Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Статия в "9-месеца"

 • 3 446
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 322
“Секс” зад червената завеса
Мая Ковачева „9-месеца”


Малка стаичка с червена завеса и диван, на който са разлистени най-различни еротични списания… Това не е сцена от нощен филм, забранен за деца под 18 год., а работното място на д-р Ромил Станиславов от кабинета по мъжки стерилитет в Майчин дом. Тук всеки Адам може да провери потентността си, да потърси съвет, а ако се налага и лечение. Д-р Станиславов повдигна червената завеса пред “9 месеца”.
Кабинетът
Лабораторията и кабинетът по мъжки стерилитет работят повече от 32 години в Майчин дом. Това засега е единственото място в България, където се прави най-прецизната спермограма (изследване на качеството на спермата). Над 100 мъже месечно търсят помощ при д-р Станиславов. Няма възрастови ограничения, през кабинета минават момчета на 17 год. и 70-годишни дядовци. Над 90% от случаите са брачни двойки, които не могат да имат деца. При лечение на стерилитет лекарите задължително изискват да се направи спермограма. Тестът не се заплаща от здравната каса, а цената му в Майчин дом е 10 лв.
50:50
Стерилитетът не е проблем само на жените, категорични са лекарите. В 50% от случаите причина за безплодието е у мъжа. Неговите сперматозоиди са малко на брой или пък са бавно подвижни, а понякога и двете. При смущаващ резултат от спермограмата първото нещо, за което лекарите се съмняват, е инфекция на половата система. Това е често срещана причина и се лекува с антибиотици.
По-сериозен е проблемът, когато мъжът има разширена вена в лявата страна на тестиса или когато тестисите не слизат правилно в торбичката и не се изхвърля достатъчно количество сперма. Лечението в тези случаи е оперативно, нещо, което доста стряска първоначално силния пол.
Внимание! Влошеното качество на спермата може да се дължи на носенето на прекалено стегнати панталони или пък на висока температура, която се поддържа в бельото. Ето защо лекарите препоръчват на момчетата да внимават как се обличат, за да не се появят проблеми по-късно.
6–8% от посетителите на кабинета изобщо не произвеждат сперматозоиди. Причина за това е генетична аномалия, която не може да се излекува. В такъв случай изходът е изкуствено оплождане на жената.
Изследването
Спермограмата включва изследване на обема на еякулацията, времето на втечняване, броя на сперматозоидите, тяхната подвижност и скорост на придвижване. Лекарите смятат, че ако 60% от сперматозоидите са подвижни, мъжът може да създаде поколение.
За теста е необходимо цялото количество сперма, което пациентът отделя при еякулация. Малките червени кабинки, затрупани от еротични списания, са мястото, където мъжът може да се усамоти и да даде необходимата проба. “Осигуряваме на пациентите идеална среда, за да се отпуснат. Релаксираща музика, еротични списания, уединеност…”, казва Весела Николова, биолог в кабинета. Едно от задължителните условия, преди да се направи това изследване, е представителите на силния пол да се е въздържа от полов контакт най-малко 4 дни преди това. Само тогава резултатът е валиден. Понякога мъжът толкова се притеснява, че лекарите нарушават правилата и му позволяват да донесе сперма от къщи. Това обаче става само при специални условия. Материалът трябва да се остави в кабинета до един час след като е отделен. Задължително е да се съхранява в стерилно бурканче при температура, близка до телесната. Ако течността се замрази в хладилник или фризер, всички сперматозоиди умират.

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Таничка, страхотна статия, сложи и я и в полезно, дано я прочетат повече мъже!

# 2
 • Мнения: 920
Или повече жени, склонни да привнесав вината в себе си....

# 3
 • Мнения: 4 322
Цитат на: Tia
Или повече жени, склонни да привнесав вината в себе си....


Това е много тъжно  Cry
А изследвания в самото начало знам че е задължително да направи и кандидат таткото  Sign Exclamation

# 4
 • Мнения: 920
В модерното семейство е така Тани, но от едно време винаги се е говорело за "ялова булка"...не за проблемен мъж. Та въпреки че сме модерно общество все още има мъже, които отказват да се изследват и това кара жените им да се чувстват виновни че липсата на бебето е по тяхна вина.

Та за това казвам повече жени да го прочетат....и да скочат на врата на мъжетата си...

# 5
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Това ние го знаем, но ако сме честни, тоест аз поне ще си призная, че аз си направих хормоните, гинекологичния преглед си в рамките на нормалното в случая и не го споменавам и чак след това изследването на мъжа ми.
колкото и да съм съвременна...или може би защото лекарят каза да не избързваме или от страх как ще реагира той, или просто ни е някак вродено, че пробелмите са при жената.
много е жалко и ограничено, признавам си.

# 6
 • Мнения: 4 322
Знаете, че до сега не съм си правила изследвания ама никакви. Искам да се мине една година бебеправене и тогава ще му мислим.
Но пък говорих с моя кандидат татко по въпроса и той се съгласи да тръгнем заедно по изследвания - и той и аз.

И аз като Ева обаче си признавам, че при всеки неуспех обвинявам себе си първо, макар пределно добре да знам, че може той да е причината или че въобще да няма проблем

Общи условия

Активация на акаунт