ИСПАНИЯ- Barajas nuevas sobre cuentas viejas или отново"Ние и преживяванията ни"

• 25 875
  • 285
  •   1
Отговори
# 15
mami na deni, и аз съм абсолютно съгласна с тебе, че е по -добре да се говори на развален испански, отколото на английски, но аз в началото се чувствах по - уверена в английския и за това предпочитах него. Права си, че език се учи в среда и като общуваш с испанци и то на испански. Ние така една година вкъщи говоримхе на бълграски на работа на английски и установихме, че нищо не сме научили от испанския.  Embarassed Като почнахме да говорим на испански във фирмите, където работим и заедно с това да ходим на едно училище и да учим времена и малко граматика и нещата се подобриха.  Но все още си мисля, че едва ли някога ще го говоря свободно и правилно... Дано да греша, но ми се струва доста трудно и невъзможно за сега...
Пожелавам ви успех с търсенето на работа, момичета,  newsm10 дано да попаднете на добри и толерантни работодатели.

P.S. Много вкусна закуска си ни приготвила  eat

# 16
Добро утро и от дъждовна Марбея - страхотен дъжд вали при нас, досега стоях на балкона да гледам  Blush не бях виждала дъжд от май месец, а толкова хубаво мирише като вали  Flutter и все пак , дано се извали бързо и утре искам пак слънчице  Wink

Гледам за езици си говорите... аз да си призная, че съм в Испания от 5, 5 години и още не го говоря хубаво испанския  Blush Шляпам яко на английски и никой не ми се сърди за това... дори на Майорка сами ми говореха на английски, аз почвам на испански, те обръщат на английски.... чак се дразнех. На курс ходих няколко месеца и го зарязах... езика се учи в среда, ама при мен е трудно да я намеря, че живеем на място където има повече англичани от испанци, на моменти успявам дори и скотиш и аириш акценти да докарам  Wink

Lovely, вие къде на острова сте? В Палма ли? Аз съм живяла там близо  2 години и ужасно ми липсва, за мен това е райско кътче  Crazy

# 17
  • E-CLM & CH-VD
Hola, buenas!   bouquet

Днес при нас има слънце Mr. Green. Цяла сутрин, че до преди малко обикаляхме из администрациите, за да си оправим тукашните документи. Слава Богу, всичко се нареди с възможно най-малко нерви. Сега ще си чакаме поредните документи за престой тук.  Crazy

Алест, нищо не казваш за престоя ви в Бг. Криси още ли казва на всички "Ола" Mr. Green

Клара, ти как си? Май вече си на старт-финалната права! При вас не се ли е появила някоя акула, като в Таррагона? Laughing Чак по тукашните новини го даваха това.

Мама на Дени, радвам се, че не сме само ние с невърнати все още данъци. В страницата на Agencia tributaria след въвеждане на данните излиза само SU DECLARACION HA SIDO GRABADA Y SE ESTA REALIZANDO SU COMPROBACION.  newsm78 И това седи от 2-3 седмици. Сега като дойдем в края на месеца, ще отидем на място да видим защо е това.
Много хубава закуска, на мен ми идва малко следобедна Mr. Green, но не отказвам!

# 18
  • Spain
привет мам4ета и бъдещи такива  Mr. Green
Вес
и на нас не са ни върнали още пари . къде то4но мога да проверя дали са ги изпратили или не . думата ми е 4е мъжа ми ги направи 4рез асесора на фирмата в която работи и секретарката наскоро му поиска сметката за да ги изпратели там от " асиенда" - на мен това ми се стори странно - та нали им дадох документи от банката в които  я  има сметката . върнаха ни някакви листи със суми и про4ие но се 4удя дали някои не ни мотае за нещо ... изобщо може ли да се провери каква сума са върнали например ? - може да съм много мнителна но обикноверно си правя нещата сама ...а този път се доверих на 4ужди хора
Клара доиде есента май - и при нас небето по4ерня - само дето преваля за половин 4ас в4ера през нощта и толкова. в4ера ве4ерта бяхме на плаж - за 20 минути се заобла4и и пове4е слънце не изгря а беше много горещ и слън4ев ден .
Анет пиши какво става с теб как сте с беб4о ?
а от Марица и Алест ни вест ни кост ... подозирам аз 4е си пият някъде 2- те бирата ... Mr. Green Heart Eyes
 привет Ловли !
 какво по то4но с компютри работи6 и лесно ли се вписа в колектива . кажи ми моляте дали си приравнява дипломата и какво то4но се изисква в такива фирми . ако иска6 на ЛС . аз съм една нереализирана компзтърджиика дето и в БГ не е работила и се 4удех просто какво ниво изискават и изобщо какви умения наприемер .
моми4ета 4удя се и аз за работа - ама моита е по -сложна - нали ще 4акам до 2008 докато ми дадат право на работа - та имам питане ако знае някои . Курсове за преквалификация от Инем не мога да изкара нали ? тогава какви други опции имам в момента - какви други организации предлагат курсове с документ които може след време да ми послужи ?

# 19
  • E-CLM & CH-VD
Хулиганче, вие като подписахте декларацията, отдолу не пишеше ли колко искате да ви върнат? newsm78 Защото ние също си правим декларациите в банката ни, после сравняваме с нашите сметки и коригираме. Само на банката не се доверяваме, че стават грешки, а тя не поема абсолютно никаква вина, ако си подал грешна декларация. Иначе можеш да провериш ТУК, ще ти се отвори страницата на Ахенсиа трибутариа. Най-горе, където е логото още, има бутон Офисина виртуал, натискаш, има менюта със стрелкички отпред. В едно от тях, Консултас персоналисадас избираш Де ситуасион фискал. И там вече в ляво има опция Естадо де ла трамитасион де ла деволусион солиситада. Ужас, как изглежда написано на бг Crazy hahaha, ама ме мързи да сменям постоянно кирилица с латиница. Та като избереш това, ще си се отвори страница, където си пишеш НИФ отгоре и отдолу сумата, която ти е в декларацията. Затова трябва да знаеш колко искаш да ти върнат.  Peace
Аз проверявам от 2 седмици насам. Ако има някакъв проблем, задължително пращат писма, а ние нямаме писмо. Значи забавянето е по друга причина.  newsm78 Ще го видим и това другата седмица на място.  Thinking

# 20
  • Spain
Вес по закон са длъжни да ти ги върнат до 31 декември - време има  Twisted Evil ..
 а как ще знам аз колко искам да ми върнат ? казаха ми от асесорията сумата и толкова ? аз не съм правила постъпки за нищо - те са проверили и са били толкова пари ..аз претенции нямам защото незнам как то4но трябва да си ги сметна ! сигурно другата година ще се позанимая и ще попро4ета пове4е .
предполагам не е сложно . както с колата - прехвърлянето си го направих аз , а няколко познати испанци  ме съветваха за разли4ни асесори - накрая като им казах колко лесно било поклатиха глави и казаха- "така ли- мале колко пари можело да се спестят " - тук има страшно много необразовани хора или просто такива дето не ги вълнуват нещата и като се обърнеш с въпрос направо те омотават .. да ви кажа например доста неща от форума съм ги нау4авала вместо от познати или инстанции !

# 21
  • Spain
вес мериси за саита - сега проверих и вси4ко е то4но - както при теб
SU DECLARACION HA SIDO GRABADA Y SE ESTA REALIZANDO SU COMPROBACION.
 сумата я написах приблизитена а ми излезе и със стотинките

# 22
  • E-CLM & CH-VD
По принцип е много лесно попълването, стига някой да ти покаже веднъж какво точно трябва да се прави Twisted Evil

А за парите... ще чакаме, то се е видяло Crossing Arms. Поне подарък за Коледа могат да ни направят. Хубавото е, че като ти забавят парите, после ти ги дават с лихва  Mr. Green - при нас така се получи веднъж.

# 23
  • Spain
аз си мисля 4е до края на август изобщо не трябва да ги 4ака6 - нали знаеш колко саграда е ваканцията  Mr. Green

# 24
Привет моми4ета
Хулиган4е аз съм в същото положение като теб,нямам право на работа до края на 2008 година,но ако някои се навие да ти направи оферта за работа нещата стават и по рано.С въпросната оферта после отиваш в естранхерия и ти променят карнето ве4е и с право на работа.Незнам дали обясних добре и дали нещата все още стоят така ,но се надявам да не греша,4е до края на 2008 има сума време ужас  ooooh!И аз в момента съм в търсене на такива работодатели  Mr. Green може би ще продължа да си ги търся доста дълго  hahaha

# 25
  • Spain
мама на Дени - хи4 не ти трябва да си търсиш "такива работодатели " - съпругът ти и 2-3 приятели могата да ти подпишат  ако така искаш да си направи6 докуметните и да полу4и6 резидянция с право на работа например като 4иста4ка . не забравяй оба4е 4е от джоба ти трябва да излизат 150 евро соц. осигуровка всеки месец ! аз затова нямам право на работа защото ще ме извинят ама предпо4итам за тези пари да купувам неща за семейството си отколкото да ги давам някъде .ако  наистина намери6 работодател който да те вземе на работа и да ти плаща сегуридад сосиаль е прекрасно - аз досега нямам голям опит .. но в момента в които 4уят 4е нямам готови документи , но веднага могат да ми ги направят казват " оставете си телефона ... ще ви се обадим ако може  да се направи нещо "Simple Smile

# 26
  • ES
мама на Дени - хи4 не ти трябва да си търсиш "такива работодатели " - съпругът ти и 2-3 приятели могата да ти подпишат  ако така искаш да си направи6 докуметните и да полу4и6 резидянция с право на работа например като 4иста4ка . не забравяй оба4е 4е от джоба ти трябва да излизат 150 евро соц. осигуровка всеки месец ! ....

Но и с такава резиденция не можеш да рааботиш по трудов договор, поне на теория, защото познавам хора с резиденции като емплеадо де огар, които са работили с контракт. А те, работодателите като искат да ти откажат.... Понякога това, че имаш документи с право на работа си е направо проблем. Един словенец търсеше работници, но само с документи, а като се появеше някой желаещ му казваше, ако иска да му върви СС да си плаща осигуровките сам. Късмет, само късмет трябва да си намериш хубава (удовлетворяваща те) работа.

Момичетата, които ще взимат сапатеровските 2500 евро, вземете си формуляр от Асиендата (един зеленичък) и го попълнете, макар, че все още никой не е получил обещаната помощ.

Лъвли, какво точно работиш, с програмиране ли се занимаваш?

# 27
       Между другото, за тия 2500Е, някой знае ли дали и двама родители трябва да са с резиденция от 2 години или е достатъчно и само единия?

При нас само таткото има и сигурно няма да можем да вземем нищо. Дали си заслужава да ходя и да искам този "зелен" формуляр от Асиенда? А аз от днес имам резиденция   yesyes , нищо че е без право на работа  Laughing. И без това съм тук командировка от България  Wink и това май не е от голямо значение .

Вече нямам търпение принцеската да се появи  babyuu . И в същото време ми се иска още малко да си поживеем сами. На моменти съм малко. Незнам с всички ви ли е било така, особено към края вече...

# 28
  • E-CLM & CH-VD
Хулиганче, на мен ми е странно това, че нашите (родителите на съпруга ми) подадоха декларация след нас, а им върнаха надвзетото преди 10-15 дни newsm78

Гоя, има една подробност за тези 2500Е. Принципно, помощта може да я получи само майката. Но са оставили вратичка, че майката може да преотстъпи това право на бащата. Но при какви условия - не е ясно.  Thinking Иначе, за майката твърдо искат да има 2 години легален престой в Испания към момента на раждането.

Гери, виждам, Митето се учи да плува?  Mr. Green

# 29
Честито за резиденцията GOYA !  newsm24И ние се надяваме на някаква вратичка в закона за тези 2500 евро,  понеже аз все още си чакам резиденцията, а таткото има резиденция от близо 6 год.  Къде мога да проверя дали ми е излезнала резиденцията или трябва да чакам заветното писмо.
gery_to успех в намирането на работа! Не се притеснявай за езика на мен постоянно ми казват че не мога да говоря, но се мъча колкото мога да говоря, къде разбирам къде не. Голям смях пада за моя сметка естествено, днес един от шефовете се обажда по телефона и ме пита дали съм си свършила работата и дали съм разбрала какво ми е написал, е аз му отвърнах че си имам речник и по добре да ми го напише отколкото да ми го каже. Нищо така или иначе си свърших работата и това е важно!
Лека нощ момичета аз отивам да  smile3524 понеже днес наистина беше тежък ден.

Общи условия

Активация на акаунт