават, а ти им показваш гордо как можеш да си вдигаш и сваляш дупето Mr. Green Те ти приказват нежно, а ти им гукаш и също им казваш нещо Love Защото като стане бебето на 2 месеца ще може дълго да се залисва с висящите и пеещи неща над креватчето, ама дали няма да му е по-добре ако в това време мама го държи и тя му ги показва? Ние с мъжа ми сме много заети, но ще направим всичко възможно да има колкото може повече гушкане. Кенгурото вече е приготвено и таткото чака с нетърпение да излиза с бебчо на гърдите си. На мъжа ми освен да работи му се налага доста да чете - ами ще се намери начин докато чете бебчо да е сгушен до него. Ако трябва да избирам поддържането на изрядно чист дом и добрите грижи с много гушкате и индивидуално внимание за бебето, мисля че за второто за него ще е по-важно. И такива неща.
Желая лек ден на всички!
Eто за кое издание ви говоря:
http://www.amazon.com/Dr-Spocks-Baby-Child-Care/dp/0743476670

# 218
Здравейте момичета,

И аз забравих - добре дошла на новата мама!  Simple Smile

Аз бях 1 час на ходене. Мъжа сега спи пък на мене нещо не ми се ама няма какво да правя ще ходя да спя. (то докато писах и четох мина сумати време, да не помислите че съм ходила по нощите  Joy)

adi_san разбирам те напълно за ремонта, на мене ми беше много тежко, но приключи - и понеже бързахме да приключи направихме само най-необходимото, само дето леглото на бебо още го няма, но за това много не се притеснявам, защото ако мъжа не успее да "освежи" онова дето ни го дават и да го подреди в спалнята, мисля че мога да разчитам на братовчедка ми да изтичка и да ми купи едно ново, така си мисля де, самоуспокоявам се.

Клоран ми беше любимата козметика за коса, всъщност по-добро не можах да намеря за моята,  щом казват че и бебешката част е добра може да е вярно.

А много мразя такива "задължително", "така се прави" и разни такива неща в които хората са супер убедени като солта във водата или мазането на бебето със свинска мас, извинявам се предварително на тези които са си убедени.
И аз така в работата взех че попитах колегите като се разправяха - за кво се мажат бебетата с тая свинска мас и те като ме изгледаха като някво изкопаемо как може да не знам и аз ходих да питам майка ми мазала ли ме е - не е - и тя проста какво да я правиш.

katrin7 и аз ще ходя другата седмица ама хич не ми мина през акъла че може и да е за умъртвяване, надявам се да се смили щото съм бременна Simple Smile

Hexina аз пък не ми се смейте ама днес си мислех как ще свикна после да не съм вече бременна.

Чао ви и лека нощ и цунки и Hug

# 219
  • София
 newsm59 nbirthday на Петето и на малкия юнак на Кали, да са живи и здрави и много щастливи  bouquet
Аз за бабините диветини какви войни съм водила с майка ми и свеки ooooh! ooooh!
И за соленето, за мушкато в дупето при запек, за биберон натопен в мед и секакви други приумици #2gunfire #2gunfire #2gunfire
И да не повярваш, че и двете претендират да са интелигентни жени, вишистки newsm78, живеещи в 21 век #Crazy #Crazy #Crazy
Направо немам думе, бяхме стигнали до там, да крия буркана с мед и кутията със захар като идваше майка ми да гледа Кати. #Cussing out
Така че не им се давайте, кой знае с какви глупости и суеверия ще се опитат да ви залеят #2gunfire
Иначе и аз днес бяп на зъбар, така че Катринче, няма проблем с упойките те зъбарите си знаят
Мойта ми слага някаква без адреналин, мисля че само с лидокаин. Така че ако имаш болки, действай бързо преди да зараждаш, че и после едва ли ще ти остане време Grinning
Базилиск, мерси за откъса, много ме накара да се замисля. Сс Кати доста си промених мнението относно гледането на дете . И на мен ми пееха песента как от носене на ръце, щяла цял живот да ми виси на ръцете, да я оставя да поплаче да й се развиели дробовете и др. #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Но тя беше с такива зверски колики че само носенето  на ръце помагаше, а като минаха си заспиваше сама без рев и мрънкане и не държеше да я приспиваме на ръце.
Така че сега съм решила съвсем пък да не ги слушам бабетките Joy Joy
Лека нощ от мен  и честито на влезлите днес в деветката заедно с мен.  bouquet  bouquet

