Отговори
# 60
  • София
Ани, за кихането - Емко също кихаше в началото, педиатърката каза, че не е нищо страшно, просто от прашинките във въздуха му се дразни нослето. Peace

Аз пак за епидуралната (дано не съм досадна) - това, което може да се случи е, ако до последно се влива да не се усещат напъните (поне така "плашат" някои). Но както не веднъж се каза тук, ако са опитни лекарите - акушерката и анестезиологът това няма да се случи. Просто в определен момент лекарят казва на анестезиологът да спре да влиза, пък теб ако ще да те боли и след ок. 30 мин. започваш да усещаш пак (поне при мен си беше така). Само дето усещах контракциите, пък не усещах напъни  Thinking, не знам избързаха ли какво? newsm78

А за скачането на корема - натискат горе към стомаха/ребрата, идеята е да "побутнат" бебока да слезе ниско. Дали помага не знам, но определено не е особено приятно.

Калина, не се връзвай с това за бозата - брашно и захар, какво толкова има в нея? Най-важното е здравословно, с повече течности по избор. Wink На мен прясното мляко супер много ми помагаше, като изпия 1-2 чаши и се "наливах".

Хекси, много ми е мъчно, аз също като се сетя за теб съм си мислила дали няма да е добре и ти да си в болницата? Thinking

# 61
Калина, не се връзвай с това за бозата - брашно и захар, какво толкова има в нея? Най-важното е здравословно, с повече течности по избор. Wink На мен прясното мляко супер много ми помагаше, като изпия 1-2 чаши и се "наливах".

Анири, Ваня
мерси за съветите, прочетох публикациите и това затвърди пак моето виждане човек да води по-естествен начин на живот и хранене през кърмаческия период.

# 62
  • София
Запис и от мен, честито на калака - да е жив и здрав малкия бебок!
Днес все пак се занесохме до Пигиса и до борсата в Хаджи Димитър. Та и от двете места май купихме повече неща за баткото, отколкото за бебчо... В борсата цените на белите бодита са 2,50, а на шаренките - 3,50 лв. Като цяло цените са доста изгодни, но ми се стори, че за малко по-големички деца има по-голям избор.
Та след днешния пазар (не че кой знае какво сме взимали - едно боди и комплект за изписване), смятам да сме приключили с покупките. Ако нещо в последствие се наложи, винаги може да се реагира.

# 63
  • гр.Варна
Лека нощ мили дами! Hug Hug Hug
Желая Ви спокойни сънища в тази прохладна септемврийска нощ!
На тези, които са решили да ни изненадат с хубави вести-много късмет и леко раждане! Praynig Praynig Praynig

# 64
Здравейте мами! Честито бебче на Калака!
На въпроса на Басилиск- доколкото знам тук не се препоръчват възглавнички на бебета. В родилния дом ще видя пак, но например в бебешките спални комплекти калъфка за възглавница липсваше.
За това какво да ядем - аз миналата нощ се зачетох в публикациите на Ла лече лийг интернешънъл. Пишеше че няма нужда специално да се пие мляко за да се произвежда мляко - нито един от бозайниците не пиел мляко за да го произвежда. Трябвало да се яде балансирано - плодове и зеленчуци, белтъчини и въглехидрати, и това е достатъчно за производството на кърма. Освен това прочетох че е добре бебето като започну да суче от една гърда, да я изсуква цялата, дори с риск след това да няма място в стомахчето да пие от втората. Защото както вече се е споменявало тук първо тече рядко мляко, накрая остава гъстото, и детето трябва да поеме и от рядкото и от гъстото, иначе се нарушава баланса. И нещо много важно, което знам и от други места - за добрата лактация е много важно да се кърми и през нощта - тогава въпросните хормони били най-активни. И най-сигурният начин - ако мислите че бебето не получава достатъчно кърма, забравете режима, давайте на 1-2 часа ако трябва за известно време, това е начинът да си стимулирате лактацията.  Моя приятелка роди наскоро и кърмата й май беше малко, ами въпреки че бебето може да си спи цяла нощ защото е много сънливо, тя сама става през нощта да го кърми. Регулира си кърмата и бебчето наддава. И нощните ставания няма да продължават вечно. И още нещо - нищо фатално няма да стане ако известно време бебето не приема точно толкова мляко колкото казват че трябва да поема. Няма да умре от глад, обаче ако заради страха да не би някой път да не остане недохранено започнете да му предлагате Ам и накрая премине само на него, по този начин със сигурност ще го лишите от нещо много важно. Ох, аз при толкова информация за ползата от кърмата която прочетох тези месеци, сега много се страхувам да не би да нямам. Като пиша това и аз се надъхвам, защото знам че на приказки е лесно, ама ако останеш с малкото човече за което си мислиш че е гладно, здравият разум може да ти избяга Embarassed Дано да имам достатъчно търпение и воля Praynig

# 65
Здравейте мами! Честито бебче на Калака!
На въпроса на Басилиск- доколкото знам тук не се препоръчват възглавнички на бебета. В родилния дом ще видя пак, но например в бебешките спални комплекти калъфка за възглавница липсваше.

На мен една от сестрите от пренаталните лекции, които ми изнасят в къщи (междудругото една приятелка от Ванкувар ми каза, 4е и при вас имало и били напълно безплатни...) ми каза то4но обратното...

Препоръ4ват еи тези нещица (примерите са от канадския "Тойсъръс", не може да няма техен магазин в Монтреал):

http://www.toysrus.ca/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?s … 29+&nvalue=24

http://www.toysrus.ca/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?s … 29+&nvalue=24

Аз ще питам още на едно две места дали са сейф и мисля да купя, защото в рода сме малко плоскоглави...

# 66
Не мога да отворя линковете. Иначе сега направих справка в книгата на Спок и Нийдълман и там пише че възглавниците при бебетата са не само излишни, но и носят риск от задушаване. Но ще питам и в болницата. Аз за пренаталните курсове така и не се сетих навреме, затова чета книжки.

# 67
  • гр.Варна
ДОБРО УТРО МИЛИ ДАМИ!  bouquet  bouquet  bouquet
Вече се излюпихме и сме на линия , все още 2 в 1.
Снощи за втори път получих доста силна контракция, но си бише една едничка. Не смятам да споделям с нашите, за да не се ошашкат рано-рано.

Относно кърменето-предният път в Окръжна ни обясняваха, че трябвало и от двете гърди да суче бебето. Не било хубаво само от едната.
А за възглавницата-твърдо против, защото може да се задуши.

Приятен ден на всички и леко раждане на тези, които днес ще имат щастието да гушкат своите бебчовци!  Hug Hug Hug

# 68
Eха, момичета имаме си още едно 1-во септемврийско бебче newsm44 newsm68

АЛИС 11 е родила вчера своето момиченце. Голямо е 50 см., 3500 гр. и ще се казва Ния-Мария

Ама много е хубаво да си в ролята на щърк smile3521 newsm53. Алис се обади на мен, защото само моя телефон имала записан.

Родила е нормално, въпреки че имаше вариант и да е секцио. Отишла на рутинен преглед и се оказала с 3 см. разкритие, приели я веднага и към 16,45 се появила Ния-Мария. Каза, че раждането й минало адски лесно и бързо и пожелава на всички преживяване като нейното. Бебка е при нея нон-стоп и вече няколко пъти се кърмели успешно. Тя е в АГ и по всяка вероятност във вторник ще я изпишат.

Ей, момичета дето ще раждат в АГ ето има и светлина, че без много борба може да си получим бебчета веднага и за постоянно при нас и да им дадем всичко от себе си.  newsm10 newsm47

Поздрави от нея за всички мами, на които им предстои да родят! smile3525

# 69
 добро утро Hug мерси на всички за мненията за кърменето
аз колкото повече ми наближава термина, толкова по-активно търся и чета само за това  Blush  

честити на мамите септемврийски бебчета  Peace

аз пък откак влязох в деветия нямам вече нито контракции, нито течове, ни болки, нито нищо  Mr. Green сякаш се гласи шкембака ми да откара така още половин година  newsm78
ама утре сме на доФтУр и ще видим човека какво ще каже за води и плаценти, за шийки на матки и такива ми ти неща

лека неделя на всички   Peace ние излизаме пак да вършеем по улиците, че комшиите правят ремонт и не се седи тука вече трети ден  ooooh! тъкмо и температурите паднаха  Peace

# 70
Не мога да отворя линковете. Иначе сега направих справка в книгата на Спок и Нийдълман и там пише че възглавниците при бебетата са не само излишни, но и носят риск от задушаване. Но ще питам и в болницата. Аз за пренаталните курсове така и не се сетих навреме, затова чета книжки.

Ааааа...тези не са то4но възглавници, а специално направена ортопеди4на щуротия за новородени... Ето описанието на едната:

Crib Wedge 
By   Jolly Jumper
Our Price: $14.99
Availability: Usually ships in 24hrs
Product Description:
A newborn's head needs to be elevated, but pillows are too dangerous. That's why Jolly Jumper created the Crib Wedge. This wedge elevates a baby's head slightly for easier breathing and digestion. It provides a soft gradual incline for comfort while remaining safe. The Crib Wedge can be positioned safely and securely under all standard-sized crib sheets.

# 71
  • Кърджали, България
Привет и от нас!

Честит син на Калака и дъщеричка на Алис11!!!   bouquet

Аз съм си харесала днешния ден за раждане  Wink Снощи имаше страхотни бури, цяла нощ гърмя, валя, а току-що изгря слънце. Между другото от два дни се опитаме да го накараме това нашето бобче да излиза вече, та забъркваме кекс  Embarassed

мила мими, не разбарх за коя неделя ставаше въпрос, ако е за днес, съжалявам, че не ти отговорих досега и ти желая успех! Ако ли не, ще те успокоя  Wink - на мен ми вливаха три пъти по две ампули венофер и вече трябва да съм стигнала към 110 хемоглобин, поне се надявам. Няма нищо притеснително в системите венофер, аз повече от кръвопреливане се тревожа. Само че желязо се резорбира в кръвта за няколко дни, а не веднага, затова ако ти го сложат в събота, пък в неделя те режат, май няма много смисъл  newsm78

Нани, ами това 2600 много малко бе  ooooh! Боже, не мога да си охраня бебето! Да не бърза тогава, поне три кг да стане  Praynig

# 72
Нани, ами това 2600 много малко бе  ooooh! Боже, не мога да си охраня бебето! Да не бърза тогава, поне три кг да стане  Praynig

Не е малко, 2.6 кг е границата след която се приема, 4е плода е напълно развит и жизнеспособен. Вярно 3 кг е по-добре, но в крайна сметка вси4ко опира до бебе - има бебета от по 2.1 без проблеми и такива по 3.25 който развиват респираторен дистрес...така, 4е не обръщай много, много внимание на тея неща... Природата си знае работата в общия слу4ай...

# 73
Честито на Калака и Алис!!!

Ех днес какъв е хлад...ще за бегнем извън града малко Simple Smile

# 74
По въпроса една или две гърди на хранене - не е толкова еднозначно положението, но за щастие, както и в други случаи, бебето знае точно какво да прави.
В началото на кърменето (първите дни, когато още не се е установила добре лактацията) се препоръчва винаги да се поставя бебето и на двете гърди, за да се стимулират и двете. Така се прави и в случаите, когато майката съзнателно се опитва да си увеличи количеството кърма - кърми се първо от едната цица, докато бебето я пусне само и след това се предлага и другата.
Това по повод на казаното от акушерки, че трябва да се кърми от двете.
По повод на това което пише в материалите на ЛЛЛ, цитирани от heureuse - когато се установи добре лактацията, може да се кърми само на едната гърда на всяко хранене и дори ако бебето суче често, да предлагаме една и съща цица в рамките на всеки 3 часа, за да сме сигурни, че бебето стига до крайното, по-богато на мазнини мляко. Също така, ако майката има свръхпроизводство на мляко, е особено важно да се наблегне на даването на една и съща цица, защото поначало хиперлактацията може да доведе до стомашни проблеми и, макар да е леко парадоксално, до проблеми с наддаването - именно защото предното рядко мляко е в повече, на бебето му се препълва стомахът и то не може да стигне до мазничкото задно мляко. В такива случаи даването само на една гърда също е средство леко да се намали стимулацията и оттам и производството на мляко.
Добрата новина е, че няма нужда човек да се шашка и вглежда чак толкова много в тези неща, защото е достатъчно да даваш едната цица и след пускане просто да предлагаш другата. Или ако виждаш че бебето се е нахранило, просто да дадеш другата на следващото хранене. Има хипотези, че бебето "разбира кога е сито" именно по вкуса и гъстотата на млякото и това му е сигналът да спре. Затова при бебета на майки с твърде много мляко понякога дребните изсукват гигантски количества и после повръщат половината, щото ще се пукнат просто. Така че просто отново е най-добре човек да се води по бебето, което знае какво и кога да прави. Ако има някакъв специфичен проблем - по-малко или повече кърма, силни колики и стомашни проблеми или възстановяване след болест, може някакви такива трикове с редуването на гърдите да са от полза.
Всъщност голяма част от тези неща ги пиша не толкоза за да навлизам в подробности, а защото чета че някои от мамите вече са почнали да се доизцеждат след кърмене, за да имали повече мляко. И просто искам да подчертая, че излишъкът може да бъде сериозен проблем, също както и недостигът. Изцеждане се налага само при запушвания, бучки, болка и препълване на гърдите, а иначе не правите услуга нито на себе си, нито на бебето.

p.s. Ей как забравих да добавя - понякога бебето иска да суче, защото е жадно, а не за да се наяжда. Тогава иззсуква само предното рядко и сладко мляко и не иска да има нищо общо с останалото. Моят син правеше така на плажа примерно, той и до днес на плаж почва да дърси цица, явно изотоничната кърма много по-добре му идва в жегата, отколкото водата.
Това означава, че не е чак толкоз важно бебето всеки пък да изсуче до край гърдата, зависи какво иска да получи от нея.

Последна редакция: нд, 02 сеп 2007, 11:34 от basilisk

Общи условия

Активация на акаунт