Естествено забременяване на 41?

• 1 692
  • 31
  •   1
Отговори
Здравейте,в предна тема съм писала как на 40 реших че ми е време и от 2ри опит забременях,оказа се че се налага да направя аборт,заради синдром на Даун,потвърден от БХС1:4,пренатален тест на Вижън,в 16та седмица.Това беше март 2024,и от юни по съвет на гинеколожката стартирахме нови опити.За жалост вече половин година безуспешни,въпреки че единствения установен проблем са годините Sad . Много бих се радвала някой преминал през това да ме посъветва за добавки,специалист,или нещо,което ще ми е полезно, защото съм абсолютно незапозната с темата.Както казах аз вече съм на 41,нямам други забременявания преди този аборт,а любимият 45год.Имаме ли шанс или да не се заблуждаваме според вас?Досега всичко ми изглеждаше че ще стане когато си реша,но ... Sad Имам редовен цикъл,овулация,хормони ок,нямам ПКЯ,за друго не се сещам.Благодаря предварително за всяко мнение:)

# 1
  • Sofia
Всичко е индивидуално. На тази възраст може да стане, но може и да не стане. Изследвали ли сте АМХ? Антралните фоликули как са? Изследвали ли сте витамини? НК клетки? Щитовидната как е? Проходимост на тръбите? Спермограма правена ли е?

Може да си имате редовен цикъл, овулация и хормоните Ви да са ок, но нищо не Ви гарантира, че качеството на яйцеклетките Ви е добро. Защото на тази възраст повечето яйцеклетки са с лошо качество и това по нищо не се разбира (няма никакви индикации за качеството на яйцеклетките освен самата възраст).

Вие си дайте срок, в който ако не се получат нещата да пристъпите към асистирана репродукция. По принцип на тази възраст, ако до 6 месеца няма резултат се търси репродуктивен  специслист.

Втората жена на баща ми забременява естествено на 41г (таткото е на 45г). Аз също забременях на 41г естествено (таткото - на 46г). И двете износихме до термин здрави деца. Имам и други примери, не е чудо невиждано на тази възраст.
Аз обаче започнах да се консултирам с репродуктивни специалисти още на втория месец опити и направих куп изследвания.
Посетих клиниките Адела, Малинов, центъра на Токуда, Надежда.

# 2
  • Пловдив
Не е невъзможно, но времето вече не е в наша полза (слагам и себе си в кюпа, понеже съм на почти 42).

Проверете си АМХ, за да видите с какъв резерв разполагате.

# 3
  • София/Севлиево
Ако сте от София направете консултация с доктор Вецев.Той на мен дори ми каза,че мога да забременея дори естествено(аз не вярвам, защото дори с инвитро стана много трудно,но пък АМХ ми е 3, което за 41 години е супер). Успех!Но щом е минала половин година опити е добре да се консултирате и с репродуктивен лекар(не означава че ще ви насочи направо към инвитро,има доста други алтернативи преди това).

# 4
  • Sofia
По-добре да се насочи директно към репродуктивен. Вецев е по рисковите бременности, не е репродуктивен.

# 5
  • София/Севлиево
Да,но много момичета ходят при него да ги подготвя за бременност.Поне 4-5 такива познавам,но не съм разпитвала, защото към онзи момент не ме интересуваше.

# 6
Аз родих ва 42 г. вследствие на естествено забременяване. Имах лека и безпроблемна бременност, НО преди това 10 г. ходих по клиники, правих инвитро опити и родих първото си дете на 40 г. след инвитро.
Та, в този ред на мисли - на тази възраст е възможно, но понякога и за някои.
Всичко е индивидуално. Подгответе се психически и за неуспех.
Със сигурност ви трябва репросуктивна клиника. Със сигурност се случват чудеса на тази възраст, но не винаги, не на всяса жена.
Не сте млада. Не се подлъгвайте да чакате.
Пожелавам ви успех! Борете се!

# 7
Благодаря на всички за споделените отговори,мисля да се насоча към репродуктивен специалист,ще се радвам някой да сподели за такъв от който е доволен,аз съм от Велико Търново,но като цяло няма значение от къде е,важното е да има смисъл Simple Smile

# 8
Най-близо е Плевен. Може в КИРМ. Смисълът идва, когато опита е успешен.

# 9
  • София
На тази възраст може да се получи, но чисто статистически при повечето двойки не се получава естествено забременяването. Моят съвет също е без забавяне да се обърнете към репродуктивен специалист -  по-добре едни хвърлени ненужно пари на вятъра по лекари и изследвания, в случай че забременяването настъпи естествено, отколкото месеци наред надежди нещата да се случат по стандартния начин и с всеки следващ месец влошаване на качеството на яйцеклетките заради напредването на възрастта. Продължавайте си, разбира се, с опитите за забременяване по естествен път, но не губете време, фокусирайки се само върху тях.

Според мен проучете софийските болници/лекари (Надежда и Щерев най-вече). Ако финансите са проблемен фактор, обмислете възможността да си самофинансирате няколко инсеминации и в случай че са неуспешни, да кандидатствате за финансиране на инвитро процедура от Центъра за асистирана репродукция.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 11:40 от *Lorena*

# 10
За кандидатстване към фонда имаше някакво ограничение на възрастта. Трябва да се проучи какво е актуалното положение. Преди мисля беше до 43 г. възраст на жената.

# 11
  • Пловдив
Не само до 43, ами АМХ поне 0.5.

# 12
  • Sofia
Да,но много момичета ходят при него да ги подготвя за бременност.Поне 4-5 такива познавам,но не съм разпитвала, защото към онзи момент не ме интересуваше.
Едно е да подготвяш за бременност една 30г жена, съвсем друго да търсиш причини за неуспех при 40г +.

# 13
  • София
за София репродуктивни много, за мнения всеки би ви препоръчал там където е успял. Аз лично се доверих на др. Сенкова и макар да нямахме успях бих ви я препоръчала.

# 14
Здравейте,
Аз съм на 43г и забременях спонтанно. В 10г.с +3 дни съм. Предстои ФМ след 2 седмици, ще питам доктора и за пренатален тест.
Дано всичко е наред, въпреки че все още съм в лек шок от новината. Не беше очаквано..
Имам вече едно детенце, което родих на 37г, всичко там беше нормално.

Общи условия

Активация на акаунт