Нашите " специални" деца с ДЦП.

• 65 407
  • 461
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте мили момичета Hug
Искам да ви отклоня малко от впечатленията ви от филма/аз също съм потресена-изгледах една част и ще го догледам,защото противно на всички ,колкото и грозно да звучи,аз изглежда черпя още сили и се надъхвам да помогна максимално на моето си дете/.
Та днес посетихме Мария Кожухарова,води се най добрата,а е на 76г.,има ли някоя от вас впечатления или просто информация за нея newsm78.Аз принципно съм съгласна със всичко което ми каза и предложи,но ей така от любопитство питам вие ако сте били или знаете нещо за нея Hug

# 196
вики и мама , нашата терапевтка е учила при нея и досега поддържат връзка. преди време са имали конфликт с чавдаров, който смята, че е открил войта терапията за българия, но аз съм много доволна от нашата терапевтка. при тези увреждания на сина ми, /около 1/4 от дясното му полукълбо на главния мозък е загинала/ никой не може да повярва, като го види в какво добро състояние е.мисла, че до голяма степен се дължи на нея. от нея съм чувала много добри неща за кожухарова. освен това те работят с деца повече от 40 години, тогава много специалисти не са и сънували дипломите си...

# 197
  • густо майна Филибето
Вашите дечица как са със съня? Аз тази нощ за N-ти път будувах, затова се сетих да питам. Моята госпожица , независимо че не е спала през деня, и независимо, че спи малко за възрастта си, почти всяка нощ будува. До към третата година се будеше по 5-6 пъти, но будуването беше кратко, после започна по 1-2 пъти, като понякога стига до 4 часа. Има нужда от сън, следобед доста се изнервя, но не я слагам вече, защото това ще значи да заспи след 1ч и пак да ми будува Sad Какво ли не опитах - полза никаква. Тази нощ от 4,30 до 6ч издържа в леглото, пляска си с ръце, подвиква, после слезе и до 7ч гледахме телевизия Laughing Искаше и компютъра да включвам, ама не я огря. Wink В 7 се поскарах, спрях телевизора и я вкарах в леглото, за половин час заспа Sunglasses

# 198
И нашия Теди е така със съня.
Моя въпрос е как да опазя съня на другите спящи вкъщи??? Особено на беба сега, пък и на тате и той е човек я?!?!
Като сме в 2 стаи и е сложно.
Миналата събота имахме гост и съответно хола беше зает, Теди пак стана като обикновено по нощите и се наложи да го обслужваме на стола в кухнята  Joy И сутринта срам не срам казах на младежа другия път като идва да си търси друго място за нощта... Той каза - ама на мен не ми пречи (ние се постарахме да не го събудим естествено). Ние се разсмяхме (щото човека е ерген) и му казахме че на нас ни пречи щото така бяхме и двамата с тате будни... а иначе единия остава да спи, другия се справя с будуващия сладур.

Никакви таблетки или чайове за сега нямат ефект  за по-добър сън, не знам как да ти помогна, съжалявам.
И нашия си пляска, вика гледа ТВ и така поне 2 часа, може и до сутринта.

Дано успееш сега да си починеш, ако има начин лягай с нея.

Hug  bouquet

# 199
  • в полите на Балкана
Тази тема ми е много интересна. Опитах се да я поставя в нашата за ПМД но нищо не излезе. Надявам се нямате против дето от време на време пиша при вас.  Hug

Ние пък будуваме само когато е пълнолуние. Той по принцип заспива по трудно,но максимум 1/2ч лежи и заспива. При него няма викане ,мърморене и разни безобразни като при вашите дечица. Викаме само когато иска да го обърна и дори ни е сложил ред с баща му  Grinning
Понякога когато е много уморен и не вика и ако аз не стана да го обърна сутринта е изтръпнал целия.
Съвзема се само след голяма порция масаж.

# 200
За съня на Иви. по периоди:
до 1,5 години - леглото й беше в нашата стая, която е и дневна и спалня.  Будеше се често и искаше занимания и гушкане. Често за мога да спя аз, тя спеше в нашето легло. Признавам - на мен не ми е комфортно. Обичам да спя следобед с нея, но не и цяла нощ в моето легло.

1,5години - направихме отделна стая за нея. Ритуал при заспиване - гушкане и пеене. Но след 2-3 месеца започна да спи непробудно цяла нощ! Аз се преродих - имах време и пространство лично за мен. Спи зле само когато е болна - температура, хрема.

2год. и 8 месеца - майка ми се премести при нас  и поради липса на друга стая спят в една стая. Започна се едно глезене - в началото дори ми казваше "Отивай си в твоята стая. Аз ще спя с баба."

сега 5год. и 5 месеца - пак са майка ми в 1 стая. Но сега иска аз да я приспивам и през нощта ако се събуди прави сл. номер "бабче, бабче вземи ме при теб".

Забелязала съм, че ако се събуди през нощта и започнем да си говорим или четем се разсънва. При нея върви шшшът. Ще говорим утре сутрин. И разбира се никаква светлина -от бебе спи на тъмно.
И друг път съм писала, но всичко в нея се промени, когато беше на 1,5години и започнах активна иглотерапия и през зимата мокса-терапия. Ако не знаете, какво е мокса: това са китайски билкови пури, с които се прави загряване в определени точки. Цялата къща се вмирисва на катун, защото детето е съблечено и стаята трябва да е добре затоплена. Най-подходяща се оказа кухнята. но дима е всепроникващ.

За Мария Кожухарова - лично не съм ходила при нея, но знам от нашата иглотерапевтка, че тя е човека в България поставил началото на терапията на деца с ДЦП. Доколкото знам по руска методика (съветска тогава, знаем защо). От майки, водили децата си там знам, че методите й са много драстични - използва въздействието на болката за "събуждане" на предпазни, равновесни и други реакции. От тук натам зависи от родителя - може ли да издържи рева на детето си в името на очакваното подобрение.

# 201
нашата терапевтка е учила при нея, при мария кожухарова, но не съм чувала за болка. синът ми изобщо не плаче от терапията, малко мрънкаше на рефлекторното пълзене, ама сега и сам се опитва. много му е забавно.никога не му е пиричинявана болка, даже когато сме сами и си играем прави упражненията с много по-голямо удоволствие и се смее с глас.туй за болката ми звучи малко недостоверно. действително с определени упражнения като се залага на инстинкта за самосъхранение се предизвиква детето да ползва увредените крайници, но никога не е бил нараняван или да му е причинявана болка.

# 202
И аз съм чувала такива отзиви - че М.Кожухарова практикува Бойта (не Войта) и всъщност едва ли не бие децата, за да проходят. Една позната водеше там дъщеря си, но вече не са при нея.

# 203
  • Бургас
Здравейте и от мен
Следя редовно темата но нямам възможност да се включвам.Моето дете също е с ДЦП квадрипареза.Вече стана  на 1.7год за момента седи , но не стабилно т.е пада понякога прави крачки и с всеки ден все повече и повече , но не самостоятелно, водя я под мишничката.Казва само мама.Старая се да правя всчико което е по силите ми за да е добре и дай боже един ден да стане пълноценен човек, макар че картината която описаха лекарите до сега хич не е хубава.
Искаше ми се да мога да се включвам по често , но редовно ви чета и много ми помагате с информацията , която споделяте.
Поздрави на всички

# 204
Аз веднъж отидох,като идеята е да ни вижда един път седмично,през другото време аз да правя терапията/междувпрочем и харесва,но аз го правя като игра/,иначе сте прави,така вика и тропа и се кара,че чак мен ме стресна,въпреки че преди това изрично помолих да и говори тихо и внимателно,представете си невиждащо дете, но със ужасно развит слух ,как се плаши от крясък,но естествено не бях разбрана правилно ,явно Wink

# 205
Радостт , Hug
Някой може ли да ми даде нейни координати?
Само ми е любопитно как ще вика на Сиса, смешно ми става, тя само някой да повиши леко тон и почва да му се звери насреща, от къде излиза този глас, всеки и се чуди.
Ако мога ще я заведа при Кожухарова да видя как ще и се отрази.
Вики и мама, малката стресира ли се от виковете и?

# 206
Момичета, това със съня ще отмине, но минава доста време. Мойта дъщеря плачеше по цяла нощ почти 3 години, сега обаче не мога да я вдигна за училище и си спинка като ангелче, смее се насън. Така че търпение!

# 207

Вики и мама, малката стресира ли се от виковете и?
Ами мисля че да,тя Виктория има много изострен слух и ми се струва ,че Кожухарова прекали,а и на въпроса ми-Не мислите ли че плашите детето?,тя ми отговори-Не ,те децата като реват,буквално не чуват ,заради притъпяването на някакви центрове и за да чуе детето ,трябвало да му се кресне Shocked
Малко ми се сториха странни обясненията и и методите да работа ,но пак казвам не съм несъгласна ,с това което ми каза за състоянието на моето дете,права беше,другото ще го изтърпим веднъж седмично Wink

# 208
Viki, i vsichki mami, moja savet e da ne ostavjate kogoto i da bilo da stresira decata vi.  Vjarno, che trjabva da sme mnogo strogi s tjah, kogato stava vapros za rehabilitacia, a i ne samo, no mojto dete i dnes, 10 godini sled stresa ot edna uzhasna rehabilitatorka v detska nevrologia kato vidi bjala kushetka stava kato izplasheno zverche.

# 209
PollyA64, съгласна съм с теб даже се сещам коя е въпросната рехабилитаторка.
Но трябва да знаеш, че има и доволни от нея. Shocked
Моя приятелка казва, че много е помогнала и аз уважавам мнението и, но аз не давам тя да припари до детето ми.
Така, че всеки сам си решава, а относно спането, от твоите уста в божиите уши, съчувствам искрено, на всички с подобен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт