Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза!

• 72 397
  • 1 749
  •   1
Отговори
# 285
Deepinside и Холограма,много ви благодаря...
Харесва ми темата. Тя е само повод да "разпозная" съмишленици...
Няма значение точно за какво си говорим, ТО витае около нас...

Story, приятно ми е и на мен.

Но, въпреки всичко, аз не вярвам в прераждането.

Смятам, че сътворението (поне на човека) е доста логично и вероятно събитие.
Както възкръсването. Мисля, че то е възможно и ще бъде по силите на самия човек, ако "краят на света" все пак не го изпревари.

Всъщност ще стане както е писано - ще има "спасение" (възстановяване) на отговарящи на някакви критерии индивидуални геноми, заедно с информацията за техния отминал живот, независимо кой ще го направи - достатъчно еволюирали хора, или достатъчно "честни" и силни (за да спазят обещанието си в писанията) представители на разума, който ни е създал.

Мисля, че освен тази по-висша... сила, която ни е създала такива, каквито първоначално сме били, има и други, съизмерими по възможностите й, сили, заради които сме такива, каквито сме сега...

Но най-вече мисля, че всичко си има логично обяснение. Няма как човек дори да помисля за нещо, на което не би могъл да знае отговора. Ако беше неспособен да си отговори на нещо, не би могъл да формулира какъвто и да е въпрос за това нещо...

С две думи - Библията ми звучи правдоподобно, но имам проблеми с чистата вяра.
Човекът винаги ще иска доказателства. Ако ще заради онази "ябълка" да е, така е.
И, естествено, хич не знам, как това ще се промени. 

# 286

Всъщност ще стане както е писано - ще има "спасение" (възстановяване) на отговарящи на някакви критерии индивидуални геноми, заедно с информацията за техния отминал живот...

Всъщност - надявам се.

И казвам "геном" съвсем условно. Защото това, което означава тази думичка засега, може да е свързано единствено и само с работата на материалното тяло, без тъждествена връзка с неговото съзнание.

# 287
Някои отдавна вече са я чели (напр. преди 20-ина години).
Но ще дам отпратка за нея - може би най-известната популярна книга за пространството и времето. Много приятна за четене "книга за Бога ... или може би за липсата на Бог", както е според въведението:

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ВРЕМЕТО (от големия взрив до черните дупки)/ Стивън Хокинг
http://sf.bgway.com/autors/h/Stephen_Hocking/Time.htm

(ако, разбира се, не откриете неговата "По-кратка история на времето"):

# 288
Добро начало на новата седмица.

"Добро начало" ~ като, че ли казваш: "Едно"   Hug  Едно и Ричард Бах /за изтегляне - http://www.izvorite.com/downloud/downloud5.htm

"Всеки един от нас избира съдбата на нашия свят. Умовете трябва да се променят преди събитията."

* цитатче  Simple Smile
"....Според физиката, онзи Ричард, който решава да избяга, не изчезва на онзи кръстопът, където аз бях променил живота си. Той продължава да съществува и досега в един алтернативен свят, който се носи незабележимо успоредно с нашия.
След „Многото светове“ моето подсъзнание си направи призрачно копие на книгата за в леглото и си я четеше всяка нощ, като току ме смушкваше, докато спях.

„Махай се“, казвах му аз.

„Ти си въобразяваш, че не принадлежиш на този свят с неговите войни и разрушения, с омразата и насилието му, така ли? Защо тогава живееш тук?“

„Остави ме да спя“, казвах аз.

„Лека нощ“, отвръщаше то.

Но призракът-съзнание никога не спи и аз чувах насън да се прелистват страници.

Сега съм буден, а въпросите си остават. Дали нашият избор не променя всъщност света ни?"

# 289
Алиса в огледалния свят, цитата е страхотен! Колко пъти съм се чувствала така... Трудно можеш да прогониш съзнанието си все пак.

# 290
... Светът, в който живеем не е само наука. Повярвайте ми - ПОВЕЧЕТО НЕ Е наука  Grinning
Науката се опитва да опише нашия свят. Доколко се справя със задачата си е друг въпрос. Всеизвестно е, че не е успяла да опише още всичко, а само една малка част от явленията.
Затова се обръщаме към брат'чеда да разясни ралчините хипотенузи.
Някои изграждат хипотенузи нележащи на традиционните научни схващания, като попрескачат нещо недоказано научно, после твърдят, че били също научни. За мен това са псевдонаучни хипотенузи. Но тъй като аз съм само един човек, далеч съм от опознаването на цялата наука за живота, вселената и всичко останало, моя ум съхранява твърде малка част от създаденото  и записаното от човека в учебници, трудове и изследвания, не мога да дам оценка за истинността на дадено твърдение, отнасящо се до съществуванието ни.
Накратко и наясно - тук се опитваме да свържем научното с духовното, като нещата взаимно се допълват. Да не забравяме че Папата реабилитира Галилео Галилей сравнително скоро... Ако учените са представителите на науката, то поповете (отчетата, равините, имамите и т.н. за различните религии) са представителите на религиите.

# 291
  • Galaxy 13197853088
Някои отдавна вече са я чели (напр. преди 20-ина години).
Но ще дам отпратка за нея - може би най-известната популярна книга за пространството и времето. Много приятна за четене "книга за Бога ... или може би за липсата на Бог", както е според въведението:

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ВРЕМЕТО (от големия взрив до черните дупки)/ Стивън Хокинг
http://sf.bgway.com/autors/h/Stephen_Hocking/Time.htm

(ако, разбира се, не откриете неговата "По-кратка история на времето"):

цитат от края на книгата:
Но ако ние успеем да открием една завършена теория, тя своевременно трябва да стане разбираема като общо правило за всеки, а не само за неколцина учени. Тогава всички заедно, философи, учени и обикновени хора ще могат да участват в обсъждането на въпроса, защо и ние, и Вселената съществуваме. Ако намерим отговор на този въпрос, това ще е окончателното тържество на човешкия разум, защото тогава ще знаем намеренията на Бога.

заслужава се да се прочете.

# 292
"Велики посветени" том. 1

http://www.spiralata.net/kn_bul/posveteni1.zip

Що се отнася до религията и науката - има езотерична или тайна наука, адепти на която са правили изследвания във времето и пространството, използвайки развити свръхсетивни способности за възприятие. Има област в свят по-фин от физическия, където всичко което е станало на Земята се записва/хроникира. Това е така наречената Хроника Акаша. Там се съдържа и как именно е протичало създаването на Земята и появата на човека, който определено ...не е произлязъл от маймуните.

# 293

...Но тъй като аз съм само един човек... моя ум съхранява твърде малка част от създаденото  и записаното от човека в учебници, трудове и изследвания...

Но тъй като си скобка - да те попитам: "Защо си затворена?"
И тъй като си гост - да те попитам: "Защо така анонимно? Нали си имаш ник?"

... Това какво съхранява един човешки ум е интересна тема.
Има много хипотенузи.
Понеже вече споменах как си мисля, че както има ДНК-код за работата на тялото, така може да е кодирано и трупането на знания не само от индивида, а чрез него - до постигане на абсолютната истина, ще цитирам какво казва еволюционната психология:

"... И досега остава открит въпросът за същността на паметта.
Биохимични изследвания посочват ролята на рибонуклеиновата киселина за осигуряване на възможностите на паметта. Планарии (плоски червеи) били обучени да изпълняват прости задачи. Когато отрязвали от тях главния ганглий, който скоро се възстановявал, планариите се справяли със задачите не по-лошо отпреди. В следващи опити телата на обучените планарии били разрязани и дадени на други които ги изяли, те усвоили същите задачи много по-бързо т.е. чрез рибонуклеиновата киселина било осъществено предаването на опит. Той изчезвал, когато рибонуклеиновата киселина в тялото на планариите била разложена с помощта на ензими - рибонуклеаза.

Подобни били опитите извършени и с черни плъхове.
След като били научени да решават определени задачи, от мозъка им била извлечена рибонуклеиновата киселина. Екстрактът бил инжектиран в телата на необучени плъхове. Те бързо и лесно усвоили дадените задачи..."
(Л. Ст. Георгиев, Еволюционна психология, 1997)

Та в гените си съхраняваме и предаваме не само цвета на очите и косите си, но и цялото знание на родителите си и всички преди тях... Вероятно.

# 294

...Що се отнася до религията и науката - има езотерична или тайна наука, адепти на която са правили изследвания във времето и пространството, използвайки развити свръх сетивни способности за възприятие. Има област в свят по-фин от физическия, където всичко което е станало на Земята се записва/хроникира. Това е така наречената Хроника Акаша...

Елисавета Логинова - "акаша"; Елена Блаватска и Рудолф Щайнер -  „книга на живота" или „космическа памет"; Елифас Леви - „астрална светлина"...

Описанията на тази "памет" варират от "особена „двупистова магнетофонна лента", опасваща Земята, на която са „записани" всички остатъчни, трансформирани звукови и визуални сигнали за събития, които са се случили някога някъде" до... вече и аз не си спомням другите определения за това  "високовибрационно поле, в което се съдържа цялата възможна памет на земния живот"
Разбира се, навсякъде се споменава и "етерът".

А историята за Алфредо Ернети и неговия "Хроновизор" няма ли да разкажеш.
Я да не се повтаряме:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169273.msg3395149#msg3395149

Та за такива научни опити и доказателства ли говориш? 

# 295
# 296
Цитат на: Холограма

А историята за Алфредо Ернети и неговия "Хроновизор" няма ли да разкажеш.
Я да не се повтаряме:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169273.msg3395149#msg3395149

Та за такива научни опити и доказателства ли говориш? 

Тази история ми беше интересна, ако този апарат действително съществува за мен поне е определено интригуващо. Интересно по каква ли причина е било засекретено. Дали не се е видяло нещо неканонично и да не видят хората че чърквата учи на неща дето ги няма във времето...  Embarassed

Но имах нещо друго предвид - изследване със сетива различни от 5 сетива които ползват за сега повечето от хората. Има и шесто чувство. И трето око... , които ги има като потенциал във хората и може да зависи и от тяхните усилия да ги развиват. Мисля че това действително касае еволюция - съзнателно развитие с духовни способности!

# 297
Алиса в огледалния свят, цитата е страхотен! Колко пъти съм се чувствала така... Трудно можеш да прогониш съзнанието си все пак.

Millena  Hug,

една жена, която се опитва да помага на другите, чрез практики по йога и медитации, казва: "Да си буден, означава и да виждаш "смисъла" на думите, защото словото е могъща сила /с която може и да се зло~употребява/ ".
Веднъж й казах: "Чувствам се страхотно!", на което отвърна: "Коренът на думата е "страх", по-добре опиши емоциите си например с цветове  Simple Smile"

Сигурна съм, че ще разбереш   bouquet - защото си един смел човек Heart Eyes, който ми даде много кураж, когато трябваше да се защитят интересите на алергичните дечица...

# 298
интересни са условностите, които човек възприема навлизайки в нова област. Например - усмивка е ако човечето е полегнало с главата наляво (гледано от монитора). Абсолютно еднакво би трябвало да е и ако човечето е полегнало надясно - (-:
Тъй като по презумция човекът е с по-силна дясна ръка, то се предполага, че човечето ще полегне наляво, а не надясно. Тогава следва да се разгадае дали обясненията, които сме слушали толкова много защо човек е дяснорък (държал е щита да пази сърцето си при бой, а меча - в лявата) има статистически обосновани основи. След като в продължение на десетки години нас в училищата в България ни убеждаваха, че активната дясна ръка не е нормално явление, доколкото съм чувала и в други страни е така, защо човечеството е запазило още индивиди с активна лява ръка? Защо генетичния код, носител на тази информация не се е променил в  това отношение? И защо толкова настойчиво ни обясняват, че да пишеш с дясна ръка е въпрос на еволюция? И защо е толкова важно да се пише с дясна ръка?

Натам ще пиша пълни фантазии, защото не съм проучила подробно ситуацията - т.нар. слонска памет - предавала се през поколение - паметта къде се намира езерото с водата. Защо я има при слоновете, но я няма при човека.
Предполагам, че по-неисянено от запаметяването е мисълта - по какъв начин човек мисли...

# 299
  • Варна
Съвсем аматьорски мога да се изкажа по въпроса за дясната ръка  Simple Smile
Тя се ръководи от лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за вземането на решения на база стройната логика, реда, математиката, детайлите и т.н. В някакъв момент човечеството е решило да гледа на света по този начин и е развило лявата половина на мозъка си, оттам - дясната страна на тялото. Като погледне човек, светът в момента е движен на база "западна логика", не е ли така?  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт