Има ли Господ и вярвате ли в него? - III

• 30 073
  • 879
  •   1
Отговори
# 690
най-страшни са хората, които налагат морала и ценностите си на другите. хората, които не мислят самостоятелно за това какво е правилно и какво не, а разчитат на някаква книга да им го каже - и всичко, което се различава от написаното в книгата обявяват за грешно и неправилно.

по това те приличат на талибаните

Какво те дразни толкова?  newsm78

# 691
като ви чета ми става ясно как се става талибанин... достатъчно е да вярваш сляпо... и някой леееекичко да те побутне в необходимата посока

затова отричам вярата - защото препочитам разума и самостоятелното мислене пред нея

Напротив - вярата прави човека свободен.

# 692
най-страшни са хората, които налагат морала и ценностите си на другите. хората, които не мислят самостоятелно за това какво е правилно и какво не, а разчитат на някаква книга да им го каже - и всичко, което се различава от написаното в книгата обявяват за грешно и неправилно.

Това е доста шаблонно казано. Говорим за хора, които нямат способността да мислят и преценяват, или какво?
Пък напоследък, най-малко на  ценностите от "книгата" се обръща внимание. Даже напротив - обратното е много по-фешън.
А какво да говорим за налагането им... то аз на себе си не мога да наложа някои неща... камо ли на останалите.

... че никак, ама никак не искам да живея в такъв свят.

Всъщност, в какъв свят би искал да живееш?

# 693
..
Labrador, давай да редактираме едновременно това "...выпил чуток, ну и брякнул прикола для..." и ще си стане приличен виц.
... пийнах малко, и рекох на майтап....

Определено отличен превод.
Обаче темата нали е деликатна.

А за "брякнул"...
според отлично владеещите руски също така "брякнул" означава 'казал кратко"
...хич не се съгласявам тук.

Абсолютно непреводимо е, но смисълът му (заради това "бря-") все ще е нещо негативно (ако "лирическият герой" беше пъпчив пубер, при това "пющий" - всякак щях да преведа, че се е "изцепил")
Ако се употребява за нещо казано, най-често е казано-недоказано, изречено бързо, без аргументи, без много мислене, да не кажа -  "издрънкано")

Виж, аз като разказвам вицовете на български, как ми е мирна главата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192431.msg4215139#msg4215139

# 694
Абе за мезе ни взехте нещо   Grinning

Не го заблуждавай, не му подпалихме главата заради руския, за друго беше. Laughing

# 695
като ви чета ми става ясно как се става талибанин... достатъчно е да вярваш сляпо... и някой леееекичко да те побутне в необходимата посока

затова отричам вярата - защото препочитам разума и самостоятелното мислене пред нея

Напротив - вярата прави човека свободен.

Според мен също много зависи в какво вярва човек. Талибаните може би също вярват, но в други неща. Има значение обаче в какво обучават едно дете още от малко, давайки му автомат примерно на 10-12 години или по рано - за него може да е съвсем нормално да води джихат срещу неверниците! - Така за го учили години може би.
Определено в някои случай някои църкви или йерарси от някои религии могат да използват вярата на вярващите за цели, които те преценяват за подходящи, учейки ги това което намират за...нужно. Някой да е чувай свещенник да учи своите енориарши как да пътуват по време на сън през световете или как да се подмладят примерно? Аз май не съм  Hug

# 696

по това те приличат на талибаните

За кого може да е "страшен" човек, който спазва Десетте Божи заповеди? На кого може да навреди? Де да имаше начин тези ценности да се наложат на всички хора - тогава раят щеше да е тук, на земята.

# 697
Deepinside, никой не отрича, че религията може да е мощно средство за манипулация.
Всеки ще си отговаря един ден...

Но, в "книгата" е казано: "По плодовете ще ги познаете". Така, че някой, ако злоупотрбява, това си личи.
Има ли смисъл да коментираме изобщо.

А, това за пътуването на сън, то няма нищо общо с "книгата".

Последна редакция: чт, 20 сеп 2007, 23:17 от Silvy A

# 698

А, това за пътуването на сън, то няма нищо общо с "книгата".

Най-малкото, не си спомням да е "КОНКРЕТНО ЗАБРАНЕНО" или поне аз може да не съм чел за това.
Поне аз смятам че може да е определено полезно(и приятно:)   bouquet

Цитат
II Кор. ГЛАВА 12.
1. Истина, не ми е за полза да се хваля, защото ще дойда до видения и откровения от Господа. 2. Зная в Христа едного человека който, преди четиринадесет години, (в телото ли, не зная; вън от телото ли, не зная; Бог знае;) възхитен бе до третото небе. 3. И такъв един человек зная, (в тело ли, вън от тело ли, не зная; Бог знае,) 4. че бе възхитен в рай, и чу думи неизречени които не е простено человеку да ги говори. 5. С такъв человек ще се похваля...

Последна редакция: чт, 20 сеп 2007, 23:16 от Deepinside

# 699
Поне аз смятам че може да определено полезно(и приятно:)   bouquet
Неее, не мисля:)

# 700
Поне аз смятам че може да определено полезно(и приятно:)   bouquet
Неее, не мисля:)

за подмладяването не коментира... Party

# 701
О, за подмладяването мога да ти дам и цитат от "книгата".

Псалом 103       
3. Който прощава всичките ти беззакония,
изцелява всичките ти болести,

4. избавя от тление живота ти,
венчава те с милост и щедрости,

5. насища с благости старостта ти.
Младостта ти се подновява
като на орел.

Е?

Лека нощ от мен на всички!  Hug

# 702
О, за подмладяването мога да ти дам и цитат от "книгата".

Псалом 103       
3. Който прощава всичките ти беззакония,
изцелява всичките ти болести,

4. избавя от тление живота ти,
венчава те с милост и щедрости,

5. насища с благости старостта ти.
Младостта ти се подновява
като на орел.

Е?

Аз съм съгласен, че Бог може да ни подмлади, това което имам предвид е, че и човек може да работи за това. (Напълно е възможно и не виждам нищо грешно, е има значение какъв е мотива все пак   bouquet )

Йов, 33
Цитат
Тогава, ако има ангел с него, Посредник, пръв между хиляда, За да възвести на човека що е за него право,
 24    И ако Бог му бъди милостив И рече: Избави го, за да не слезе в гроба, Аз промислих откуп за него, -
25    Тогава месата му ще се подмладяват повече от месата на дете? Той се връща в дните на младостта си;
26    Ако се помоли Богу, Той е благосклонен към него, И му дава да гледа лицето Му с радост; И възвръща на човека правдата му.
27    Той пее пред човеците, казвайки: Съгреших и изкривих правото, И не ми се въздаде според греха ми;
28    Той избави душата ми, за да не отиде в рова; И животът ми ще види виделината.
29    Ето всичко това върши Бог Дваж и триж с човека,
30    За да отвърне душата му от рова, Но да се просвети с виделината на живота.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2007, 23:33 от Deepinside

# 703
Deepinside, нещо не схващам идеята на разговора. Чудесно е човек да се грижи за себе си - за здравето си, за външния вид, но ако намекваш за разни окултни техники с такава цел, не благодаря.
Мотивът е изключително важен, така е, методите - също.

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 14:28 от Silvy A

# 704

Цитат
II Кор. ГЛАВА 12.
1. Истина, не ми е за полза да се хваля, защото ще дойда до видения и откровения от Господа. 2. Зная в Христа едного человека който, преди четиринадесет години, (в телото ли, не зная; вън от телото ли, не зная; Бог знае;) възхитен бе до третото небе. 3. И такъв един человек зная, (в тело ли, вън от тело ли, не зная; Бог знае,) 4. че бе възхитен в рай, и чу думи неизречени които не е простено человеку да ги говори. 5. С такъв человек ще се похваля...

това за, което се пише там определено не е това за ,което ти си мислиш. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт