Как приемате идеята за прераждането?

• 46 540
  • 1 221
  •   1
Отговори
# 180
Представете си, че земята е едно голямо училище. Малко по различно от пълен интернат, със свои собствени закони, съобразени с условията.
Представете си, че целта не е да се учи лесно, а качествено. Няма смисъл да запомняш грешките си и да се стремиш да ги избягваш. Много по добре е подсъзнателно да не ги правиш. Още повече когато вече не си в училище, и условията са съвсем различни, от тези в училището.
За преминаването в по горен клас, обикновено се изисква някакъв минимум от знания, възможности и опит, и който ги няма - повтаря, докато ги получи. Времето няма никакво значение, важно е качеството. Стоенето в един и същи клас има граници, след които се натрупва толкова много рутина, която пречи на ученето. Затова с започването на следващия клас е по добре да остане само подсъзнателното, другото само пречи на обучението.
Как е създадено това училище ?
Вероятно 99,9% е създадена от природата, и само 0,1% е направена така, че да отговаря на минимума изисквания за притежаване на съзнание. Да приемем, че това са няколкото хромозома, които го правят възможно.
Възможно ли е да има и други училища?
Напълно е възможно, дори е вероятно има обмяна на ученици, когато преминават в по горен клас, или повтарят доста.

Нямам намерение да посочвам произхода на това мнение, само ще посоча началото "Представете си"

# 181
А за тази теория какво мислите:

"По своята същност Човекът е Божествен. Той е произлязьл от Бога и носи част от Него. В този смисъл Бог е сборно понятие -Бог е всичко, защото е Мирозданието Той присъства във всичко Когато търсите Бог, огледайте се - Той е навсякъде около вас; Той е в цялата Природа; той е във всеки Човек. Независимо дали искате, или не - Бог присъства във вас самите и във всичко около вас. От Бог не можете да избягате, защото Той е навред Това. че не вярвате в Него, не пречи Той да е във вас и във всичко около вас.
Смисълът на Мирозданието е закодиран във всяка прашинка, във всичко съществуващо, но най-вече в Човека.
Божественият код е във всяка човешка клетка. Вие може да не знаете това в този живот и да не се интересувате от този код. но това не омаловажава неговата роля и значение.
Фактът, че съществувате, сам по себе си е знаменателен. Не бихте могли да съществувате, ако във вас не е Божественият код. Не можете да съществувате отделно. Вие сте част от Цялото, а Цялото е Бог."
Веднага мога да сложа едно НЕ пред всеки глагол и пак ще има смисъл и логика напиосаното по-горе.
Например: По своята същност Човекът не е Божествен. Той не е произлязъл от Бога и не носи част от Него.... Можете да съществувате отделно...
Съществената разлика ще е,че от утвърдителните изречения може да се построи умозаключение, правилно и логически издържано, докато с простите отрицателни съжсения няма как по законите на формалната логика да достигнеш до закономерен извод. Просто такива са правилата. Така че вместо да се занимаваме с безсмислени есктраполации, да продължим с дискусията по същество. Peace
Не критикувайте Фиорела, провокацията й е чрез текст, а това означава, че тя е видяла проблем в този текст и ни го предлага. Да я уважим!
eilmedia, много добро сравнение  bouquet

Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 16:14 от averbod

# 182
  • на село
Темата доста е набъбнала и доста се е задълбочила, но аз ще си отговоря директно на това, което се пита  Simple Smile- Да, вярвам, не мога да приема, че със смъртта всичко свършва.
След като почина татко все по -силно се надявам, че това не е краят и ще има пак ...

