Отговори
# 225
Ми аз под "ще си солите ли бебетата?" тва разбирам - сори ако го приемам твърде буквално. Мисля, че човек когато се съгласява да прилага някаква процедура върху бебето си, независимо дали назначена от лекар или препоръчана от баби или народна медицина, трябва да знае какъв е смисълът от нея, какъв е желаният ефект и как ще се получи. А не да се прави защото някой е казал че така трябва.
Между другото мазането с мас според мен е за предпочитане пред доста от бебешката козметика, аз познавам и съвсем съвременни жени, които са си мазали децата с мас. А за домашния сапун да не говорим - купувам си го дори от бабите, които продават на пазара, да имам малко повече време, бих си го направила даже. Бих предпочела растително масло, ама ако прасето е домашно и се знае кво е яло, маста си е супер даже.

# 226
basilisk, ето сега след този ти пост ми е много интересно какви отзиви ще има от мамите, по повод ползването на домашния сапун и маста  Simple Smile
Аз по принцип много ти се кефя всеки път като даваш информация, защото е обоснована, а не пишеш просто ей така.
Някакси не приемам изрази от сорта - " Ми щото така!". И съм решила на мойто дете да му обяснявам всичко възможно най-подробно и по начин че да може да разбере какво му говоря и най-важното защо това трябва или е така.

# 227
Nanny Ogg, може да имаш някакво по-научно обяснение за сол+вода /за разлика от всички, които са го прилагали пък не знаят защо/, но аз лично ще се въздържа да къпя новороденото си бебе в "изотони4ен физиологи4ен разтвор"  Rolling Eyes. Мисля, че има време и за този вид разтвор в по-късна възраст /особено морето  Mr. Green/, но като начало при току-що роденото ми няма да го приложа  Simple Smile все пак това си е мое мнение, който иска - да си прави обратното  Hug а за мазането с мас и миенето и прането с "правен" сапун - също не бих го практикувала, че миризмата нещо не ми понася, но който си ги харесва и може да ги понася - това все пак ще е страхотно, защото ще спести сума ти пари от козметики  Hug В крайна сметка всеки сам решава как да отглежда и да възпитава децата и не е редно тук да си налагаме мненията, а всяка мама има право на избор и решенията си ги взема сама  Hug Hug
Ани,  на Себамед взех - миещото блокче /сапунче/, бебешкото олио, бейби боди милк, бебешка пяна за баня /която май ще ми е излишна, ама я взех,  ще я добавям във водата, когато не се мием с друго/, сега мисля да взема и детския шампоан - чилдрен шампоан /става за тяло и коса/ . И това е ... Септември и октомври ще почна с млякото за тяло, а в зимните месеци - олиото  Peace Олиото го пробвах - след минути кожата стоеше като "естествена" - беше попило и нямаше никакъв мирис, та затова ми хареса мнооого  Hug примерни цени - http://papagal.net/index.php?main_page=index&cPath=10_122 като сравниш милилитри и цена - идват по-скъпи от останалата бебешка козметика ...

# 228
Миризмата на правения сапун зависи от това как ще го направиш. Аз си купувам сега един френски сапун с абсолютно същото съдържание като правения, но от зехтин или палмово масло вместо мас. Няма мирис, тоест е горе-долу същият като домашния. Кубче със страна 10 см струва 8.50 - кой разбира тук се спира! Това е за мен, не за бебето. Толкова струва да няма натриев лаурил сулфат в сапуна  Wink

# 229
Миризмата на правения сапун зависи от това как ще го направиш. Аз си купувам сега един френски сапун с абсолютно същото съдържание като правения, но от зехтин или палмово масло вместо мас. Няма мирис, тоест е горе-долу същият като домашния. Кубче със страна 10 см струва 8.50 - кой разбира тук се спира! Това е за мен, не за бебето. Толкова струва да няма натриев лаурил сулфат в сапуна  Wink

Емиии доста по-различен му е състава на френския и съвсем вече не е като домашния ...  Rolling Eyes /освен по това, че нямал мирис, ама домашния си мирише яко на такъв/. В основата на домашния си е свинската масчица + още няколко нещица Hug сори ,ама аз кат не разбирам, не се спирам  Joy

# 230
Мазането с мас не ме кефи нещо и не съм го правила на моето дете (макар че мама си призна, че аз и брат ми само с мас сме мазани, такава мазнинка е имало едно време, та за това). Другото, което съм чувала да правят, но не приемам е яйцето във водичката за къпане... Сол също не бих прибавила. Виж за "домашния" сапун имам абсолютно положително отношение. За моята баба правенето на сапун беше ритуал и според мен много добре и се получаваше. Когато съм прала бебешки неща на ръка само с такъв сапун съм го правила и не мисля, че е миришело лошо. Някак бях свикнала бебешките неща да ми миришат точно така. И все пак мисля, че тя си добавяше нещичко за аромата. Сега милата е много възрастна, иска и се да помогне с нещо за бъдещото бебе и се беше сетила и тя за сапуна, ама няма вече сили и възможност да го прави, така че едва ли ще използвам отново някога "бабиния сапун" за пране. Чак се разнежих като пиша това, че много си я обичам тая баба и ми е мъчно да я гледам така безпомощна като знам каква силна и енергична жена беше само допреди няколко години.

Присъединявам се кам питането на Ади Сан за Втора градска.

# 231
Емиии доста по-различен му е състава на френския и съвсем вече не е като домашния ...

Ами не е - точно затова го купувам, щото чета и е същия състав кажи речи, тоест няма нищо излишно, само дето маста е заменена със зехтин или кокосова масло. Супер прилича на домашен, даже мъжът ми точно заради това не го харесва, а аз точно пък затова смятам че супер. Мен ме кефи и домашният как мирише - чистичко и семпло. По принцип добрият домашен (и всякакъв друг) сапун трябва да е балансиран, тоест да има хармония между мазнината и основата и тогава няма да смърди много на животинска миризма и да оставя наслагвания по прането примерно. Но ако е направен както с добра пропорция, е върхът, майсторлък си трябва, както с всяко друго нещо.
А за мазането - мисля да мажа със зехтин, но маста е по-добра от петролните деривати иначе, щото то от това е направено бебешкото олио - течен парафин.
Както и да е - всеки решава, на Себамед май не са лоши продуктите, гледам че имат малко съставки и сигурно и не са много миризливи и те.

# 232
vesela_123 , тук всички споделят, а не си налагат мненията - във виртуалното пространство просто няма как  Wink. Естествено, че всеки си взима решенията, но това не значи че не трябва да сме отворени и към други алтернативи, дори и да не ги приемаме - просто за обща култура  Peace
И аз не понасям миризмата на домашния сапун, поне на тези които съм имала възможност да помириша ( мойто семейство никога не е правило ). Мойта кума се къпе изключително с такъв и няма косопад, пърхут, алергии и т.н. А на един от най-добрите ни семейни приятели майка му е химичка и правеше такъв домашен сапун, че не можеше да каже човек че е домашен - абсолютно бял и слагаше в него ароматни масла. За съжаление вече няма кой да им отглежда прасенца и не правят иначе бих пробвала Simple Smile
А и между другото - педиатрите препоръчват почистването на нослетата на бебетата да се прави след като са капнати 2-3 капки физиологичен разтвор във всяка ноздра  Wink

basilisk, случайно да имаш някакво инфо за нещата дето съм пуснала по-долу линкове за тях. Много ще съм ти благодарна, ако изровиш нещо  Hug
http://family-bg.com/prX_2014.htm
http://family-bg.com/prX_2274.htm

# 233
  • морето и сините вълни :)
Извинете ме но относно и домашните сапуни съм скептично настроена особенно за новородено дете..все пак като се приготвя сапуна  в него се слага сода Каустик..така че  аз лично не бих го ползвала никога за дете

веселче,ама ти ко са уля с таз козметика на себамед бе..напраууу ма уби.Аз мисля смао да си взема олиото и сапунчето...а по нататък ще му мисля.Ти си взела всичките неща направо.

По нататък може да си взема вместо сапунчето измиващия гел.Инъче кремове и лосиони аз не мисля да вземам.Един БОЧКО ще ми свърши работа Peace

поне аз така си мисля де newsm78

# 234
Аз съм била бебе гледано по бабешките методи на село, мазана със свинска мас, къпана във вода вкоято са слагани пресни трици в тензухче, за да не се подсичам и дрешките ми са прани на ръка с домашен сапун, само че аз не бих гледала детето си по тоя начин едно че отнема страшно много време, за да се приготвят всички тези неща и второ аз също не бих могла да понеса миризмата им и беба да ми мирише на това, а и си има козметики които са прекрасни и вършат чудесна работа, а и истината е че колкото и да се стараем не можем да отгледаме децата си по перфектния природосъобразен начин на живот по който ни се иска на всички да живеем, просто защото би трябвало в такъв случай да се качим някъде високо в планината и да си отглеждаме всичко сами а и тогава не е гаранция че един обилен киселинен дъжд няма да провали цялата работа, въпроса е да се придържаме максимално до чистите продукти и да се стараем максимално да помагаме за опазването на околната среда.

# 235
Ади,
За помпата - изглежда готино, ама малко скъпичко - може би може същото да се направи с подръчни средства или някое евтино маркуче за система от аптеката. Иначе има си и бебешки аспираторчета за нос които стават и са по-малки и евтини. Ама не е лоша иначе де, струва ми се ок. Само тези филтри малко са ми тинтири-минтири - да не ти влязат сополите на бебето в устата  Mr. Green
А олиото, щом има Еcocert е супер, много става, това си е биокозметика. Аз лично ще се придържам ксигурно към биозехтина, щото по на сметка, но ако реша че искам нещо друго, био олиото дето си открила си е супер. Има ли и други бебешки био продукти на тази фирма?
Ани,
Бе то без основа не може да направиш сапун, нито твърд, нито течен, всичките имат. Едно време като не е имало химия, са го правели с пепелява вода от дървесна пепел, която съдържа калиева основа. Ама основата при правенето на сапуна се преобразува и не би трябвало да я има в крайния продукт, поне ако е добра пропорцията.
въпроса е да се придържаме максимално до чистите продукти и да се стараем максимално да помагаме за опазването на околната среда.
Ей за това съм супер съгласна!  Peace

# 236
  • морето и сините вълни :)
Момичета имате много поздрави от Людмила...звънна ми преди малко,разбрала е че ще раждам тази седмиуца Mr. Green Mr. Green
Каза че чакат тази седмица да пуснат интернета във тях,прати спецялни поздрави на ПЕТЕТО за бебчето.

и много прегръдки от нея..  bouquet  bouquet
Скоро ще  се включи пак,смао да прекарат нета

# 237
веселче,ама ти ко са уля с таз козметика на себамед бе..напраууу ма уби.Аз мисля смао да си взема олиото и сапунчето...а по нататък ще му мисля.Ти си взела всичките неща направо.
По нататък може да си взема вместо сапунчето измиващия гел.Инъче кремове и лосиони аз не мисля да вземам.Един БОЧКО ще ми свърши работа Peace

Ани,  направо си се улях  Rolling Eyes ма те тва беше, щото като видях цялата серия, та не знаех кво да взема  Wink ама все ще да ги измажем  Mr. Green а иначе за подсичане - имало някакъв обикновен цинков крем в аптеките, който вършел страхотна работа ...  newsm78 ама за него още не съм питала по аптеките  newsm78

Аз съм била бебе гледано по бабешките методи на село, мазана със свинска мас, къпана във вода вкоято са слагани пресни трици в тензухче, за да не се подсичам и дрешките ми са прани на ръка с домашен сапун...

Чери, то всички сме гледани по тоя начин, щото просто не е имало никакви мазила, сапуни и козметики  Peace тва са имали хората  Peace

Ани, поздрави на Люсито и да се появява по-бързо тука   bouquet

# 238
Калина патерици честит рожден ден на Дани,да ви е жив и здрав,все така жилав и съвсем мъничко по-кротък,да те слуша и радва и да стане най-добрия батко на света.
Аз да кажа,че вчера за първи път разбрах що е то контракция и има ли тя почва в моето тяло:))Много се шашнах-баяха четири-много остри и дърпащи силно долу-имах чувството,че бебето ще изпадне,после ми се стегна тумбака,а бебчо започна да се мята зверски-не знаех къде съм направо.Явно на милото му дойдоха в повечко емоциите на мама-бях на празник на града,беше мноооого  шумно и имаше ужасно много хора.Мъжлето го притесних и си мислехме,че може да не откарам ноща в бременно състояние,но всичко размина.Днес ще си кротувам вкъщи,въпреки,че има още много интересни занимания и събития из града.Малко изпрах и сега ще помързелувам.   Поздрави и много приятен ден за всички ви

# 239
Eха, зачезнах за няколко дни, а каква новина ме посрещна само.  Shocked

Пете, радвам се с теб за прекрасното момче  4uu newsm32, което вече гушкаш и което е осмислило дните на теб и съпруга ти newsm51.   bigdance2Нямам търпение да разкажеш от първо лице какво си усетила и преживяла. Толкова е трогателно, че точно ти - нашето талисманче поведе отбора. Вярвам, че това е прекрасен знак за всички ни....

Базилиск 10х за откъса - много точно съвпада с моето схващане, че трябва повече да се доверявам на инстинкта си. Исках да те питам още нещо - по колко пъти на ден взимаш пробиотика? На кутията няма описание как да се приема...

Аз си пуснах кръв и урина и пак имам доста високо РУЕ....Ще питам пак в понеделник на ж.к. дали 73 утайка на кръвта е нормална за бременни....Вие какво сте чували по темата? Rolling Eyes

И още един въпрос - трябва ли второ изследване за Весерман и СПИН?  ThinkingЩе си искам и втори път микробиология....

От вчера, след доста разходка, нещо взе да ми опъва някво сухожилие на левия крак....сигурно бебчо нещо ми притиска с главата, нали е главично разположен.

Аз още не съм решила как ще раждам, надявам се до края на тази седмица да си имам становище от офталмолог и тогава ще стане ясно, дали ще се сбъдне желанието ми за нормално появяване на бебчо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт