Настоящи и бъдещи мами от Финландия-малко сме,но ни има!!!

• 46 825
  • 282
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, момичета!
Явно наистина "финските мамчета" са много ангажирани.  Simple Smile
Предполагам, че докато го няма детето при нас ще имам доста свободно време и ще се опитам да влизам по-често във форума.
Мая, по мое мнение е добре, че ви предлагат квартира от фирмата, защото от съпруга ми знам, че това е доста голям разход. Като се ориентирам в обстановката във Финландия ще пиша повече подробности, ако мога да ти бъда полезна и да помогна.
Рали, имам въпрос към теб, а и към всички други, които са наясно с тези неща - като пристигнем в града, където ще работи съпруга ми, освен в полицията къде другаде тряба да се регистрираме? Аз поразрових в нета и имам някаква теоретична представа за нещата, които трябва да се направят, но не съм сигурна, че съм наясно с всичко.
Поздрави на всички и предварително благодаря!

# 46
Хей, здрасти на всички!
До вчера нямах интернет и за това не бях влизала да видя какво ново има по темата, ама като гледам - или нищо ново няма, или и другите са нямали нет....... Laughing
Аз вече пиша като "финландска гражданка" ,по-точно - селянка Laughing, защото градчето където сме си е живо село! Но по-важното е , че вече минахме почти всичко с регистрациите и имаме финландски ЕГН-та, остана само в КЕЛА, но и това ще направим утре.
Като цяло хората са много дружелюбни и приятелски настроени и страхотно ни помагат при уреждането на документи, квартири и всичко за което се сетите при започването в чужда държава. Да ви кажа, това което съм слушала като мнение за финландците в България, че били студени и дистанцирани хора - дръжки! Само дето имат страхотен "национален спорт" - пиенето, ама само в петък и събота вечер! : : Mr. Green
Айде за сега - толкова от мен, че стана цял роман, ама какво да направя - толкова много преживявания, че не мога да ги иразя с 2 думи. Като мога пак ще пиша, ама се надявам и някои друг да се включи, че да неи говоря сама..... Laughing

# 47
хей, margihr, много се радвам, че си добе и че пишеш  Hug
разкажи повече за това защо
Цитат
защото градчето където сме си е живо село
и за всички първи впечатления, докато не са станали втори  Laughing
квартирата как е, какво представлява, съседите как са, ти как прекарваш времето си, самотно ли ти е докато мъжа ти е на работа, абе за всичко разкажи   bouquet
поздрави

# 48
Здрасти, m_a_y_a!
Започвам с отговорите по ред:
1. Градчето си е живо село, защото е 6 000 души, но за сметка на това -  по институциите и в магазините вече ни познават и ни помагат с документите и се стараят да ми говорят на английски /доколкото го знаят, де/  Laughing
2. Първите ми впечатления са толкова много, че няма да ми стигне 1 ден да ги споделям, но с две думи обобщено - страшно спокоини хора, няма стрес и напрежение и постоянно ти се усмихват и поздравяват и много се впечатляват като се опитваш да говориш на филандски. Поне тук, в малкия град са такива. Докато бяхме в Пори далеч не бяха толкова мили, ама е нормално - там никои не те знае кои си и какъв си, за тях си просто чужденец и това е!
3. Квартирата е много хубава - апартамент със спалня, хол и кухня в ривитало /не знам имаш ли представа какво е това/, има и дворче, което за съжаление в момента е покрито със сняг и не можем да използваме, но лятото какви барбекюта ще стават.....  chef

# 49
продължавам
4. Мъчно ми е много за детето, защото остана в България да завърши 1-ви клас, но м.Май ще си го вземем. Иначе - нямах време да скучая, защото имаше да се ходи по институции за регистрация, банката, КЕЛА и т.н. абе - гледам да си намирам работа, че иначе детето много ми липсва!
5. Съседите са много мили, въпреки че не им разбирам почти нищо, защото около нас са повечето възрастни хора и не знаят английски, но това не им пречи постоянно да искат да си комуникираме, ама ни се получава трудно...... Laughing Важното е, че има желание! newsm78
Ох, опитах се да бъда максимално кратка /а представяш ли си ако се бях разпростряла по темата...... Grinning/, ама какво да се прави - толкова много неща има за разказване, а и аз съм си приказлива.....  Embarassed
И накрая - какво стана с вашето идване тук?
Поздрави и пак ще ви досаждам с моите "радини вълнения"за живота във Финландия! Laughing

# 50
Здравейте отново на всички  Hug
Тук интернета не е такъв проблем, проблем е времето,което все не стига  Sad  Но май не съм само аз така.Като гледам повечето сме нередовни в темата. Сега като чета това,което е писала Марги ми е приятно,защото си спомням за моето идване. Всичко ми беше толкова интересно, ново и привлекателно - с две думи вечното забавление newsm68 .
 Марги, радвай се ,че не живееш в голям град,защото хорта тук не са така общителни и добронамерени към чужденци, както в по-малките градове. Продължава да пишеш за своите преживявания както и това ,което най-много те впечатлява. Предполагам,че в различните краища е различно.
Успех!!!!  Peace

# 51
Хей, Рали!
Ама това с интернета беше шегичка, де! Laughing
Представям си, колко ентусиазирано ти звуча, ама аз съм си такава - вечен оптимист и непоправима идеалистка!
Рали, наистина се радвам, че не живея в голям град, защото 35 години съм се наживяла в такъв....... и да ти кажа -  недостатъците са повече от предимствата! В момента се чувствам страхотно без стрес и постоянно бързане, отвратителен трафик и озлобени хора около себе си. Като си помисля, че в България ми отнемаше 40 минути да ида с колата на работа и още толкова докато намеря къде да паркирам..... А да не говорим вечер какво бързане настава като трябва да взема детето от училище. Сега съм за 15 минути пеша до центъра, а там е всичко, което ми трябва - полицията, маистраати, банката, магазините,КЕЛА и т.н..... Как да не се чувстваш добре?! А за хората - няма да се повтарям, но наистина са страшно мили и ни помагат! Да ти кажа - в България хората се учудваха и ме гледаха странно като влезнат в офиса, където работя и им се усмихна и ги поздравя, а тук го намират за най-нормалното нещо......
Та това са само малка част от причините да се чувствам добре тук. Единственото и ОГРОМНО нещо, което ми липсва е детето! Но..... и това ще се оправи след 3 месеца!
 Ако на някой му е интересно - мога още много да ви бъбря и ще съм много щастлива, ако намерите малко време и вие да споделяте впечатления /и не само/, че да не стане "говоря си с един интелигентен човек"....... сама! Laughing

Снежни поздрави на всички, които намерят време да попишат тук!!!!!!!!!  bouquet

Последна редакция: ср, 13 фев 2008, 20:06 от margihr

# 52
Ей, момичета!
От толкова приказки, забравих да ви пожелая много вълнуващо прекарване на празника утре!
Винаги да сте влюбени и много, много обичани и щастливи!!!!!!!! newsm51  Kissing Heart Two Hearts

# 53
hyvää ystävänpäivää kaikille !!!
 Тъй като във Финландия 14.02 е освен празник на влюбените,но и празника на приятелството пожелавам на всички любов в изобилие и верни приятели   bouquet

Марги, аз май нямам нещо интересно за споделяне.....т.е. вече съм със смесените чувтсва,но и това е един от етапите на живота в странство  Wink.  Това,което се научих е да гледам на нещата от смешната страна (ако има такава),та така по-леко се живее. А относно големите градове, честно да ти кажа дори Хелзинки не може да се сравни с ужаса в София.Тук се кара лесно и бързо, има култура на пътя и толерантност ( липсват яростните шофьори, които псуват).
Аз отново на бързо приключвам,но все не остава време... Confused

П.П. А ти в кой град си? Може и да си писала,но не открих нищо  newsm78. Ако си споменала вече, ме извини.

# 54
Още веднъж от мен - честит празник на всички! Рали, ти си права - освен любовта към човека до нас, много е важно да имаме любовта и на приятелите - ИСТИНСКИТЕ!
Страхотно е това, че се опитваш да гледаш нещата от смешната страна, а даже и да няма такава - измисли си я и ще е по-лесно! Аз съм минала през много тежки етапи в живота, з агубих любими и изключително важни хора за мен, дори идването ни във Финландия беше свързано с много разочарования и обида от хора, които смятах, че държат на мен............... И въпреки всичко - старая се да гледам на живота от хубавата страна, защото видях как можеш да го загубиш точно за 1 миг..........
Абе, нещо станах много сериозна....... Спирам с тези житейски философии и продължавам по "темата"! Laughing
Ние сме в Juuka, това е едно градче на около 80 км. от Joensuu /гледайпо новините като дават времето, на картата е вдясно и на север от Helsinki newsm78/. Ако някога имаш път в тази посока на Финландия - ще ми бъде приятно да ми дойдеш на гости! Тук наистина е много красиво, а представям си през лятото какво е.......
За движението в цяла Финландия - нямам думи! Това са най-дисциплинираните и търпеливи шофьори, които аз съм виждала! Имаме приятели, които от доста години живеят тук и казват, че като се приберат в България им трябват 2 седмици, за да свикнат с трафика и начина на каране...............
Аз нямах възможност да видя кой знае какво от Хелзинки, защото от летището се качихме на автобуса за Пори, но никъде не видях шофьори, които да се нервят, да свирят с клаксона, да те псуват или на всяка цена да гледат да те "улучат" като тръгнеш да пресичаш улицата:mrgreen:!
А относно това, че нямаш нищо интересно за споделяне - не съм съгласна! Ежедневните и тривиални за теб вече неща от живота тук, за мен /а мисля, че и за други - например Мая Laughing/ са актуални и много интересни! / По този повод - Майче, къде се загуби? До къде стигнахте с плановете за Финландия?/
  И сега - пак към Рали - ще ми е интесно да споделиш бързо ли се адаптира тук, как е с работата, даже и - как се справяш с приготвянето на "нашенски" и финландски яденета? Аз за сега залагам на "българските кулинарни шедьоври" и с малки изключения успявам да приспособявам техните продукти и да ги побългарявам......  chef /снощи правих бисквитено руло и се получи доста вкусно - като доказтелство - нашия тати вече го е преполовил....... Joy/
Рали, дано намериш малко време да пишеш - за всичко, което се сетиш, дори и да ти се струва безинтересно! А и не само ти - хайде "фински маменца", предполагам, че не всички са без работа /като мен в момента/, ама, моля ви, отделете 5 минутки!!!!!!!!!!! newsm53

# 55
Margihr, не знам дали си имала възможност да разгледаш, но Joensuu е много хубав град, пълен с млади хора, има голям университет. Малките градчета по принцип са скучни и освен петъчно-съботните запои на местните, рядко друго се случва.
За шофьорите е точно така, не знам дали вече си информирана, но глобите са много строги и са според доходите.
Хората са много мили по принцип, особено към посетители и туристи, когато стане въпрос за емигрантство са скептични, може би с право.
Районът, в който живеете, е един от един чистите и еко райони в цяла Европа, лятото е прекрасно- топло, без да е жега. Ако сте любители, има много национални паркове, където да се разхождате, през лятото има редовни рок фестивали. В Йоенсу има и много руски църкви, градът е създаден от Цар Николай.

# 56
Да, така е. От Joensuu съм гледала много снимки и съм възхитена. Красиво е Grinning Не съм имала възможността да "прескоча" до там (може би защото е на около 450км  Wink ) Но пък защо не, можем да си направиме разходката през пролетта.
Относно работата и адаптирането всичко беше трудно в началото. За щастие имам близки тук, та те ми помагаха страшно много.  А що се отнася до българските гозби- аз май писах вече на две на три. Какво да ти кажа.... някои от храните се намират в арабските магазини, сирене също има (въпреки,че не е като българското). Иначе съм доста отворена към експериментиране на чужда кухня. Опитвам се да приготвям и финска....особено ,ако съм я тсетвала преди и ми е харесала.  chef  Като цяло ми допада всякакъв тип месо приготвен с изобилно количество kerma (не е сред нискокалоричните храни,но .....веднъж в месеца може.Иначе рискувам да се превърна в истинска финландка с минимум 100 кг).
 Ами май за това се сещам в момента.Ако ми текне наново мисълта ще дописвам.

П.П. Марги аз също съм си приказлива,и затова понякога пиша накратко,за да не ви отегчавам  Mr. Green Но вече ще знам,че не съм единствена. Благодаря за поканата. Дано да имаме възможността да се видиме.Ако вие все пак се запътите насам пиши,за да срещнем welcome

# 57
Здравей, г-жа Броненосец! Първо отговарям на теб, защото много отдавна не съм те виждала по темата, но си спомням, че ти беше живяла по тези Северно-карелски краища  Laughing /ако не ме лъже паметта........ newsm78/. Joensuu наистина е хубав град. Имах 1 ден да го разгледам и много ми хареса това, което успяхме да видим. За малките градчета си права, но когато човек иска - винаги може да си намери развлечения. Да ти кажа - за сега не сме усетли скептичност по отношение на установяването ни тук - напротив - с голямо желание ни помагат да се устроим /сигурно е свързано с факта, че съпруга ми е стоматолог, а те имат нужда от такива Laughing/ Едно от нещата, които ни насочиха към този район беше чистата природа, защото детенце има много алергии и астма и в България имаше много проблеми. Мисля, че тук нещата ще са по-различни, а и всички наши познати, които живеят във Финландия смятат, че ще е по-добре. Аз доста се рових в интернет и се постарах да се позапозная с тяхната история, но ще ми бъде много интересно, ако имаш време да споделиш нещо по темата.

Рали, сега за теб:
Тук наистина е страшно красиво, а предполагам, че на пролет ще е още по-хубаво! Поканата остава в сила - 450 км. не са чак толкова много за мащабите на Финландия, де!
За помощта от близките и приятели си права - ние също така дойдохме., но за съжаление те са на почти 500 км. от нас сега:cry:!  Обаче за Великден ще дойдат /като са повечко дни/ да се съберем и ще е весело!  easter newsm44
Тук няма арабски магазини, ама се опитвам да се справям с това, което има като продукти. А за нискокалоричните храни - права си! - поне веднаж в месеца може! Веднъж се живе, все пак! Laughing
И да ти кажа - тук, в Juuka рядко се срещат дебели финландки - сигурно е от това, много ходят пеша Rolling Eyes
Наистина се надявам, че не ви отегчавам с моите безкрайни романи  Embarassed............. Моля, някой да ми направи забележка, ако е така, да се коригирам /въпреки, че не знам как ще успея.... newsm78/
И аз благодаря за поканата за среща - най-вероятно няма да може да се случи преди м. май. Тогава ми предстои полет до България, но ако все пак решите напролет или лятото да се разходите из Карелска област........ще ми бъде приятно.

# 58
А, момичета, понеже отдавна не съм писала, та.............. Embarassed
 Като казах одеве, че нашите хора ще идват за Великден - моля ви да споделите как празнуват тук? Има ли нещо по-интересно при подготовката?
И с това ще се постарая да приключа за днес! Rolling Eyes

# 59
margihr, ralivd и всички, които се включват  Hug много ми е приятно да ви чета   bouquet моля разприказвайте се  Laughing
За съжаление за сега нашето заминаване/идване се осуетява, нещо от фирмата работодател се бавят (а уж толкова много бързаха)
Опитвам се да вярвам, че каквото и да стане ще е за добро.
Като гледам вие си имате приятели от Бг там, аз (ние) ще си имаме само вас  Hug

Общи условия

Активация на акаунт