Важно - машина за хляб.

• 217 206
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 630
  • България Сливен
МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ НЯКОЙ, ЗАЩО СЛЕД ОПИЧАНЕ СЕ ЧУВСТВА ОЩЕ МИРИЗ НА МАЯ( СЛАГАМ СУХА МАЯ) И ДАЛИ АКО СЕ ОСТАВИ ДА ПОСЕДИ ПО-ДЪЛГО НА ПРОГРАМА ПОДГРЯВАНЕ, КОРИЧКАТА ОТГОРЕ ЩЕ СТАНЕ ПО-ТВЪРДА И С ПО ПРЕПЕЧЕНА.
Аз смятам, че ще се препече повече коричката.

# 631
Когато печеш хляб отгоре не ти ли остава светъл и с по- мека коричка,а отстрани се изпича с твърда кафява коричка, особено когато слагаш масло и мляко

# 632
  • Neverland
ХЛЕБОПЕКАРНАта ми е марка  MOULINEX BKE-4 и днес съм просто щастлива ... Grinning Направих френски хляб,/по точно машината/с мая на кубче и кекс със сушени банани и орехи по рецепти от форума.И двете станаха newsm10 .Със сушените банани импровизирах ,защото никой не искаше да ги яде,нарязах ги само на кубчета и сложих почти смлени орехи.Хляба пекох на програма за мек хляб и ниска степен на препеченост и кората стана тънка и мека/може би е от рецептата/.Но и при мен остана вкуса и мириса на мая,може би е в повече и затова искам да ви питам колко мая трябва да сложа-/на 3 ч.ч.брашно -20 гр.мая/на кубче/.Кекса стана разкошен,направо не повярвах ,е ,бананите се утаиха на дъното ,но предполагам че е нормално или има някакъв начин да останат равномерно в тестото?

# 633
  • 7800
Аз 2 пъти правих Бананов хляб (нещо като кекс) по рецепта от книжката към машината и много се хареса. Втория път импровизирах и добавих шоколад, потрокал и ябълка и стана много вкусно, изчезна за нула време. Но не съм забелязала да падат бананите на дъното. Те просто са си една от основните съставки.

# 634
  • ГОре на черешата...
Нарязаните банани/или други плодове/ се овалват в малко брашно - така не падат на дъното.
Винаги слагам четвърт кубче мая - т.е. около 10-12 грама - и за 750гр, и за 1 000 гр. хляб - никога не остава дъх.

skali4ka , може ли рецептата за този бананов хляб Praynig?

# 635
  • 7800

skali4ka , може ли рецептата за този бананов хляб Praynig?

Ето я:

Бананово-орехов хляб

Съставки- група 1

Масло (разтопено) - 2 супени лъжици
Мляко - 1 супена лъжица
Смачкани банани - 1 чаша
Яйце - 1 бр.
Орехи (нарязани) - 1/2 чаша
Лимонена кора - 1 чаена лъжичка

Съставки - група 2

Обикновено брашно - 1 1/2 чаша
Сода бикарбонат - 1/2 чаена лъжичка
Бакпулвер - 1/4 чаена лъжичка
Захар - 1/2 чаша
Сол - 1/4 чаена лъжичка

Настройка на програмата - 4 Бърз (1:40h)

Начин на приготвяне:
1. Сложете в машината съставките от първа група.
2. В отделна купа разбъркайте съставките от втора група и ги сипете в машината.
3. Включете програмата.

Забележка:
Последния път замених някои от съставките:
Вместо с. л. мляко, сложих 1 лъжица сухо мляко и 1 лъжица сок от портокал. Освен банани, настъргах и ябълка (като запазих количеството). Заедно с орехите, добавих и стафиди. Вместо кора от лимон, използвах кора от портокал. Настъргах и един шоколад от средноголемите на Своге (оставих една малка част, с която наръсих готовия сладкиш, докато беше горещ). И най-отгоре - пудра-захар.

# 636
  • ГОре на черешата...
skali4ka , много благодаря  bouquet! Още утре ще го пробвам!

# 637
  • 7800
Ще чакам коментари:))) 

И аз мисля утре да забъркам едно такова за десерт. Може да ми хрумне и някаква нова идея в последния момент.  chef

# 638
  • Paris
Мамчета, предложете вкусна питка за хлебопечка Hug

# 639
Само да ти я меси ли машината или да печеш вътре?
Защото ако е само за месене, то всяка една рецепта би ти свършила работа.
Аз например се отказах от класическата погача, а замесих тесто (двойна доза) от Ароматните питки на Карина, като едната доза ще я оформя като питка, а другата доза ще бъде питчици и ще ги обмажа с ароматното олио.  Grinning. Тестото е много вкусно и ще го предложа на гостите си, защото съм сигурна че точно такива питки не са яли до сега  Wink.

# 640
  • Paris
И аз отдавна им се каня на тези питки, да видим кога ще им дойде реда. За питките да кажа, че само ги меся там, после оформям и пека във фурна.
Преди малко направих този лучник и го препоръчвам горещо, стана много, много вкусен.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=613.30
Омесих го в хлебопекарната, после оформих в тавички и изпеках.

# 641
Тогава нямаш никакъв проблем   Grinning. Пробвала съм да не кажа всички питки, пуснати във форума и всички са страхотни. Просто си избери рецепта и слагай в машината продуктите в последователност, както е при хляба, т.е първо течните, после сухите, най-отгоре маята.
За Коледа аз например правих следната питка :

3 яйца (единият жълтък се отделя за намазване отгоре)
2-3 с.л. разтопено масло
4-5 с.л. кисело мляко
300 мл. топло прясно мляко
1-2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
брашно, колкото поеме - (800 гр.-1 кг)
пакетче и половина (от сухата мая) или половин кубче от прясната (ако е прясна я шупвам в малко топла вода със захар)

Разбивам яйцата с вилица и ги сипвам в контейнерчето, добавям киселото мляко, прясното мляко, солта, захарта, отгоре сипвам брашното и най-отгоре маята. Включвам машината на месене с втасване и следя тестото, защото добавям на око още брашно, затова не съм написала точната пропорция на брашното. когато консистенцията на тестото ми хареса, оставям машината да си довърши работата. Втасалото тесто си го оформям по желание, като тук вече си решаваш дали да сложиш сирене, кашкавал, дали да поръсиш със сусам, разни семки или маково семе. Оформената питка я оставам да втаса, мажа с жълтъка (разбит с няколко капки прясно мляко) и пека.

Която и рецепта да си избереш, принципа е този.

Ето я питката ми от тестото за Ароматните питки :

А ето и коледната питка от горното тесто :

# 642
Честита Нова година! Да е щастлива и успешна!

# 643
  • Paris
Зори и аз като теб добавям брашно допълнително на око. Пипам го и ако е много лепнещо добавям мъничко.
Ти как преценям дали трябва да се добави още брашно. Вчера направих питката, но май съм прекалила с брашното, защото стана по твърдичка, но като се затопли става за ядене. Благодаря ти за репетата!

# 644
Честита Нова Година!

jaklins , пипам тестото и гледам да не лепне много (ако по  рецепта няма много мазнина е нормално да лепне повечко), а в същото време да е мекичко и еластично на пипане. Ако е много тдвърдо добавям капка по капка вода. то с течение на времето започваш да ставаш спец щеш не щеш  Laughing.
за съжаление в някои рецепти няма как да се дадат съвсем точни пропорции, защото има яйца с различна големина, кисело мляко с различна гъстота и т.н. и всеки отделен продукт поема различно количество брашно.

Общи условия

Активация на акаунт