Важно - машина за хляб.

  • 217 261
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: leet
Можете ли да ми кажете вие каква мая ползвате?Аз днес направих два хляба,ползвах мая на кубчета,обаче гляба ми въобще не се "наду" и не мога да си обясня защо.Маята беше замразена,аз я разтворих в млякото,не съм я смесвала със солта и захарта.Вие кога и как я слагате?
на д-р Йоткер -  суха. Обаче аз я кипвам предварително, не  я слагам на прах и до  сега  не съм имала провал с втасването.

# 526
  • Мнения: 6 243
Избягвам да ползвам замразена мая. Ако все пак ми се наложи, вземам мая, която аз съм замразявала, докато е била в срок на годност (защото в магазините често я съхраняват неправилно и ако я замразят развалена, няма какво да стане). А дали е била читава или не, не можеш да працениш след като е замръзнала вече.

Оттам насетне - вземам приготвеното количество (аз я замразявам дозирана, защото след като замръзне не се реже никак лесно), добавям малка част от водата, която е по рецепта (например около 80 - 100 мл максимум) и цялото количество захар (или мед). Оставям ги да престоят известно време, докато приготвя останалите продукти, евентуално около 10тина минути, за да се размекне маята и я поставям най-отгоре, върху брашното.

С тоя тип мая не може да се ползва отложен старт, така че няма особено значение дали ще я изсипеш в брашното или във водата (млякото).

# 527
  • Мнения: 399
Evjeni, рецептата не мога да кача, но ти пускам сайта:
http://www.kuking.ru/4_1415.htm
А това е сайта с рецептата за френски хляб, който аз правих:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=283.15
Месих и втасвах в машината (на програма "тесто"), а пекох в 2 продълговати форми във фурната. Спазвах точно рецептата. Сега ще пробвам да намажа хляба отгоре с жълтък и сусам или мак. Машината ми е за 500 гр. брашно.
Успех!

# 528
  • Балчик
  • Мнения: 9 287
Типовото брашно е пшенично брашно, то е именно тип 1150. Цифрата показва пепелното съдържание .Типовото брашно  има 1,15 % пепелно съдържание. Брашната с високо пепелно съдържание имат висок процент обвивка и алейронов слой на зърното, по-тъмен цвят, повече вещества с кисел характер, витамини и ензими.

# 529
  • София
  • Мнения: 10 239
Можете ли да ми кажете вие каква мая ползвате?Аз днес направих два хляба,ползвах мая на кубчета,обаче гляба ми въобще не се "наду" и не мога да си обясня защо.Маята беше замразена,аз я разтворих в млякото,не съм я смесвала със солта и захарта.Вие кога и как я слагате?
на д-р Йоткер -  суха. Обаче аз я кипвам предварително, не  я слагам на прах и до  сега  не съм имала провал с втасването.
Би ли обяснила как точно я кипваш предварително.
Джемма,благодаря за разяснението!  bouquet
А вие като правите хляб с черно брашно добавяте ли и бяло.В рецептите пише,че ако не се добави бяло брашно тестото не бухва.Вярно ли е,защото на мен ми се иска да правя основно черен хляб?

# 530
  • Мнения: 901
Валенцето не е проблем да правиш само от типово или пълнозърнесто брашнот хляб..но не очаквай да бухне много ..освен това знай че поема повече вода от бялото.. за да изглежда като в магазина ти трябва глутен който е забранен от мин година за продажба за лична употреба.. макар последния хляб който правих с ръжено брашно стнаа вкусен

а и какво наричаш черно брашно ?

# 531
  • София
  • Мнения: 10 239


а и какво наричаш черно брашно ?
EmbarassedЧерно брашно наричам всичко,различно от бялото брашно,въпреки че май не е правилно.
Както и да е,току-що опекох страхотен кекс.Рецептата я взех от форума,но си я доукрасих Grinning.Ето я:
4яйца
1ч.ч. захар
1 бакпуловер
1 ванилия
1ч.ч прясно мляко
1/2ч.ч олио
2 и 1/2 ч.ч брашно
1 пакетче нарязан локум
Аз лично направих кекса с типово брашно.Стана страхотен.Само го изпекох в пекарната,иначе всичко разбих с миксера.Пекох го на програма 10 за около 70мин.

# 532
  • Мнения: 386
Момичета,вчера имах рожден ден и ми подариха така желаната FIF.Обаче проблем няма упътване нито на немски нито на български.Помощ помагайте ми!Моля ви искам да направя хляб,как да стане?Помощ!!!!!!!!! newsm78

# 533
  • Sofia
  • Мнения: 22 622

ето.... от предната страница

Със здраве да си я ползваш! И честит празник !  bouquet

# 534
  • Мнения: 107
Пускам ги тук, защото може би още някой като мен се чуди и мае за някоя неизползвана програма. Машинката съм я показала малко по-нагоре, ето и програмите и:

Програми за машина за хляб Фиф (другия модел  Laughing)

 1.  Basis – Основна програма
 2. weißbrot – Бял хляб
 3. Vollkornbrot – Пълнозърнест хляб
 4. Subes brot- Сладък хляб/козунак ??? (ей това ми се опъна само)
 5. Schnell – Бърза
 6. Teig kneten- Месене с втасване
 7. Nudelteig - Тесто за макарони/само месене
 8. Joghurtbrot - Хляб с мляко
9. marmalade - Мармалад
10. Backen - Допичане



[/quote]
 smile3525 smile3501
И моята е същата. Мнооого благодаря  bouquet

# 535
  • Мнения: 386

ето.... от предната страница

Със здраве да си я ползваш! И честит празник !  bouquet



Morena , благодаря ти!
А кога започва да пече?Аз я пуснах на 1 с бяло брашно,дали не збърках незнам,остават още 1 час и 20 мин.

imreh,и на теб благодаря мойта е същата.

# 536
  • София
  • Мнения: 10 239
Мисля,че почва да пече ,,когато останат около 50 минути май-там някъде.

# 537
  • Мнения: 386
Мисля,че почва да пече ,,когато останат около 50 минути май-там някъде.


На теб благодаря най много.

# 538
  • Мнения: 386
Хей момичета,благодарение на вас направих страхотен бял хляб,даже и мъжът ми го хареса,а той беше толкова против тази машина. Много съм доволна от първият ми резултат.

# 539
  • София
  • Мнения: 10 239
Хей момичета,благодарение на вас направих страхотен бял хляб,даже и мъжът ми го хареса,а той беше толкова против тази машина. Много съм доволна от първият ми резултат.
Браво!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт