Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза!

• 72 423
  • 1 749
  •   1
Отговори
# 300
Понеже излизам в голямо междучасие, пожелавам ви - изберете правилното си полукълбо, ако продължите да пишете в темата.

Неслучайно природата е решила човек да се доверява на логиката (на която се основава науката).
От фантазиите (които дремят в противоположното полукълбо) до фантасмагориите има една крачка. Толкова има и до сектите, окултните, мистичните и други "теории", ако дрогираш с тях съзнанието си без мярка. Психиката също може да боледува:

http://dnes.dir.bg/2007/09/03/news2064633.html
(Сатанинско убийство на дете разтърси Сърбия)

http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=17&id=12219
(Германец изяде австриец във Виена)

Темата ще е интересна, ако акцентът е на научните теории, хипотези и дори... "хипотенузи".

Благодаря.

# 301
  • Варна
Да не забравите да попълните надлежно дневника, г-н Холограмски!  Grinning
(Без засягане, нали   bouquet)

# 302
Да не забравите да попълните надлежно дневника, г-н Холограмски!...

Той брат'чеда е "г-н".
Аз в Учителската не стъпвам Wink.
Междучасията ми са на двора  Simple Smile

# 303
Понеже излизам в голямо междучасие, пожелавам ви - изберете правилното си полукълбо, ако продължите да пишете в темата.

Неслучайно природата е решила човек да се доверява на логиката (на която се основава науката). 

... леко раздразнен Водолей ? Sunglasses  /представителите им са или гениии, или луди  Crazy - шега е/

...Темата би била по-интересна ако имаше и практична "полза"   bouquet

* не виждам връзката с "кръвожадния линк"  Confused - предполагам звучи ужасяващо не само за вегетарианец...

# 304
Алиса в огледалния свят, благодаря ти много   bouquet Heart Eyes
А изказването е чудесно! Точно за смисъл на "страхотно" и "жестоко", както и "яко" (напоследък покрай сина ми) съм се замисляла много пъти. Да говорим в цвят, това звучи интересно. Какъв е цвета на думите?
Но за силата им - няма две мнения!

По темата за левичарите - сина ми е такъв, но е точно аналитичен и математически настроен тип. Което уж е присъщо на десняците Simple Smile

Холограма, къде забягваш?

# 305
Добре, че е National Geographic да ни разведрява с нови хипотези: как рижите хора ще изчезнат до 2060 година (не е във връзка с хипотенузата за края на света същата година);  как в течение на 100 хиляди години човечеството може да се раздели на два подвида и то по социален принцип: Елитните потомци ще бъдат високи, стройни, здрави, красиви, творчески натури, а хората от низшата класа ще представляват глупави, уродливи, ниски и дебели същества...

Ей това се казва да говориш по темата - за хипотези е темата, ето ни хипотези:

http://news.ibox.bg/news/id_939602205

(истината е, че снимката в отпратката ми хареса повече от текста)

# 306
... И като последващо действие като започне да загива нашата вселена и останат черните дупки...

... се шмугваме в съответния времеви тунел от поредното съобщение за "разбиването" на теорията на Айнщайн и за това, как учени са преодолели скоростта на светлината:

http://bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=12059
(пак някакъв фотон се върнал преди да е тръгнал)

Ето тук - по-добра отпратка за тунела, по спретнато е обяснено:

http://news.ibox.bg/news/id_1503715440

# 307
Добре, че е National Geographic да ни разведрява с нови хипотези: как рижите хора ще изчезнат до 2060 година (не е във връзка с хипотенузата за края на света същата година);  как в течение на 100 хиляди години човечеството може да се раздели на два подвида и то по социален принцип: Елитните потомци ще бъдат високи, стройни, здрави, красиви, творчески натури, а хората от низшата класа ще представляват глупави, уродливи, ниски и дебели същества...

Относно статията, има някаква логика, защото с това "генно инженерство" (или там каквото се води) богатите в бъдеще ще могат да си "поръчват" деца с по-красиви, по-умни, по, по гени, а бедничките докъдето им стигнат финансите или ще разчитат на майката Природа.

# 308

Относно статията, има някаква логика, защото с това "генно инженерство" (или там каквото се води) богатите в бъдеще ще могат да си "поръчват" деца с по-красиви, по-умни, по, по гени, а бедничките докъдето им стигнат финансите или ще разчитат на майката Природа.

е не е съвсем така, защото има и преднатално възпитание - възпитание на детето преди раждането му, при което може да се спомогне умственото и духовното развитие.
не само гени.

# 309
Deepinside и Холограма,много ви благодаря...
Харесва ми темата. Тя е само повод да "разпозная" съмишленици...
Няма значение точно за какво си говорим, ТО витае около нас...

Но най-вече мисля, че всичко си има логично обяснение. Няма как човек дори да помисля за нещо, на което не би могъл да знае отговора. Ако беше неспособен да си отговори на нещо, не би могъл да формулира какъвто и да е въпрос за това нещо...

С две думи - Библията ми звучи правдоподобно, но имам проблеми с чистата вяра.
Човекът винаги ще иска доказателства. Ако ще заради онази "ябълка" да е, така е.
И, естествено, хич не знам, как това ще се промени. 

Всъщност цитатът гласи следното:"Това е също книга за Бога… или може би за липсата на Бог. Думата Бог изпълва тези страници. Хокинг се впуска в търсенето на отговор на известния въпрос на Айнщайн дали Бог е имал някакъв избор при създаването на Вселената. Както открито заявява, Хокинг се опитва да разбере Божията мисъл. А това, поне засега, прави още по-неочакван резултата от тези усилия: Вселена без граници в пространството, без начало и без край във времето и никаква работа за Създателя."
Карл Сейгън, Корнелски университет, Итака, Ню Йорк
Имам два повода за коментар.
1. Първо - НЕ ВСИЧКО има логично обяснение, защото логиката/ratio-to/ е само една част от съществуването. Остават параметри като интуиция, чувства, воля,т.е. - несъзнателните и поведенчески групи психични явления. Това - от областта на душевното. От страна на видимия свят - колко са нещата, които ,ако се опитате, ще обясните или ще покажете. Какво е електричеството, ами вакуум, ами субатомни нива,ами...теорията здраво е навлязла в умовете ни и ни е накарала да забравим, че НЕ ВСИЧКО е логика. Т.е. - моята теза - НЕ ВСИЧКО ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!
2. Второ - Не съм съгласна, че няма как да си помислим нещо, на което да не знаем отговора. Темата за Бога е опровержение на това изказване.
3. И накрая GrinningНе всички хора винаги искат доказателства. Аз съм жив/все още Laughing/ пример за това. Доказателствената част е в областта на една част от живота ни - тази, свързана с разума. Но човекът освен РАЗУМ е и  ЧУВСТВА И ВОЛЯ. Чувствата не се доказват, но не се съмняваме в тях. Волята също неподлежи на рационално обосноваване, още повече, когато се проявява в ситуации, когато действаме противно на всякаква логика. Ще спра тук. Беше ми приятно да разменим умовете си Grinning

# 310
Story, все така ми е изключително приятно да те чета, защото интуитивно харесвам и одобрявам начина ти на мислене... Аз съм на тази вълна...и то не защото е лесно, а защото така го усещам.  bouquet

# 311
Съвсем аматьорски мога да се изкажа по въпроса за дясната ръка  Simple Smile
Тя се ръководи от лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за вземането на решения на база стройната логика, реда, математиката, детайлите и т.н. В някакъв момент човечеството е решило да гледа на света по този начин и е развило лявата половина на мозъка си, оттам - дясната страна на тялото. Като погледне човек, светът в момента е движен на база "западна логика", не е ли така?  Grinning
Не съвсем, но в общи линии си права. Традицията води начало от древногръцкия Логос .Светът е логосен т.е. подреден, пронизан от рационален свръхсетивен принцип и на човека е дадено да го разпознава.
Ако се "обърнеш" кам света на Изтока, ще откриеш, за ужас на Холограма Laughing, че там логиката не е на пиедестал, но това не е попречило да просъществува хилядолетната му култура и никой не си и помисля да заклейми дясното или да възвеличава лявото полукълбо GrinningЖивотът е поток от случващи се неща и човекът е "потопен" в тях и е част от тях.  bouquet
Бъдете здрави и в мир със себе си  bouquet
ПП. Не разбрах, защо е наложително да "хипотенузваме" приоритетно в областта на науката. Това ми "намирисва" мааааааалко на сектантство. А пропо, кой беше казал по-долу за опасността да дрогираш съзнанието си без мярка Laughing Laughing
ПРИЗИВ!Да не "потъваме" в науката безмерно!

# 312
Всъщност цитатът гласи следното:"Това е също книга за Бога… или може би за липсата на Бог. Думата Бог изпълва тези страници. Хокинг се впуска в търсенето на отговор на известния въпрос на Айнщайн дали Бог е имал някакъв избор при създаването на Вселената. Както открито заявява, Хокинг се опитва да разбере Божията мисъл. А това, поне засега, прави още по-неочакван резултата от тези усилия: Вселена без граници в пространството, без начало и без край във времето и никаква работа за Създателя."
Карл Сейгън, Корнелски университет, Итака, Ню Йорк
Имам два повода за коментар.
1. Първо - НЕ ВСИЧКО има логично обяснение, защото логиката/ratio-to/ е само една част от съществуването. Остават параметри като интуиция, чувства, воля,т.е. - несъзнателните и поведенчески групи психични явления. Това - от областта на душевното. От страна на видимия свят - колко са нещата, които ,ако се опитате, ще обясните или ще покажете. Какво е електричеството, ами вакуум, ами субатомни нива,ами...теорията здраво е навлязла в умовете ни и ни е накарала да забравим, че НЕ ВСИЧКО е логика. Т.е. - моята теза - НЕ ВСИЧКО ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!
2. Второ - Не съм съгласна, че няма как да си помислим нещо, на което да не знаем отговора. Темата за Бога е опровержение на това изказване.
3. И накрая GrinningНе всички хора винаги искат доказателства. Аз съм жив/все още Laughing/ пример за това. Доказателствената част е в областта на една част от живота ни - тази, свързана с разума. Но човекът освен РАЗУМ е и  ЧУВСТВА И ВОЛЯ. Чувствата не се доказват, но не се съмняваме в тях. Волята също неподлежи на рационално обосноваване, още повече, когато се проявява в ситуации, когато действаме противно на всякаква логика. Ще спра тук. Беше ми приятно да разменим умовете си Grinning

Story, ей това явно са ми били неосъзнати мисли. Напълно съм съгласна  Peace .
Ще трябва да го прочета няколко пъти още, докато го сдъвча напълно  Laughing, че много ми допада.

# 313
Story, все така ми е изключително приятно да те чета, защото интуитивно харесвам и одобрявам начина ти на мислене... Аз съм на тази вълна...и то не защото е лесно, а защото така го усещам.  bouquet
Добър вечер, Абигейл Peace Харесвам излъчването ти! Освен това аз не се притеснявам да уточня, че освен, че така усещам нещата, ми е и по-лесно. Опитвам се да "схвана" света в неговата цялост, а какво по-лесно от това да се гмурнеш  и да станеш част от единната тъкан Grinning НЕ е необходимо да  се "разпиляваш" в детайла, защото понякога "зад дървото не виждаме гората"!
Благодаря ти Краси, току що видях, че си ме прочела Laughing Винаги съм щастлива, когато споделям размишленията си, а още повече, когато мислим в една посока.  bouquet

# 314
Хе хе, това ми напомня на един израз на мой познат: "От тези дървета не мога да вида природата"... Laughing Laughing
Добра вечер и от мен!  bouquet

П.П. Напоследък си правя равносметка ден след ден...Виждам все повече...

Общи условия

Активация на акаунт