Важно - машина за хляб.

  • 217 329
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 420
  • София
  • Мнения: 3 878
Момичета да се похваля и аз с машина за хляб и първо хлебче-много съм доволна. GrinningИмам едно питане само-машината я взех от магазин на ТСМ,но не е FIF,а Delta,дали някоя от вас има този модел,защото упътването е на английски,а преведената книжка е за FIF и малко се обърках. Thinking

# 421
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Ами аз знам, че са едно и също ФИФ и ДЕЛТА, така че ползвай превода. Simple Smile
И да ти е честито!

# 422
  • София
  • Мнения: 3 878
Благодаря!Много съм щастлива и благодаря на всички за рецептите!  bouquetОт утре ги почвам една по една да ги пробвам! Hug  chef

# 423
  • Мнения: 211
Мерси МоренкаSimple Smile
В момента пека кифлата "Кугелфох" и ако е сполучлива ще казвам а може и да я снимам ако успея преди тайфуните да са я отнеслиSimple Smile

# 424
  • Мнения: 2 433
момичета - искам помощ!
Проходихме и сега ще правя прощъпулник - а проблема е че немога да меся.
Имам машина за хляб на ТСМ и с него често си правя тесто за пица. Въпросът ми е може ли машината да омеси тестото за питката??То всъщност със сигурност може..ама да го оставя ли в нея да втаса, и ако ДА, после сато го извадя втасало няма ли да спадне???Дали няма да се наложи второ втасване вече в тавата?????И това всичко възможно ли е за питка на топки да речем, или розички???????

# 425
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Джулс, сама си отговаряш, че може да бъде омесено и да втаса там.... обаче щом ще го местиш, а ти дори искаш да го оформяш някак ще спадне и ще се наложи второ втасване... ама това пък не е повод за притеснение Simple Smile.
HugИ честити ви ходещи крачета, все напред да гледа малчо, и по- малко рани!  bouquet

# 426
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 807
Скоро месих и втасвах питка в машината - по рецептата всичко.
Никакъв проблем. Омеси се, втаса (малко меко и лепкаво стана тестото, но това да му е кусурът). Трудничко го извадих само от кантата, че много се лепеше гадът. Прехвърлих в тава и пекох във загрята фурна. Донадигна се от топлината и се опече чудно.

# 427
  • Мнения: 2 433
Джулс, сама си отговаряш, че може да бъде омесено и да втаса там.... обаче щом ще го местиш, а ти дори искаш да го оформяш някак ще спадне и ще се наложи второ втасване... ама това пък не е повод за притеснение Simple Smile.
HugИ честити ви ходещи крачета, все напред да гледа малчо, и по- малко рани!  bouquet

Благодаря Моренка Hug
Ами тъй сега. Меся, втасвам, вадя, оформям и оставям пак да втасва...
А после на каква Т пека??? Embarassed Не ми се смейте никога не съм правила питка...
И друго....бива и подходяща рецепта да ми дадете - или тази за обикновен хляб от машината върши работа???

# 428
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 807
Ами тъй сега. Меся, втасвам, вадя, оформям и оставям пак да втасва...
А после на каква Т пека??? Embarassed Не ми се смейте никога не съм правила питка...
И друго....бива и подходяща рецепта да ми дадете - или тази за обикновен хляб от машината върши работа???
Месиш, втасваш, после директно мяташ в загрята фурна - ще си довтаса пътем докато се пече, няма да спадне особено за едното прехвърляне от кантата в тавата.
http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm
тук има рецепта за пита.
Пекох на 200 градуса, ако ти се зачерви преждевременно (знаеш, че се проверява дали е опечено с дървена клечка като тези за шишчета - бучи се под наклон и се вади, ако е суха и чиста, опечено е, ако има полепнало тесто - още иска да се пече), покриваш с алуминиево фолио да не прегори и печеш още.
Накрая е добре да я намажеш с жълтък за блясък (1-2 минути преди да я извадиш от фурната), напръскваш с вода и покриваш тавата с вестник и отгоре с кърпа - да постои така няколко минути.
Можеш да я наръсиш преди печене със сусам и/или чубрица.

# 429
  • Мнения: 6 243
Ако ще правиш ритуална пита - на розички или нещо такова, по-добре е да омесиш тестото в машината, да го извадиш, оформиш по съответния начин (моделът на питката сама ще си избереш), тогава да оставиш да втаса в тавата и печеш.

Питите стават идеални и с едно втасване. А ако ти втаса в машината, става меко и лепкаво и няма да можеш да го оформиш -ако идеята ти е да правиш пита - хризантема, пита - сълнчоглед, пита - слънце... Ако ще е просто една питка - класическа, тогава го остави да втаса в машината и действай както Бу те съветва - прегвърляш в намаслена тава и печеш.

# 430
  • Мнения: 2 433
Благодаря ви момичета!!!!
Довечера ще пробвам и ако имам въпроси пак ще питам. Надявам се не ви досаждам много.... Blushако междувременно се сетите още някоя подробност- ще ви бъда благодарна! Hug

# 431
  • Мнения: 2 724
Честито прохождане   bouquetСпоред мен мазането със жълтък се прави преди да сложиш питката във фурната ,много внимателно .Можеш да поръсиш и сусамче.

# 432
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Аз правя питката по следния начин. Понеже машината не може да омеси наведнъж цялото тесто. То първо слагам : 2 яйца, 250 мл пр. мляко, 1/2 с/л сол, 1.2 с.л захар, 2 с.л олио, половин кубче мая, натрошено(не го разтварям, няма проблем), 600 гр брашно ( след няколко проби с кантарчето, установих, че брашното е точно 600 гр). Пускам машината , като спре да меси, спирам програмата и го вадя в купа. Зареждам още веднъж същите продукти и пак пускам машината. Когато останат 5 мин до края на месенето, слагам първото тесто, за да се омеси с второто . Така машината го омесва, но ако пусна цялата доза, не се омесва добре. Не чакам втасване, защото ще прелее от ваничката. вадя го отново в дълбока купа и го оставям там да втаса. След това навивам с масло на "слънце" и нареждам  в голяма тенджера. Като втаса и там, мажа с яйце, ръся сусам и пека около 50-60 мин на 180 гр. Ако отгоре се зачервява доста, покривам с фолио. По тази технология за 15 септември направих 2 питки, като станах в 2и30 сутринта и в 7и30 извадих и втората питка от фурната.Да ми е "жива и здрава" машинката. Колегата каза, че напуска жена си- толкова му хареса питката, както и на всички колеги и на г-жа Боевова- чешкия консул във Варна, за нея беше едната питка. Laughing
Ето виж нагледно тук:
http://show.7ya.ru/private.aspx?RubrID=108125

Последна редакция: ср, 20 сеп 2006, 19:44 от Джемма

# 433
  • Мнения: 211
Ето я и кифлата "Кугелфох", а на вкус просто е страхотна - почти козунак. И по мое и на колежка мнение следващия път ще спестя малко от маята. Peace
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63896

# 434
  • Русе
  • Мнения: 410
днес за пръв път месих в машината за хляб едни соленки по рецепта на майка ми и една питка по рецепта на моя приятелка. До сега съм ги правила много пъти,  но с месене на ръка. Е, вече с машината е друга работа. Ето и резултатите.
http://snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1263525
http://snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1263539

И за кой ли  път се опитах да направя козунак /този път по рецепта на Джема/ и пак нищо не стана. Понеже нямам подходящ съд за печене,  сложих двата козунака един до друг в тавата на фурната, но те вместо да се надуят нагоре, се разпльокаха  настрани и опряха един в друг. Може би трябва да ги слагам в тесен и висок съд? newsm78 Вие в какво ги печете ooooh!

Последна редакция: сб, 23 сеп 2006, 22:19 от mama1+2

Общи условия

Активация на акаунт