Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза!

• 72 429
  • 1 749
  •   1
Отговори
# 315
... НЕ ВСИЧКО ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!...

...засега.

Story, май не ме разбра правилно.
Аз, понеже мразя обясненията в... симпатии, малко трудно ще си призная с какво удоволствие чета мненията ти (виждам, че имаш и други фенове).
Но знаеш ли защо? Защото има страхотна логика в тях.
Има логика в начина, по който обясняваш разбиранията си за ирационалното и  споделяш размишленията си за интуиция, чувства, воля...

Между другото, за чувствата и волята, генетиката и разни други науки вече предложиха рационални обяснения за това как те не са нищо друго, освен добре дозирани коктейли от хормони и "биохимична информатика".

А това - за дрогирането на съзнанието...  Имах по-скоро предвид, че прекалено много мистика, абстракции, иносказателност могат да превърнат един разговор в сюрреалистична картина... А прекалено много мистика в мисленето въобще може да превърне пресичането по пешеходната пътека пред блока (на път до отсрещния павилион) в подкосяващо краката клатушкане по въжено мостче през джунглата.
Нашият разговор си ми харесва такъв, какъвто си е.

Всъщност любимата ми игра е на асоциации.
Каква е асоциацията ти за "мрак"? А за "прозорец"? (обещавам да кажа и моите)

Story, надявам се да не бързаш за никъде с това "Беше ми приятно...", "Бъдете здрави...", "Ще спра до тук..."

Кажи кое да делна от предишните си мнения, за да не звуча като "дрогирано съзнание". Това за науката ли? Веднага - нищо не разбирам от наука. Но за "логика" може ли да остане, поне 50/5о отнесена към всичко друго, за което се сетитм да пишем?

# 316
Кажи кое да делна от предишните си мнения, за да не звуча като "дрогирано съзнание". Това за науката ли? Веднага - нищо не разбирам от наука. Но за "логика" може ли да остане, поне 50/5о отнесена към всичко друго, за което се сетитм да пишем?
Холограма, науката към настоящия момент не може да обясни и 5% от нещата които ни интересуват. За това повече си остават хипотезите, а в бъдеще някои от тях може да ги потвърди и науката.  Laughing

# 317
... Холограма, науката към настоящия момент не може да обясни и 5% от нещата които ни интересуват...

Едва ли знаем и 5%, от това, което науката вече е обяснила...

# 318
... Холограма, науката към настоящия момент не може да обясни и 5% от нещата които ни интересуват...
Едва ли знаем и 5%, от това, което науката вече е обяснила...
И това го има, но си признай, че в много области науката все още е доста "боса". А и все има какво още да се допълни, усъвършенства, измени и отхвърли.

# 319
  • Sofia
"1. Първо - НЕ ВСИЧКО има логично обяснение, защото логиката/ratio-to/ е само една част от съществуването. Остават параметри като интуиция, чувства, воля,т.е. - несъзнателните и поведенчески групи психични явления. Това - от областта на душевното. От страна на видимия свят - колко са нещата, които ,ако се опитате, ще обясните или ще покажете. Какво е електричеството, ами вакуум, ами субатомни нива,ами...теорията здраво е навлязла в умовете ни и ни е накарала да забравим, че НЕ ВСИЧКО е логика. Т.е. - моята теза - НЕ ВСИЧКО ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!
2. Второ - Не съм съгласна, че няма как да си помислим нещо, на което да не знаем отговора. Темата за Бога е опровержение на това изказване.
3. И накрая Не всички хора винаги искат доказателства. Аз съм жив/все още / пример за това. Доказателствената част е в областта на една част от живота ни - тази, свързана с разума. Но човекът освен РАЗУМ е и  ЧУВСТВА И ВОЛЯ. Чувствата не се доказват, но не се съмняваме в тях. Волята също неподлежи на рационално обосноваване, още повече, когато се проявява в ситуации, когато действаме противно на всякаква логика. Ще спра тук. Беше ми приятно да разменим умовете си" - съгласна съм с цитата от Стори...
но приемам и този довод на Холограма:
"... НЕ ВСИЧКО ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!...засега" - даа, засега не са ни ясни толкова много неща, тепърва ще се откриват пред нас и ще имат своето, ако не винаги логично, поне обяснение...  Laughing
Дискусията стана много интересна!   bouquet

# 320
Няма как да се преведе цял сайт, но давам отпратка, защото името му говори достатъчно - и на латински и на кирилица.
А и езикът си е "роднински", любопитно е там:

http://www.skeptik.net/

# 321
Няма как да се преведе цял сайт, но давам отпратка, защото името му говори достатъчно - и на латински и на кирилица.

Холограма, да разбирам ли, че и ти си от привържениците на този "Клуб Скептиков"?  Grinning

# 322
Познай на коя статия вярвам повече:

http://www.bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=2493
("ОПЕРАЦИИ С ПРЪСТИ НЕ ОСТАВЯТ РАЗРЕЗ - Древна магия превръща ръце в ножове"/в. Врачка, №31, 4 авг. 2006, с. 10-11 )

или

http://4ygeca.com/healers.html
("Филиппинские хилеры"/Источник: http://www.skeptik.net, О. Мороз)

А ти на кой източник вярваш повече?

# 323
Ох, извинявай, но аз съм от мързеливите   Flushed и не чета неща, които не ме интересуват.
Пробвах се да прочета и двете (не ги дочетох де) ама освен дрън, дрън... друго не ми се наби в главата   33uu.  Само ще кажа по случая, че някъде бях чела една хипотеза, че на клетъчно ниво е възможно безкръвна операция, т.е. ако разделиш клетките без да ги нараняваш  - няма да има кръв. Ако някъде от двете  статии има нещо подобно, подкрепям нея.
Аз съм от умерените скептици, не отхвърлям нещо преди да ми е доказано, че е невъзможно, но и не се доверявам на всичко. А и доста често търся отговор на "пара нормални" явления чрез науката.

# 324
... доста често търся отговор на "пара нормални" явления чрез науката.

Ама пак подлагаш на съмнение, нали?
Скептична и към науката.
Щото, кой да ти каже, кое е наука:

http://www.membrana.ru/articles/global/2005/12/23/180700.html
("Създател на клонинги - уличен, че е излъгал човечеството".
Всъщност, не знам какво стана за две години с най-известния учен на Южна Корея, с публикации в Science, шеф на Международната банка за стволови клетки и пр.  научни достижения.)

Май в началото на темата имаше и една класация за десетте най-големи измами в науката.

Въпросът е как мислим ние. А това зависи и от известното, и от неизвестното, от обяснимото (вече), и необяснимото (засега).

# 325
Казах ти, според мен в момента науката не е достигнала дори степен "пеленаче", още се мотае в някои от стадиите на "ембриона". Как да не я подлагам на съмнение? Още повече що за наука е тази, която в стремежът си да ни улесни и направи животът ни по-добър и спокоен, ни убива? (пример: тотално замърсената природа). Тук ще кажеш вероятно, че човек замърсява и т.н., но нали и човек създава замърсителите. Ще се съглася, че науката е достигнала стадий, в който мога що годе да й се доверя по някои по-пиперливи въпроси, когато хората измислят неща, които няма толкоз да пречат на всичко, което обитава тази планета, че дори и на Космоса. Съгласна съм, че дава смислени отговори на доста въпроси, но не бива да се забравя, че в бъдеще науката ще се развива и тези отговори ще се задълбочават и усъвършенстват.
Колкото до клонингите, смятам, че хората си играят с огъня. Лошото на хората на науката е, че доста често пренебрегват морала, съчувствието, състраданието, дори и разума само за да си докажат нещо.

# 326
Здравейте мацки.
Хубави хипотенузи разтягате тук. Само нека да започнем първо с понятията - какво е интуиция? Някакво определение? Аз си харесах едно прочетено преди години, но ще го запазя за по-натам.
Цялата наука, развивана досега се обляга на някакви понятия и твърдения, приети за истини, които не се нуждаят от доказване. Обикновено наблягат на думата "очевидно". Така погледнато, прилагайки понятието "относителност" дето зависело от избора на координатна система, ако приемем други понятия и други неща за очевидни (все пак земята е плоска) за така наречения "научен свят" отпреди 1000 години, тогава цялата наука ще тръгне в друга посока.
Но нека разсъждаваме върху понятията "интуиция" и "чувства" - учените за чувства дават биохимични реакции в организма под въздействие на определен дразнител.
Неприятно отражение в нашата тема би дало факта, че често филми на "Дискавъри" показват хипотенузи, като забравят да споменат тази нищожна подробност и го представят като научен факт... за съжаление... Така, по този начин, търсещият Истината бива заблуден от съществуването на множество хипотези за определен феномен, опитва да изгради своя хипотеза, стъпвайки на други хипотези вместо на доказани факти.