# 183
По темата с вярата в прераждането.....люшкам се.
Тъй като си падам малко атеист,следователно и не вярвам в задгробните битиета и небитиета.
От друга страна теорията,че материята не се губи,а само се трансформира от едно състояние в друго ми звучи много логично. Thinking

Обаче ,доколкото разбрах,прераждането(ако го има) е с наказателно-назидателна цел.
Господ ли,някакъв висш разум ли си имат НК,където въпросното прераждане е един вид принудителен труд,който трябва да положим върху себе си в следващия си живот newsm78

# 184
  • Linz

От друга страна теорията,че материята не се губи,а само се трансформира от едно състояние в друго ми звучи много логично. Thinking

То това е нещо повече от теория... Никой не го оспорва- нито вяраващ, нито атеист.
А това с НК и на мен ми е интересно... как се раздава това правосъдие, кой следи всичко- та дори и подбудите ни за някакво действие или бездействие Thinking

# 185
А за тази теория какво мислите:

"По своята същност Човекът е Божествен. Той е произлязьл от Бога и носи част от Него. В този смисъл Бог е сборно понятие -Бог е всичко, защото е Мирозданието Той присъства във всичко Когато търсите Бог, огледайте се - Той е навсякъде около вас; Той е в цялата Природа; той е във всеки Човек. Независимо дали искате, или не - Бог присъства във вас самите и във всичко около вас. От Бог не можете да избягате, защото Той е навред Това. че не вярвате в Него, не пречи Той да е във вас и във всичко около вас.
Смисълът на Мирозданието е закодиран във всяка прашинка, във всичко съществуващо, но най-вече в Човека.
Божественият код е във всяка човешка клетка. Вие може да не знаете това в този живот и да не се интересувате от този код. но това не омаловажава неговата роля и значение.
Фактът, че съществувате, сам по себе си е знаменателен. Не бихте могли да съществувате, ако във вас не е Божественият код. Не можете да съществувате отделно. Вие сте част от Цялото, а Цялото е Бог."
Веднага мога да сложа едно НЕ пред всеки глагол и пак ще има смисъл и логика напиосаното по-горе.
Например: По своята същност Човекът не е Божествен. Той не е произлязъл от Бога и не носи част от Него.... Можете да съществувате отделно...
Съществената разлика ще е,че от утвърдителните изречения може да се построи умозаключение, правилно и логически издържано, докато с простите отрицателни съжсения няма как по законите на формалната логика да достигнеш до закономерен извод. Просто такива са правилата. Така че вместо да се занимаваме с безсмислени есктраполации, да продължим с дискусията по същество. Peace
Не критикувайте Фиорела, провокацията й е чрез текст, а това означава, че тя е видяла проблем в този текст и ни го предлага. Да я уважим!
eilmedia, много добро сравнение  bouquet
  Благодаря  smile3525

# 186
По темата с вярата в прераждането.....люшкам се.
Тъй като си падам малко атеист,следователно и не вярвам в задгробните битиета и небитиета.

Обаче ,доколкото разбрах,прераждането(ако го има) е с наказателно-назидателна цел.
Господ ли,някакъв висш разум ли си имат НК,където въпросното прераждане е един вид принудителен труд,който трябва да положим върху себе си в следващия си живот newsm78
Не става дума за наказателно-съзидателна цел - само съзидателна и зависи ЕДИНСТВЕНО ОТ ТЕБ! По-скоро е вид самоосъзнаване, но "разтеглено" отвъд времето и пространството. Ще поясня малко по-подробно, доколкото е възможно. Времево-пространственото измерение "рамкира" материалния свят .Тъй като виждам, че не ви е чужда темата за връзката между материя и енергия, т.е. - всичко е енергия в различни равнища, приемете, че минаваме в различни състояния, но това, което преминава е от порядйка на невещственото съзнание, но отвъд субективния Аз.Нещо като колективен Дух или Вселенска и световна Душа ипр. Както казва Платон, ние нищо не научаваме тук и сега, на земята. Неговата теория на познанието е теория на спомнянето. Преди да се въплъти в тяла Душата пребивава в истинния свят - света на идеите. Там са Истината, Доброто, Красотата, Справедливостта, Добродетелта, Мъдростта, Умереността, Мъжеството и пр. Душата, като част от този свят носи в себе си цялото познание, но като се въплъти в тяло, го забравя, защото изведнъж се оказва ограничена от телесността. Тук, в това сгъстено състояние Душата е изправена пред провокацията да си "спомни" и за Доброто, и за Истината, и за Красотата и Справедливостта. Да си спомни за правилното живеене -умерено, без насилие, с Любов. Ако не успее в този си живот, следващия път възможността за самоосъзнаване пак е налице. Подпомага ни Културата на цялото човечество за хилядолетия - всички духовни учения, които не са случайни. Как в нашия несъвършен и тленен свят, където всичко се ражда и умира, възникват идеите за съвършенството и безкрайната Любов. Както казва Анселм от Кентърбъри/по спомени/ - в съзнанието ни всичко е отражение на съществуващото. Щом имаме идеята за Бог, то той съществува. "Идеята за съвършеното не може да бъде отделена от идеята за неговото съществуване." Нарича се прочутото онтологическо доказателство за съществуването на Бог. Темата не е точно за Бог. Бог аз наричам всеобхватността на разумното Битие. Така че всичко е в наша власт. РАЖДАМЕ СЕ СЪС СПОСОБНОСТТА ДА СИ СПОМНЯМЕ И САМООСЪЗНАВАМЕ. По това сме различни от останалия жив свят. Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 19:52 от averbod

# 187
Има души, които е опасно да се прераждат

По този начин, вероятно, бихме лишили опасните души от шанса да се поправят.
От друга страна обаче, това изречение изцяло объяснява, защо смъртните присъди е по-добре да се заменят с доживотни.  Peace

# 188
Вярвам от съвсем малка. Не, не вярвам, знам го! Peace

П.П.Сега започнах да чета темата и виждам , че не съм сама с този отговор. Heart Eyes

# 189
  • Ямбол

Сега зпочнах да чета темата и виждам , че не съм сама с този отговор. Heart Eyes

Не е честно пък Crossing Arms И аз искам да знам, и аз искам да съм толкова убедена.
Чери, ще ми прошепнеш ли на ушенце откъде и как да разбера и аз?

# 190
По този начин, вероятно, бихме лишили опасните души от шанса да се поправят.
От друга страна обаче, това изречение изцяло объяснява, защо смъртните присъди е по-добре да се заменят с доживотни.  Peace

П.П.Сега започнах да чета темата и виждам , че не съм сама с този отговор. Heart Eyes
[/quote]
Благодаря ви, това ми е ДОСТАТЪЧНО!
А на останалите?! Simple Smile

# 191
Има прераждане и на мен са ми дадени и доказателства (за съжаление не са материални).
Но нали разбираш, че ако ги публикувам тук ще ме изкарат или лъжкиня или луда.
Прочети книгата на Хр. Нанев "Прозрения - Свръх феноменът Слава Севрюкова". Там е обяснено доста добре кой как се преражда и защо му се пада такава карма в този живот.
За нея Ванга е казала, че е на много по-високо духовно ниво от нея.

# 192

Някой спомня ли си първата си мисъл?
Аз да, макар че не беше точно мисъл в истиския смисъл на думата, а някакво усещане, по точно чувство.
С думи беше нещо от рода на : Много е неприятно, но пак трябва да се грижа за тяло.
Имам и други спомени, но не са по темата.

# 193
Т.е аз питам конкретно за идеята за прераждането - човек да идва отново и отново, да се учи и да поправя старите грешки
I az това имах предвид

И, третото за което бях питал: дали това е просто вяра, безкритична, неосъзната част от светогледа ви или е нещо, което реално оказва влияние на вашите решения и действия?! Едва ли имате нужда от пример..
Не съм се замисляла. Като действам по определен начин, го правя, защото смятам, че така трябва, а не защото ще науча някакъв урок(а може би става неосъзнато, не знам..) или ако не постъпя еди  как-си ще отида в ада (тази идея пък никога не ми е близка май. Опитах се да я прегърна за определено време, но не става и не става..)

Последна редакция: нд, 19 авг 2007, 01:53 от ЧерешОвка

# 194

Сега зпочнах да чета темата и виждам , че не съм сама с този отговор. Heart Eyes

Не е честно пък Crossing Arms И аз искам да знам, и аз искам да съм толкова убедена.
Чери, ще ми прошепнеш ли на ушенце откъде и как да разбера и аз?
И защо? Субективно е. Или обективно?.. Може и двете да се озовем при казана  някой ден. Онзи казан или другия с черешовката. Hug

Общи условия

Активация на акаунт