# 220
Никакво солене - демек добавяне на сол във водата  Naughty наскоро спорих дълго с едни бъдещи баби за слагането на сол във водата и им казах, че ако ми обяснят смисъла и ползата от добавянето на солта - и аз ще го правя  Crossing Arms обаче те така и не успяха  Joy ... щото ги надприказвах ъф корс  Joy

Моми4ета, не се отнасяйте 4ак толкова презрително към "бабините деветини"...4е има големи глупости има, но пове4ето неща си имат здрава физиологи4на основа, ако помисли 4овек (и ако има нужните познания за да си даде сметка за какво става въпрос).

Соленето на водата за къпане, например, не е нищо друго освен първобитния вариянт на приготвянето на 0.9% NaCl. За неосведомените - това е изотони4ен физиологи4ен разтвор - не дразни лигавицата на носа, о4ите и т.н. т.е. според мен е вероятно едно бебе да пла4е дале4 по-малко, ако го къпете с физиологи4ен разтвор вместо с 4иста вода. Не забравяйте, 4е едно време по4ти не са ползвали повърхностно активни вещества за да къпят малките и самата вода е била основният дразнител...

Последна редакция: нд, 19 авг 2007, 06:31 от Nanny Ogg

# 221
  • морето и сините вълни :)
уффф от 6 часа съм се излюпила...

аз пак първа кукундрела Crazy
Ама понеже вчера вечерта ме лепнаха едни контракции без болка де,но достатъчно ми беше да ми се стяга корема през 5 мин.чуствах се дискомфортно,взех да се притеснявам за бебето,да не му стане нещо с тея контракции..абе изпуши ми главата ooooh! ooooh!И цяла нощ все си пипам тумбата дали бебока шава Sick
Вече ще откача направо,искам да идва това секцио че се притеснявам за бебчето...

galia2007-това пък с биберона и меда е абсолютно противопоказно,не трябва да се дава мед на дете под година и половина даже и май 2-годишно

абе не се връзвайте на такива глупости #Cussing out

adi_san --ааа виж за билковите неща нищо не сме казали Naughty,аз си ги признавам тях,то по принцип всяка жена е хубаво да си прави промивка със смрадлика отдолу така че аз за тези неща съм навитак и ги ползвам.Даже крема ми против стрии е изцяло на билкова основа с Невен и пчелно млечице..

айде лек ден на всички Peace

Ейййй значи на Людмила не и прекараха интернет..а хем обеща  Crossing Arms

# 222
Айде и аз с първите пилци тоз път да се разпиша  Simple Smile
Аз още от 5 съм се ококорила, че мъжа тръгна за риба, ама не ми се ставаше още от леглото  Simple Smile

Тиарче, за съжаление не мога да дам повече инфо относно инфекцията в Шейново. Мойта доки само това ми каза и че заради това не можела тя да ме изражда. Може би е добре да се обадиш на твоя лекар и да попиташ, за да си решиш какво да правиш. Но мойта направо ми даде направление за втора градска, все пак не ми се вярва да не иска да ми вземе парите, а ей така да ме препраща на колега.
Хексинче, munkamm , ако знаете от колко време го гласим тоя ремонт... Ама на мъжа ми му се струпаха и сумати други неща, та го почнахме преди 10-тина дни. Той и изобщо не беше предвиден да е толкова голям, ама като се замислихме, че и на половина да го направим (затваряме и двете тераси, вместо едната, която беше остъклена ) нито ще ни излезе кой знае колко по-евтино, нито пък мизерията ще е по малка и решихме да действаме. То проблема е в дограмата. Нали през лятото всички ги сменяват и изработката отнема повече време. Моля се да стане другата седмица, че иначе трябва да се пренеса при свеки да пера и да гладя, а те живеят на 5 етаж без асансьор  #Crazy

Съгласна съм с Nanny Ogg, че за всяко нещо си има логично обяснение. Ами я си помислете наште баби и прабаби с какво са си къпали децата, дали са имали възможност да си направят сапун или да си купят; дали са знаели какво представлява олиото ( да не говорим за разни там кремчета ). И все пак са мислели донякъде логично, че на бебешката кожа трябва се прави по някакъв начин овлажняване, дезинфекция и т.н., и са ползвали каквото имат - билкови бани, солена вода и свинска мас  Wink.
И пак ако се замислите, откъде на учените им хрумват идеите че еди кой си препарат или козметика трябва да съдържа еди какви си съставки. Ами изучавали са свойствата на билките, след това на елементите от Менделеевата таблица и са сравнявали. При производството на медикаменти се завишават дозите на "полезните" съставки и ето защо се излекуваме по-бързо като пием хапчета, само дето никой не се замисля какво трябва да преработват бъбреците ни...  Да не говорим пък какъв въздух дишаме и каква вода пием ( би трябвало всички да знаем че не е полезно да се пие само минерална вода )
Много се надявам да не ми се сърдите, но повечето от мамите тук са млади и като че ли се опитват просто да си отстояват правото за взимане на независими решения ( в което няма нищо лошо, и аз мразя да ми се налагат мнения ), вместо да поразсъждават логично. Защото като се замислим малко, може да преценим че не е нужно да изпадаме в паника че сме смръкнали малко камфор от инхалатора за запушен нос, при положение че въздуха дето го дишаме е в пъти по-отровен. Както и да е. Май ще стана досадна, затова спирам  Stop

Катринче, гледам че си записана за втора градска че ще раждаш. При кой ще си там и моля, дай малко инфо какво искат да се носи, за цени и т.н.

Започнаха да ми раздават ритници  Simple Smile, значи е време за хапване.
Хубав ден ви желая и обещавам да не ви тормозя вече по гореизписаното - ма то на мене май в писането ми избиват хормоните  Thinking И искрено се надявам да не съм обидила някой  Praynig

# 223
Това, което е постнала hereuse, ме подсети за нещо, дето все се каня да ви го разказвам и забравям. Тя и Саморасличето май беше с мене като се запознахме с едно детенце на 2 години и баба му, живеещи в Германия. Тя каза, че детето било родено в 5-ия месец и по чудо са го спасили. То си изглеждаше супер нормално, само движенията му бяха като на малко по-малко, като на скоро проходило дете. Та тази баба разказа, че в България такова дете щеше направо да отиде с извинение "в кошчето за боклук" и в графата аборт, но в Германия го спасили, като го давали на майка му и баща му да го носят всеки ден кожа-до-кожа, завързано към гърдите им - това е така нарачената kangaroo care, която много се препоръчва от специалистите в последното време, но тука при нас недоносените деца майките не могат дори да си ги видят, а камо ли да ги събличат голи и да ги носят прилепени на гърдите си. А то е доказано, че този контакт им подобрява на дечицата кръвообращението, дишането, сърдечната дейност, контрола върху телесната температура и т.н., успокоява ги, облекчава им болките и още кой знае колко положителни ефекти има.
Така че и за доносените деца има положително действие носенето, то си е нормалното нещо за човешкото бебе, това за което еволюцията го е подготвила, така да се каже му е вградила това очакване в тялото и то се ражда да бъде гушкано и носено. heureuse много добре го е написала.
А за вътреболничната инфекция в Шейново много ме учудихте, щото то си има там стафилококи от десетилетия - най-редовно ги изписват бебетата с такива инфекции. Не че по другите болници няма де, но Шейново е прословуто - още мъжа ми преди близо 40 години са го изписали с такава инфекция от там. За пръв път чувам това да се изтъква като причина някой да не ражда там, макар че личното ми мнение е, че по каквато и причина да се откажете от тази болница, все добре ще направите.
За билковите отвари съм съгласна, че могат да бъдат много полезно нещо - под смъртоносни бабини деветини имах предвид директно солене на бебето по кожата му.

# 224
basilisk, ми то е толкова близо до ума че едва ли някоя от нас ще разреши да и солят по този начин детето, да не говорим че някой беше споменал и за рязане на гръбчето, че да изтечала "мръсната" кръв.  То това не би било малоумие ами направо идиотщина - и от страна на този дето го предлага, пък и на този дето би го приел.
На мен май напоследък ми избиват хормоните и просто се дразня като чета понякога какво се пише без да се влага малко логична мисъл, та затова писах толкоз по въпроса. Бях решила да си трая, ама ето пак  Confused ...
Като го няма мъжа ми да ме контролира да не седя толкоз време пред компютъра...

Общи условия

Активация на акаунт