Холограма, уважавам желанието ти да търсиш Истината, пожелавам ти да я откриеш, поне твоята истина - такава, каквато ще отговори на твоето търсене.   bouquet

# 327

Прегледах някои неща.
 GrinningНе мога да устоя на изкушението да подредя и систематизирам размишленията си. Колкото до логичността на обясненията ми за неща като интуиция, чувства и пр..няма как - засега общуваме чрез думи, а те са резултат на логиката - формата, в която "обличаме" всичко в нас, ако искаме да го споделим. И тъй като "тук" нямаме шанс за невербално общуване, ще трябва да се опитваме да напъхаме нерационалното в рационален обков. Тъпо, но факт Grinning
1. За госта са усмивката:-) - да ме прощаваш, ама освен биохимия, сме и психика GrinningАко ще цитираш, цитирай коректно. Например интроспекционистите - най-старата школа в психологията се придържат към твърдението, че има две паралелни групи процеси - мозъчни/невро-физиологични/ и психични. Така че това за биохимичните реакции се приема наполовина Grinning ИМА И НЕЩО ПОВЕЧЕ Laughing
2. За 5-те прцента от знанията на науката - Кой го грее за петте процента? Всичко е "dust in the wind" Joy"Аз знам, че нищо не знам" е казал Сократ. И да се скъсаме, пак няма да можем за обозрем информацията от "достиженията" на науката. А,бе, не сте ли се запитвали - Ами , ако всичко това - наука, прогрес, технологии е един огромен фарс, една гигантска крива стъпка от развитието ни? Не ги приемайте толкова навътре научните дастижения! Животът е доста по-мащабен  bouquet
3. Прегледах информацията за скептиците- ама там са на принципа - "От научната, експериментална установка зависи какво ще открием - ние задаваме пътя и той е само този." Там се критикува, и критикува, и критикува , и тенденцията е тооооолкова силна, че няма смисъл да се задълбавам. Няма добронамереност. Има лов на вещици, а пък аз не съм фен Grinning -А пропо -  ОТ ТОЛКОВА МНОГО ЧЕТЕНЕ НА НАУЧНА И ДРУГА ЛИТЕРАТУРА, КОГА ВИ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА МИСЛИТЕ hahaha Grinning

# 328

... Колкото до логичността на обясненията ми за неща като интуиция, чувства и пр..няма как - засега общуваме чрез думи, а те са резултат на логиката - формата, в която "обличаме" всичко в нас...

Ми да.
Ама някои доста опърпани си ходят.
Други са по-стилни...
Не се прави, хареса ти комплиментът. Не е тъпо, а само факт.

Чела ли си "Сферата"?
Аз не, само филма гледах. Бил осакатил книгата, както винаги се твърди в такива случаи. Но на мен ми върши работа като стане дума за материализиране на мисли, желания, чувства.

...А,бе, не сте ли се запитвали - Ами , ако всичко това - наука, прогрес, технологии е един огромен фарс...

Запитвах се веднъж. Прецених, че е възможно. Но не е "крива стъпка", ами си е нарочен фарс. Все някой трябва да знае смисълът му.

...ОТ ТОЛКОВА МНОГО ЧЕТЕНЕ НА НАУЧНА И ДРУГА ЛИТЕРАТУРА, КОГА ВИ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА МИСЛИТЕ hahaha Grinning

Аз пробвах да е едновременно. Ако не дъвча и дъвка в същото време - става.
Ти какво правиш, докато мислиш? Слушаш Бах, рисуваш, гледаш никъде, но на нивото на очите...

# 329
А,бе, не сте ли се запитвали - Ами , ако всичко това - наука, прогрес, технологии е един огромен фарс, една гигантска крива стъпка от развитието ни? Не ги приемайте толкова навътре научните дастижения! Животът е доста по-мащабен  bouquet

Щом съществува, не е "фарс". Във вселената случайни неща няма. Дори да е крива "стъпка от развитието ни" човек трябва да я направи, за да разбере, че има и по-права  Laughing

А пропо -  ОТ ТОЛКОВА МНОГО ЧЕТЕНЕ НА НАУЧНА И ДРУГА ЛИТЕРАТУРА, КОГА ВИ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА МИСЛИТЕ hahaha Grinning
Аз като чета тогава много мисля, а след това още повече, но пак мисленето ми е насочено към прочетеното.

Свежа темичка, много ме кефи!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт